МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

вiд 01.08.2002 N 232


Про порядок лiцензування iмпорту товарiв в Україну, якi є об'єктом застосування спецiальних заходiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 серпня 2002 р. за N 685/6973

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
вiд 3 сiчня 2003 року N 5,
вiд 24 квiтня 2003 року N 107,
вiд 26 лютого 2004 року N 73,
наказами Мiнiстерства економiки України
вiд 6 вересня 2007 року N 295,
вiд 5 лютого 2009 року N 76,
вiд 22 квiтня 2009 року N 357,
наказами Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України
вiд 12 вересня 2011 року N 51,
вiд 28 вересня 2011 року N 65,
вiд 7 листопада 2011 року N 204,
вiд 26 травня 2015 року N 538,
наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України
вiд 26 листопада 2020 року N 2456

(У текстi наказу та Порядку, затвердженого цим наказом, слова "управлiння нетарифного регулювання та контрактного облiку" в усiх вiдмiнках замiнено словами "управлiння нетарифного регулювання" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 26 лютого 2004 року N 73)


     Вiдповiдно до Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну" наказую:

     1. Затвердити:

     Порядок лiцензування iмпорту товарiв в Україну, щодо якого застосовуються спецiальнi заходи згiдно з рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi (додається);

     Iнструкцiю з оформлення спецiальних лiцензiй (додається);

     Iнструкцiю з оформлення заявки на спецiальну лiцензiю (додається).

     2. Покласти функцiї з видачi спецiальних лiцензiй на iмпорт товарiв в Україну на вiддiл лiцензування зовнiшньоекономiчних операцiй.

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 06.09.2007р. N 295, наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     3. Вiддiлу лiцензування зовнiшньоекономiчних операцiй щомiсячно надавати департаменту багатостороннiх та двостороннiх торговельних угод iнформацiю про оформленi спецiальнi лiцензiї на iмпорт товарiв в Україну, якi є об'єктом застосування спецiальних заходiв згiдно з рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi.

(абзац перший пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538, наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     Абзац другий пункту 3 виключено

(абзац другий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538, виключено згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)
(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 06.09.2007р. N 295, у редакцiї наказу Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76, iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28.09.2011р. N 65)

     4. Управлiнню торговельних обмежень та недобросовiсної конкуренцiї разом з управлiнням правового забезпечення зовнiшньоекономiчної полiтики подати цей наказ на державну реєстрацiю Мiнiстерству юстицiї України в установлений законодавством термiн.

     5. Управлiнню торговельних обмежень та недобросовiсної конкуренцiї пiсля державної реєстрацiї цього наказу довести його до вiдома Державної митної служби України, Мiнiстерства економiки Автономної Республiки Крим, вiдповiдних пiдроздiлiв обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй.

     6. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Мiнiстерства зовнiшнiх економiчних зв'язкiв i торгiвлi України вiд 14.10.99 N 787 "Про заходи МЗЕЗторгу України щодо виконання Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 03.11.99 за N 759/4052.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря Стеценка В.О.

Виконуючий обов'язки Мiнiстра економiки та з питань європейської iнтеграцiї України В.Першин

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд
1 серпня 2002 р. N 232
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 серпня 2002 р. за N 685/6973

ПОРЯДОК
лiцензування iмпорту товарiв в Україну, щодо якого застосовуються спецiальнi заходи згiдно з рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi

(назва Порядку у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

(У текстi слова "Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України", "управлiння нетарифного регулювання", "управлiння монiторингу зовнiшньої торгiвлi", "управлiння правового забезпечення зовнiшньоекономiчної полiтики", "управлiння контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю" в усiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "Мiнiстерство економiки України", "вiддiл нетарифного регулювання", "вiддiл монiторингу зовнiшньої торгiвлi", "вiддiл правового забезпечення зовнiшньоекономiчної дiяльностi", "вiддiл контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 6 вересня 2007 року N 295)

(У текстi Порядку слова "вiддiл контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю" в усiх вiдмiнках замiнено словами "вiддiл державного регулювання зовнiшньоторговельних операцiй" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 5 лютого 2009 року N 76)

(У текстi Порядку слова "Мiнiстерство економiки України", "департамент державного контролю та регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi", "вiддiл монiторингу зовнiшньої торгiвлi", "вiддiл державного регулювання зовнiшньоторговельних операцiй" у всiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України", "департамент зовнiшньоекономiчної дiяльностi", "вiддiл прогнозування та монiторингу зовнiшньої торгiвлi", "вiддiл державного регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28 вересня 2011 року N 65)

(У текстi Порядку слова "Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України" у всiх вiдмiнках замiнено словами "Мiнiстерство розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26 листопада 2020 року N 2456)

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає механiзм лiцензування iмпорту в Україну товарiв, щодо яких застосовуються спецiальнi заходи згiдно з вiдповiдними рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi (далi - Комiсiя).

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на всiх iмпортерiв товару, щодо якого застосованi спецiальнi заходи згiдно з рiшеннями Комiсiї.

     1.3. Спецiальнi лiцензiї видаються на iмпорт в Україну товарiв, щодо яких застосовуються спецiальнi заходи згiдно з рiшеннями Комiсiї.

     1.4. Обсяг спецiальної квоти встановлюється на квотовий перiод та не може перевищувати обсяг, визначений вiдповiдним рiшенням Комiсiї.

     1.5. Квотовий перiод та особливостi розподiлу квоти протягом квотового перiоду визначаються вiдповiдним рiшенням Комiсiї.

     1.6. Якщо обсяг спецiальної квоти за квотовий перiод використаний не повнiстю, то допускається перенесення його на наступний квотовий перiод залишку в межах 6 вiдсоткiв обсягу, установленого для квотового перiоду, якщо iнше не передбачене вiдповiдним рiшенням Комiсiї.

     1.7. Заяви щодо перенесення залишкiв спецiальної квоти можуть подаватися протягом перших 30 днiв наступного квотового перiоду.

     1.8. Термiн дiї спецiальної лiцензiї на митнiй територiї України - 90 днiв вiд дати її пiдписання, крiм випадкiв, коли закiнчується вiдповiдний квотовий перiод.

     1.9. У разi коли фактичний iмпорт товару згiдно iз спецiальною лiцензiєю протягом строку дiї цiєї спецiальної лiцензiї було не здiйснено або здiйснено не в повному обсязi, що пiдтверджено вiдомостями щодо фактичного обсягу iмпорту товару та його залишку згiдно iз спецiальною лiцензiєю, одержаними Мiнiстерством розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства вiд Державної митної служби, у порядку iнформацiйного обмiну або з використанням єдиного державного iнформацiйного вебпорталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi", а також якщо вiдповiдний квотовий перiод не закiнчено на час отримання такого пiдтвердження, Мiнiстерство розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства протягом п'яти робочих днiв з дати одержання пiдтвердження таких вiдомостей приймає рiшення про збiльшення залишку обсягу спецiальної квоти, визначеної рiшенням Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi для вiдповiдного квотового перiоду, на обсяг фактично нездiйсненого iмпорту товару згiдно iз спецiальною лiцензiєю та розмiщує на своєму офiцiйному вебсайтi iнформацiю про таке рiшення.

(пункт 1 доповнено пiдпунктом 1.9 згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 22.04.2009р. N 357, пiдпункт 1.9 пункту 1 у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

2. Порядок розгляду заяви про видачу спецiальної лiцензiї (лiцензiй)

     2.1. Право на подання заяви мають iмпортери товару, щодо якого застосованi спецiальнi заходи згiдно з рiшеннями Комiсiї.

     Приймання заявок на iмпорт товару розпочинається за 14 робочих днiв до першого дня вiдповiдного квотового перiоду.

(пiдпункт 2.1 пункту 2 доповнено абзацом другим згiдно з наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 24.04.2003р. N 107)

     2.2. Пiдпункт 2.2 пункту 2 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     2.2. Для одержання спецiальної лiцензiї заявник надсилає засобами поштового зв'язку або подає особисто, або через Єдиний державний портал адмiнiстративних послуг, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг органу лiцензування такi документи:

     лист-звернення щодо оформлення спецiальної лiцензiї;

     заявку на спецiальну лiцензiю, оформлену належним чином;

     копiю зовнiшньоекономiчного договору (контракту) з додержанням рiшень Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi згiдно iз Законом України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну", а також специфiкацiй, додаткiв, додаткових угод та iнших документiв, якi є невiд'ємними частинами договору (контракту), засвiдченi в установленому законодавством порядку. У разi коли зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) укладено iноземною мовою, заявник додає його переклад на українську мову;

     копiю сертифiката про походження товару, виданого уповноваженим органом країни експорту, або iншого документа про походження, передбаченого мiжнародними угодами про вiльну торгiвлю, засвiдчену в установленому порядку, крiм випадкiв, якщо рiшенням Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi не визначено країни експорту товару, щодо iмпорту якого застосовано спецiальнi заходи;

     акт експертизи товару, виданий Торгово-промисловою палатою України або регiональною торгово-промисловою палатою, з визначенням коду товару згiдно з УКТ ЗЕД.

(пiдпункт 2.2 пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 03.01.2003р. N 5, у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     2.3. У разi невiдповiдностi поданої заявки умовам контракту та (або) подання заявки не в установленiй формi та (або) неподання повного комплекту документiв, зазначених у пунктi 2.3 цього Порядку, заявка повертається заявнику.

     2.4. Днем подання заявки вважається день її реєстрацiї в Мiнiстерствi розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства, що пiдтверджується вiдповiдним записом у журналi реєстрацiї.

     2.5. Загальний обсяг заявок вiд одного iмпортера на одержання спецiальних лiцензiй в межах установлених квот не повинен перевищувати 35 вiдсоткiв обсягу квотового перiоду або iншого перiоду, якщо це передбачено вiдповiдним рiшенням Комiсiї.

(пiдпункт 2.5 пункту 2 в редакцiї наказу Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 24.04.2003р. N 107)

     2.6. Розгляд заявки здiйснюється вiддiлом лiцензування зовнiшньоекономiчних операцiй за участю вiддiлу полiтики зовнiшньоекономiчної дiяльностi, вiддiлу регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй та обмежувальних заходiв, вiддiлу правового забезпечення зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

(абзац перший пiдпункту 2.6 пункту 2 у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     Мiнiстерство розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства пiд час розгляду заяви отримує iнформацiю щодо вiдповiдностi контрактних цiн iснуючiй кон'юнктурi ринку товарiв вiд державного пiдприємства "Державний iнформацiйно-аналiтичний центр монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв" або iнших спецiалiзованих державних пiдприємств, установ i органiзацiй, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України.

(пункт 2.6 у редакцiї наказу Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538)

     2.7. Вiддiли, зазначенi в пiдпунктi 2.6 цього Порядку, у межах своєї компетенцiї розглядають заявки, зокрема зовнiшньоекономiчнi договори (контракти), з таких питань:

     вiддiл правового забезпечення зовнiшньоекономiчної дiяльностi - щодо вiдповiдностi умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту) законодавству України;

     вiддiл регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй та обмежувальних заходiв - щодо вiдповiдностi платiжних умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту) законодавству України;

     вiддiл полiтики зовнiшньоекономiчної дiяльностi - щодо застосування до суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi України та iноземних суб'єктiв спецiальних економiчних та iнших обмежувальних заходiв згiдно iз Законом України "Про санкцiї";

     вiддiл лiцензування зовнiшньоекономiчних операцiй - щодо приймання документiв на оформлення спецiальних лiцензiй, узагальнення висновкiв фахiвцiв вiдповiдних вiддiлiв, оформлення та видачi спецiальних лiцензiй або пiдготовки мотивованої вiдмови у видачi, а також щодо належного використання встановленого обсягу спецiальної квоти та здiйснює контроль за використанням iндивiдуальних обсягiв спецiальної квоти для вiдповiдних держав.

(пункт2.7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 06.09.2007р. N 295, наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538, у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     2.8. При подачi документiв заявнику повiдомляється про можливiсть забезпечення його iмпортною квотою в обсязi, зазначеному в заявцi на спецiальну лiцензiю.

(пiдпункт 2.8 пункту 2 доповнено новим абзацом першим згiдно з наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 03.01.2003р. N 5)

Якщо на момент надходження заявки вiдомо, що вичерпано встановлений обсяг спецiальної квоти (iндивiдуальний обсяг спецiальної квоти для вiдповiдної держави), приймання та реєстрацiя заявок не здiйснюється. Про факт вичерпання обсягу спецiальної квоти (iндивiдуального рiчного обсягу спецiальної квоти для вiдповiдної держави) в уснiй формi повiдомляється заявник, письмово заявник iнформується тiльки на подане в письмовiй формi прохання.

     2.9. Пiдпункт 2.9 пункту 2 виключено

(пункт 2 доповнено пiдпунктом 2.9 згiдно з наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 03.01.2003р. N 5, пiдпункт 2.9 пункту 2 в редакцiї наказу Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 24.04.2003р. N 107, виключено згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

3. Порядок видачi спецiальної лiцензiї (лiцензiй)

     3.1. Спецiальна лiцензiя оформляється та видається в порядку, передбаченому статтями 16, 18 Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну", вiдповiдним рiшенням Комiсiї, цим Порядком.

(пiдпункт 3.1 пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76)

     3.2. Рiшення про видачу або про вiдмову у видачi спецiальної лiцензiї приймається протягом 15 робочих днiв з дати реєстрацiї Мiнiстерством розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства заявки.

     3.3. У зв'язку з квотуванням iмпорту в Україну товару, що є об'єктом спецiальних заходiв, заявки розглядаються Мiнiстерством розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства в порядку їх надходження, який установлюється згiдно з датами реєстрацiї таких заявок.

     3.4. Пiдпункт 3.4 пункту 3 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76, у зв'язку з цим пiдпункти 3.5 - 3.14 уважати вiдповiдно пiдпунктами 3.4 - 3.13)

     3.4. Право пiдпису спецiальних лiцензiй або листiв з вiдмовою у видачi спецiальних лiцензiй мають заступник Мiнiстра, який забезпечує функцiональне спрямування, координацiю та контроль роботи департаменту зовнiшньоекономiчної дiяльностi та торговельного захисту, директор департаменту зовнiшньоекономiчної дiяльностi та торговельного захисту, а в разi його вiдсутностi - особа, яка виконує його обов'язки.

(пункт 3.5 в редакцiї наказу Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 26.02.2004р. N 73, наказiв Мiнiстерства економiки України вiд 06.09.2007р. N 295, вiд 05.02.2009р. N 76, наказу Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 07.11.2011р. N 204, iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538, у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     3.5. Спецiальна лiцензiя, пiдписана вiдповiдальною особою, засвiдчується вiдповiдною печаткою.

     3.6. Видача заявнику спецiальної лiцензiї здiйснюється вiддiлом лiцензування зовнiшньоекономiчних операцiй.

(пiдпункт 3.6 пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     3.7. Видача спецiальної лiцензiї здiйснюється тiльки за наявностi документа, що пiдтверджує сплату державного збору за видачу лiцензiї в розмiрi, установленому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.05.2005 N 362 "Про встановлення розмiру збору за видачу експортних (iмпортних) лiцензiй".

(пункт 3.8 у редакцiї наказу Мiнiстерства економiки України вiд 06.09.2007р. N 295)

     3.8. Спецiальна лiцензiя видається в одному примiрнику.

     3.9. Спецiальна лiцензiя є пiдставою для митного оформлення товарiв протягом термiну її дiї вiдповiдно до пункту 1.8 цього Порядку.

     3.10. Спецiальна лiцензiя не пiдлягає передачi iншим особам.

     3.11. Оригiнал спецiальної лiцензiї, який одержав заявник, та оригiнал сертифiката про походження товару додаються до вантажної митної декларацiї та є пiдставою для пропуску через митницю товару, що є об'єктом застосування спецiальних заходiв.

     3.12. Рiшення про вiдмову у видачi спецiальної лiцензiї має бути мотивованим i надсилатися заявнику в письмовiй формi. Рiшення про вiдмову у видачi спецiальної лiцензiї приймається в разi:

     невiдповiдностi поданих документiв законодавству України;

     установлення, що встановлений обсяг спецiальної квоти (iндивiдуальний обсяг спецiальної квоти) вичерпано;

     застосування до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi спецiальних економiчних та iнших обмежувальних заходiв згiдно iз Законом України "Про санкцiї".

(абзац четвертий пiдпункту 3.12 пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76, у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     3.13. Рiшення Мiнiстерства економiки про вiдмову у видачi спецiальної лiцензiї може бути оскаржено заявником у встановленому чинним законодавством порядку.

Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю I.Веремiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд
1 серпня 2002 р. N 232
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 серпня 2002 р. за N 685/6973

IНСТРУКЦIЯ
з оформлення спецiальних лiцензiй

(У текстi та додатку до Iнструкцiї слова "Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України" в усiх вiдмiнках замiнено словами "Мiнiстерство економiки України" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 6 вересня 2007 року N 295)

(У текстi Iнструкцiї та додатку до неї слова "Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України" у всiх вiдмiнках замiнено словами "Мiнiстерство розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26 листопада 2020 року N 2456)

     Ця Iнструкцiя визначає єдиний порядок оформлення спецiальних лiцензiй.

     1. Спецiальнi лiцензiї оформляються згiдно з встановленою формою, що додається.

     2. Спецiальнi лiцензiї мають бути виготовленi друкарським способом. Скорочення слiв повинно вiдповiдати вимогам чинних стандартiв України.

     3. Назви реквiзитiв та їх коди повиннi вiдповiдати загальноукраїнським класифiкаторам технiко-економiчної iнформацiї (ЗКТЕI).

     4. Коди реквiзитiв, що пiдлягають обробленню засобами обчислювальної технiки, розмiщуються праворуч вiд назви.

     5. У реквiзитi 1 зазначається повна назва iмпортера товару, щодо якого застосованi спецiальнi заходи згiдно з рiшеннями Комiсiї, його мiсцезнаходження, номер телефону, телефаксу, код згiдно з ЄДРПОУ, номери рахункiв та банки (повна назва банку, мiсцезнаходження, МФО або прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце проживання, номер телефону та iдентифiкацiйний номер платника податку (далi - заявник).

     6. У реквiзитi 2 - вхiдний номер та дата реєстрацiї.

(Iнструкцiю доповнено новим пунктом 6 згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76, у зв'язку з цим пункти 6 - 25 уважати вiдповiдно пунктами 7 - 26)

     7. У реквiзитi 3 - назва суб'єкта пiдприємницької дiяльностi - споживача товару та його мiсцезнаходження.

     8. У реквiзитi 4 - продавець товару та його мiсцезнаходження.

     9. У реквiзитi 5 - десятизначний код iмпортного товару згiдно з УКТ ЗЕД.

     10. У реквiзитi 6 - одиниця вимiру iмпортного товару та її код згiдно з УКТ ЗЕД.

     11. У реквiзитi 7 - загальний обсяг iмпортного товару.

     12. У реквiзитi 8 - вартiсть iмпортного товару в тисячах доларiв США.

     13. Реквiзит 10 - заповнюється за наявностi.

(Iнструкцiю доповнено новим пунктом 13 згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76, у зв'язку з цим пункти 13 - 26 уважати вiдповiдно пунктами 14 - 27)

     14. У реквiзитi 9 - вартiсть iмпортного товару у валютi контракту.

     15. У реквiзитi 11 - назва країни, куди буде поставлено товар, i цифровий код згiдно iз ЗУККС: Україна 804.

     16. У реквiзитi 12 - повне або скорочене найменування країни, на територiї якої розташований суб'єкт пiдприємницької дiяльностi - продавець товару, що є контрагентом згiдно з контрактом, i код країни згiдно iз ЗУККС.

     17. У реквiзитi 13 - назва країни - виробника товару та її код згiдно iз ЗУККС*.

(пункт 17 у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     18. У реквiзитi 14 - базиснi умови поставок вiдповiдно до контракту та правил "Iнкотермс".

(пункт 18 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 12.09.2011р. N 51)

     19. У реквiзитi 15 - валюта контракту та її код.

     20. У реквiзитi 16 - валюта розрахунку та її код.

     21. У реквiзитi 17 - назва митницi та її код.

     22. У реквiзитi 18 - назва характеру угоди, умови розрахунку та код операцiї.

     23. У реквiзитi 19 - номер та дата контракту, вiдповiдно до якого оформлюється спецiальна лiцензiя, дати та номери нормативних документiв, згiдно з якими застосовуються спецiальнi заходи.

     24. У реквiзитi 20 - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника заявника, посада, дата, пiдпис та засвiдчується печаткою або прiзвище, iм'я, по батьковi заявника, дата, пiдпис.

     25. У реквiзитi 21 - прiзвище, iм'я та по батьковi, посада уповноваженої особи Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України, що пiдписує спецiальну лiцензiю, дата, пiдпис, а також засвiдчується печаткою.

(пункт 25 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28.09.2011р. N 65)

     26. У реквiзитi 22 - особливi умови митного оформлення iмпортного товару, номери спецiальних лiцензiй, що ранiше були виданi суб'єкту в рахунок зазначеного контракту, номер та дата сертифiката про походження товару або iншого документа про походження, передбаченого мiжнародними угодами про вiльну торгiвлю*.

(пункт 26 у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     27. Номер спецiальної лiцензiї має 15 знакiв та формується таким чином:

першi шiсть цифр - код Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України;
сьома цифра - остання цифра року;
восьма - дев'ята цифри - букви СП, що свiдчать про спецiальну лiцензiю;
десята - п'ятнадцята цифри - порядковий номер спецiальної лiцензiї.
 
(пункт 27 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28.09.2011р. N 65)

____________
* Крiм випадкiв, якщо рiшенням Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi не визначено країни експорту товару, щодо iмпорту якого застосовано спецiальнi заходи.

(Iнструкцiю доповнено виноскою "*" згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)
 
Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю
I.Веремiй

 

Додаток
до Iнструкцiї з оформлення спецiальної лiцензiї

Спецiальна лiцензiя N

Дiйсна до ____ року (включно)

Заява N вiд ____ р.
1. Заявник, мiсцезнаходження Код згiдно з ЄДРПОУ
Телефон (   ) Факс (   )
Р/р
-
В/р
2. Вхiдний номер Дата реєстрацiї
_______________ р.
3. Споживач товару,
мiсцезнаходження
4. Продавець, мiсцезнаходження
5. Код згiдно з УКТ ЗЕД 6. Одиницi вимiру 7. Кiлькiсть 8. Вартiсть (тис. доларiв США) 9. Вартiсть (валюта контракту) 10. Додаткове найменування
           
11. Країна призначення
12. Країна експорту
13. Країна походження
14. Базиснi умови поставки
15. Валюта контракту
16. Валюта платежу
17. Митниця 18. Характер угоди
19. Пiдстава для запиту спецiальної лiцензiї
20. П. I. Б. Керiвника заявника
Посада
Пiдпис та печатка
Дата . . р.

iснують

21. Мiнiстерство, що видало лiцензiю
Мiнiстерство розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України
П. I. Б.
Посада
Пiдпис
М. П. Дата . . р.
22. Особливi умови
(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28.09.2011р. N 65)
 
Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю
I.Веремiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд
1 серпня 2002 р. N 232
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
21 серпня 2002 р. за N 685/6973

IНСТРУКЦIЯ
з оформлення заявки на спецiальну лiцензiю

     Ця Iнструкцiя визначає єдиний порядок оформлення заявки на спецiальну лiцензiю i розрахована на iмпортерiв товару, щодо якого застосованi спецiальнi заходи згiдно з рiшеннями Комiсiї (далi - заявник).

     1. Заявка на спецiальну лiцензiю оформляється згiдно з установленою формою, що додається.

     2. Назви реквiзитiв та їх коди повиннi вiдповiдати загальноукраїнським класифiкаторам технiко-економiчної iнформацiї (ЗКТЕI).

     3. Коди реквiзитiв, що пiдлягають обробленню засобами обчислювальної технiки, розмiщуються праворуч вiд назви.

     4. У реквiзитi 1 зазначається повна назва, мiсцезнаходження заявника, номер телефону, телефаксу, код згiдно з ЄДРПОУ, номери рахункiв та банки заявника (повна назва банку, мiсцезнаходження, МФО) або прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце постiйного проживання, телефон, iдентифiкацiйний номер платника податку.

     5. Реквiзит 2 - заявником не заповнюється.

(Iнструкцiю доповнено новим пунктом 5 згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76, у зв'язку з цим пункти 5 - 22 уважати вiдповiдно пунктами 6 - 23)

     6. У реквiзитi 3 - назва суб'єкта пiдприємницької дiяльностi - споживача товару та його мiсцезнаходження або прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце проживання, iдентифiкацiйний номер платника податку.

     7. У реквiзитi 4 - назва iноземного суб'єкта пiдприємницької дiяльностi - продавця товару, що є контрагентом згiдно з контрактом, та його мiсцезнаходження.

     8. У реквiзитi 5 - десятизначний код iмпортного товару згiдно з УКТ ЗЕД.

     9. У реквiзитi 6 - одиниця вимiру iмпортного товару та її код згiдно з УКТ ЗЕД.

     10. У реквiзитi 7 - загальний обсяг iмпортного товару.

     11. У реквiзитi 8 - вартiсть iмпортного товару в тисячах доларiв США. У разi якщо вартiсть контракту визначається у валютi iншiй, нiж долари США, зазначається вартiсть цього iмпортного товару в доларах США, яка обчислюється з використанням офiцiйного валютного курсу Нацiонального банку України на дату подання заяви.

     12. Реквiзит 10 - заповнюється за наявностi.

(Iнструкцiю доповнено новим пунктом 12 згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 05.02.2009р. N 76, у зв'язку з цим пункти 12 - 23 уважати вiдповiдно пунктами 13 - 24)

     13. У реквiзитi 9 - вартiсть iмпортного товару у валютi контракту.

     14. У реквiзитi 11 - зазначаються назва країни, куди буде поставлено товар, i цифровий код згiдно iз ЗУККС: Україна 804.

     15. У реквiзитi 12 - зазначається повне або коротке найменування країни, з якої товар буде ввезено, та код країни згiдно iз ЗУККС.

     16. У реквiзитi 13 - назва країни - виробника товару та її код згiдно iз ЗУККС*.

(пункт 16 у редакцiї наказу Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)

     17. У реквiзитi 14 - базиснi умови поставок вiдповiдно до контракту та правил "Iнкотермс".

(пункт 17 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 12.09.2011р. N 51)

     18. У реквiзитi 15 - валюта контракту та її код.

     19. У реквiзитi 16 - валюта розрахунку та її код.

     20. У реквiзитi 17 - назва митницi та її код.

     21. У реквiзитi 18 - повна назва характеру угоди, умови розрахунку та код операцiї.

     22. У реквiзитi 19 - номер та дата контракту, вiдповiдно до якого оформляються заявка на спецiальну лiцензiю, дати та номери нормативних документiв, згiдно з якими застосовуються спецiальнi заходи.

     23. У реквiзитi 20 - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника заявника, посада, дата, пiдпис або прiзвище, iм'я та по батьковi заявника, дата, пiдпис.

     24. У реквiзитi 21 - особливi умови щодо митного оформлення iмпортного товару та номери спецiальних лiцензiй, що ранiше були виданi суб'єкту в рахунок зазначеного контракту.

____________
* Крiм випадкiв, якщо рiшенням Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi не визначено країни експорту товару, щодо iмпорту якого застосовано спецiальнi заходи.

(Iнструкцiю доповнено виноскою "*" згiдно з наказом Мiнiстерства розвитку економiки, торгiвлi та сiльського господарства України вiд 26.11.2020р. N 2456)
 
Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю
I.Веремiй

 

Додаток
до Iнструкцiї з оформлення заявки на спецiальну лiцензiю

Заявка на спецiальну лiцензiю N ____

1. Заявник, мiсцезнаходження Код згiдно з ЄДРПОУ
Телефон Факс
Розрахунковий рахунок
Розрахунковий рахунок в iноземнiй валютi
2. Вхiдний номер Дата реєстрацiї
3. Споживач товару,
мiсцезнаходження
4. Продавець, мiсцезнаходження
5. Код згiдно з УКТ ЗЕД 6. Одиницi вимiру 7. Кiлькiсть 8. Вартiсть (тис. долар. США) 9. Вартiсть (вал. контр.) 10. Додаткове найменування
           
11. Країна призначення, код _____
12. Країна експорту, код _______
13. Країна походження, код ______
14. Базиснi умови поставки
15. Валюта контракту, код _______
16. Валюта платежу, код _______
17. Митниця, код _______ 18. Характер угоди
19. Пiдстава для запиту спецiальної лiцензiї
20. П. I. Б. керiвника заявника

Посада

М. П. Пiдпис Дата
21. Особливi умови
 
Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю
I.Веремiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.