ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.01.2003 р. N 11/2-15-1386-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо законiв України вiд 24.12.2002 N 346-IV, N 347-IV

     У зв'язку з прийняттям Законiв України вiд 24.12.2002 N 346-IV "Про внесення змiн до Закону України "Про податок на додану вартiсть" та вiд 24.12.2002 N 347-IV "Про внесення змiн до деяких законiв України з питань оподаткування пiдакцизних та деяких iнших товарiв" та виходячи з принципiв оподаткування, викладених у Законi України вiд 25.06.91 N 1251-ХII "Про систему оподаткування", повiдомляємо про наступне.

     Вiдповiдно до пункту 2 статтi I Закону України вiд 24.12.2002 N 346-IV "Про внесення змiн до Закону України "Про податок на додану вартiсть" з моменту набрання ним чинностi (01.01.2003) пiльги з податку на додану вартiсть, встановленi для платникiв, якi знаходяться на територiї вiльних та iнших спецiальних зон, режим оподаткування яких вiдрiзняється вiд загального, надаються з урахуванням того, що цей режим не поширюється на операцiї з продажу пiдакцизних товарiв та товарiв 1-24 груп Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), а також на операцiї з ввезення (пересилання) на митну територiю України зазначених товарiв.

     Пунктом 2 статтi II "Прикiнцевi положення" Закону України вiд 24.12.2002 N 347-IV "Про внесення змiн до деяких законiв України з питань оподаткування пiдакцизних та деяких iнших товарiв" встановлено, що функцiонування вiльних та iнших спецiальних зон, якi мають економiчний режим, вiдмiнний вiд загального, здiйснюється з урахуванням того, що цей режим не поширюється на пiдакцизнi товари та товари 1 - 24 груп УКТЗЕД.

     Згiдно з частиною 3 статтi 1 Закону України вiд 25.06.91 N 1251-XII "Про систему оподаткування" ставки, механiзм справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), за винятком особливих видiв мита, i пiльги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змiнюватися iншими законами України, крiм законiв про оподаткування.

     Пунктом 11.4 статтi 11 Закону України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" встановлено, що змiни порядку оподаткування податком на додану вартiсть можуть здiйснюватись лише внесенням змiн до цього Закону.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України вiд 13.10.92 N 2673-ХII "Про загальнi створення i функцiонування спецiальних (вiльних) економiчних зон" спецiальна (вiльна) економiчна зона являє собою частину територiї України, на якiй встановлюються i дiють спецiальний правовий режим економiчної дiяльностi та порядок застосування i дiї законодавства України. Правовий режим економiчної дiяльностi на територiї спецiальної (вiльної) економiчної зони передбачає запровадження пiльгових митних, валютно-фiнансових, податкових та iнших умов економiчної дiяльностi нацiональних та iноземних юридичних i фiзичних осiб.

     Створенi на територiї України спецiальнi економiчнi зони та територiї прiоритетного розвитку iз спецiальним режимом iнвестицiйної дiяльностi вiдповiдно до статтi 3 Закону України "Про загальнi створення i функцiонування спецiальних (вiльних) економiчних зон" є одними iз функцiональних типiв спецiальних (вiльних) економiчних зон.

     Питання економiчного режиму функцiонування вiльних та iнших спецiальних зон за своєю суттю включаються до механiзму застосування пiльгових умов оподаткування юридичних або фiзичних осiб, що знаходяться на цих територiях.

     Вiдповiдно до чинного законодавства України податок на додану вартiсть, акцизний збiр та ввiзне мито сплачуються вiдповiдно до законодавства за ставками, що дiють на день оформлення вантажної митної декларацiї.

     Враховуючи вищевикладене та оскiльки режим оподаткування загальнодержавними податками i зборами (обов'язковими платежами), встановлений для платникiв, якi знаходяться на територiях спецiальних економiчних зон та територiях прiоритетного розвитку, вiдрiзняється вiд загального, з моменту набрання чинностi законами України вiд 24.12.2002 N 346-IV та вiд 24.12.2002 N 347-IV пiльги по зазначених податках не надаються пiд час митного оформлення пiдакцизних товарiв та товарiв 1-24 груп УКТЗЕД.

     Начальникам митниць проiнформувати суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi про порядок застосування положень прийнятих законiв України, викладених у цьому листi, у тому числi шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї, на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митницi й у пунктах пропуску через митний кордон України.

Перший заступник Голови Служби О.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.