ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТI ХАРЧОВИХ ПРОДУКТIВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧIВ

17.08.2023 N 15.1.1-3/17975

 

Державна митна служба України


     Державна служба України з питань безпечностi харчових продуктiв та захисту споживачiв в межах повноважень розглянула лист Держмитслужби вiд 15.08.2023 N 08-3/16-01/5.2/5614, та повiдомляє.

     Вiдповiдно до частини другої статтi 19 Конституцiї України органи державної влади та органи мiсцевого самоврядування, їх посадовi особи зобов'язанi дiяти лише на пiдставi, в межах повноважень та у спосiб, що передбаченi Конституцiєю та законами України.

     Правовi та органiзацiйнi засади здiйснення державного ринкового нагляду i контролю нехарчової продукцiї визначенi Законами України "Про державний ринковий нагляд i контроль нехарчової продукцiї" (далi - Закон), "Про загальну безпечнiсть нехарчової продукцiї" та iншими нормативно-правовими актами, що регулюють вiдносини в цiй сферi, у тому числi технiчними регламентами.

     Засади здiйснення контролю продукцiї визначенi статтею 37 Закону. Так, частиною десятою цiєї статтi визначено, що Кабiнетом Мiнiстрiв України затверджується порядок здiйснення контролю продукцiї.

     Вiдповiдно до вимог пiдпункту першого пункту 5 Порядку здiйснення державного контролю нехарчової продукцiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.12.2011 N 1403, посадовою особою пiдроздiлу митного оформлення, яка визначена для проведення митних процедур за митною декларацiєю, пiд час здiйснення контролю продукцiї згiдно iз секторальними планами ринкового нагляду перевiряється документацiя в паперовiй або електроннiй формi, що супроводжує продукцiю у разi введення в обiг (розповсюдження) вiдповiдно до встановлених вимог, у тому числi декларацiя про вiдповiднiсть, та/або здiйснюється вибiркове обстеження (вiзуальний огляд) зразкiв продукцiї на предмет наявностi на продукцiї знака вiдповiдностi технiчним регламентам, якщо його нанесення на продукцiю передбачено технiчним регламентом на вiдповiдний вид продукцiї, та правильностi його застосування i нанесення згiдно з правилами, встановленими законами України, та виданими вiдповiдно до них нормативно-правовими актами, у тому числi технiчними регламентами.

     Пропозицiї Держпродспоживслужби для проведення державного контролю нехарчової продукцiї, а саме побутових ламп неспрямованого випромiнення в частинi їх вiдповiдностi вимогам Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромiнення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 серпня 2019 р. N 734, i Технiчного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 жовтня 2018 р. N 804, додаються.

     Додатково повiдомляємо, що листи Держпродспоживслужби не встановлюють норм права та носять лише iнформацiйний характер.

     Додаток: на 3 арк. в 1 прим.

В. о. Голови Вадим ЧАЙКОВСЬКИЙ

 

Додаток

Пропозицiї Держпродспоживслужби для проведення державного контролю нехарчової продукцiї, а саме побутових ламп неспрямованого випромiнення

     Пунктом 6 Технiчного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 3 жовтня 2018 р. N 804 (далi - Технiчний регламент N 804), визначено, що продукти, на якi поширюється дiя технiчних регламентiв щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктiв, можуть бути введенi в обiг та/або в експлуатацiю тiльки у разi, коли вони вiдповiдають вимогам, якi визначенi технiчними регламентами щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктiв i на них нанесено знак вiдповiдностi технiчним регламентам згiдно з вимогами цього Технiчного регламенту.

     Вiдповiдно до пункту 9 Технiчного регламенту N 804 перед введенням в обiг та/або в експлуатацiю продукту, на який поширюється дiя технiчних регламентiв щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктiв, виробник або його уповноважений представник наносить на нього знак вiдповiдностi технiчним регламентам (далi - знак вiдповiдностi) та складає декларацiю про вiдповiднiсть, за допомогою якої гарантує i заявляє, що продукт вiдповiдає всiм вiдповiдним положенням вiдповiдних технiчних регламентiв щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктiв.

     Зображення знака вiдповiдностi виконується згiдно з формою та описом, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 грудня 2015 р. N 1184 "Про затвердження форми, опису знака вiдповiдностi технiчним регламентам, правил та умов його нанесення".

     Знак вiдповiдностi наноситься на продукт, а якщо це неможливо - на пакування та на супровiднi документи.

     Декларацiя про вiдповiднiсть має мiстити вiдомостi, визначенi додатком 5 Технiчного регламенту N 804, а саме:

     - найменування та мiсцезнаходження виробника або його уповноваженого представника;

     - опис моделi продукту, достатнiй для її однозначної iдентифiкацiї;

     - у вiдповiдних випадках - посилання на застосованi стандарти з перелiку нацiональних стандартiв, якi є iдентичними гармонiзованим європейським стандартам та вiдповiднiсть яким надає презумпцiю вiдповiдностi продуктiв вимогам вiдповiдного технiчного регламенту щодо встановлення вимог до екодизайну за типами продуктiв;

     - у вiдповiдних випадках - посилання на iншi стандарти та специфiкацiї;

     - у вiдповiдних випадках - посилання на iншi технiчнi регламенти, якими передбачене нанесення знака вiдповiдностi технiчним регламентам;

     - iдентифiкацiя та пiдпис особи, уповноваженої представляти виробника або його уповноваженого представника.

     Додатком 3 Технiчного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромiнення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 серпня 2019 р. N 734, визначено нацiональнi стандарти щодо встановлення вимог до екодизайну за типом продукту, а саме побутових ламп неспрямованого випромiнення, а саме:

     ДСТУ EN 50285:2007 Лампи електричнi побутового використання, Методи вимiрювання ефективностi споживання електроенергiї (ЕМ 50283:1999, IDT);

     ДСТУ EN 60061-1:2017(EN 60061-1:1993; всi змiни до А56:2017, IDT) Цоколi та патрони ламповi разом з калiбрами для перевiряння їх взаємозамiнностi та безпечностi. Частина 1, Ламповi цоколi;

     ДСТУ EN 60357:2017 (EN 60357:2003, всi змiни до А11:2016, IDT) Лампи вольфрамово-галогеннi (крiм ламп для транспортних засобiв). Вимоги до робочих характеристик;

     ДСТУ 4270:2003 (IEC 60969:2001) Лампи з умонтованим пускорегулювальним пристроєм для загального освiтлення. Вимоги до робочих характеристик;

     ДСТУ IEC 60064:2008 (IEC 60064:2005) Лампи розжарювання вольфрамовi загального освiтлення побутової й аналогiчної призначеностi. Вимоги до робочих характеристик;

     ДСТУ EN 61000-32:2015 (EN 61000-32:2006, IDT) Електромагнiтна сумiснiсть. Частина 3-2. Норми. Норми на емiсiю гармонiк струму (для сили вхiдного струму обладнання не бiльше нiж 16 А на фазу);

     ДСТУ EN 62471:2017 (ЕМ 62471:2008, IDT) Безпечнiсть ламп i лампових систем фотобiологiчна;

     ДСТУ СIЕ 013.3:2017 (СIЕ 013.3:1995. IDT) Метод вимiрювання визначення кольоропередавання джерел свiтла;

     ДСТУ СIЕ 015:2017 (СIЕ 015:2004, IDT) Колориметрiя;

     ДСТУ СIЕ 018.2:2017 (СIЕ 18.2:1985, IDT) Основа фiзичної фотометрiї;

     ДСТУ СIЕ 084:2017 (СIЕ 084:1989, IDT) Вимiрювання свiтлового потоку;

     ДСТУ СIЕ 097:2017 (СIЕ 097:2005, IDT) Настанова щодо технiчного обслуговування систем внутрiшнього електричного освiтлення.

     Враховуючи вищевикладене, Держпродспоживслужба рекомендує при здiйсненнi контролю побутових ламп неспрямованого випромiнення перевiряти декларацiю про вiдповiднiсть, яка має бути складена на українськiй мовi та видана виробником продукцiї або представником виробника.

     Представник виробника (уповноважений представник) - будь-яка фiзична чи юридична особа - резидент України, яка одержала вiд виробника письмове доручення дiяти вiд його iменi стосовно визначених завдань.

     Крiм того, декларацiя про вiдповiднiсть має мiстити опис моделi продукцiї, яка повинна спiвпадати з митною декларацiєю; посилання на стандарти з перелiку, що зазначений вище; iдентифiкацiя та пiдпис особи, уповноваженої представляти виробника або його уповноваженого представника.

     При оглядi продукцiї необхiдно перевiряти нанесення знака вiдповiдностi на продукцiю, який має бути видимим, розбiрливим i незмивним.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.