ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.11.2022 N 08-1/15-01/7/6812

 

Митницям

ТЕРМIНОВО!


     У доповнення до листа Держмитслужби вiд 17.11.2022 N 15/15-01-03/7/4228 надсилаємо для врахування в роботi та забезпечення виконання копiю витягу з протоколу N 147 (пункт б) засiдання Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 листопада 2022 року щодо митного оформлення зi звiльненням вiд оподаткування товарi, зазначених у Перелiку товарiв (у тому числi лiкарських засобiв, медичних виробiв та/або медичного обладнання), необхiдних для виконання заходiв, спрямованих на запобiгання виникненню i поширенню, локалiзацiю та лiквiдацiю спалахiв, епiдемiй та пандемiй гострої респiраторної хвороби COVID-19, спричиненої. коронавiрусом SARS-CoV-2, операцiї з ввезення яких на митну територiю України та/або операцiї з постачання яких на митнiй територiї України звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть та якi звiльняються вiд сплати ввiзного мита, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 березня 2020 р. N 224 (далi - Перелiк-224), що ввозяться на митну територiю України громадянами.

     Водночас звертаємо увагу на таке.

     Зазначена постанова прийнята вiдповiдно до пункту 71 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України та пункту 915 роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Митного кодексу України (далi - Кодекс), згiдно з якими тимчасово, починаючи з 17 березня 2020 року, на перiод, що закiнчується останнiм календарним днем мiсяця, в якому завершується дiя карантину, встановленого Кабiнетом Мiнiстрiв України на всiй територiї України, операцiї з ввезення на митну територiю України товарiв, зазначених у Перелiку-224, звiльняються вiд оподаткування ввiзним митом та податком на додану вартiсть. При цьому особливих умов декларування таких товарiв не встановлено.

     Умови декларування товарiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами для особистих, сiмейних та iнших потреб, не пов'язаних зi здiйсненням пiдприємницької дiяльностi, визначенi статтею 374 роздiлу XII Кодексу.

     Частинами першою, шостою статтi 374 Кодексу передбачено, що не пiдлягають письмовому декларуванню товари:

     сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує еквiвалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на, митну територiю України у ручнiй поклажi та/або у супроводжуваному багажi;

     сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує еквiвалент 150 євро, що перемiщуються (пересилаються) на митну територiю України на адресу одного одержувача в однiй депешi вiд одного вiдправника у мiжнародних поштових вiдправленнях, на адресу одного одержувача в одному вантажi експрес-перевiзника вiд одного вiдправника у мiжнародних експрес-вiдправленнях, та у несупроводжуваному багажi.

     Товари, в обсягах, що перевищують зазначенi норми, а також товари, що ввозяться особою, яка в'їжджає в Україну частiше одного разу протягом однiєї доби, пiдлягають письмовому декларуванню вiдповiдно до частин другої, четвертої, сьомої статтi 374 Кодексу.

     Нарахування митних платежiв з товарiв у обсягах, що перевищують норми, встановленi частинами першою, шостою статтi 374 Кодексу, але сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує еквiвалент 10000 євро, здiйснюється в електронному виглядi з використанням:

     унiфiкованої митної квитанцiї за формою МД-1 - при перемiщеннi товарiв у ручнiй поклажi та/або у супроводжуваному, несупроводжуваному багажi.

     оглядового розпису М-15 - при перемiщеннi товарiв у мiжнародних поштових вiдправленнях;

     митної декларацiї М-16 - при перемiщеннi товарiв у мiжнародних експрес-вiдправленнях.

     При цьому у вiдповiдних графах електронних документiв зазначаються:

     1) у графi "пiльга": код пiльги "203" згiдно з Класифiкатором звiльнень вiд сплати митних платежiв при ввезеннi товарiв на митну територiю України, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.09.2012 N 1011 (далi - код пiльги "203");

     2) у графi "спосiб розрахунку": спосiб розрахунку при застосуваннi умовного звiльнення вiд оподаткування "06";

     3) у графi "Пiдстава оформлення": пункт 71 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України, пункт 915 роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Кодексу, Перелiк-224.

     При митному оформленнi товарiв, що ввозяться громадянами вiдповiдно до умов, визначених частиною восьмою статтi 374 Кодексу, у графi 36 митної декларацiї зазначається код пiльги "203".

     Додаток: на 1 арк.

В.о. Голови Вячеслав ДЕМЧЕНКО
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.