ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Митного кодексу України щодо використання митних декларацiй та електронної транзитної системи, передбачених Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту, для здiйснення транзиту на умовах цього Кодексу

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Митного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., NN 44 - 48, ст. 552) такi змiни:

     1. Частину другу статтi 13 пiсля слова "застосовувати" доповнити словами i цифрами "транзитнi спрощення, передбаченi статтею 911 цього Кодексу, та".

     2. Пункт 2 частини першої статтi 192 доповнити словами "(у тому числi транзитного спрощення)".

     3. Абзац третiй частини третьої статтi 1916 викласти в такiй редакцiї:

     "2) не має права застосовувати спрощення та/або користуватися перевагами, що застосовуються на пiдставi рiшення, яке було зупинено".

     4. Абзац третiй частини п'ятої статтi 1917 викласти в такiй редакцiї:

     "2) не має права застосовувати спрощення та/або користуватися перевагами, що застосовуються на пiдставi рiшення, яке було скасовано".

     5. У частинi восьмiй статтi 31:

     1) в абзацi другому слова "електронна система управлiння гарантiями та їх складовi" виключити, а слово "входять" замiнити словом "входить";

     2) доповнити абзацом третiм такого змiсту:

     "Електронна транзитна система, що функцiонує на нацiональному рiвнi, може використовуватися для виконання митних формальностей та забезпечення контролю за перемiщенням товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення внутрiшнiм транзитом".

     6. Статтю 32 доповнити частиною другою такого змiсту:

     "2. За експлуатацiю в митних органах систем, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, без застосування комплексної системи захисту iнформацiї або системи управлiння iнформацiйною безпекою з пiдтвердженою вiдповiднiстю вiдповiдно до вимог законодавства про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах та про забезпечення кiбербезпеки, керiвник центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, несе вiдповiдальнiсть згiдно iз законом".

     7. Статтю 35 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 35. Захист електронної iнформацiї в системах, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, та в iнформацiйних системах суб'єктiв, що беруть участь в iнформацiйних вiдносинах

     1. Захист електронної iнформацiї в системах, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, та в iнформацiйних системах суб'єктiв, що беруть участь в iнформацiйних вiдносинах, здiйснюється в порядку, визначеному законодавством.

     2. Обробка iнформацiї в системах, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, здiйснюється iз застосуванням комплексної системи захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю.

     Обробка iнформацiї в системах, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, може здiйснюватися без застосування комплексної системи захисту iнформацiї лише у разi виконання умов, визначених Законом України "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах", та дотримання iнших вимог законодавства про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах та про забезпечення кiбербезпеки.

     3. Контроль за здiйсненням захисту електронної iнформацiї в системах, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, а також за дотриманням правил користування засобами захисту iнформацiї здiйснюють центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, та iншi уповноваженi державнi органи".

     8. Доповнити статтею 911 такого змiсту:

     "Стаття 911. Транзитнi спрощення

     1. Пiдприємство має право в порядку та на умовах, визначених цим Кодексом, застосовувати такi транзитнi спрощення:

     1) статус авторизованого вантажовiдправника МДП, що дозволяє пiдприємству помiщувати товари в митний режим транзиту на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП (Конвенцiї МДП) 1975 року на об'єктi пiдприємства, визначеному в авторизацiї на застосування цього транзитного спрощення, з метою початку операцiї МДП без пред'явлення таких товарiв та книжки МДП митному органу вiдправлення;

     2) статус авторизованого вантажоодержувача МДП, що дозволяє пiдприємству отримувати товари, якi перемiщувалися транзитом на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП (Конвенцiї МДП) 1975 року на об'єктi пiдприємства, визначеному в авторизацiї на застосування цього транзитного спрощення, з метою припинення операцiї МДП без пред'явлення таких товарiв та книжки МДП митному органу призначення.

     Пiдприємство також може застосовувати iншi транзитнi спрощення, передбаченi мiжнародними договорами України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, у порядку та на умовах, визначених такими мiжнародними договорами та законодавством України з питань митної справи.

     2. Пiдприємство, якому надано авторизацiю на застосування транзитного спрощення, передбаченого Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту, може застосовувати таке спрощення для цiлей внутрiшнього транзиту.

     3. Авторизацiя на застосування транзитного спрощення, визначеного пунктом 1 або 2 частини першої цiєї статтi, надається пiдприємству, яке:

     1) є резидентом;

     2) заявляє про намiр регулярно здiйснювати операцiї, пов'язанi з транзитним перемiщенням товарiв за операцiями МДП;

     3) вiдповiдає критерiям, зазначеним у пунктах 1, 2 та 4 частини третьої статтi 12 цього Кодексу.

     4. Обов'язковою умовою надання авторизацiї на застосування транзитного спрощення "статус авторизованого вантажовiдправника МДП", додатково до умов, визначених частиною третьою цiєї статтi, є наявнiсть у пiдприємства авторизацiї на застосування спрощення, визначеного пунктом 5 частини першої статтi 13 цього Кодексу, або аналогiчного спрощення, передбаченого Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту.

     5. Порядок виконання митних формальностей пiд час застосування транзитних спрощень визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику".

     9. Частини п'яту i шосту статтi 92 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Пiд час помiщення товарiв у митний режим транзиту забезпечується iдентифiкацiя товарiв шляхом накладання пломб, у тому числi пломб спецiального типу, вiдповiдно до частини другої статтi 326 цього Кодексу.

     Опломбуванню пiдлягає:

     1) простiр, що мiстить товари, якщо транспортний засiб або контейнер був визнаний митним органом вiдправлення придатним для пломбування; або

     2) кожне окреме паковання.

     Якщо накладання пломб, передбачене пунктами 1 i 2 цiєї частини, неможливе через непридатнiсть для пломбування транспортного засобу, контейнера або кожного окремого паковання, митний орган вiдправлення приймає рiшення про неопломбування товарiв, покладаючись на опис товарiв у митнiй декларацiї чи у товаросупровiдних документах (якщо такий опис є достатнiм для забезпечення надiйної iдентифiкацiї товарiв, зокрема, мiстить iнформацiю про їх кiлькiсть i будь-якi специфiчнi ознаки), або застосовує iншi засоби забезпечення iдентифiкацiї товарiв вiдповiдно до частини другої статтi 326 цього Кодексу.

     6. Митний орган вiдправлення визнає транспортнi засоби комерцiйного призначення та контейнери придатними до пломбування за таких умов:

     1) пломби можуть накладатися на транспортний засiб або контейнер у простий та надiйний спосiб;

     2) транспортний засiб або контейнер сконструйований так, що у разi вилучення або пiдкладання товарiв таке вилучення або пiдкладання залишає видимi слiди, пломби ламаються чи залишаються ознаки втручання, або електронна система монiторингу реєструє вилучення або пiдкладання;

     3) транспортний засiб або контейнер не мiстить прихованих просторiв, у яких можуть бути схованi товари;

     4) призначений для товарiв простiр є легкодоступним для здiйснення огляду митними органами.

     Автотранспортнi засоби (моторнi транспортнi засоби, причепи, напiвпричепи) та контейнери, допущенi до перевезення товарiв пiд митними пломбами вiдповiдно до мiжнародних договорiв України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, або вiдповiдно до порядку, визначеного центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику, вважаються придатними для пломбування".

     10. Доповнити статтею 921 такого змiсту:

     "Стаття 921. Митна декларацiя та транспортнi засоби комерцiйного призначення

     1. Для помiщення товарiв у митний режим транзиту подається митна декларацiя виключно щодо товарiв, якi перемiщуються або будуть перемiщуватися в одному транспортному засобi (контейнерi чи пакованнi) вiд одного митного органу вiдправлення до одного митного органу призначення.

     Одна митна декларацiя для помiщення товарiв у митний режим транзиту може включати товари, якi перемiщуються або будуть перемiщуватися вiд одного митного органу вiдправлення до одного митного органу призначення бiльше нiж в одному контейнерi або бiльше нiж в одному пакованнi, за умови що такi контейнери або паковання завантаженi та перемiщуються одним транспортним засобом.

     2. Пiд одним транспортним засобом, за умови що товари, якi перевозяться, вiдправляються разом, розумiється таке:

     1) автотранспортний засiб разом iз причепом (причепами) або напiвпричепом (напiвпричепами);

     2) склад зчеплених разом залiзничних транспортних засобiв або вагонiв;

     3) судна, що становлять зчалену групу.

     3. Якщо використання транспортного засобу для цiлей транзиту передбачає завантаження товарiв у бiльше нiж одному митному органi вiдправлення та/або розвантаження товарiв у бiльше нiж одному митному органi призначення (у тому числi консолiдованих вiдправлень/вантажiв), для кожного такого вiдправлення подаються окремi митнi декларацiї".

     11. У статтi 94:

     1) у частинi першiй слова "або митнi декларацiї, передбаченi Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту" виключити;

     2) доповнити частиною сьомою такого змiсту:

     "7. Для декларування товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення, що перемiщуються внутрiшнiм транзитом, може використовуватися електронна транзитна декларацiя, що вiдповiдає формату та набору даних, встановленим Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту. У такому разi забезпечення сплати митних платежiв надається вiдповiдно до роздiлу X цього Кодексу iз застосуванням гарантiй, передбачених Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту".

     12. Абзац перший частини першої статтi 95 пiсля слiв "транзитних перевезень" доповнити словами "до митного органу призначення в Українi".

     13. У частинi третiй статтi 246:

     1) в абзацi першому слова "застосовується автоматизована система митного оформлення, яка" та "України визначає" замiнити вiдповiдно словами "застосовуються автоматизована система митного оформлення, електронна транзитна система, якi" та "України, наявностi вiдповiдних авторизацiй на застосування спрощень визначають";

     2) абзац другий виключити;

     3) в абзацi третьому слова "якщо автоматизованою системою митного оформлення" замiнити словами "якщо автоматизованою системою митного оформлення, електронною транзитною системою", а пiсля слiв "виконуються автоматизованою системою митного оформлення" доповнити словами "або електронною транзитною системою";

     4) абзац четвертий пiсля слiв "автоматизованою системою митного оформлення" доповнити словами "або електронною транзитною системою".

     14. Частину восьму статтi 247 викласти в такiй редакцiї:

     "8. За виконання митних формальностей митними органами поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для них, iз заiнтересованих осiб справляється плата у розмiрах, установлених Кабiнетом Мiнiстрiв України, та в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику. Така плата може справлятися iз заповненням унiфiкованої митної квитанцiї. Така плата не справляється за виконання митними органами митних формальностей поза мiсцем розташування митних органiв у межах спрощень, наданих пiдприємству, крiм випадкiв:

     1) виклику посадової особи митного органу таким пiдприємством;

     2) здiйснення посадовою особою митного органу митних формальностей безпосередньо на об'єктi пiдприємства, зазначеному в авторизацiї на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням", вiдповiдно до частини третьої статтi 2491 цього Кодексу".

     15. У статтi 2491:

     1) частини другу i третю викласти в такiй редакцiї:

     "2. Процедура випуску за мiсцезнаходженням застосовується до товарiв, декларантом яких є пiдприємство, якому надано авторизацiю на застосування такого спрощення.

     Такi товари можуть бути пред'явленi митному органу:

     1) на об'єктi пiдприємства, визначеному в авторизацiї на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням"; або

     2) на об'єктi iншого пiдприємства, визначеному в авторизацiї на застосування спрощення, яке застосовується для ввезення або вивезення товарiв у митному режимi транзиту на умовах Конвенцiї про процедуру спiльного транзиту; або

     3) на об'єктi iншого пiдприємства, визначеному в авторизацiї на застосування спрощення вiдповiдно до пунктiв 1 i 2 частини першої статтi 911 цього Кодексу.

     У разi пред'явлення товарiв на об'єктi, визначеному у пунктi 2 або 3 цiєї частини, вiдповiднi митнi формальностi згiдно iз цiєю статтею здiйснюються митним органом, що вiдповiдає за здiйснення митних формальностей на такому об'єктi, пiдприємством, об'єкт якого зазначений у пунктi 2 або 3 цiєї частини, та пiдприємством, якому надано авторизацiю на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням". На об'єкти, визначенi у пунктах 2 i 3 цiєї частини, поширюється дiя частини сьомої цiєї статтi щодо товарiв, до яких застосовується процедура випуску за мiсцезнаходженням.

     З метою перемiщення товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення внутрiшнiм транзитом до/з об'єкта, зазначеного у пунктi 2 цiєї частини, вiдповiдно до частини сьомої статтi 94 цього Кодексу декларування таких товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення може здiйснювати:

     пiдприємство, визначене в авторизацiї на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням" (декларант);

     особа, уповноважена декларантом, об'єкт якої зазначений у пунктi 2 цiєї частини. Пiдприємство, об'єкт якого зазначений у пунктi 2 цiєї частини, має право декларувати товари, транспортнi засоби комерцiйного призначення як особа, уповноважена декларантом, для перемiщення внутрiшнiм транзитом до/з цього об'єкта вiдповiдно до частини сьомої статтi 94 цього Кодексу.

     3. Процедура випуску за мiсцезнаходженням може застосовуватися до товарiв, декларантом яких не є пiдприємство, якому надано авторизацiю на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням", з дотриманням умов, визначених цiєю частиною.

     Положення цiєї частини застосовуються лише до товарiв, якi:

     1) перемiщуються через митний кордон України iз застосуванням транзитних спрощень вiдповiдно до статтi 911 цього Кодексу;

     2) пред'являються митному органу та розмiщуються вiдповiдно до частини сьомої цiєї статтi для тимчасового зберiгання на об'єктi, зазначеному в авторизацiї на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням". Такий об'єкт має розмiщуватися у радiусi не бiльше 30 кiлометрiв вiд фактичного мiсця розташування вiдповiдного структурного пiдроздiлу митного органу, який вiдповiдає за здiйснення митних формальностей на такому об'єктi;

     3) декларуються утримувачем об'єкта, зазначеного в авторизацiї на застосування спрощення, який має дозвiл на здiйснення митної брокерської дiяльностi.

     Товари, ввезенi на митну територiю України у складi однiєї партiї та розмiщенi для тимчасового зберiгання на об'єктi, зазначеному в авторизацiї на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням", можуть декларуватися у митнi режими, передбаченi пiдпунктами "а", "в" - "д" пункту 1 частини четвертої цiєї статтi, за кiлькома митними декларацiями тiльки пiсля їх помiщення у митний режим митного складу вiдповiдно до частини сьомої цiєї статтi.

     На особу, яка декларує товари, покладається обов'язок iз сплати митних платежiв солiдарно з декларантом.

     Митне оформлення товарiв вiдповiдно до цiєї частини здiйснюється в робочий час, установлений для митних органiв.

     Положення цiєї частини застосовуються до товарiв, зазначених у частинi четвертiй цiєї статтi, крiм товарiв, що класифiкуються у групi 27 (загальною вагою брутто понад 200 кiлограмiв), у товарних позицiях 2203 - 2208, 2401 - 2404 та за кодами 2103 90 30 00, 2106 90, 1601 00 91 10, 1601 00 99 10, 1602 10 00 19, 1602 90 99 19 згiдно з УКТ ЗЕД";

     2) в абзацi другому частини п'ятої слово "третьої" замiнити словом "другої";

     3) у частинi шостiй:

     пункт 5 виключити;

     пункт 7 викласти в такiй редакцiї:

     "7) перелiк товарiв, щодо яких надається авторизацiя, iз зазначенням їх кодiв на рiвнi товарної пiдпозицiї (6 знакiв) згiдно з УКТ ЗЕД";

     4) у частинi сьомiй:

     абзац перший доповнити третiм реченням такого змiсту: "Облiк усiх товарiв, що перебувають на об'єктi, зазначеному в частинi другiй цiєї статтi, ведеться утримувачем такого об'єкта з використанням звичайних правил складського облiку";

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "Пiд час тимчасового зберiгання товарiв та/або їх перебування у митному режимi митного складу на об'єктi пiдприємства, зазначеному в авторизацiї на застосування спрощення "процедура випуску за мiсцезнаходженням", сплата митних платежiв пiдлягає забезпеченню в один iз способiв, передбачених пунктами 3 - 6 частини першої статтi 308 цього Кодексу";

     5) у частинi восьмiй:

     у пунктi 1 слова "невiдкладно надiслати" замiнити словами "невiдкладно, не пiзнiше наступного робочого дня, надiслати";

     у пунктi 4:

     слова "невiдкладно пiсля розвантаження, надiслати" замiнити словами "невiдкладно, не пiзнiше наступного робочого дня пiсля розвантаження, надiслати";

     друге речення виключити;

     6) частину дев'яту викласти в такiй редакцiї:

     "9. Процедура доставки товарiв до об'єкта пiдприємства, зазначеного в частинi другiй цiєї статтi, вважається завершеною, якщо:

     1) транспортний засiб комерцiйного призначення та товари, що ним перемiщуються, товаротранспортнi i товаросупровiднi документи доставленi до такого об'єкта; та

     2) митним органом за результатами опрацювання електронного повiдомлення пiдприємства про результати розвантаження внесено до систем, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, вiдомостi про результати контролю розвантажених товарiв та надiслано вiдповiдне електронне повiдомлення пiдприємству.

     З моменту надiслання пiдприємству електронного повiдомлення про результати контролю розвантажених товарiв такi товари перебувають на тимчасовому зберiганнi";

     7) частину десяту пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Вимоги, передбаченi абзацом першим цiєї частини, не застосовуються, якщо вивезення товарiв, зазначених в абзацi першому цiєї частини, здiйснюватиметься з використанням транзитної декларацiї, оформленої вiдповiдно до Конвенцiї про процедуру спiльного транзиту".

     У зв'язку з цим абзаци другий - п'ятий вважати вiдповiдно абзацами третiм - шостим;

     8) друге речення частини одинадцятої пiсля слова "мiсцезнаходженням" доповнити словами "до товарiв, декларантом яких є пiдприємство, якому надано авторизацiю на застосування такого спрощення".

     16. У статтi 259:

     1) у частинi першiй слова i цифри "(iнший документ, що може використовуватися замiсть митної декларацiї вiдповiдно до статтi 94 цього Кодексу)" та слова "(у тому числi з метою транзиту)" виключити;

     2) частину п'ятнадцяту викласти в такiй редакцiї:

     "15. Положення цiєї статтi не застосовуються до товарiв, що перемiщуються у митному режимi транзиту на умовах Конвенцiї про процедуру спiльного транзиту або на пiдставi електронної транзитної декларацiї, що вiдповiдає формату та набору даних, встановленим Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту, вiдповiдно до частини сьомої статтi 94 цього Кодексу, а також до товарiв, що перемiщуються у митному режимi транзиту на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП (Конвенцiї МДП) 1975 року (крiм алкогольних напоїв та тютюнових виробiв) iз здiйсненням контролю за перемiщенням таких товарiв з використанням електронної транзитної системи".

     17. В абзацi першому пункту 1 частини п'ятої статтi 2601 слова "внутрiшнiм транзитом, за митною декларацiєю (у тому числi попередньою митною декларацiєю)" виключити.

     18. Частину п'яту статтi 310 викласти в такiй редакцiї:

     "5. При помiщеннi товарiв у митний режим транзиту на умовах Конвенцiї про процедуру спiльного транзиту, помiщеннi товарiв у митний режим транзиту вiдповiдно до частини сьомої статтi 94 цього Кодексу гарантiї надаються митним органам вiдповiдно до положень та за формами, встановленими цiєю Конвенцiєю.

     При помiщеннi товарiв у митний режим транзиту вiдповiдно до частини сьомої статтi 94 цього Кодексу гарантом має виступати фiнансова установа, зареєстрована як гарант вiдповiдно до статтi 316 цього Кодексу.

     Зобов'язання гаранта, надане вiдповiдно до положень та за формами, встановленими Конвенцiєю про процедуру спiльного транзиту, щодо гарантування процедури спiльного транзиту також поширюється на митний режим транзиту вiдповiдно до частини сьомої статтi 94 цього Кодексу".

     19. У статтi 326:

     1) у частинi першiй слова "або провадиться дiяльнiсть, контроль за якою покладено на митнi органи" виключити, а слова "можуть застосовуватися" замiнити словом "застосовуються";

     2) доповнити частиною шостою такого змiсту:

     "6. Вимоги до характеристик митних пломб встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику".

     20. У частинi першiй статтi 360 слова "за процедурою МДП" замiнити словами i цифрами "на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП (Конвенцiї МДП) 1975 року або на умовах Конвенцiї про процедуру спiльного транзиту".

     21. Частину четверту статтi 452 доповнити абзацами другим i третiм такого змiсту:

     "За запитом, на який накладено електронний пiдпис посадової особи пiдприємства, з використанням механiзму "єдиного вiкна" згiдно з цим Кодексом центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, надає iнформацiю щодо митних декларацiй, поданих таким пiдприємством або вiд iменi такого пiдприємства та оформлених митними органами.

     Iнформацiя складається з вiдомостей, що мiстяться в оформлених митних декларацiях (з урахуванням внесених змiн, якщо такi змiни вносилися), за перiод, зазначений у запитi, але не бiльше нiж за поточний рiк та три календарнi роки, що передували року подання запиту".

     22. Частину четверту статтi 454 викласти в такiй редакцiї:

     "4. Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, iнформує державнi органи та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про змiни, внесенi до класифiкаторiв, зазначених у частинi першiй цiєї статтi, не пiзнiше нiж за 10 днiв до дня набрання чинностi такими змiнами, а якщо внесення змiн до таких класифiкаторiв здiйснюється з метою реалiзацiї актiв законодавства, що набирають чинностi менш як за 10 днiв з дня їх опублiкування, - не пiзнiше наступного робочого дня з дня внесення таких змiн до класифiкаторiв".

     23. Назву та абзац перший частини першої статтi 470 пiсля слiв "органу призначення" доповнити словами "в Українi".

     24. Пункт 16 частини другої статтi 544 викласти в такiй редакцiї:

     "16) впровадження, розвиток та технiчне супроводження систем, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, i технологiй у митнiй справi, автоматизацiя митних процедур, а також захист електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв вiдповiдно до законодавства про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах та про забезпечення кiбербезпеки".

     25. Роздiл XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" доповнити пунктом 928 такого змiсту:

     "928. Установити, що з 1 сiчня 2026 року митним органам забороняється здiйснювати обробку iнформацiї в системах, що забезпечують функцiонування електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв, без застосування комплексної системи захисту iнформацiї або системи управлiння iнформацiйною безпекою з пiдтвердженою вiдповiднiстю згiдно з вимогами законодавства про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах та про забезпечення кiбербезпеки".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом шести мiсяцiв з дня опублiкування цього Закону:

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     внести вiдповiдно до бюджетного законодавства пропозицiї щодо фiнансування у 2023 - 2025 роках заходiв iз захисту електронних iнформацiйних ресурсiв митних органiв вiдповiдно до законодавства про захист iнформацiї в iнформацiйно-комунiкацiйних системах та про забезпечення кiбербезпеки.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
13 липня 2023 року
N 3229-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.