ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.07.2002 р. N 11/7-13.1-6042-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на пiдставi договорiв товарного кредиту

     В зв'язку з запитами митних установ стосовно порядку визначення митної вартостi товарiв, що ввозяться на митну територiю України на пiдставi договорiв купiвлi-продажу на умовах товарного кредиту, iнформуємо про наступне.

     Вiдповiдно до Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" товарний кредит - це товари, якi передаються резидентом або нерезидентом у власнiсть юридичним чи фiзичним особам на умовах угоди, що передбачає вiдстрочення кiнцевого розрахунку на визначений строк та пiд процент.

     Товарний кредит передбачає передання права власностi на товари (результати робiт, послуг) покупцю (замовнику) у момент пiдписання договору або в момент фiзичного отримання товарiв (робiт, послуг) таким покупцем (замовником) незалежно вiд часу погашення заборгованостi.

     Згiдно статтi 16 Закону України "Про Єдиний митний тариф" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.98 N 1598 "Про затвердження порядку визначення митної вартостi товарiв та iнших предметiв у разi перемiщення їх через митний кордон України", при визначеннi митної вартостi товарiв до неї включається цiна товару, зазначена в рахунку-фактурi, а також такi фактичнi витрати, якщо вони не зазначенi в рахунку-фактурi: на транспортування, навантаження, розвантаження перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, комiсiйнi та брокерськi та iншi платежi, якi повиннi бути оплаченi iмпортером (експортером) прямо чи побiчно як умова ввезення чи вивезення цих товарiв.

     Оскiльки товарний кредит передбачає передання права власностi на товари незалежно вiд часу погашення заборгованостi, сплату належної суми процентiв не можна вважати умовою ввезення чи вивезення таких товарiв.

     Виходячи з вищезазначеного, суми процентiв, якi пiдлягають сплатi за товари, якi ввозяться на умовах товарного кредиту, при визначеннi митної вартостi не включаються.

Заступник Голови Служби О. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.