ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Митного кодексу України та iнших законiв України щодо протидiї незаконному обiгу тютюнових виробiв

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Митного кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2012 р., NN 44 - 48, ст. 552) такi змiни:

     1. Доповнити статтею 4791 такого змiсту:

     "Стаття 4791. Перевищення магазином безмитної торгiвлi встановлених законом обсягiв реалiзацiї тютюнових виробiв та/або алкогольних напоїв однiй особi протягом однiєї доби

     1. Перевищення магазином безмитної торгiвлi встановлених цим Кодексом обсягiв реалiзацiї тютюнових виробiв та/або алкогольних напоїв однiй особi протягом однiєї доби, вчинене у перiод дiї воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, -

     тягне за собою накладення штрафу в розмiрi вiд вiсiмсот до однiєї тисячi неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян".

     2. Роздiл XXI "Прикiнцевi та перехiднi положення" доповнити пунктами 930 i 931 такого змiсту:

     "930. До припинення чи скасування воєнного стану на територiї України, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, забороняються:

     1) помiщення у митний режим безмитної торгiвлi та продаж (постачання) магазинами безмитної торгiвлi, а також розмiщення у них вироблених в Українi товарiв, що класифiкуються у товарних позицiях 2401 - 2404 згiдно з УКТ ЗЕД.

     Протягом 30 днiв з дня набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Митного кодексу України та iнших законiв України щодо протидiї незаконному обiгу тютюнових виробiв" товари, якi виробленi в Українi та класифiкуються за товарними позицiями 2401 - 2404 згiдно з УКТ ЗЕД, що знаходяться в магазинах безмитної торгiвлi та перебувають в митному режимi безмитної торгiвлi, пiдлягають декларуванню утримувачем вiдповiдного магазину безмитної торгiвлi до iншого митного режиму вiдповiдно до частини першої статтi 146 цього Кодексу.

     У разi невиконання у встановлений строк вимог, визначених цим пунктом, дозвiл на вiдкриття та експлуатацiю магазину безмитної торгiвлi пiдлягає зупиненню, при цьому положення статей 199 та 1910 цього Кодексу не застосовуються;

     2) продаж магазинами безмитної торгiвлi тютюнових виробiв однiй особi протягом однiєї доби в обсязi, що перевищує 50 сигарет або 10 сигар або 20 сигарил (вагою не бiльше 3 грамiв кожна) або 50 грамiв тютюну, або цi вироби в наборi загальною вагою понад 50 грамiв;

     3) продаж магазинами безмитної торгiвлi алкогольних напоїв однiй особi протягом однiєї доби в обсязi, що перевищує 2 лiтри алкогольних напоїв iз вмiстом спирту, що не перевищує 22 %, або 1 лiтр мiцних (iз вмiстом спирту бiльш як 22 %) алкогольних напоїв.

     Перевищення встановленого у пiдпунктах 2 i 3 цього пункту обсягу реалiзацiї тютюнових виробiв та/або алкогольних напоїв однiй особi протягом однiєї доби тягне за собою адмiнiстративну вiдповiдальнiсть, встановлену цим Кодексом.

     Розрахунковий документ про продаж магазинами безмитної торгiвлi товарiв, зазначених у пiдпунктах 2 i 3 цього пункту, повинен мiстити реквiзити паспортного документа громадянина - покупця таких товарiв, що в обов'язковому порядку передаються до системи облiку даних реєстраторiв розрахункових операцiй центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику.

     931. До припинення або скасування воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, забороняється ввезення на митну територiю України товарiв товарних позицiй 2401 - 2404 згiдно з УКТ ЗЕД, що мають походження з Республiки Бiлорусь".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з першого числа мiсяця, наступного за мiсяцем його опублiкування.

     2. Статтю 18 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1995 р., N 46, ст. 345 iз наступними змiнами) доповнити новими частинами такого змiсту:

     "До припинення або скасування воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, забороняються реалiзацiя магазинам безмитної торгiвлi, а також виробництво для таких цiлей тютюнових виробiв та/або рiдин, що використовуються в електронних сигаретах.

     У разi наявностi у виробникiв станом на дату набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Митного кодексу України та iнших законiв України щодо протидiї незаконному обiгу тютюнових виробiв" залишкiв тютюнових виробiв та/або рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалiзацiї магазинам безмитної торгiвлi, такi виробники зобов'язанi станом на таку дату провести у присутностi представника податкового органу iнвентаризацiю таких товарiв (продукцiї) та подати iнформацiю про результати проведення iнвентаризацiї iз зазначенням даних про залишки таких товарiв (продукцiї) та мiсця їх зберiгання до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалiзацiю податкової полiтики, протягом двох робочих днiв з дня завершення iнвентаризацiї.

     Залишки таких товарiв (продукцiї) у подальшому зберiгаються виробниками у мiсцях, зазначених в iнформацiї про результати проведеної iнвентаризацiї, до припинення або скасування воєнного стану в Українi.

     У разi виявлення пiсля набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Митного кодексу України та iнших законiв України щодо протидiї незаконному обiгу тютюнових виробiв" фактiв виробництва та/або зберiгання, та/або транспортування, та/або реалiзацiї, у тому числi їх виробниками, тютюнових виробiв та/або рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, якi були виробленi для цiлей реалiзацiї магазинам безмитної торгiвлi, такi товари вважаються немаркованими марками акцизного податку, а до таких суб'єктiв господарювання застосовується вiдповiдальнiсть, передбачена законодавством за виробництво, зберiгання, транспортування, реалiзацiю пiдакцизних товарiв без марок акцизного податку. Зазначенi норми не застосовуються у випадках зберiгання виробниками тютюнових виробiв та/або рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, данi про якi були включенi до матерiалiв iнвентаризацiї, проведеної вiдповiдно до Закону України "Про внесення змiн до Митного кодексу України та iнших законiв України щодо протидiї незаконному обiгу тютюнових виробiв", та зберiгаються у мiсцях зберiгання, про якi було повiдомлено центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалiзацiю податкової полiтики".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом затвердити порядок обмiну iнформацiєю мiж Державною прикордонною службою України, Державною податковою службою України, Державною митною службою України та суб'єктами господарювання, що мають дозволи на вiдкриття та експлуатацiю магазинiв безмитної торгiвлi, щодо реквiзитiв паспортних документiв громадян - покупцiв алкогольних напоїв та тютюнових виробiв у магазинах безмитної торгiвлi.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
10 серпня 2023 року
N 3326-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.