ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до роздiлу XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Митного кодексу України щодо встановлення тимчасових особливостей визначення митної вартостi товарiв, що вивозяться за межi митної територiї України

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Роздiл XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Митного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., NN 44 - 48, ст. 552) доповнити пунктом 925 такого змiсту:

     "925. Установити, що тимчасово, до 31 грудня 2025 року включно, митною вартiстю товарiв, якi вивозяться за межi митної територiї України з помiщенням у митний режим експорту та на якi законом встановлено вивiзне мито, що нараховується за адвалорними ставками (крiм товарiв, щодо яких Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 191 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" запроваджено режим експортного забезпечення), є цiна товару, зазначена у рахунку-фактурi чи рахунку-проформi, але не нижче середньоарифметичного значення котирувань цiн на вiдповiднi товари на мiжнародних товарних бiржах.

     У разi якщо товари, зазначенi в абзацi першому цього пункту, не є об'єктами торгiвлi на мiжнародних товарних бiржах, митною вартiстю таких товарiв є цiна товару, зазначена у рахунку-фактурi чи рахунку-проформi, але не нижче за цiну товару, визначену з урахуванням середньоарифметичного значення котирувань цiн на мiжнародних товарних бiржах на компоненти таких товарiв або цiн на внутрiшньому ринку України (у разi вiдсутностi цiн на компоненти таких товарiв на мiжнародних товарних бiржах) у порядку, затвердженому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Середньоарифметичне значення котирувань цiн на мiжнародних товарних бiржах на товари та/або їх компоненти, зазначенi в абзацах першому та другому цього пункту, що склалися за попереднiй календарний мiсяць, обчислюється центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику економiчного розвитку, у доларах США та до 10 числа кожного календарного мiсяця розмiщується на його офiцiйному веб-сайтi, а також надається центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику.

     При цьому до розмiщення на офiцiйному веб-сайтi центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику економiчного розвитку, оновленого середньоарифметичного значення котирувань цiн на вiдповiднi товари та/або їх компоненти на мiжнародних товарних бiржах застосовується попередньо розмiщене середньоарифметичне значення котирувань цiн на вiдповiднi товари та/або їх компоненти.

     Для цiлей цього пункту перелiк мiжнародних товарних бiрж затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     У разi невиконання декларантом або уповноваженою ним особою умов, визначених цим пунктом, митний орган приймає рiшення про вiдмову у митному оформленнi вiдповiдних товарiв".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, та вводиться в дiю з першого числа другого мiсяця, наступного за мiсяцем набрання ним чинностi.

     2. Статтю 2 Закону України "Про ставки вивiзного (експортного) мита на брухт легованих чорних металiв, брухт кольорових металiв та напiвфабрикати з їх використанням" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2007 р., N 9, ст. 73) виключити.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
24 лютого 2023 року
N 2957-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.