КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 29 серпня 2023 р. N 921


Деякi питання ввезення на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi на перiод воєнного стану або пiд час виникнення надзвичайних ситуацiй

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок ввезення на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi на перiод воєнного стану або пiд час виникнення надзвичайних ситуацiй, що додається.

     2. Визначити спецiалiзовану державну установу "Український центр трансплант-координацiї", яка виконує функцiї Нацiонального трансфузiологiчного центру, отримувачем гуманiтарної допомоги.

     3. Мiнiстерству закордонних справ забезпечити сприяння Мiнiстерству охорони здоров'я у налагодженнi спiвпрацi iз уповноваженими органами у сферi донорства кровi та компонентiв кровi, функцiонування системи кровi iноземних держав через закордоннi дипломатичнi установи України.

     4. Мiнiстерству охорони здоров'я забезпечити:

     налагодження спiвпрацi iз уповноваженими органами у сферi донорства кровi та компонентiв кровi, функцiонування системи кровi iноземних держав, якi надали пропозицiї щодо забезпечення потреб суб'єктiв системи кровi України в донорськiй кровi та компонентах кровi як гуманiтарної допомоги;

     органiзацiю перевезення донорської кровi та компонентiв кровi, отриманих як гуманiтарна допомога, до суб'єктiв системи кровi на територiї України.

     5. Державнiй митнiй службi здiйснювати пропуск донорської кровi та компонентiв кровi через митний кордон України з урахуванням вимог частини першої статтi 360 Митного Кодексу України без застосування технiчних засобiв митного контролю, призначених для отримання зображення на основi застосування енергiї рентгенiвського, гамма або будь-якого iншого виду випромiнювання, з дотриманням вимог до температурного режиму для збереження їх фiзичних та бiологiчних властивостей.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 73

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 29 серпня 2023 р. N 921

ПОРЯДОК
ввезення на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi на перiод воєнного стану або пiд час виникнення надзвичайних ситуацiй

     1. Цей Порядок визначає особливостi ввезення на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi на перiод воєнного стану або пiд час виникнення надзвичайних ситуацiй техногенного чи природного характеру не нижче загальнодержавного рiвня.

     2. Дiя цього Порядку поширюється на суб'єктiв системи кровi державної та комунальної форми власностi та заклади охорони здоров'я, що надають послуги iз трансфузiї донорської кровi та компонентiв кровi.

     3. У цьому Порядку пiд термiном "надавач гуманiтарної допомоги" розумiється iноземна юридична особа, яка добровiльно надає гуманiтарну допомогу отримувачевi гуманiтарної допомоги в Українi.

     Термiн "набувач гуманiтарної допомоги" i "отримувач гуманiтарної допомоги" в цьому Порядку вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про гуманiтарну допомогу".

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про безпеку та якiсть донорської кровi та компонентiв кровi" та iнших нормативно-правових актах.

     4. Донорська кров та компоненти кровi ввозяться на територiю України за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України.

     5. Нацiональний трансфузiологiчний центр з цiєю метою проводить щоденний монiторинг забезпечення потреб системи охорони здоров'я в донорськiй кровi та компонентах кровi, а також розраховує середнiй рiвень запасiв донорської кровi та компонентiв кровi, якi повиннi утримуватися суб'єктами системи кровi. Такi данi збираються за допомогою iнформацiйно-комунiкацiйних та/або iнформацiйно-аналiтичних систем, визначених МОЗ.

     У разi зменшення показника середнього рiвня запасiв донорської кровi та компонентiв кровi в державi, визначеного на пiдставi аналiзу iнформацiї, зiбраної протягом попереднiх 180 календарних днiв, Нацiональний трансфузiологiчний центр вживає координацiйних заходiв з метою збiльшення запасiв донорської кровi та компонентiв кровi.

     Нацiональний трансфузiологiчний центр:

     визначає суб'єктiв системи кровi iз найменшими та найбiльшими запасами донорської кровi та компонентiв кровi для їх перерозподiлу;

     координує дiї з перерозподiлу запасiв та транспортування донорської кровi та компонентiв кровi мiж суб'єктами системи кровi;

     iнформує суб'єктiв системи кровi про потребу в додаткових обсягах донорської кровi та компонентах кровi.

     У разi неможливостi здiйснення таких заходiв або вiдсутностi позитивної динамiки щодо збiльшення розрахункових обсягiв запасiв донорської кровi та компонентiв кровi, якi повиннi утримуватися суб'єктами системи кровi, протягом 10 календарних днiв iз дня зменшення такого показника Нацiональний трансфузiологiчний центр iнформує МОЗ про потребу у ввезеннi на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi та їх обсяг iз зазначенням строку поставки.

     МОЗ розробляє та вносить на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв України проект рiшення про необхiднiсть отримання донорської кровi та компонентiв кровi як гуманiтарної допомоги iз зазначенням перелiку i обсягiв донорської кровi та компонентiв кровi, в яких є потреба.

     6. Пiсля прийняття Кабiнетом Мiнiстрiв України рiшення про необхiднiсть отримання донорської кровi та компонентiв кровi як гуманiтарної допомоги МЗС разом iз МОЗ вживають заходiв до пошуку надавачiв гуманiтарної допомоги через закордоннi дипломатичнi установи України.

     7. Пiсля надходження iнформацiї до МОЗ про потенцiйних надавачiв гуманiтарної допомоги МОЗ надсилає надавачевi гуманiтарної допомоги письмовий запит про надання донорської кровi та компонентiв кровi як гуманiтарної допомоги iз зазначенням перелiку i обсягiв донорської кровi та компонентiв кровi, в яких є потреба, iз зазначенням строку їх поставки.

     Пiдставою для започаткування процедури отримання гуманiтарної допомоги є письмова пропозицiя надавача гуманiтарної допомоги про її надання.

     8. Ввезення донорської кровi та компонентiв кровi здiйснюється на пiдставi письмової згоди отримувача гуманiтарної допомоги за умови наявностi пiдписаного гарантiйного листа за формою, наведеною в додатку.

     Транспортування ввезеної донорської кровi та компонентiв кровi до суб'єктiв системи кровi на територiї України здiйснює Нацiональний трансфузiологiчний центр.

     9. Нацiональний трансфузiологiчний центр забезпечує облiк донорської кровi та компонентiв кровi, отриманої як гуманiтарна допомога.

     Набувачами гуманiтарної допомоги є суб'єкти системи кровi, визначенi Нацiональним трансфузiологiчним центром. Передавання донорської кровi та компонентiв кровi вiд Нацiонального трансфузiологiчного центру здiйснюється на пiдставi акта приймання-передачi.

     10. Суб'єкти системи кровi забезпечують контроль фактичного отримання доз донорської кровi та компонентiв кровi. Органiзацiя заходiв контролю та облiку стосовно отриманих доз донорської кровi та компонентiв кровi покладається на посадову особу суб'єкта системи кровi вiдповiдно до розподiлу функцiональних обов'язкiв.

     Суб'єкти системи кровi не пiзнiше трьох календарних днiв iз дня отримання гуманiтарної допомоги письмово iнформують Нацiональний трансфузiологiчний центр про факт отримання такої допомоги iз зазначенням найменування та кiлькостi фактично отриманих доз донорської кровi та компонентiв кровi.

     11. Тестування ввезеної на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi здiйснюється суб'єктами системи кровi за такими показниками:

     1) групова належнiсть;

     2) резус-належнiсть;

     3) Келл-належнiсть;

     4) трансфузiйно-трансмiсивнi iнфекцiї: ВIЛ-iнфекцiї/СНIД; гепатит B; гепатит C; сифiлiс.

     12. Для ввезеної на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi суб'єкти системи кровi та заклади охорони здоров'я, що надають послуги з трансфузiї, забезпечують наявнiсть точних та ефективних процедур повiдомлення про серйознi несприятливi випадки або реакцiї в донорiв кровi та компонентiв кровi або в реципiєнтiв, а також дотримання вимог щодо гемонагляду в порядку, затвердженому МОЗ.

     13. Суб'єкти системи кровi та заклади охорони здоров'я, що надають послуги з трансфузiї, зобов'язанi вживати всiх необхiдних заходiв до забезпечення простежуваностi донорської кровi та компонентiв кровi пiд час тестування, переробки, зберiгання, розподiлу, транспортування та реалiзацiї донорської кровi та компонентiв кровi, ввезеної на територiю України донорської кровi та компонентiв кровi, у порядку, затвердженому МОЗ.

     14. Ввезена на територiю України донорська кров та компоненти кровi застосовується виключно з лiкувальною метою.

     Суб'єкти системи кровi здiйснюють безоплатний розподiл донорської кровi та компонентiв кровi мiж закладами охорони здоров'я, що надають послуги з трансфузiї. За результатами розподiлу суб'єкти системи кровi формують щотижневий звiт та надсилають його до Нацiонального трансфузiологiчного центру протягом трьох календарних днiв.

     Контроль за розподiлом донорської кровi та компонентiв кровi мiж закладами охорони здоров'я, що надають послуги з трансфузiї, суб'єктами системи кровi - набувачами гуманiтарної допомоги покладається на Нацiональний трансфузiологiчний центр.

 

Додаток
до Порядку

ГАРАНТIЙНИЙ ЛИСТ
про ввезення донорської кровi та компонентiв кровi

N ____________ 20__ р.
(дата оформлення)

1. Мiсцезнаходження надавача гуманiтарної допомоги / Location of the provider of humanitarian aid
 
 
2. Мета ввезення / Purpose of import  
 
 

3. Умови транспортування (температура зберiгання) / Transportation conditions (storage temperature)

 
 
4. Строк придатностi / Expiration date  
 
 

5. Очiкувана дата прибуття на державний кордон України / Expected date of arrival at the state border of Ukraine

 
 

6. Прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi), номер телефону вiдповiдальної особи вiд надавача гуманiтарної допомоги / Surname, first name, patronymic (if available), phone number of the provider of humanitarian aid

 
 
7. Мiсцезнаходження отримувача / Location of the recipient  
 
 

8. Перелiк та повне найменування набувачiв гуманiтарної допомоги, код згiдно з ЄДРПОУ, мiсцезнаходження / The list and full name of beneficiaries of humanitarian aid, code (EDRPOU) of legal entity, address

 
 
 

9. Вiдомостi про донорську кров та / або компоненти кровi, що ввозяться в Україну / Information on donor blood and / or blood components imported into Ukraine:

Порядковий номер Найменування/Name Кiлькiсть/Quantity (дози та/або лiтри) / (doses and/or liters)
1 2 3

10. Гарантiйнi зобов'язання набувачiв гуманiтарної допомоги / Warranty obligations of beneficiaries of humanitarian aid:
цiльовим призначенням донорської кровi та/або компонентiв кровi є задоволення потреб нацiональної оборони держави та системи охорони здоров'я / The purpose of donor blood and/or blood components is to meet the needs of the state's national defense and health care system;
донорська кров та/або компоненти кровi не будуть використанi з метою отримання прибутку та будуть використанi виключно з лiкувальною метою / Donor blood and/or blood components will not be used for profit and will be used exclusively for therapeutic purposes.

Вiд надавача гуманiтарної допомоги: Вiд отримувача гуманiтарної допомоги:
Найменування юридичної особи / Name of the legal entity Найменування юридичної особи / Name of the legal entity
   
   
Iдентифiкацiйний номер (за наявностi) / Identification code (if available) Iдентифiкацiйний код згiдно з ЄДРПОУ / Code (EDPNOU) of legal entity
   
   
Адреса мiсцезнаходження / Location address Адреса мiсцезнаходження / Location address
   
   
Найменування посади, прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) / Position, surname, first name, patronymic (if available) Найменування посади, прiзвище, власне iм'я, по батьковi (за наявностi) / Position, surname, first name, patronymic (if available)
   
   
____________
(дата/date)
____________
(пiдпис/signature)
____________
(дата/date)
____________
(пiдпис/signature)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.