ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

Н А К А З
м. Київ

вiд 03.06.2002 N 321


Про затвердження Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 червня 2002 р. за N 512/6800


     Вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.04.93 N 30-93 "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" i подальшого вдосконалення органiзацiї та порядку проведення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил, що додається.

     2. Начальнику управлiння державного нагляду та пiдтвердження вiдповiдностi Баб'яку О.М. у п'ятиденний термiн забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Визнати таким, що втратив чиннiсть, КНД 50-001-93 Державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил. Порядок здiйснення державного нагляду", затверджений наказом Держстандарту України вiд 27.05.93 N 78а.

     4. Директору Українського науково-дослiдного iнституту стандартизацiї, сертифiкацiї та iнформатики Камiнському В.Ю. пiсля державної реєстрацiї у Мiнiстерствi юстицiї України цього наказу забезпечити його публiкацiю в iнформацiйному покажчику "Стандарти" протягом двох мiсяцiв.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника голови Держстандарту України Сидоренка Г.С.

Голова Держстандарту України П.Кабан

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держстандарту України
03.06.2002 N 321
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 червня 2002 р. за N 512/6800

Iнструкцiя
про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил

1. Галузь використання

     Iнструкцiя про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил (далi - Iнструкцiя) розроблена вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.04.93 N 30-93 "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" i встановлює загальнi вимоги щодо порядку проведення, розгляду й оформлення результатiв державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил (далi - державний нагляд), крiм будiвельних норм i правил, при розробленнi, виробництвi, випуску, зберiганнi, транспортуваннi, використаннi, експлуатацiї, реалiзацiї та утилiзацiї продукцiї суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, у тому числi оптовими торговельними (збутовими) органiзацiями, за винятком стадiї реалiзацiї товарiв у сферi роздрiбної та оптово-роздрiбної торгiвлi, випуску i реалiзацiї продукцiї на пiдприємствах громадського харчування та надання послуг громадянам як споживачам.

     Дiя цiєї Iнструкцiї поширюється на Державний комiтет стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України (далi - Держстандарт України) та його територiальнi органи - державнi центри стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї (далi - ДЦСМС), а також на суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi.

2. Нормативнi посилання

     У цiй Iнструкцiї є посилання на такi законодавчi акти та нормативнi документи:

     Закон України "Про пiдтвердження вiдповiдностi" вiд 17.05.2001 N 2406-III;

     Закон України "Про вилучення з обiгу, переробку, утилiзацiю, знищення або подальше використання неякiсної та небезпечної продукцiї" вiд 14.01.2000 N 1393-XIV;

     Декрет Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93;

     ГОСТ 15.311-90 "Система разработки й постановки продукции на производство. Постановка на производство продукции по технической документации иностранных фирм";

     ГОСТ 18242-72 "Статистический приемочный контроль по альтернативному признаку. Планы контроля".

3. Термiни та їх визначення

     У цiй Iнструкцiї застосовуються такi термiни:

     вибiрковий контроль - контроль, коли рiшення про якiсть продукцiї приймається за результатами перевiрки однiєї чи декiлькох вибiрок iз партiї продукцiї;

     вибiрка - одиницi продукцiї, що вiдiбранi з партiї продукцiї для контролю та прийняття рiшення;

     органолептичний контроль - контроль, коли первинна iнформацiя сприймається органами чуттiв;

     суцiльний контроль - контроль кожної одиницi продукцiї.

4. Загальнi положення

     4.1. Державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил, технiчних регламентiв з пiдтвердження вiдповiдностi, технiчних регламентiв, за станом засобiв вимiрювальної технiки, а також iнших вимог, пов'язаних з якiстю продукцiї (далi - стандарти, норми i правила), здiйснюється шляхом проведення перiодичних або постiйних перевiрок з вибiрковим або суцiльним контролем.

     4.1.1. Перiодичний державний нагляд здiйснюється у формi iнспекцiйного контролю за додержанням стандартiв, норм i правил шляхом проведення планових (не частiше одного разу на календарний рiк) та позапланових перевiрок.

     Плановi перевiрки проводяться вiдповiдно до плану-графiка державного нагляду, затвердженого директором ДЦСМС.

     Позаплановi перевiрки здiйснюються на виконання рiшень Кабiнету Мiнiстрiв України, а також за зверненнями громадян.

     Звернення подаються у письмовiй формi i повиннi мiстити вiдомостi про громадянина (мiсце проживання, серiю та номер паспорта або iншого документа, що засвiдчує особу).

     4.1.2. Постiйний державний нагляд застосовується в разi систематичних претензiй щодо якостi продукцiї, що випускається, та (або) при вiдсутностi умов для її стабiльного випуску згiдно з вимогами стандартiв, норм i правил.

     Уведення та вiдмiна постiйного державного нагляду здiйснюються наказом ДЦСМС, на територiї якого знаходиться суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, або рiшенням Держстандарту України.

     4.2. Об'єктами державного нагляду є:

     продукцiя науково-технiчна та виробничо-технiчного призначення, товари народного споживання, продукцiя тваринництва та рослинництва, продукти харчування, у тому числi продукцiя, що пройшла сертифiкацiю або пiдтвердження вiдповiдностi, - на вiдповiднiсть стандартам, нормам i правилам;

     продукцiя iмпортна - на вiдповiднiсть дiючим в Українi стандартам, нормам i правилам стосовно безпеки для життя, здоров'я й майна людей i навколишнього середовища;

     продукцiя експортна - на вiдповiднiсть стандартам, нормам i правилам або окремим вимогам, обумовленим договором (контрактом),

     4.3. Голова Держстандарту України одночасно за посадою є головним державним iнспектором України з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв норм i правил (далi - головний державний iнспектор України), а його заступники - заступниками головного державного iнспектора України.

     Директори ДЦСМС одночасно за посадою є головними державними iнспекторами Автономної Республiки Крим, областi, мiста з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв норм i правил (далi - головнi державнi iнспектори Автономної Республiки Крим, областi, мiста), а їх заступники - заступниками головних державних iнспекторiв Автономної Республiки Крим, областi, мiста.

     Начальники управлiнь, їх заступники, начальники вiддiлiв, спецiалiсти Держстандарту України, керiвники пiдроздiлiв, їх заступники та спецiалiсти ДЦСМС, на яких покладено здiйснення державного нагляду, одночасно за посадою є державними iнспекторами з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв норм i правил (далi - державнi iнспектори).

     Посадовi особи, якi здiйснюють державний нагляд, є представниками органiв виконавчої влади i повиннi бути атестованi в порядку, установленому Держстандартом України.

5. Проведення перевiрок при здiйсненнi державного нагляду

     5.1. Для проведення перевiрки директором ДЦСМС призначається державний iнспектор, вiдповiдальний за проведення перевiрки (керiвник перевiрки), якому видається письмове рiшення про перевiрку (додаток 1).

     5.2. До початку перевiрки державний iнспектор знайомиться з об'єктом держнагляду, матерiалами попереднiх перевiрок ДЦСМС (за перiод не менше нiж за один рiк); перевiряє виконання приписiв та постанов, якщо вони мали мiсце; ознайомлюється зi змiстом стандартiв та iнших норм i правил, якi розповсюджуються на продукцiю, що пiдлягає перевiрцi, дозволами на вiдхилення вiд вимог стандартiв (при їх наявностi); виявляє протирiччя у вимогах стандартiв на готову продукцiю та сировину, матерiали, напiвфабрикати, комплектувальнi вироби; аналiзує iнформацiю про якiсть, експлуатацiйнi i споживчi властивостi продукцiї, яка пiдлягає перевiрцi, одержану вiд основних споживачiв продукцiї, виробничих, торговельних, ремонтних пiдприємств, установ i органiзацiй (далi - пiдприємства); з'ясовує, чи пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї або обов'язковому пiдтвердженню вiдповiдностi зазначена продукцiя, а також який орган iз сертифiкацiї повинен проводити цю роботу.

     5.3. Керiвник перевiрки з прибуттям на пiдприємство вручає його керiвниковi рiшення про перевiрку, знайомить iз завданнями перевiрки, органiзує вiдбiр зразкiв (проб) продукцiї для проведення їх випробувань на вiдповiднiсть вимогам стандартiв, норм i правил, дає завдання про пiдготовку необхiдних довiдок i матерiалiв призначеним вiдповiдальним особам суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     До початку перевiрки безпосередньо на пiдприємствi встановлюються:

     наявнiсть документа, у тому числi лiцензiї на право промислового виробництва продукцiї, оформленого в установленому порядку, якщо це передбачено законодавством;

     наявнiсть акта приймальних випробувань для продукцiї, що перевiряється вперше, оформленого згiдно з вимогами стандартiв системи розроблення i поставлення продукцiї на виробництво;

     питома вага продукцiї, що перевiряється, у вiдсотках до загального обсягу виробництва (у товарному випуску);

     наявнiсть штрихового коду продукцiї i товарного знаку пiдприємства, затверджених у встановленому порядку;

     наявнiсть i кiлькiсть рекламацiй на продукцiю, що перевiряється, та данi про результати попереднього контролю iншими контрольними органами (за перiод не менше нiж за один рiк);

     наявнiсть зразкiв (еталонiв) продукцiї, якщо вони передбаченi нормативними документами (далi - НД) на продукцiю, що перевiряється;

     вiдомостi про атестацiю виробництва, наявнiсть сертифiкатiв вiдповiдностi на продукцiю, що перевiряється, якщо вона пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї (декларацiй про вiдповiднiсть або сертифiкатiв вiдповiдностi, якщо продукцiя пiдлягає обов'язковому пiдтвердженню вiдповiдностi);

     порядок контролю якостi продукцiї на пiдприємствi, у тому числi наявнiсть випробувальної (вимiрювальної) лабораторiї та вiдомостi про її акредитацiю.

     5.4. Керiвник пiдприємства зобов'язаний створити необхiднi умови для перевiрки, а саме:

     видати наказ (розпорядження) про призначення вiдповiдальних осiб пiдприємства з правом пiдпису актiв вiдбору зразкiв (проб) продукцiї, протоколiв випробувань та iнших документiв;

     забезпечити безперешкодний допуск державних iнспекторiв на пiдприємство з урахуванням установленого режиму роботи для виконання покладених на них службових обов'язкiв;

     надати службове примiщення, документацiю, матерiали та обладнання, якi потрiбнi для перевiрки;

     забезпечити перевезення транспортом зразкiв продукцiї у разi проведення випробувань на iншому пiдприємствi;

     надати довiдку про обсяг реалiзацiї продукцiї, що перевiряється (додаток 2).

     5.5. Для перевiрки вiдбирають зразки продукцiї, що прийнята службою технiчного контролю або особами, на яких покладено приймання продукцiї за якiстю.

     5.5.1. Вiдбiр зразкiв (проб) продукцiї проводиться в присутностi вiдповiдальних осiб суб'єкта пiдприємницької дiяльностi i оформлюється актом (додаток 3).

     5.5.2. Якщо одна частина зразкiв (проб) продукцiї перевiряється на мiсцi, а друга - надсилається до iншого пiдприємства, складаються окремi акти вiдбору зразкiв (проб), де фiксується коли i на яке пiдприємство вони направленi для випробувань.

     Методика вiдбору i кiлькiсть вiдiбраних зразкiв (проб) мають вiдповiдати вимогам, викладеним в НД на продукцiю. Якщо в НД на продукцiю передбачений суцiльний контроль готової продукцiї, то обсяг вибiрки визначається вiдповiдно до обсягу, передбаченого для перiодичних випробувань, або згiдно з додатком 4.

     5.5.3. Вiдпуск вiдiбраних зразкiв (проб) продукцiї для перевiрки оформлюється в установленому на пiдприємствi порядку на пiдставi акта вiдбору зразкiв (проб).

     5.5.4. Вiдiбранi зразки (проби) в технiчно можливих випадках iзолюються вiд решти продукцiї, упаковуються, пломбуються або опечатуються на мiсцi вiдбору i (або) передаються на вiдповiдальне зберiгання посадовим особам пiдприємства.

     5.5.5. Вiдвантаження партiї продукцiї, вiд якої вiдiбранi зразки (проби), забороняється до закiнчення перевiрки. Для продукцiї, яка швидко псується, вiдвантаження партiї може бути дозволено до закiнчення перевiрки, якщо термiн проведення випробувань з показникiв безпеки перевищує термiн реалiзацiї продукцiї, за умови її вiдповiдностi вимогам НД, наявностi на сировину сертифiкатiв вiдповiдностi або свiдоцтв про визнання i посвiдчень якостi, протоколiв попереднiх позитивних випробувань цiєї продукцiї, а також позитивного висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної служби про санiтарний стан виробництва.

     5.5.6. При вiдборi зразкiв (проб) одночасно перевiряють наявнiсть товаросупровiдної документацiї, а також вiдповiднiсть вимогам НД до упаковки, маркування, консервацiї, зберiгання i комплектностi продукцiї.

     5.5.7. Проведенню контролю зразкiв (проб) продукцiї передує встановлення:

     стану НД на продукцiю, що перевiряється (правильнiсть її оформлення та реєстрацiї, своєчаснiсть внесення змiн, термiн дiї НД, її вiдповiднiсть дiючим стандартам);

     стану конструкторської, технологiчної, експлуатацiйної та iншої технiчної документацiї;

     забезпеченостi контролю засобами вимiрювань i випробувань та готовностi їх разом з випробувальними пiдроздiлами до проведення контролю з нормованою точнiстю;

     правильностi оформлення сертифiкатiв вiдповiдностi на продукцiю, якщо вона пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї (декларацiй про вiдповiднiсть або сертифiкатiв вiдповiдностi, якщо вона пiдлягає обов'язковому пiдтвердженню вiдповiдностi).

     5.5.8. Вiдiбранi для перевiрки зразки (проби) продукцiї пiддають зовнiшньому огляду (органолептичному контролю), випробуванням, аналiзам та вимiрюванням (далi - випробування) на вiдповiднiсть вимогам (показникам, характеристикам) стандартiв, норм i правил за методами, що ними зазначенi.

     Обсяг випробувань визначає державний iнспектор (керiвник перевiрки) з урахуванням рекламацiй на продукцiю, стану виробництва i аналiзу перевiрок згiдно з пунктом 5.5.7 даної Iнструкцiї, але не менш передбаченого приймально-здавальними випробуваннями. Крiм того, зразки (проби) продукцiї пiддають зовнiшньому огляду на вiдповiднiсть затвердженим зразкам-еталонам, якщо ця вимога передбачена НД.

     5.5.9. Випробування зразкiв (проб) проводять спецiалiсти пiдприємства в присутностi державного iнспектора або їх проведення доручається спецiалiзованим пiдприємствам (випробувальним центрам), ДЦСМС або iншим пiдприємствам, якi мають випробувальну базу, атестовану в установленому порядку.

     Витрати на транспортування зразкiв (проб) у разi проведення випробувань за межами пiдприємства, а також вартiсть випробувань вiдносяться до витрат суб'єкта, що перевiряється.

     5.5.10. Пiсля закiнчення перевiрки повернення зразкiв (проб) оформлюється в установленому пiдприємством порядку накладною на здачу готової продукцiї з позначкою "Повернення пiсля перевiрки на вiдповiднiсть стандартам".

     У разi, коли зразки (проби) продукцiї внаслiдок випробувань стали не придатними для подальшого використання за прямим призначенням, вiдповiдальним представником пiдприємства спiльно з державним iнспектором та особами, якi здiйснювали випробування продукцiї, складається акт про їх списання. Вартiсть цих зразкiв (проб) вiдноситься до витрат суб'єкта, що перевiряється.

     5.6. При потребi перевiрки окремих складальних одиниць (деталей) i якостi складання може бути проведене розiбрання готових виробiв. У разi великих витрат коштiв i часу перевiряють складальнi одиницi i деталi, вiдiбранi в цехах iз числа прийнятих вiддiлом технiчного контролю (далi - ВТК).

     На ремонтних пiдприємствах складальнi одиницi i деталi вiдбираються iз вiдновлених i прийнятих ВТК, а також визнаних придатними внаслiдок дефектування.

     5.6.1. При поставцi готової продукцiї в розiбраному виглядi робiтниками пiдприємства проводиться контрольне складання вiдiбраних зразкiв в присутностi державного iнспектора. У разi великих витрат коштiв та часу на складання використовується зразок продукцiї, який прийнятий ВТК, але ще не розiбраний для вiдвантаження.

     5.6.2. Продукцiя виробничо-технiчного призначення особливої складностi з тривалим циклом виготовлення та монтажу, випробування та приймання якої здiйснюються в процесi промислової експлуатацiї, перевiряється шляхом випробувань окремих агрегатiв та вузлiв iз врахуванням результатiв експлуатацiї зазначеної продукцiї, якi є в розпорядженнi державного iнспектора.

     5.7. За результатами випробувань складається рекомендований протокол випробувань (додаток 5). Протокол складають та пiдписують державнi iнспектори, спецiалiсти, залученi до перевiрки, представники суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     Протоколи випробувань додаються до основного акта перевiрки незалежно вiд її результатiв.

     5.8. Результати випробувань зразкiв (проб) поширюються на продукцiю, що перевiряється (партiю, партiї) вiдповiдно до вимог, викладених у НД на дану продукцiю.

     У разi суцiльного контролю державний iнспектор поширює результати випробувань зразкiв (проб) на весь обсяг партiї, яка перевiряється, виходячи з рiвня дефектностi, що дорiвнює нулю.

     При цьому всi вiдiбранi зразки (проби) повиннi вiдповiдати НД. У разi невiдповiдностi хоча б одного зразка (проби) вся перевiрена партiя бракується, тобто вважається, що вона не вiдповiдає НД.

     5.9. Державнi iнспектори контролюють проведення перiодичних випробувань продукцiї шляхом встановлення наявностi протоколiв випробувань, їх номерiв i дат, вiдповiдностi перiодичностi, обсягу випробувань згiдно з програмою перiодичних випробувань, умов проведення випробувань (акредитованi чи атестованi випробувальнi пiдроздiли або лабораторiї), а також обсягiв продукцiї, яка пройшла випробування вiдповiдно до дiючих стандартiв, технiчних умов та iншої технiчної документацiї на продукцiю.

     5.10. При перевiрцi додержання технологiчної дисциплiни встановлюють:

     стан технологiчної дисциплiни на операцiях, якi зумовлюють якiсть деталей, складальних одиниць та готових виробiв;

     наявнiсть контролю технологiчного процесу;

     наявнiсть на робочих мiсцях технологiчних карт, робочих iнструкцiй, описiв, рецептур, регламентiв та їх додержання;

     забезпеченiсть виробничих пiдроздiлiв оснасткою, її стан;

     наявнiсть тимчасових дозволiв на вiдхилення вiд вимог конструкторської i технологiчної документацiї, ступiнь їх впливу на додержання вимог НД;

     додержання графiкiв перiодичного контролю технологiчного обладнання, оснастки (графiкiв планово-попереджувального ремонту).

     5.11. При перевiрцi додержання метрологiчних норм i правил встановлюють:

     забезпеченiсть технологiчних операцiй засобами вимiрювальної технiки (далi - ЗВТ) та методиками виконання вимiрювань;

     стан ЗВТ та вiдповiднiсть умов їх експлуатацiї вимогам експлуатацiйних документiв;

     вплив порушень метрологiчних норм i правил на якiсть продукцiї, що випускається.

     5.12. Перевiркою якостi продукцiї, що експортується, поряд з вимогами НД встановлюється її вiдповiднiсть додатковим вимогам, обумовленим у договорах i контрактах.

     5.13. При перевiрцi продукцiї, яка виробляється за лiцензiями iноземних фiрм, державнi iнспектори керуються вимогами технiчної документацiї, яка передбачена ГОСТ 15.311.

     5.14. При перевiрцi вiдремонтованої продукцiї необхiдно керуватися НД на вiдремонтовану продукцiю, а в разi її вiдсутностi - НД, за якими вона виготовляється.

     5.15. Перевiрка додержання стандартiв, норм i правил на стадiї зберiгання продукцiї проводиться на оптових торговельних (збутових) пiдприємствах згiдно з дiючою НД, що регламентує вимоги щодо умов зберiгання продукцiї.

     При перевiрцi якостi продукцiї, що зберiгається, вона пiддається зовнiшньому огляду (органолептичному контролю) за всiма показниками НД, а складнi вироби культурно-побутового призначення перевiряються на працездатнiсть (функцiонування).

     Якщо встановлено, що продукцiя стала недоброякiсною через порушення умов зберiгання, то її зберiгання та реалiзацiя забороняються.

     Забороняється реалiзацiя продукцiї при вiдсутностi на неї санiтарно-гiгiєнiчного висновку та сертифiката вiдповiдностi, якщо вона пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї (декларацiї про вiдповiднiсть або сертифiката вiдповiдностi, якщо вона пiдлягає обов'язковому пiдтвердженню вiдповiдностi).

     5.16. Збитки, завданi суб'єкту пiдприємницької дiяльностi внаслiдок неправомiрних або неквалiфiкованих дiй державних iнспекторiв, пiдлягають вiдшкодуванню органами державного нагляду у порядку, установленому законодавством.

6. Оформлення результатiв державного нагляду

     6.1. За результатами державного нагляду складається акт перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил (додаток 6), який є пiдставою для вжиття заходiв за порушення стандартiв, норм i правил, а також для контролю i облiку дiяльностi ДЦСМС.

     6.2. Акт пiдписується всiма учасниками перевiрки. Вiдповiдальнiсть за викладенi в актi результати перевiрки несе керiвник перевiрки. Представники суб'єкта пiдприємницької дiяльностi мають право викласти претензiї щодо результатiв перевiрки в окремому матерiалi, який долучається до акта.

     У разi вiдмови вiд пiдписання акта з боку представникiв суб'єкта пiдприємницької дiяльностi керiвник перевiрки пiдписує акт, фiксуючи вiдмову. Акт перевiрки в цьому разi вважається дiйсним.

     6.3. Акт перевiрки повинен включати такi основнi роздiли:

     6.3.1. "Вихiднi данi" - вiдображаються вiдомостi згiдно з пунктами 5.2, 5.3. даної Iнструкцiї, а також заходи щодо усунення встановлених недолiкiв, якi вжитi суб'єктом пiдприємницької дiяльностi.

     6.3.2. "Результати перевiрки додержання стандартiв, норм i правил" - вказується позначення та назва НД, додержання вимог яких перевiрялось; данi про вiдбiр зразкiв (проб) продукцiї, що перевiрялась, про стан i застосування ЗВТ - необхiдних для перевiрки, про вiдповiднiсть перевiреної продукцiї вимогам НД; а також iншi данi, що потрiбнi для об'єктивної оцiнки якостi продукцiї та стану її виробництва.

     6.3.3. "Причини порушень вимог стандартiв, норм i правил" - встановлюються при невiдповiдностi якостi продукцiї вимогам НД. У роздiлi вiдображаються конкретнi причини, якi привели до випуску продукцiї з порушенням вимог стандартiв, норм i правил.

     Ними можуть бути:

     недолiки розробки (проектування) продукцiї;

     недолiки пiдготовки виробництва;

     незабезпеченiсть пiдприємства НД;

     вiдсутнiсть необхiдних умов для вимiрювання та випробування продукцiї;

     незадовiльна органiзацiя приймального контролю;

     низька якiсть сировини, матерiалiв, напiвфабрикатiв, складових частин та готових виробiв;

     незадовiльна органiзацiя контролю технологiчного процесу i контролю за станом технологiчного обладнання;

     порушення технологiчної дисциплiни при виробництвi перевiреної продукцiї;

     невiдповiднiсть застосування НД вимогам дiючих стандартiв;

     порушення метрологiчних норм i правил;

     недолiки конструкторської i технологiчної документацiї;

     незадовiльний стан обладнання, iнструмента i оснастки;

     незадовiльне зберiгання сировини, матерiалiв, напiвфабрикатiв, складових частин та готових виробiв.

     Виявленi причини вказуються конкретно по кожному порушенню i розкриваються в повному обсязi.

     6.3.4. "Висновки" - дається загальний висновок про якiсть перевiреної продукцiї; наводяться конкретнi данi i факти, що пiдтверджують встановленi порушення НД, перiод, у якому мали мiсце цi порушення якостi продукцiї; надаються факти реалiзацiї такої продукцiї та iншi данi, якi потрiбнi для застосування заходiв до представникiв суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     6.4. До акта перевiрки обов'язково додаються акт вiдбору зразкiв (проб) i протокол випробувань.

     Крiм того, залежно вiд характеру порушень та заходiв впливу, що застосовуються, додаються:

     довiдка про обсяг реалiзацiї продукцiї за кожний мiсяць, у якому мало мiсце порушення;

     приписи про усунення порушень стандартiв, норм i правил, про заборону реалiзацiї перевiреної партiї продукцiї;

     протоколи про адмiнiстративнi правопорушення;

     пропозицiї (за потреби) про перегляд дiючих НД на продукцiю, сировину, матерiали, напiвфабрикати i складовi частини.

     6.5. Якщо встановлено, що перевiрена продукцiя вiдповiдає вимогам НД, при оформленнi акта перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i 'правил заповнюється роздiл "Вихiднi данi", у роздiлi "Результати перевiрки додержання стандартiв, норм i правил" робиться запис про те, що перевiрена продукцiя вiдповiдає вимогам НД (з доданням акта вiдбору зразкiв (проб) продукцiї i протоколу випробувань).

     6.6. У разi вiдсутностi продукцiї, яка пiдлягає контролю, державний iнспектор складає акт довiльної форми, до якого додається одержана вiд суб'єкта пiдприємницької дiяльностi довiдка-пiдтвердження, що така продукцiя на час перевiрки вiдсутня, iз зазначенням строку початку її виробництва.

     В актi перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил робиться запис: "Реалiзацiю продукцiї без пред'явлення її для контролю ДЦСМС не здiйснювати. У разi реалiзацiї такої продукцiї без пред'явлення її для контролю суб'єкт пiдприємницької дiяльностi несе вiдповiдальнiсть згiдно з пiдпунктом 4 частини першої статтi 8 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення".

     6.7. При ухиленнi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi вiд пред'явлення продукцiї для перевiрки державний iнспектор складає акт довiльної форми, у якому визначаються обсяг i вартiсть випущеної продукцiї з моменту встановлення факту ухилення.

     6.8. Примiрники акта перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил в строк не пiзнiше п'яти днiв з моменту його пiдписання надсилаються суб'єкту пiдприємницької дiяльностi, ДЦСМС, який спецiалiзується за даним видом продукцiї, Українському науково-дослiдному iнституту стандартизацiї, сертифiкацiї та iнформатики (далi - УкрНДIССI).

     До Держстандарту України акти перевiрок надсилаються лише в разi оформлення постанов про накладення штрафiв у розмiрi 100 вiдсоткiв вартостi випущеної або реалiзованої продукцiї та оформлення приписiв про припинення виробництва продукцiї, а також акти перевiрок на продукцiю, що перевiряється у вiдповiдностi до завдань Держстандарту України.

     6.9. На пiдставi актiв перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил ДЦСМС надсилають до УкрНДIССI оперативну iнформацiю, а також узагальнену iнформацiю про результати перевiрки суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi i продукцiї.

     6.10. УкрНДIССI щокварталу надає до Держстандарту України зведенi данi про результати державного нагляду за додержанням стандартiв норм i правил.

7. Заходи за порушення стандартiв, норм i правил

     7.1. Заходи за порушення стандартiв, норм i правил здiйснюються згiдно з Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення", Законом України "Про вилучення з обiгу, переробку, утилiзацiю, знищення або подальше використання неякiсної та небезпечної продукцiї" i Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення.

     7.2. Державнi iнспектори на пiдставi акта перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил:

     7.2.1. Видають суб'єкту пiдприємницької дiяльностi приписи:

     про усунення порушень додержання стандартiв, норм i правил (додаток 7);

     про заборону реалiзацiї окремих партiй продукцiї (у тому числi iмпортної) з порушенням стандартiв, норм i правил (додаток 8), крiм випадкiв, коли вiдхилення вiд стандартiв, норм i правил передбачено угодою про розподiл продукцiї.

     Якщо заборонена до реалiзацiї партiя продукцiї перероблена з метою подальшого використання або утилiзована чи знищена згiдно з вимогами Закону України "Про вилучення з обiгу, переробку, утилiзацiю, знищення або подальше використання неякiсної та небезпечної продукцiї", власник цiєї продукцiї повинен надати ДЦСМС документ, який пiдтверджує факт переробки, утилiзацiї або знищення зазначеної партiї продукцiї та засвiдчений печаткою пiдприємства, що здiйснило переробку, утилiзацiю або знищення продукцiї i виробництво якого атестовано на виконання цих робiт вiдповiдно до вимог зазначеного Закону.

     Дозвiл на реалiзацiю партiї продукцiї видається тiльки державним iнспектором пiсля її перевiрки на вiдповiднiсть стандартам, нормам i правилам.

     7.2.2. Оформлюють матерiали щодо накладення штрафу на суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в разi порушення ним стандартiв, норм i правил.

     7.2.3. Складають протоколи про адмiнiстративнi правопорушення в галузi стандартизацiї, якостi продукцiї, метрологiї та сертифiкацiї згiдно з Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення (додаток 9).

     7.3. Головнi державнi iнспектори Автономної Республiки Крим, областi, мiста та їхнi заступники на пiдставi акта перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил:

     7.3.1. Видають суб'єкту пiдприємницької дiяльностi приписи про заборону реалiзацiї продукцiї (додаток 10);

     за передачу замовниковi i застосування (у виробництвi) конструкторської, технологiчної та проектної документацiї, що не вiдповiдає вимогам стандартiв, норм i правил щодо якостi продукцiї i технологiчних процесiв. Iнформують вiдповiднi спецiально уповноваженi органи державного нагляду, якщо ця документацiя не вiдповiдає вимогам стандартiв, норм i правил з питань безпеки;

     за випуск (у тому числi з ремонту), зберiгання, транспортування, використання (експлуатацiю), реалiзацiю продукцiї, у тому числi iмпортної, з порушенням стандартiв, норм i правил крiм випадкiв, коли вiдхилення вiд стандартiв, норм i правил передбачено угодою про розподiл продукцiї;

     за реалiзацiю продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї, але не пройшла її в установленi строки (продукцiї, що пiдлягає обов'язковому пiдтвердженню вiдповiдностi, але щодо якої немає декларацiї про вiдповiднiсть або сертифiката вiдповiдностi), а також продукцiї, виробництво якої проводилося без спецiального дозволу (лiцензiї), якщо це передбачено законодавством України.

     7.3.2. Видають суб'єкту пiдприємницької дiяльностi припис про введення особливого режиму приймання продукцiї (додаток 11) у разi систематичного порушення стандартiв, норм i правил пiд час її реалiзацiї.

     7.3.3. Надсилають звернення (додаток 12) до органiв, уповноважених видавати спецiальний дозвiл (лiцензiю) на здiйснення окремих видiв пiдприємницької дiяльностi, про скасування ранiше виданих лiцензiй у випадках порушень суб'єктами пiдприємницької дiяльностi стандартiв, норм i правил.

     7.3.4. Надсилають матерiали перевiрки до органiв прокуратури для вирiшення питання про притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi осiб, винних у порушеннi стандартiв, норм i правил, а також iнформують органи внутрiшнiх справ у разi створення суб'єктом пiдприємницької дiяльностi перешкод при здiйсненнi державного нагляду для забезпечення усунення цих перешкод.

     7.3.5. Видають постанови про накладення штрафiв (додаток 13) на суб'єкта пiдприємницької дiяльностi:

     за передачу замовниковi або у виробництво i застосування конструкторської, технологiчної та проектної документацiї, яка не вiдповiдає вимогам стандартiв, норм i правил щодо якостi продукцiї i технологiчних процесiв, розробник цiєї документацiї сплачує штраф у розмiрi 25 вiдсоткiв вартостi розробки;

     за реалiзацiю продукцiї, що не вiдповiдає вимогам стандартiв, норм i правил, - у розмiрi 25 вiдсоткiв вартостi реалiзованої продукцiї;

     за реалiзацiю на територiї України iмпортної продукцiї, яка не вiдповiдає вимогам стандартiв, норм i правил, що дiють в Українi стосовно безпеки для життя, здоров'я й майна людей i навколишнього середовища, - у розмiрi 50 вiдсоткiв вартостi реалiзованої продукцiї;

     за ухилення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi вiд пред'явлення органам державного нагляду продукцiї, яка пiдлягає контролю, - у розмiрi 25 вiдсоткiв вартостi продукцiї, що випущена з моменту ухилення;

     за реалiзацiю продукцiї, яка пiдлягає, але не пройшла обов'язкової сертифiкацiї, або за реалiзацiю продукцiї, яка пiдлягає обов'язковому пiдтвердженню вiдповiдностi, але щодо якої немає декларацiї про вiдповiднiсть чи сертифiката вiдповiдностi, - у розмiрi 25 вiдсоткiв вартостi реалiзованої продукцiї;

     за реалiзацiю експортної продукцiї, яка не вiдповiдає вимогам стандартiв, норм i правил, на що є письмове пiдтвердження споживача, - у розмiрi 25 вiдсоткiв вартостi реалiзованої продукцiї;

     за випуск, реалiзацiю пiдвищено небезпечної продукцiї (яди, ядохiмiкати, вибухо- та вогненебезпечнi речовини тощо) без належного попереджувального маркування, а також без iнструкцiї щодо експлуатацiї, зберiгання, транспортування - у розмiрi 50 вiдсоткiв вартостi випущеної або реалiзованої продукцiї.

     7.3.6. Видають постанови про накладення адмiнiстративного стягнення в галузi стандартизацiї, якостi продукцiї, метрологiї та сертифiкацiї (додаток 14).

     7.4. Головний державний iнспектор України або його заступники на пiдставi акта перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил та пропозицiй ДЦСМС, якi надсилаються до Держстандарту України, видають суб'єкту пiдприємницької дiяльностi:

     постанови про накладення штрафiв за реалiзацiю продукцiї, забороненої до випуску i реалiзацiї органами державного нагляду, - у розмiрi 100 вiдсоткiв вартостi реалiзованої продукцiї;

     постанови про накладення штрафiв за випуск, реалiзацiю продукцiї, яка внаслiдок порушення вимог стандартiв, норм i правил є небезпечною для життя, здоров'я й майна людей та навколишнього середовища, - у розмiрi 100 вiдсоткiв вартостi випущеної або реалiзованої продукцiї;

     приписи про припинення виробництва продукцiї при порушеннi стандартiв, норм i правил унаслiдок вiдсутностi на пiдприємствi необхiдних умов для виробництва продукцiї належної якостi.

     7.5. При накладеннi штрафiв органам державного нагляду треба керуватися такими вимогами:

     7.5.1. При розрахунках суми штрафiв вартiсть документацiї та продукцiї, розроблених, виготовлених i реалiзованих (переданих) з порушенням вимог стандартiв, норм i правил, а також продукцiї, реалiзованої у разi ухилення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi вiд її контролю, обчислюється за цiнами її реалiзацiї.

     7.5.2. Постанова про накладення штрафу обов'язкова для виконання порушником.

     У разi невиконання зазначеної постанови протягом 15 днiв з дня її накладення сума штрафу стягується у примусовому порядку згiдно з чинним законодавством.

     7.5.3. Суми штрафiв у повному обсязi вiдраховуються до державного бюджету України.

     7.5.4. Штрафи не застосовуються, якщо:

     є рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України про дозвiл реалiзацiї сiльськогосподарської продукцiї з вiдхиленням за якiстю вiд вимог стандартiв у рахунок виконання державного замовлення;

     суб'єкт пiдприємницької дiяльностi має дозвiл, на тимчасове вiдхилення вiд вимог стандартiв щодо якостi продукцiї, виданий Держстандартом України, за наявностi клопотання зацiкавленого органу виконавчої влади, згоди споживача та спецiально уповноваженого органу, який здiйснює державний нагляд за безпекою цiєї продукцiї. При цьому суб'єкт пiдприємницької дiяльностi вiдраховує в порядку, установленому Мiнiстерством фiнансiв України, у доход державного бюджету 10 вiдсоткiв вартостi такої продукцiї протягом строку дiї дозволу, але не бiльше 90 вiдсоткiв вiд прибутку, що залишається в розпорядженнi пiдприємства пiсля здiйснення обов'язкових платежiв.

     7.6. За результатами перевiрки суб'єкт пiдприємницької дiяльностi розробляє план органiзацiйно-технiчних заходiв, у якому зазначаються конкретнi заходи щодо усунення порушень стандартiв, норм i правил та причин, якi їх викликали.

     Затверджений план органiзацiйно-технiчних заходiв у строк не пiзнiше 5 днiв пiсля видачi суб'єкту пiдприємницької дiяльностi приписiв надсилається до ДЦСМС.

     7.7. Суб'єкт пiдприємницької дiяльностi повiдомляє ДЦСМС про виконання плану заходiв щодо усунення виявлених порушень.

     7.8. Контроль за виконанням заходiв щодо усунення порушень стандартiв, норм i правил та виконанням виданих приписiв здiйснюється через проведення повторної перевiрки додержання стандартiв, норм i правил тiльки на пiдставi письмового звернення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi про усунення недолiкiв.

     При проведеннi повторної перевiрки встановлюється, чи усуненi суб'єктом пiдприємницької дiяльностi виявленi ранiше порушення та причини, що їх викликали. Витрати на проведення такої перевiрки сплачує суб'єкт пiдприємницької дiяльностi.

     Складається повторний акт перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил. На титульному аркушi акта вгорi праворуч проставляється гриф "повторно". Роздiл акта "Вихiднi данi" не заповнюється.

     Якщо встановлено, що виявленi ранiше порушення i причини, що їх викликали, усуненi, суб'єкту пiдприємницької дiяльностi видається дозвiл на поновлення реалiзацiї продукцiї (додаток 15).

     7.9. Припинення виробництва, право здiйснення якого надано лише головному державному iнспектору України та його заступникам, означає припинення технологiчного процесу в цiлому або окремих його операцiй, якi призводять до випуску недоброякiсної продукцiї.

     7.9.1. При наявностi пiдстав щодо припинення виробництва продукцiї ДЦСМС забороняють реалiзацiю продукцiї того найменування, що перевiряється (виду, типу, марки, моделi, артикула тощо), та застосовують iншi заходи в межах своєї компетенцiї.

     Проект припису про заборону виробництва продукцiї (додаток 16) з актом перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил та супроводжувальним листом, що мiстить коротке обгрунтування потреби припинення виробництва продукцiї, надсилають до Держстандарту України для прийняття рiшення.

     7.9.2. ДЦСМС здiйснює контроль за виконанням припису шляхом надання запитiв про виконання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi плану заходiв щодо усунення виявлених порушень.

     7.9.3. Суб'єкт пiдприємницької дiяльностi пiсля усунення порушень, якi вказанi в приписi про заборону виробництва продукцiї, повiдомляє про це в письмовiй формi ДЦСМС за мiсцем розташування пiдприємства.

     7.9.4. Пiсля одержання вказаного повiдомлення ДЦСМС здiйснює перевiрку суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, складає акт перевiрки готовностi пiдприємства до виробництва продукцiї (додаток 17) i в разi позитивних результатiв перевiрки надсилає цей акт та свої пропозицiї щодо видачi дозволу на виробництво продукцiї до Держстандарту України. Витрати на проведення цiєї перевiрки сплачує суб'єкт пiдприємницької дiяльностi.

     7.9.5. Головний державний iнспектор України на пiдставi акта перевiрки готовностi пiдприємства до виробництва продукцiї видає дозвiл на поновлення виробництва продукцiї (додаток 18).

Начальник управлiння державного нагляду та пiдтвердження вiдповiдностi О.М.Баб'як

 

Додаток 1
до пункту 5.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
 

РIШЕННЯ ПРО ПЕРЕВIРКУ
N ____ вiд "__" _______ 200_ р.

    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)
 

    Вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93 на довiреному Вам пiдприємствi з _____ 200_ р. проводиться перевiрка додержання вимог стандартiв, норм i правил при

 
(стадiя життєвого циклу продукцiї)
 
(назва продукцiї, що перевiряється)

    Перевiрку доручено провести державним iнспекторам з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил

 
(прiзвища, iнiцiали)
    Керiвник перевiрки  
(прiзвище, iнiцiали)

    Вiдповiдно до зазначеного Декрету прошу створити умови, необхiднi для проведення перевiрки в установлений строк.

Головний державний iнспектор Автономної Республiки Крим _________ областi (мiста) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 2
до пункту 5.4 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

ДОВIДКА
про обсяг реалiзацiї продукцiї

 
(назва продукцiї, що перевiряється, та пiдприємство-виготовлювач)
за  
(перiод)
станом на "__" ________ 200_ р.
Мiсяць (рiк) Кiлькiсть реалiзованої продукцiї в одиницях вимiрювання Вартiсть одиницi продукцiї в цiнах її реалiзацiї, грн. Вартiсть реалiзованої продукцiї, тис. грн.
1 2 3 4
       

 

Керiвник    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Начальник планового вiддiлу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

"__" ____________ 200_ р.

М.П.

 

Додаток 3
до пункту 5.5.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)

АКТ
вiдбору зразкiв (проб) продукцiї
N ___ вiд "__"____ 200_ р.
    На (у)  
(назва, код, адреса суб'єкта пiдприємницької
 
дiяльностi, мiсце вiдбору зразкiв)

мною (нами), державним(и) iнспектором(ами) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил

  в присутностi  
(прiзвище, iнiцiали) (посади, прiзвища, iнiцiали
 
представникiв суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)

вiдiбранi зразки продукцiї, яку прийняв ВТК, товарознавець (особа, що працює за умов самоконтролю) для перевiрки на вiдповiднiсть вимогам

 
(назва та позначення НД)
Назва зразкiв (проб), марка, артикул, код продукцiї, що перевiряється Одиниця вимiру Номер партiї (виробу) Обсяг партiї Дата виготовлення Кiлькiсть або маса вiдiбраних зразкiв (проб)
для органолеп-
тичного контролю (зовнiшнього огляду)
для випробувань
1 2 3 4 5 6 7
             


    Вiдвантаження партiї (партiй) продукцiї, вiд якої вiдiбранi зразки, до закiнчення контролю i вiдповiдного дозволу державного iнспектора, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ. Для продукцiї, яка швидко псується, враховуються строки її реалiзацiї.
    Якщо порядок вiдбору зразкiв продукцiї встановлений окремим стандартом, в актi вiдбору необхiдне посилання на нього.
    Вiдбiр подвоєної кiлькостi зразкiв продукцiї (при потребi) оформляється окремим актом.

Державний iнспектор з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
 
(посади, пiдписи, прiзвища представникiв суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
 
 

 

Додаток 4
до пункту 5.5.2 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил

ОБСЯГ ВИБIРКИ
при нормальному видi контролю згiдно з ГОСТ 18242-72 "Статистический приемочный контроль по альтернативному признаку. Планы контроля"

Обсяг партiї Обсяг вибiрки
2 - 8 2
9 - 15 3
16 - 25 5
26 - 50 8
51 - 90 13
91 - 150 20
151 - 280 32
281 - 500 50
501 - 1200 80
1201 - 3200 125
3201 - 10000 200
10001 - 35000 315
35001 - 150000 500
150001 - 500000 800
500001 i бiльше 1250

 

Додаток 5
до пункту 5.7 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

ПРОТОКОЛ ВИПРОБУВАНЬ

 
(назва продукцiї)
 
(назва, код, адреса суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
N ____ вiд "__"_____ 200_ р.
Позначення НД i номера пунктiв НД Назва параметрiв (показникiв, характеристик) Значення параметрiв за НД Фактичне значення параметрiв Кiлькiсть зразкiв (проб) продукцiї
перевiрених з них не вiдповiдають вимогам НД
1 2 3 4 5 6
           


    У графi "Фактичне значення параметрiв" у разi, коли випробуванi зразки продукцiї мають рiзнi вiдхилення вiд вимог НД, необхiдно зазначити найбiльшi i найменшi одержанi значення вiдхилень за результатами випробувань всiєї виборки.
    При внесеннi до протоколу даних перiодичних випробувань продукцiї, проведених ранiше, посилання на протоколи перiодичних випробувань обов'язкове.
    За потреби допускається введення до протоколу додаткових граф.
    Графи протоколу заповнюються за всiма перевiреними параметрами.
    Висновок про вiдповiднiсть перевiреної продукцiї вимогам НД:

 
Державний iнспектор з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Спецiалiсти, залученi до перевiрки    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Представники суб'єкта пiдприємницької дiяльностi    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 6
до пункту 6.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)

АКТ
перевiрки додержання вимог стандартiв, норм i правил
N____ вiд "__"_____ 200_ р.
 
(назва, код, адреса
   
(позначення та назва НД) суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
 
(назва перевiреної продукцiї, марка, артикул)
при  
(стадiї життєвого циклу продукцiї)
    Пiдстава. Рiшення  
(назва територiального органу Держстандарту
 
України, дата i номер документа)

Складений державним(и) iнспектором(ами) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил

 
(прiзвище, iнiцiали)
Були присутнi  
(посада, прiзвище, iнiцiали вiдповiдальних осiб
 
суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
    1. Вихiднi данi  
 
 
    2. Результати перевiрки додержання стандартiв, норм i правил
 
 
    3. Причини порушень вимог стандартiв, норм i правил  
 
 
    4. Висновки  
 
Додатки
    1.  
2.  
3.  
     Акт складений на ___ арк. у ____ прим. та надiсланий (вручений):
    1.  
2.  
Керiвник перевiрки    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Учасники перевiрки    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
З актом ознайомився та один примiрник одержав
Керiвник    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 7
до пункту 7.2.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)
 

ПРИПИС
про усунення порушень додержання стандартiв, норм i правил

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    При перевiрцi  
(назва перевiреної продукцiї, марка, артикул)
були встановленi порушення вимог НД  
(позначення та назва НД)

    На пiдставi Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93 пропоную УСУНУТИ порушення НД, зазначених актом перевiрки, та причини, що їх викликали, у строк до "__" _______ 200_ року.

Державний iнспектор з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 8
до пункту 7.2.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)

ПРИПИС
про заборону реалiзацiї партiї продукцiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    При перевiрцi  
(назва перевiреної продукцiї)
на вiдповiднiсть вимогам  
(позначення та назва НД)
встановлено, що перевiрена партiя продукцiї  
(N партiї, марка виробу,
 
обсяг партiї у натуральному вираженнi та за вартiстю в оптових цiнах, у тис. грн.)
не вiдповiдає вимогам указаних НД за такими параметрами:
 
(найменування параметрiв, показникiв,
 
характеристик)

    На пiдставi Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93 та Закону України "Про вилучення з обiгу, переробку, утилiзацiю; знищення або подальше використання неякiсної та небезпечної продукцiї" вiд 14.01.2000 N 1393-XIV реалiзацiя вказаної партiї продукцiї ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Державний iнспектор з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

    Дозвiл на реалiзацiю партiї продукцiї видається вiдповiдно до пункту 7.2.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.
    За реалiзацiю зазначеної партiї продукцiї без дозволу суб'єкт пiдприємницької дiяльностi сплачує штраф вiдповiдно до пункту 7.4 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.
    Власник партiї продукцiї, що перероблена з метою подальшого використання або утилiзована, чи знищена, повинен надати ДЦСМС документ, який пiдтверджує факт переробки, утилiзацiї або знищення вiдповiдно до пункту 7.2.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.
    Дозвiл на реалiзацiю партiї продукцiї, що перероблена, видається вiдповiдно до пункту 7.2.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.

 

Додаток 9
до пункту 7.2.3 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)

ПРОТОКОЛ
про адмiнiстративнi правопорушення в галузi стандартизацiї, якостi продукцiї, метрологiї та сертифiкацiї

N ____ вiд "__" _____ 200_ р.

    складений державним(и) iнспектором(ами) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил

   
(прiзвище, iнiцiали) (робочий телефон)
    Пiд час перевiрки  
(назва, код, адреса суб'єкта
 
пiдприємницької дiяльностi)
виявленi такi правопорушення:  
(викладається сутнiсть порушень
 
та дiї або бездiяльнiсть, що призвели до порушень)

    Згiдно з Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - КУпАП) громадянин

 
(прiзвище, iм'я та по батьковi особи, за скоєне яка притягається до адмiнiстративної вiдповiдальностi)
правопорушення несе вiдповiдальнiсть, передбачену статтею  
(номер)
КУпАП  
(назва статтi)
    Вiдомостi про особу правопорушника:
    дата i мiсце народження   ,
    мiсце роботи, посада   ,
    розмiр заробiтної плати   ,
    чисельнiсть сiм'ї, число утриманцiв   ,
    мiсце постiйного проживання  
(повна поштова адреса: область,
  ,
мiсто, район, селище, вулиця, номер будинку, квартири)
    домашнiй телефон  
    Пояснення порушника або вiдмiтка про вiдмову вiд пояснень  
 
    Вiдомостi:  
(чи притягувався ранiше до адмiнiстративної та
 
iншої вiдповiдальностi за подiбнi порушення)
    Iншi обставини, що обтяжують або пом'якшують вiдповiдальнiсть
 
Права згiдно зi статтею 268 КУпАП роз'ясненi  
(пiдпис правопорушника)
Державний iнспектор з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Пiдпис правопорушника або вiдмiтка про вiдмову вiд пiдпису протоколу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 10
до пункту 7.3.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)

ПРИПИС
про заборону реалiзацiї продукцiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    При перевiрцi  
(найменування, марка, артикул продукцiї; назва
 
конструкторської, технологiчної, проектної документацiї;
 
транспортування, зберiгання, використання продукцiї)
на вiдповiднiсть вимогам  
(позначення та назва НД)

встановлено, що ця продукцiя, документацiя, умови зберiгання, правила транспортування, використання продукцiї (потрiбне - пiдкреслити) не вiдповiдає вимогам указаних НД за такими параметрами:

  ,
(найменування параметрiв, показникiв, характеристик)

а органiзацiя стану виробництва продукцiї не забезпечує її випуск вiдповiдно до їх вимог.
    На пiдставi Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93 реалiзацiя (випуск), транспортування, зберiгання, використання вказаної продукцiї, передача замовниковi, застосування вказаної документацiї (потрiбне - пiдкреслити) з"__" _________ 200_ р. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

Головний державний iнспектор Автономної Республiки Крим, __________ областi (мiста) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

    Дозвiл на реалiзацiю продукцiї видається вiдповiдно до пункту 7.8 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.
    За реалiзацiю вказаної продукцiї (документацiї) без дозволу суб'єкт пiдприємницької дiяльностi сплачує штраф вiдповiдно до пункту 7.4 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.

 

Додаток 11
до пункту 7.3.2 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)

ПРИПИС
про введення особливого режиму приймання продукцiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    При перевiрцi  
(назва продукцiї, марка, артикул)
на вiдповiднiсть вимогам НД  
(позначення та назва НД)

виявленi факти систематичного порушення вказаних НД за такими параметрами:

 
(найменування параметрiв, показникiв, характеристик)

    На пiдставi Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93 на

 
(назва суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)

вводиться особливий режим приймання готової продукцiї з "__" ________ 200_ р. до "__" __________200_ р.

    Здiйснення особливого режиму приймання продукцiї доручено комiсiї:

Голова, державний iнспектор з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
члени:  
(посада, органiзацiя, прiзвище, iнiцiали)
 
Головний державний iнспектор Автономної Республiки Крим, _____ областi (мiста) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 12
до пункту 7.3.3 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
Керiвнику  
(назва органу, що видав лiцензiю)

ЗВЕРНЕННЯ
Актом державного нагляду за N ___ вiд "__" _________ 200__ р. на (у)
 
(назва, код, адреса суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
при перевiрцi  
(назва продукцiї, марка, артикул)
на вiдповiднiсть вимогам  
(позначення та назва НД)

встановлено, що ця продукцiя не вiдповiдає вимогам вказаної НД за такими параметрами:

  ,
(найменування параметрiв, показникiв, характеристик)

а органiзацiя i стан виробництва не забезпечують випуск продукцiї вiдповiдно до її вимог.
    На пiдставi Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93 ПРОШУ скасувати видану лiцензiю на виробництво вказаної продукцiї.

Головний державний iнспектор Автономної Республiки Крим, ____ областi (мiста) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 13
до пункту 7.3.5 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)
 

ПОСТАНОВА
про накладення штрафу

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    У результатi перевiрки встановлено факт  
(передачi замовнику,
 
у виробництво конструкторської, технологiчної, проектної документацiї;
 
реалiзацiї (випуску) продукцiї)
з ______________ до _______________ вартiстю ______ тис. грн.
що не вiдповiдає вимогам  
(позначення та назва НД)
 

    На пiдставi Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93
    ПОСТАНОВЛЯЮ:

    1.  
(назва, код, адреса суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)

    сплатити штраф у розмiрi ____ вiдсоткiв вартостi зазначеної (реалiзованої) продукцiї в сумi _______ тис. грн. в 15 денний строк.

    2. Сума штрафу вiдраховується в повному обсязi до державного бюджету.
    У разi невиконання зазначеної постанови протягом 15 днiв з дня її винесення сума штрафу стягується у примусовому порядку згiдно з чинним законодавством.

Головний державний iнспектор України, Автономної Республiки Крим, ___________ областi (мiста) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

М.П.

 

Додаток 14
до пункту 7.3.6. Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)

ПОСТАНОВА
про накладення адмiнiстративного стягнення в галузi стандартизацiї, якостi продукцiї, метрологiї та сертифiкацiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
    Розглянувши матерiали, представленi на посадову особу  
  ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi)
дата i мiсце народження   ,
посада   ,
мiсце роботи   ,
адреса (за мiсцем проживання)   ,
установивши ознаки правопорушення, передбаченi статтею  
(номер)
Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення,
    ПОСТАНОВЛЯЮ:

    На пiдставi Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення накласти на посадову особу

 
(прiзвище, iм'я та по батьковi особи, яка притягується до вiдповiдальностi)
штраф у розмiрi  
(сума штрафу лiтерами)

    Штраф має бути внесений до установи Ощадного банку України у 15-денний термiн з дня вручення постанови, про що повiдомити

 
(назва територiального органу Держстандарту України)

у 3-денний термiн (передати або надiслати копiю квитанцiї про сплату штрафу).
    Постанова може бути оскаржена в Держстандартi України або в судi в 10-денний термiн з дня її винесення.
    Постанова може бути пред'явлена до виконання протягом трьох мiсяцiв з дня її винесення.

Головний державний iнспектор Автономної Республiки Крим, ________ областi (мiста) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

М.П.

    РОЗПИСКА:
    Постанова N __ вiд "__" _______ 200_ р. про стягнення штрафу в розмiрi _____ грн. мною одержана "__" _______ 200_ р. Термiн сплати штрафу та порядок оскарження менi роз'ясненi.
    Пiдпис порушника ____________________
    У разi вiдсутностi особи, яка притягається до адмiнiстративної вiдповiдальностi, копiя постанови надсилається порушнику за мiсцем проживання, про що робиться вiдповiдна вiдмiтка у справi.
    Постанову надiслано за мiсцем роботи (мiсцем проживання) порушника листом вiд "__" ______ 200_ р. N __.
    У разi несплати штрафу порушником у встановлений законодавством строк застосовується примусове виконання постанови про стягнення штрафу.

 

Додаток 15
до пункту 7.8 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням
стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)
    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)
 

ДОЗВIЛ
на поновлення реалiзацiї продукцiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    При перевiрцi  
(назва документацiї, дослiдного зразка, продукцiї,
 
партiї продукцiї; умови зберiгання, транспортування, застосування
 
продукцiї)
встановлено її (його, їх) вiдповiднiсть вимогам  
(позначення i назва НД)
 

    Порушення та недолiки, зазначенi у припису вiд "___" __________ 200_ р. N ___, усуненi.

    На пiдставi викладеного  
(назва, код, адреса суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
 

передача вказаної документацiї замовнику, поставка (реалiзацiя) вказаної продукцiї (дослiдних зразкiв, партiї продукцiї) споживачевi, зберiгання, транспортування, застосування вказаної продукцiї (потрiбне пiдкреслити)
з "______" _____________ 200__ р. ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ.

Головний державний iнспектор Автономної Республiки Крим, ______ областi (мiста) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
(державний iнспектор з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил)    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

    Дозвiл на поставку (реалiзацiю) ранiше забороненої партiї продукцiї видається вiдповiдно до пункту 7.2.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.

 

Додаток 16
до пункту 7.9.1 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)
 

ПРИПИС
про заборону виробництва продукцiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    При перевiрцi  
(назва продукцiї, марка, артикул)
на вiдповiднiсть вимогам  
(позначення i назва НД)

встановлено, що перевiрена продукцiя не вiдповiдає вимогам зазначених НД за такими параметрами (показниками, характеристиками):

 
 
 

а умови виробництва продукцiї не забезпечують її виробництво вiдповiдно до вимог НД

 
(зазначаються умови, що порушуються)
 

    Згiдно з Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України "Про державний нагляд за додержанням стандартiв, норм i правил та вiдповiдальнiсть за їх порушення" вiд 08.04.93 N 30-93 виробництво

  .
(назва продукцiї)

з "__" ___________ 200_ р. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ

Головний державний iнспектор України з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

    Дозвiл на поновлення виробництва видається вiдповiдно до пункту 7.9.5 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил.

 

Додаток 17
до пункту 7.9.4 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

 
(назва територiального органу Держстандарту України)

АКТ
перевiрки готовностi пiдприємства до виробництва продукцiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
Виданий на пiдставi акта перевiрки
вiд "__"______ 200_ р. N ___
    на (у)  
(назва, код, адреса суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)

складений державним(и) iнспектором(ами) з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил

 
(прiзвище, iнiцiали)
    Пiдстава: рiшення  
(назва територiального органу Держстандарту
 
України, дата i номер документа)
    Були присутнi  
(посада, прiзвище, iнiцiали вiдповiдальних осiб
 
суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
    1. Результати перевiрки
    2. Висновки
Додатки
    1.  
2.  

 

Додаток 18
до пункту 7.9.5 Iнструкцiї про порядок здiйснення державного нагляду за додержанням стандартiв, норм i правил
 

(Державний герб України)

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ СТАНДАРТИЗАЦIЇ, МЕТРОЛОГIЇ ТА СЕРТИФIКАЦIЇ УКРАЇНИ

    Суб'єкту пiдприємницької дiяльностi  
(назва, код, адреса)
 

ДОЗВIЛ
на поновлення виробництва продукцiї

N ______ вiд "___" _________ 200_ р.
    На (у)  
(назва, код, адреса суб'єкта пiдприємницької дiяльностi)
створенi необхiднi умови для виробництва  
(назва продукцiї, марка,
 
артикул)
вiдповiдно до вимог  
(позначення i назва НД)
    Поновлення виробництва  
(назва продукцiї)
яке було заборонене приписом  
(дата i номер припису)

з "__" ______ 200__ р. ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ
    Реалiзацiя продукцiї дозволяється головним державним iнспектором Автономної Республiки Крим, областi, мiста з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил пiсля встановлення її вiдповiдностi вимогам НД.

Головний державний iнспектор України з державного нагляду за якiстю продукцiї, додержанням стандартiв, норм i правил    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.