ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.09.2002 р. N 11/4-10-8445-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо декларування товарiв фiлiями пiдприємств

     З огляду на законодавчу неврегульованiсть питання щодо декларування товарiв та iнших предметiв фiлiями без створення юридичної особи та iншими вiдокремленими пiдроздiлами українських суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, в доповнення до листа Держмитслужби вiд 23.11.2000 N 16/3-4521-ЕП, повiдомляємо наступне.

     У вiдповiдностi до статтi 9 Закону України вiд 19.09.91 N 1576-XII "Про господарськi товариства" товариство має право створювати на територiї України та за її межами фiлiї та представництва, а також дочiрнi пiдприємства вiдповiдно до чинного законодавства України.

     Згiдно зi статтею 7 Закону України вiд 27.03.91 N 887-ХII "Про пiдприємства в Українi" пiдприємство має право створювати фiлiали, представництва, вiддiлення та iншi вiдособленi пiдроздiли з правом вiдкриття поточних i розрахункових рахункiв i затверджує положення про них. Погодження питання про розмiщення таких вiдособлених пiдроздiлiв пiдприємства з вiдповiдними мiсцевими Радами народних депутатiв провадиться в порядку, встановленому для створення пiдприємства.

     Вiдповiдно до чинного законодавства (Закон України вiд 28.12.94 N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств (в редакцiї Закону України вiд 22.05.97 N 283/97-ВР)", декрет Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю") резиденти - це, зокрема, юридичнi особи, суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, що не мають статусу юридичної особи (фiлiї, представництва тощо), з мiсцезнаходженням на територiї України, якi здiйснюють свою дiяльнiсть на пiдставi законiв України.

     Як випливає iз статтi 3 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" вiд 16.04.91 N 959-XII, зi змiнами та доповненнями, фiлiї та iншi вiдокремленi пiдроздiли українських суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi не визначенi суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi, а отже не можуть самостiйно здiйснювати декларування товарiв та iнших предметiв.

     Враховуючи вищевикладене, вважаємо за можливе здiйснювати постановку на облiк в митних органах фiлiй без створення юридичної особи та iнших вiдокремлених пiдроздiлiв українських суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi в порядку, передбаченому для пiдприємств, але до митного оформлення приймати тiльки вантажi, вiдносно яких фiлiя або iнший вiдокремлений пiдроздiл надiленi достатнiми повноваженнями з боку головного пiдприємства - довiренiсть, належним чином оформлений контракт, Положення про фiлiю, тощо.

     Слова "i вiдповiдно не можуть стати на облiк в митному органi" в другому реченнi передостаннього абзацу листа Держмитслужби України вiд 23.11.2000 N 16/3-4521-ЕП вважати недiйсними.

Заступник Голови Служби П.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.