ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.06.2002 р. N 11/4-09-5318-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Начальнику iнформацiйно-аналiтичного митного управлiння


     Пiд час здiйснення перевезень вантажiв, що експортуються з митної територiї України через аеропорт "Бориспiль", виникають ситуацiї, за яких вивезення окремих вантажних вiдправлень авiацiйним транспортом у термiни, передбаченi договором перевезення, стає неможливим внаслiдок причин, викликаних специфiкою авiацiйного виду транспорту.

     З метою вирiшення проблем, якi виникають при цьому, надаємо роз'яснення стосовно тимчасового порядку здiснення контролю за вивезенням окремих вантажних вiдправлень авiацiйним транспортом.

     1. Експортний вантаж, оформлений iншою митницею України i доставлений до Бориспiльської митницi для подальшого вивезення за межi митної територiї України, приймається до обслуговування органiзацiями згiдно з укладеними угодами. Товаросупровiднi документи, разом з вантажною митною декларацiєю, оформленою митницею оформлення експорту, у звичайному порядку подаються до Бориспiльської митницi.

     2. Бориспiльська митниця, вiдповiдно до роздiлу 3 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї 22.01.99 за N 42/3335 (далi - Положення), перевiряє вiдповiднiсть вантажу вiдомостям про нього, зазначеним в електроннiй копiї експортної ВМД, проставляє у товаросупровiдних документах та на вiдповiдному аркушi ВМД штамп "Пiд митним контролем". В електроннiй копiї ВМД робиться вiдмiтка про прибуття вантажу до Бориспiльської митницi.

     3. Якщо на момент подання вантажу до оформлення немає технiчної можливостi здiйснити його вивезення запланованим повiтряним судном органiзацiя згiдно з укладеними угодами звертається до Бориспiльської митницi з письмовою заявою про надання дозволу на вивезення цього вантажу за межi митної територiї України автомобiльним транспортом. При цьому до заяви додаються усi товаросупровiднi документи, а у заявi наводиться аргументована мотивацiя необхiдностi виконання такого перевезення.

     4. Бориспiльська митниця розглядає поданi документи та, за наявностi достатнiх аргументiв, надає дозвiл на вивезення цього вантажу за межi митної територiї України автомобiльним транспортом на умовах Митної конвенцiї про мiжнароднi перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП 1975 року.

     5. На вантаж оформлюється авiацiйна накладна (AWB) i книжка МДП, перевезенню присвоюється номер рейсу вiдповiдно до порядку, встановленого авiакомпанiєю, яка здiйснює це перевезення.

     Подальше перемiщення вантажу вiд Бориспiльської митницi до митницi призначення здiйснюється з використанням в якостi документу контролю за доставкою внутрiшнього транзитного документу (ВТД), правила заповнення i використання якого затверджено наказом Держмитслужби вiд 12.04.2000 N 206, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї 05.05.2000 за N 261/4482 та додається експортна декларацiя, що була оформлена на цей вантаж. У графi 40 ВТД вказується номер та дата експортної ВМД.

     В експортну декларацiю вносяться такi змiни:

  • митниця на кордонi (та, що вказана у ВТД - гр.29),

  • новий термiн доставки вантажу (вiдповiдно до Положення) у митницю призначення (яка вказана у графi 29 ВТД - митниця на кордонi).

     6. Якщо експортнi товари перевозитимуться не окремо, а в складi консолiдованого вантажу (за згодою митницi), у першому пiдроздiлi графи 33 ВТД проставляється умовно визначений чотиризначний код товару - 9904. До ВТД вносяться реквiзити всiх AWB, а у графi 31 робиться запис "Консолiдований вантаж згiдно зi специфiкацiями".

     7. Представник пiдприємства-перевiзника бере зобов'язання перед митницею щодо доставки вантажу у прикордонну митницю призначення. Запис про зобов'язання вчиняється на зворотному боцi ВТД та експортної декларацiї (друге зобов'язання).

     8. Контроль за доставкою вантажу у прикордонну митницю призначення здiйснюється Бориспiльською митницею по ВТД, а митницею вiдправлення, що була зазначена в експортнiй декларацiї, по експортнiй декларацiї.

     9. Прикордонна митниця, при надходженнi вантажу, робить вiдмiтки у ВТД та експортнiй декларацiї про доставку вантажу у митницю призначення та випуск його за межi митної територiї України у вiдповiдностi з пунктами 3.6 - 3.12 Положення.

     10. Перевезення, що здiйснюється за ВТД та експортнiй декларацiї, знiмається з контролю пiсля одержання вiд прикордонної митницi призначення повiдомлення про вивезення товарiв за межi митної територiї України.

Заступник Голови Служби П. Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.