МIНIСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 12 червня 2002 року N 273


Щодо реалiзацiї порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом

     З метою реалiзацiї Закону України "Про металобрухт", що регулює вiдносини у сферi операцiй з металобрухтом, який є важливою стратегiчною та енергозберiгаючою сировиною для металургiйного виробництва, i для забезпечення захисту iнтересiв пiдприємств вiтчизняної металургiйної галузi щодо забезпечення її цим видом сировини наказую:

     1. Створити в Мiнпромполiтики постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом (далi - комiсiя) i затвердити її у складi:

     Грищенко С. Г. - голова комiсiї, заступник Державного секретаря Мiнiстерства;
Грановський В. К. - начальник управлiння промисловостi Департаменту металургiйної промисловостi, член комiсiї;
Абросiмов М. I. - заступник начальника управлiння промисловостi Департаменту металургiйної промисловостi, член комiсiї;
Катунiн В. М. - начальник управлiння кольорових та дорогоцiнних металiв, член комiсiї;
Деркач Ю. В. - заступник директора Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв, член комiсiї;
Горбенко В. Г. - головний спецiалiст Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв, член комiсiї;
Золоєв Б. К. - радник Мiнiстра, член комiсiї;
Бондаренко I. М. - старший оперуповноважений в особливо важливих справах ГУ ДСБЕЗ МВС України, член комiсiї, за згодою;
Власюк В. С. - директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза", за згодою, член комiсiї;
Кулiченко В. А. - президент Української асоцiацiї вторинних металiв, за згодою, член комiсiї;
Гiзенко М. В. - генеральний директор концерну "Укркольормет", за згодою, член комiсiї;
Галушкiн В. П. - перший заступник генерального директора об'єднання "Укрвтормет", за згодою, член комiсiї.

     2. Затвердити Положення про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом. Комiсiї керуватись в роботi цим Положенням (додається).

     3. Комiсiї систематично аналiзувати стан органiзацiї роботи з питань експорту металобрухту, процедури погодження контрактiв (договорiв) на експорт брухту та вiдходiв чорних металiв (група 7204 за УКТ ЗЕД), здiйснювати заходи по пiдвищенню ефективностi використання металобрухту, виходячи iз необхiдностi додержання умов балансу споживання металобрухту в Українi, згiдно з розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.99 р. N 1395-р.

     4. Департаменту металургiйної промисловостi та Управлiнню кольорових та дорогоцiнних металiв iз залученням Української асоцiацiї вторинних металiв здiйснювати аналiз потенцiйних запасiв та складати щорiчно баланс утворення та споживання брухту чорних металiв, виходячи з необхiдних обсягiв виробництва сталi в Українi.

     Баланс утворення та споживання брухту чорних металiв на наступний рiк затверджувати наказами Мiнпромполiтики в два етапи:

     - на перше пiврiччя не пiзнiше 15 грудня попереднього року;

     - на друге пiврiччя не пiзнiше 15 червня поточного року.

     5. Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв приймати вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi документи щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом згiдно з Порядком погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом, затвердженим наказом Мiнпромполiтики вiд 29.03.2002 N 144, що зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї 26.04.2002 за N 400/6688, перевiряти їх комплектнiсть, опрацьовувати з Департаментом металургiйної промисловостi i Управлiнням кольорових та дорогоцiнних металiв, готувати на розгляд комiсiї та оформляти рiшення комiсiї.

     Для отримання погодження суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi України - резидент, що є стороною вiдповiдального зовнiшньоекономiчного контракту (договору), має подати до Мiнпромполiтики такi документи:

     лист-звернення щодо отримання погодження (за довiльною формою);

     завiрену копiю контракту (договору) з нерезидентами (якщо текст контракту викладений iноземною мовою, заявник додає письмовий переклад документа українською мовою, завiрений установою, яка має право на здiйснення офiцiйних перекладiв);

     завiрену копiю лiцензiї на заготiвлю, переробку металобрухту чорних металiв;

     завiрену копiю документа уповноваженого згiдно з чинним законодавством України органом щодо визначення якостi та вiдповiдностi згiдно з ГОСТом 16482-70 "Метали чорнi вториннi (термiни та визначення)" та ГОСТом 2787-75 "Метали чорнi вториннi", визначення кодiв товару згiдно з УКТ ЗЕД та походженням товару (документ видає Торгово-промислова палата, регiональнi ТПП);

     оригiнал висновку щодо вiдповiдностi цiнових умов зовнiшньоекономiчного контракту (договору) кон'юнктурi ринку, виданий спецiалiзованою експертною установою (ДП "Укрпромзовнiшекспертиза", Держзовнiшiнформ);

     iнформацiю (лист) Української асоцiацiї вторинних металiв щодо вiдповiдностi заявленого суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi обсягу експорту його виробничим i експортним можливостям по фактичних результатах роботи на внутрiшньому i зовнiшньому ринках та виходячи iз затвердженого Мiнiстерством балансу утворення i споживання металобрухту.

     6. Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть iнформацiї, що мiститься у поданих для отримання погодження документах, несе керiвник суб'єкта пiдприємницької дiяльностi.

     7. Постiйно дiюча комiсiя з питання погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв з урахуванням наданих висновкiв приймає рiшення щодо погодження зовнiшньоекономiчного контракту (договору) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

     Погодження або вiдмова у погодженнi надається (направляється) заявнику в письмовiй формi в 10-денний термiн з дати подання документiв. Датою подання документiв вважається день реєстрацiї звернення суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в Мiнпромполiтики при наявностi повного пакета документiв.

     8. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держпромполiтики вiд 20.03.2000 р. N 29.

     9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря, голову комiсiї С. Г. Грищенка.

Державний секретар В. Г. Падалко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнпромполiтики України
вiд 12 червня 2002 р. N 273

Положення
про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом

1. Загальнi положення

     1.1. Постiйно дiюча комiсiя з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом (далi - комiсiя) є постiйно дiючим органом Мiнiстерства промислової полiтики України (далi - Мiнпромполiтики України), що проводить роботу по попередженню неконтрольованого вивозу за межi держави стратегiчно важливої сировини - вiдходiв та брухту чорних металiв, вивченню кон'юнктури ринку металобрухту, пiдготовцi проектiв нормативних актiв з питань здiйснення операцiй з металобрухтом i, виходячи iз необхiдностi додержання умов балансу утворення та споживання металобрухту в Українi (розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.99 р. N 1395-р), по наданню погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом.

     1.2. Комiсiя в своїй роботi керується законами України, указами та розпорядженнями Президента України, постановами та розпорядженнями Кабiнету Мiнiстрiв України, постановами колегiї Мiнпромполiтики України, наказами та iншими нормативними актами Мiнпромполiтики України, цим Положенням.

2. Права та обов'язки комiсiї

     2.1. Комiсiя має право проводити засiдання та приймати рiшення при наявностi на засiданнi бiльше нiж 50 % її складу.

     2.2. Членам комiсiї за 2 робочi днi до проведення засiдання повiдомляється час i мiсце проведення засiдання та питання, якi виносяться на порядок денний.

     2.3. Головує на засiданнях голова комiсiї, який несе вiдповiдальнiсть за проведення засiдань.

     2.4. Вiдсутнiсть на засiданнi членiв комiсiї можлива лише з поважних причин (вiдрядження, вiдпустка, перебування на лiкарняному та iнше).

     2.5. Комiсiя має право:

     - розглядати документи та приймати рiшення щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв вiд 15 лютого 2002 р. N 155 та на пiдставi аналiзу iнформацiї, щодо участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi;

     - вiдмовляти суб'єкту в наданнi погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом у випадках, якщо поданий комплект документiв неповний, не оформлений належним чином або при недостатнiй участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi;

     - у разi необхiдностi залучати фахiвцiв центрального апарату Мiнiстерства, пiдлеглих об'єднань i пiдприємств, асоцiацiй, по вiдповiдним напрямкам дiяльностi для пiдготовки проектiв нормативних та розпорядчих документiв щодо операцiй з металобрухтом;

     - доручати окремим членам комiсiї пiдготовку необхiдних матерiалiв для розгляду на засiданнi комiсiї.

     2.6. Комiсiя на своєму засiданнi приймає рiшення стосовно надання або вiдмови у наданнi погодження зовнiшньоекономiчного контракту на здiйснення операцiй з металобрухтом. Рiшення комiсiї оформляється протоколом.

     2.7. У разi виявлення при розглядi документiв пiдстав для вiдмови у погодженнi зовнiшньоекономiчного контракту заявнику направляється лист з обгрунтуванням мотивiв вiдмови у погодженнi. Заявник має право доопрацювати документи згiдно з п. 3 Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом, затвердженого наказом Мiнпромполiтики вiд 29.03.2002 N 144, що зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї 26.04.2002 за N 400/6688, та знов подати їх на розгляд комiсiї.

     2.8. На пiдставi позитивного рiшення комiсiї кожному заявниковi надсилається лист-погодження. Лист-погодження зовнiшньоекономiчного контракту на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом дiйсний протягом календарного року. Пiсля закiнчення термiну дiї листа-погодження суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi має право звернутися до Мiнпромполiтики щодо надання погодження на експорт металобрухту в обсязi, який залишився нереалiзований по даному контракту.

     2.9. Листи-погодження або вiдмови в погодженнi має право пiдписувати голова постiйно дiючої комiсiї з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом.

Заступник Державного секретаря С. Г. Грищенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.