ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

29.12.2023 N 05/22-03-02/7.12/9147

 

Митницям


Про окремi питання вiдшкодування витрат за зберiгання при укладаннi мирової угоди

     Згiдно з наказом Мiнфiну вiд 28.08.2023 N 466 внесено змiни до Порядку вiдшкодування витрат за зберiгання товарiв та транспортних засобiв на складах митних органiв, затвердженого наказом Мiнфiну вiд 15.06.2012 N 731 (далi - Порядок N 731), серед яких роздiл III Порядку доповнено новим пунктом 7 такого змiсту:

     "У випадку припинення митним органом провадження у справi про порушення митних правил шляхом компромiсу у визначеному статтею 521 глави 71 роздiлу XIV Митного кодексу України порядку витрати за зберiгання товарiв, транспортних засобiв вiдшкодовуються у разi їх видачi зi складу митного органу вiдповiдно до заявленого митного режиму та обраховуються за весь строк їх зберiгання на такому складi".

     В свою чергу, наказом Мiнфiну вiд 24.08.2023 N 461 внесено змiни до Типової мирової угоди про припинення провадження в справi про порушення митних правил, затвердженої наказом Мiнфiну вiд 28.05.2012 N 607 (далi - Типова мирова угода), а саме викладено її в новiй редакцiї.

     Форма Типової мирової угоди, серед iншого, передбачає внесення iнформацiї, пiдтверджуючої зобов'язання особи, яка вчинила порушення митних правил, здiйснити вiдшкодування витрат за зберiгання товарiв, транспортних засобiв у разi видачi їх зi складу митного органу. Для цього заповненню пiдлягають вiдповiднi графи Типової мирової угоди, а саме: реквiзити рахунка митного органу, на який має бути здiйснено оплату, та суму в гривнях, яка пiдлягає сплатi.

     Слiд зазначити, що вiдповiдно до положень пунктiв 1 та 2 роздiлу I Порядку N 731 вiдшкодування витрат за зберiгання оформлюється унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1 (далi - УМК МД-1), яка заповнюється в порядку, встановленому законодавством. Витрати митного органу вiдшкодовуються власником товарiв, транспортних засобiв або вповноваженою ним особою пiсля їх митного оформлення при фактичному отриманнi цих товарiв, транспортних засобiв.

     Таким чином, внесена до мирової угоди сума в гривнях, яка має бути вiдшкодована особою, яка вчинила порушення митних правил, за зберiгання товарiв, транспортних засобiв, є актуальною виключно на дату укладання вiдповiдної мирової угоди, та не вiдповiдає сумi, що пiдлягає вiдшкодуванню на дату фактичної видачi товарiв, транспортних засобiв зi складу митного органу.

     Враховуючи те, що на дату укладання мирової угоди наперед невiдома дата фактичної видачi товарiв, транспортних засобiв зi складу митного органу, рекомендуємо митницям при заповненнi мирової угоди замiсть внесення суми в гривнях за зберiгання вносити iнформацiю щодо розмiрiв плати в євро за добу, визначених на пiдставi Розмiрiв вiдшкодувань за зберiгання на складах митних органiв товарiв i транспортних засобiв, затверджених наказом Мiнфiну вiд 15.06.2012 N 731.

     Загалом такий пiдхiд сприятиме попередженню отримання скарг вiд осiб щодо сум витрат за зберiгання, якi повиннi бути ними вiдшкодованi, та вiдповiдатиме загальному порядку адмiнiстрування коштiв, одержаних як вiдшкодування витрат за зберiгання товарiв на складах митних органiв (пiсля митного оформлення при фактичнiй видачi товару шляхом оформлення УМК МД-1).

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацiй i цифровiзацiї Олег НIКОЛАЙЧУК
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.