КОМIТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ФIНАНСIВ I БАНКIВСЬКОЇ ДIЯЛЬНОСТI

Л И С Т

вiд 06.11.2001 N 06-10/629


Стосовно митного оформлення та оподаткування товарiв, що надають до митного оформлення у тарi (упаковцi)

     У зв'язку iз запитами суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi стосовно митного оформлення та оподаткування товарiв, що надають до митного оформлення у тарi (упаковцi), роз'яснюємо.

     Вiдповiдно до Митного кодексу України, законiв України "Про Єдиний митний тариф", "Про Митний тариф України", товари, що ввозяться на митну територiю України, пiдлягають декларуванню та обкладаються ввiзним митом.

     Товарною номенклатурою Митного тарифу України є Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТ ЗЕД), яка, в свою чергу, побудована на Гармонiзованiй системi опису та кодування товарiв та Комбiнованiй номенклатурi Європейського Спiвтовариства.

     Класифiкацiя тари та упаковки здiйснюється згiдно з правилом

     5 Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв, згiдно з яким:

     5а) футляри для фотоапаратiв, музичних iнструментiв, зброї, креслярського приладдя, прикрас, а також подiбна тара (упаковка), яка має особливу форму i призначена для зберiгання вiдповiдних виробiв або наборiв виробiв, придатних для тривалого використання, i подана разом з виробами, для яких вона призначена, класифiкується разом з упакованими у них виробами. Однак ця вимога не поширюється на тару (упаковку), яка становить разом iз виробами одне цiле i надає останнiм iстотно iнший характер;

     5б) вiдповiдно до зазначеного вище Правила 5а), пакувальний матерiал та пакувальнi контейнери, що поставляються разом iз товарами, слiд класифiкувати разом, якщо вони належать до такого типу упаковки, яка використовується для упакування цих товарiв. Однак це положення не є обов'язковим у разi, якщо цi пакувальнi матерiали або контейнери придатнi для повторного використання.

     Основною одиницею вимiрювання та облiку УКТ ЗЕД є кiлограм, при цьому не визначається брутто чи нетто кiлограм, оскiльки зазначенi показники залежать вiд того, як класифiкується товар з тарою (упаковкою) наповнювачами чи без.

     Вагою брутто вважається вага товару з упаковкою (тарою), а вагою нетто - вага товару без упаковки (тари).

     Аналогiчно застосовуються й специфiчнi та комбiнованi ставки ввiзного мита, встановленi до ваги товарiв.

     Таким чином, при застосуваннi ставок ввiзного мита на товари, що мають тару (упаковку), до ваги товару необхiдно включати первинну тару (упаковку) цього товару за умови, що без такої тари (упаковки) товар не може бути поставлений чи реалiзований.

     Такий самий пiдхiд i до застосування адвалерних ставок ввiзного мита до товарiв, що надаються до митного оформлення у тарi (упаковцi), тобто цiна тари (упаковки) включається або не включається в цiну товару залежно вiд того, як вона класифiкується згiдно з правилами 5а та 5б Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв.

     При цьому якщо тара (упаковка) мiстить товари або надходить з товарами, що класифiкуються за кiлькома рiзними тарифними пiдкатегорiями, вага i вартiсть тари (упаковки), з метою визначення їх, оподатковуваної ваги або вартостi, розподiляється мiж усiма товарами, що в них мiститься, пропорцiйно до ваги або вартостi таких товарiв.

     Вищезазначенi нормi щодо обкладення митом не застосовуються у разi якщо товари обкладаються митом iншим способом, нiж за вагою або вартiстю (штука, квадратний метр, лiтр 100-вiдсоткового спирту тощо).

     Водночас вважаємо, що до товарiв, що надходять у скляних банках, якi мають значну вагу, у разi якщо на цi товари встановлено специфiчну або комбiновану ставку ввiзного мита до законодавчого врегулювання питання встановлення адвалерної ставки ввiзного мита, може бути застосований принцип окремого декларування. Наприклад, при ввезеннi розчинної кави у скляних банках (код УКТ ЗЕД - 2101 11 11 10 - ставка ввiзного мита 3 євро за 1 кг): ставка мита у розмiрi 3 євро за 1 кг застосовується до ваги нетто товару розчинної кави та окремо декларується скляна банка (товарна позицiя - 7010 УКТ ЗЕД iз застосуванням вiдповiдної ставки ввiзного мита.

Голова Комiтету В.Альошин

"Галицькi контракти - Документи для роботи", N 48, 26.11.2001 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.