ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 10 березня 2023 року N 21


Про затвердження Змiн до Положення про порядок емiсiї та еквайрингу платiжних iнструментiв

     Вiдповiдно до статей 7, 15, 40, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 36, 37, 38 Закону України "Про платiжнi послуги", з метою вдосконалення норм щодо здiйснення платiжних операцiй з використанням платiжних iнструментiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок емiсiї та еквайрингу платiжних iнструментiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29 липня 2022 року N 164 (далi - Змiни до Положення), що додаються.

     2. Надавачам платiжних послуг, якi здiйснюють емiсiю та/або еквайринг платiжних iнструментiв, протягом одного мiсяця з дня набрання чинностi цiєю постановою привести свою дiяльнiсть у вiдповiднiсть до Змiн до Положення.

     3. Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку (Андрiй Поддєрьогiн) пiсля офiцiйного опублiкування довести до вiдома надавачiв платiжних послуг України iнформацiю про прийняття цiєї постанови.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України Олексiя Шабана.

     5. Постанова набирає чинностi з дня, наступного за днем її офiцiйного опублiкування.

Голова Андрiй ПИШНИЙ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
10 березня 2023 року N 21

Змiни до Положення
про порядок емiсiї та еквайрингу платiжних iнструментiв

     1. Пiдпункт 25 пункту 9 роздiлу I викласти в такiй редакцiї:

     "25) порядок взаємодiї еквайра з iншим надавачем платiжних послуг (включаючи надавача платiжних послуг, який укладає договори iз суб'єктами господарювання, метою яких є приймання коштiв з використанням платiжних iнструментiв на користь таких суб'єктiв господарювання за участю еквайра, порядок здiйснення еквайром перевiрки фактичної дiяльностi суб'єкта господарювання, з яким надавач платiжних послуг уклав договiр) та порядок здiйснення еквайром контролю за дотриманням цього порядку;".

     2. У роздiлi III:

     1) роздiл пiсля пункту 40 доповнити двома новими пунктами 401, 402 такого змiсту:

     "401. Еквайр та iнший надавач платiжних послуг, який бере участь у здiйсненнi платiжної операцiї, зобов'язанi супроводжувати платiжну операцiю iнформацiєю в обсягах, передбачених статтею 14 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далi - Закон про ПВК/ФТ). Унiкальний iдентифiкатор може бути додатковою iнформацiєю, що супроводжує платiжну операцiю, до iнформацiї, визначеної статтею 14 Закону про ПВК/ФТ. Еквайр / iнший надавач платiжних послуг пiд час надання платiжної послуги користувачу не є платником або отримувачем за платiжною операцiєю, що iнiцiйована користувачем на користь отримувача через еквайра / iншого надавача платiжних послуг.

     402. Еквайр за кожною виконаною платiжною операцiєю, включаючи операцiю, здiйснену за участю iншого надавача платiжних послуг, зобов'язаний володiти iнформацiєю про платника (повний номер платiжного iнструменту / найменування суб'єкта господарювання, номер рахунку суб'єкта господарювання i код за ЄДРПОУ) та отримувача (повний номер платiжного iнструменту / найменування суб'єкта господарювання, номер рахунку суб'єкта господарювання i код за ЄДРПОУ).";

     2) у пунктi 46:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "46. Еквайр у разi укладення договору з iншим надавачем платiжних послуг (включаючи надавача платiжних послуг, який укладає договори iз суб'єктами господарювання, метою яких є приймання коштiв iз використанням платiжних iнструментiв на користь таких суб'єктiв господарювання за участю еквайра), зобов'язаний передбачити в договорi, крiм зазначених у пунктi 45 роздiлу III цього Положення, такi умови:";

     пiдпункт 4 викласти в такiй редакцiї:

     "4) перелiк iнформацiї, що має надавати надавач платiжних послуг еквайру, порядок та строки її надання (включаючи iнформацiю про платника та отримувача, зазначену користувачем у платiжнiй iнструкцiї, що надається надавачу платiжних послуг);".

     3. Пiдпункти 2, 7 пункту 160 роздiлу VIII викласти в такiй редакцiї:

     "2) iдентифiкатор отримувача:

     для юридичної особи - найменування та код за ЄДРПОУ;

     для фiзичної особи - пiдприємця та фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, - РНОКПП або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi мають вiдмiтку в паспортi про право здiйснювати платежi за серiєю та номером паспорта);

     для фiзичної особи - унiкальний (повний) номер платiжного iнструменту / номер рахунку / електронний гаманець / унiкальний iдентифiкатор, лише якщо унiкальний iдентифiкатор було зазначено в платiжнiй iнструкцiї;";

     "7) унiкальний номер платiжного iнструменту держателя [зазначається унiкальний (повний) номер платiжного iнструменту держателя, включаючи платiжнi операцiї, здiйсненi на користь фiзичної особи]. Унiкальний номер платiжного iнструменту держателя може зазначатися у форматi, що дозволений правилами безпеки емiтента або платiжної системи (для платiжних iнструментiв, що використовуються для здiйснення операцiй у платiжнiй системi), у разi здiйснення платiжної операцiї на користь торговця (платiжної операцiї, метою якої є оплата вартостi товарiв чи послуг цього торговця).".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.