МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 30.07.2002 N 227/409


Про внесення змiн до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 серпня 2002 року за N 642/6930


     З метою забезпечення додержання вимог пункту "п" статтi 17 Закону України "Про вiдходи", iз змiнами, НАКАЗУЄМО:

     1. Унести до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України, затвердженого наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України та Державної митної служби України вiд 10.12.01 N 304/793 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.01.02 за N 29/6317, виклавши його в редакцiї, що додається.

     2. Державнiй компанiї "Укрекокомресурси" Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю Мiнiстерству юстицiї України.

     3. Державнiй митнiй службi України довести цей наказ пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України до вiдома митних органiв.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на керiвника Департаменту розвитку ринкiв Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України Кушнiренка А.В. i на першого заступника Голови Державної митної служби України Єгорова О.Б.

В.о. Мiнiстра економiки та з питань Європейської iнтеграцiї України В.Першин
Голова Державної митної служби України М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної митної служби України
10.12.01 N 304/793
(у редакцiї наказу Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної митної служби України
вiд 30.07.2002 N 227/409)

Порядок
контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено з метою здiйснення контролю за тарою (упаковкою), у якiй iмпортуються товари на територiю України i яка пiдлягає переробцi та утилiзацiї.

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на всю тару (упаковку), у якiй ввозяться на митну територiю товари, якщо цi товари пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України.

     1.3. Дiя цього Порядку не поширюється на тару (упаковку), у якiй надходять вантажi гуманiтарної та мiжнародної технiчної допомоги.

2. Митне оформлення

     2.1. Митне оформлення товарiв, якщо вони надходять у тарi (упаковцi) i заявленi митному органу для оформлення в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України (далi - товари), здiйснюється в порядку, установленому чинним митним законодавством України та цим Порядком.

     2.2. Пiдставою для митного оформлення товарiв є аркуш про пакування, оформлений вiдповiдно до роздiлу 3 цього Порядку. Зразок аркуша про пакування подається в додатку 1.

     2.3. Три примiрники аркуша про пакування разом з документами, передбаченими чинним законодавством, для здiйснення митного оформлення надаються митному органу одержувачем товару або особою, що здiйснює декларування його.

     2.4. Товар для митного оформлення приймається посадовою особою митного органу, якщо вiдомостi про нього (реквiзити одержувача, назва та вага тощо), поданi в аркушi про пакування, вiдповiдають даним товаросупровiдних документiв.

     2.5. Реєстрацiя аркуша про пакування здiйснюється посадовою особою митного органу шляхом присвоєння номера та занесення даних про нього в спецiальний журнал, зразок якого подано в додатку 2.

Номер аркуша про пакування формується за такою схемою:

Порядковий номер товару / номер вантажної митної декларацiї
(графа 32 вантажної митної декларацiї) / (графа 7 вантажної митної декларацiї)

     Номер аркуша про пакування засвiдчується посадовою особою митного органу шляхом проставлення вiдбитка особистої номерної печатки та дати на всiх його примiрниках.

     2.6. Перший примiрник аркуша про пакування залишається у митному органi, другий надається одержувачу товару або особi, що здiйснює декларування товару, а третiй надсилається в регiональнi вiддiлення Державної компанiї "Укрекокомресурси" (далi - Компанiя). Iнформацiю про створення своїх регiональних вiддiлень надсилається Компанiєю Державнiй митнiй службi заздалегiдь.

     2.7. Якщо одержувач (iмпортер) здiйснює митне оформлення товару в митному органi поза мiсцем своєї державної реєстрацiї, то аркуш про пакування передається до регiонального вiддiлення Компанiї за мiсцем митного оформлення цього товару. Передача iнформацiї, зазначеної в аркушi про пакування, до мiсця державної реєстрацiї одержувача товару здiйснюється регiональним вiддiленням Компанiї.

     2.8. Порядок передачi митним органом аркуша про пакування вiддiленням Компанiї встановлюється митним органом разом з регiональним вiддiленням Компанiї на мiсцях. Факт передачi фiксується в графах 6 та 7 журналу облiку аркушiв про пакування.

3. Оформлення аркуша про пакування

     3.1. Три примiрники аркуша про пакування заповнюються вiдповiдно до порядку заповнення аркуша про пакування декларантом чи одержувачем товару на самокопiювальному бланку, виготовленому друкарським способом, формату А-4, з послiдовною нумерацiєю аркушiв у правому верхньому кутi документа. Аркуш про пакування розповсюджується регiональними вiддiленнями Компанiї та декларантами за мiсцем митного оформлення цього товару (додаток 1).

     3.2. В аркушi про пакування обов'язково зазначаються:

     реквiзити одержувача (назва, мiсцезнаходження, код згiдно з ЄДРПОУ, банкiвський розрахунковий рахунок);

     номер та дата договору з Компанiєю чи iншими спецiалiзованими пiдприємствами про надання їм послуг iз збирання, сортування, транспортування, переробки та утилiзацiї їх використаної тари (упаковки) вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 року N 915 (далi - постанова) або документи, якi пiдтверджують зобов'язання пiдприємства, установи та органiзацiї щодо самостiйного забезпечення утилiзацiї пакувальних матерiалiв i тари, чи вивезення з України використаних пакувальних матерiалiв i тари;

     назва товару;

     код товару згiдно з УКТ ЗЕД;

     вага брутто (кг);

     вага нетто (кг);

     вид тари (упаковки);

     матерiал тари (упаковки);

     призначення тари (упаковки);

     сума сплати за послуги iз збирання, сортування, транспортування, переробки та утилiзацiї використаної тари (упаковки) за тарифами вiдповiдно до постанови, у випадку, якщо договiр укладено з Компанiєю. Сплата за послуги контролюється Компанiєю вiдповiдно до договору мiж нею та одержувачем товару.

     3.3. Iнформування пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi щодо порядку заповнення аркуша про пакування здiйснюється регiональними вiддiленнями Компанiї; а пiдприємств, що здiйснюють декларування на пiдставi договору, - митним органом, у зонi дiяльностi якого вони розташованi.

     3.4. Сплата за послуги iз збирання, сортування, транспортування, переробки та утилiзацiї використаної тари (упаковки) повинна здiйснюватися Компанiї не пiзнiше семи днiв iз часу митного оформлення вантажу, про що зазначається в умовах договору мiж Компанiєю та одержувачем (iмпортером) товару.

     У разi несплати за цi послуги в зазначений термiн одержувач товару несе вiдповiдальнiсть у порядку, визначеному чинним законодавством України.

     3.5. Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть вiдомостей, зазначених в аркушах про пакування, несе одержувач товару (при самостiйному декларуваннi) або пiдприємство, що здiйснює декларування товару на пiдставi договору.

Керiвник департаменту розвитку ринкiв Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї А.Кушнiренко
Начальник Управлiння нетарифного регулювання Державної Митної служби України О.Пашинний

 

КI 000000

 

М. П.
(iнспектора митницi)
Додаток 1
до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України
"___" ____________ 200_ р.

Аркуш про пакування N ___

Назва пiдприємства  
ЄДРПОУ  
Мiсцезнаходження  
Номер тел./факсу  
Банкiвськi реквiзити
 
 
П.I.Б керiвника  
Договiр або iншi документи  

 

Найменування вантажу  
Призначення упаковки
(непотрiбне закреслити)
Загальне Для дитячого харчування та медпрепаратiв
Вага, брутто, кг  
Вага, нетто, кг  
Вага тари (упаковки), кг  

 

Вид тари
(упаковки)
Матерiали тари (упаковки), кг
папiр,
картон
жерсть фольга,
алюмiнiй
метал
iнший
дерево скло полi-
мери
комбi-
нованi
iншi
Бочки                  
Канiстри                  
Пiддони                  
Ящики                  
Коробки                  
Мiшки                  
Пляшки                  
Банки                  
Iншi                  
                   
                   
                   
тариф на тару (упаковку), грн./кг                  
Сумарна вага тари (упаковки), кг                  
Усього без ПДВ, грн.                  
ПДВ 20%                  
Загальна сума до сплати з ПДВ, грн.                  

     Використанi пакувальнi матерiали i тара (упаковка) у зазначенiй вище кiлькостi не пiдлягають/пiдлягають (непотрiбне закреслити) обов'язковому вивезенню з України.

           
(назва посади особи, вiдповiдальної за достовiрнiсть вiдомостей, зазначених в аркушi про пакування) (пiдпис) (розшифрування пiдпису)

Порядок заповнення аркуша про пакування

     Аркуш про пакування заповнюється на самокопiювальному бланку формату А-4, виготовленому друкарським способом, у трьох примiрниках та з послiдовною нумерацiєю аркушiв у правому верхньому кутi документа. Аркуш про пакування розповсюджується регiональними вiддiленнями Компанiї та декларантами за мiсцем митного оформлення товарiв.

     У графах аркуша про пакування зазначаються:

     "Назва пiдприємства" - повна назва одержувача та його юридичний статус;

     "ЄДРПОУ" - код пiдприємства згiдно з ЄДРПОУ;

     "Мiсцезнаходження" - поштова адреса iз зазначенням поштового iндексу;

     "Номер тел./факсу" - дiючий на момент заповнення аркуша про пакування номер контактного телефону одержувача;

     "Банкiвськi реквiзити" - назва банку, номер розрахункового рахунка, МФО, код згiдно з ЄДРПОУ банку;

     "П.I.Б. керiвника" - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника;

     "Договiр" - номер та дата договору про надання послуг iз збирання, сортування, переробки та утилiзацiї використаної тари (упаковки) вiдповiдно до постанови, або реквiзити документiв, якi пiдтверджують зобов'язання пiдприємства, установи та органiзацiї щодо самостiйного забезпечення утилiзацiї пакувальних матерiалiв i тари, чи вивезення з України використаних пакувальних матерiалiв i тари;

     "Найменування вантажу" - найменування товару iз зазначенням коду згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТ ЗЕД);

     "Призначення тари (упаковки)" - непотрiбне призначення упаковки закреслити;

     "Вага брутто, кг" - вага брутто товару, що iмпортується згiдно з товаросупровiдними документами;

     "Вага нетто, кг" - вага нетто товару, що iмпортується згiдно з товаросупровiдними документами;

     "Вага тари (упаковки)" - вага тари (упаковки) товару, яка обчислюється як рiзниця мiж вагою брутто та вагою нетто товару, що iмпортується згiдно з товаросупровiдними документами, плюс вага споживчої тари (упаковки), у якiй мiститься товар (продукцiя) для споживання.

     Графа "Вид тари (упаковки)" заповнюється таким чином:

     у графi "Вид тари (упаковки)" одержувач знаходить вид тари (упаковки) та за графою "Матерiали тари (упаковки)" знаходить матерiал, з якого виготовлено упаковку. На перехрестi цих двох граф уписується вагове значення упаковки;

     якщо вид та матерiал тари (упаковки) не входять у перелiк матерiалiв, зазначених в аркушi про пакування таблицi 1, то пiдприємством уноситься назва виду i матерiалу упаковки в графу "iншi" та фiксується вагове значення тари (упаковки) на перехрестi цих граф;

     у незаповнених графах поставляється риска;

     одержувачем товару вносяться усi види упаковки, включаючи споживчу упаковку, та окремо тара;

     у графу "Тариф на тару (упаковку), грн./кг" уноситься тариф згiдно з постановою; зведена таблиця тарифiв додається до цього Порядку;

     у графу "Сумарна вага тари (упаковки), кг" уносяться сумарнi ваговi характеристики всiх видiв тари (упаковки);

     у графi "Усього, без ПДВ, грн." зазначається грошове значення сплати, яке отримується шляхом множення розмiру тарифу на сумарну вагу тари (упаковки);

     у графi "ПДВ 20 %" зазначають суму ПДВ на сплату за послуги;

     у графi "Загальна сума до сплати з ПДВ, грн." цифрами та словами зазначається сума до сплати, яка мiстить усi суми до сплати за всiма видами тари (упаковки);

     у графi "Використанi пакувальнi матерiали: ...не пiдлягають/пiдлягають..."
- непотрiбне закреслюється.

     Аркуш про пакування має завiрятися у порядку, аналогiчному порядку заповнення графи 54 вантажної митної декларацiї вiдповiдно до iнструкцiї про порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 18.04.02 N 207, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29.05.02 за N 462/6750.

Зведена таблиця тарифiв, гривень/кг

Призначення упаковки Матерiал, з якого виготовлено тару (упаковку)
картон, папiр полi-
мери
скло метал комбi-
нованi
натуральний (дерево, текстиль тощо) iнший
жерсть алюмiнiй, фольга iншi

Загальне

0,35 0,85 0,20 0,40 1,10 0,20 1,25 0,20 0,25

Для продукцiї дитячого харчування та медпрепаратiв

0,17 0,42 0,10 0,20 0,55 0,10 0,63 0,10 0,13

____________
Примiтка. Зразок заповнення аркуша про пакування додається.

 

КI 000000
М. П.
(iнспектора митницi)
1 серпня 2002 р.

Зразок заповнення аркуша про пакування N ___

Назва пiдприємства Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Астра"
ЄДРПОУ 25276768
Мiсцезнаходження 0001, Київ, вул. Київська, б. 10, оф. 50
Номер тел./факсу 252-44-44
Банкiвськi реквiзити
Р/р 2600000001 у Печерському вiддiленнi Збербанку України,
МФО 322000, код згiдно з ЄДРПОУ банку 22244422
П.I.Б керiвника Iванов Iван Iванович
Договiр або iншi документи N 10 вiд 25 липня 2002 року з ДК "Укрекокомресурси"
Найменування вантажу 6403991100 - взуття на пiдошвi з гуми, полiмерних матерiалiв, натуральної чи композицiйної шкiри та з верхом з натуральної шкiри
Призначення упаковки
(непотрiбне закреслити)
загальне Для дитячого харчування та медпрепаратiв
Вага брутто, кг 18500
Вага нетто, кг 17300
Вага тари (упаковки), кг 1200

 

Вид тари
(упаковки)
Матерiали тари (упаковки), кг
папiр, картон жерсть фольга, алюмiнiй метал iнший дерево скло полi-
мери
комбi-
нованi
iншi
Бочки - - - - - - - - -
Канiстри - - - - - - - - -
Пiддони - - - - 300 - - - -
Ящики 300 - - - - - - - -
Коробки 400 - - - - - - - -
Мiшки - - - - - - - - -
Пляшки - - - - - - - - -
Банки - - - - - - - - -
Iншi: - - - - - - - - -
Пакувальна плiвка - - - - - - 100 - -
Пакувальний папiр 100 - - - - - - - -
  - - - - - - - - -
Тариф на тару (упаковку), грн./кг 0,35       0,20   0,85    
Сумарна вага тари (упаковки), кг 800       300   100    
Усього без ПДВ, грн. 280       60   85    
ПДВ 20 % 56       12   17    
Загальна сума до сплати з ПДВ, грн. 510 (п'ятсот десять гривень)

     Використанi пакувальнi матерiали i тара (упаковка) у зазначенiй вище кiлькостi не пiдлягають/пiдлягають (непотрiбне закреслити) обов'язковому вивезенню з України.

           
(назва посади особи, вiдповiдальної за достовiрнiсть вiдомостей, зазначених в аркушi про пакування) (пiдпис) (розшифрування пiдпису)

     МП

 

Додаток 2
до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України

Журнал
облiку аркушiв про пакування

П
О
Р
Я
Д
К
О
В
И
Й
 
N
N аркуша про паку-
вання
Дата оформ-
лення аркуша про паку-
вання
Назва одержу-
вача/
iмпор-
тера (код згiдно з ЄДРПОУ)
Вiд-
прав-
ник
Дата вiдправ-
лення до вiддiлення Компанiї
П. I. Б. особи компанiї, пiдпис П. I. Б. iнспек-
тора митницi,
пiдпис
Вантажна митна декларацiя дата, N
1 2 3 4 5 6 7 8 9

 

Керiвник департаменту розвитку ринкiв Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї А.Кушнiренко
Начальник управлiння нетарифного регулювання Державної митної служби України О.Пашинний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.