ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

04.10.2002 р. N 11/4-09-9039-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць,
Iнформацiйно-аналiтичного митного управлiння


Про транзит бавовни через Iллiчiвський морський торговельний порт

     З метою вирiшення проблем, що виникають пiд час обробки транзитних вантажiв волокна бавовняного у Iллiчiвському морському торговельному порту, повiдомляємо про застосування тимчасового порядку здiйснення контролю за перемiщенням транзитних вантажiв волокна бавовняного через зазначений торговельний порт.

     1. Транзитний вантаж, оформлений митним органом, розташованим на митному кордонi України, - пунктi ввезення на митну територiю України, й доставлений у морськiй пункт пропуску в зонi дiяльностi Чорноморської регiональної митницi для подальшого вивезення за межi митної територiї України, приймається експедиторськими компанiями та портом згiдно з угодами, укладеними мiж ними та власником вантажу. Товаросупровiднi документи разом з транзитною вантажною митною декларацiєю (далi - ВМД), подаються до вiдповiдного пiдроздiлу Чорноморської регiональної митницi згiдно з вимогами Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 та зареєстрованого в Мiн'юстi 22.01.99 за N 42/335 (далi - Положення).

     2. Посадовi особи Чорноморської регiональної митницi вiдповiдно до роздiлу 3 Положення, перевiряють вiдповiднiсть вантажу вiдомостям про нього, зазначеним в електроннiй копiї транзитної ВМД, проставляють у товаросупровiдних документах i на вiдповiдному аркушi ВМД штамп "Пiд митним контролем" та робить вiдмiтку про надходження вантажу до Чорноморської регiональної митницi в електроннiй копiї транзитної ВМД, що мiститься в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi (далi - ЄАIС) Держмитслужби.

     3. Якщо пiд час перебування вантажу пiд митним контролем на територiї порту виникає потреба здiйснити вивезення його частини за межi митної територiї України автомобiльним транспортом, то власник вантажу або експедиторська компанiя за його дорученням звертається до керiвництва Чорноморської регiональної митницi з письмовою заявою про надання дозволу на таке вивезення. При цьому до заяви додаються всi товаросупровiднi документи та документи, що обгрунтовують необхiднiсть такого вивезення.

     4. Керiвництво Чорноморської регiональної митницi розглядає поданi документи та за наявностi достатнiх аргументiв надає дозвiл на вивезення вантажу за межi митної територiї України автомобiльним транспортом згiдно з Митною конвенцiєю про мiжнароднi перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП 1975 року.

     5. На вантаж оформлюється мiжнародна автомобiльна накладна (CMR) та книжка МДП.

     Подальше перемiщення вантажу з Чорноморської регiональної митницi в митний орган, розташований на митному кордонi України, - пункт вивезення за межi митної територiї України, здiйснюється з використанням в якостi документа контролю за доставкою вантажу внутрiшнього транзитного документа (далi - ВТД), порядок заповнення й використання якого затверджено наказом Держмитслужби вiд 12.04.2000 N 206, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї 05.05.2000 за N 261/4482. До ВТД додається засвiдчена особистою номерною печаткою iнспектора Чорноморської реґiональної митницi копiя транзитної ВМД, що була оформлена на цей вантаж. У графi 40 ВТД вказується номер i дата транзитної ВМД.

     6. Представник пiдприємства-перевiзника, що дiє на пiдставi договору перевезення з власником вантажу або експедиторською компанiєю, бере зобов'язання перед митницею щодо доставки вантажу в прикордонну митницю. Запис про це зобов'язання вчиняється на зворотному боцi ВТД.

     7. Контроль за доставкою вантажу за ВТД здiйснюється вiдповiдними пiдроздiлами Чорноморської регiональної митницi згiдно з вимогами Порядку заповнення ВТД для його використання при здiйсненнi контролю за доставкою товарiв, що перемiщуються мiж митницями в межах митної територiї України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 12.04.2000 N 206 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 05.05.2000 за N 261/4482.

     8. Митний орган, розташований на митному кордонi України, - пункт вивезення за межi митної територiї України, при надходженнi вантажу, робить вiдмiтки у ВТД про доставку вантажу в митницю призначення та випуск його за межi митної територiї України вiдповiдно до пунктiв 3.6 - 3.12 Положення.

     9. Транзитний вантаж, що перемiщується за ВТД, знiмається з контролю пiсля внесення прикордонною митницею до електронної копiї ВТД, що мiститься в ЄАIС Держмитслужби, вiдмiтки про його вивезення за межi митної територiї України.

     10. Транзитнi вантажi, що перемiщується за транзитною декларацiєю типу ТР 80, знiмаються з контролю пiсля внесення Чорноморською регiональною митницею до електронної копiї транзитної ВМД, що мiститься в ЄАIС Держмитслужби, вiдмiтки про остаточне вивезення його за межi митної територiї України.

     Чорноморськiй регiональнiй митницi в термiн до 31.12.2002 надати Управлiнню технологiй митного контролю Держмитслужби України iнформацiю про результати застосування цього тимчасового порядку iз зазначенням кiлькостi оформлених вантажiв, проблем, що виникли, зауважень до його використання.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.