ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДНIПРОВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ
КIРОВОГРАДСЬКА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 19 червня 2002 року N 219


Про затвердження Порядку митного оформлення попереднього повiдомлення

Зареєстровано
в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї
12 липня 2002 р. за N 66/956

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Кiровоградської митницi
вiд 17 листопада 2003 року N 406

     З метою реалiзацiї вимог роздiлу четвертого наказу Держмитслужби вiд 08.12.98 р. N 771 "Про затвердження Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 р. за N 42/3335, та у вiдповiдностi з наказом Держмитслужби вiд 24.04.99 р. N 240 "Про затвердження Порядку заповнення та використання попереднього повiдомлення", а також з метою вдосконалення роботи митницi з даного напрямку, спрощення та скорочення часу процедури оформлення, наказую:

     1. Затвердити Порядок митного оформлення попереднього повiдомлення (Додається).

     2. Начальнику вiддiлу КДВ, начальнику вiддiлу СКА, начальникам митних постiв, старшим пунктiв митного оформлення завести та використовувати в роботi журнал за формою, яка затверджена цим Порядком.

     3. Начальнику вiддiлу КДВ, начальнику вiддiлу СКА, начальникам митних постiв, старшим пунктiв митного оформлення забезпечити виконання вимог даного Порядку.

     4. Вважати такими, що втратили чиннiсть, накази Кiровоградської митницi вiд 27.04.2000 р. N 136 "Про затвердження Технологiчної схеми митного оформлення попереднього повiдомлення" та вiд 16.08.2001 р. N 267 "Про внесення змiн та доповнень до Технологiчної схеми митного оформлення попереднього повiдомлення".

     5. Начальнику юридичного вiддiлу митницi Хiлько Л. I. забезпечити державну реєстрацiю цього наказу у Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї.

     6. Головному iнспектору канцелярiї Хмеленко О. М. забезпечити тиражування та розсилку наказу до пiдроздiлiв митницi.

     7. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Начальник Кiровоградської митницi С. Є. Седель

 

Додаток
ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Кiровоградської митницi
вiд 19 червня 2002 р. N 219
Зареєстровано
в Кiровоградському обласному управлiннi юстицiї
12 липня 2002 р. за N 66/956

Порядок
митного оформлення попереднього повiдомлення

(В текстi Порядку абревiатури "ЦБД ДМСУ", "БД IАМУ" та "ЦБД IАМУ ДМСУ" замiнено словами "ЄАIС Держмитслужби" згiдно з наказом Кiровоградської митницi вiд 17 листопада 2003 року N 406)

1. Загальнi положення

     Для здiйснення контролю за доставкою товарiв, що ввозяться на митну територiю України (напрямок перемiщення - IМ) та перемiщуються з будь-якою метою, крiм транзиту, на якi не складаються ПД, використовуються попереднє повiдомлення (далi - ПП) та його електронна копiя. При оформленнi ПП митнi платежi не нараховуються i не сплачуються.

     1.1. Попереднє повiдомлення - це документ, який оформлюється згiдно з вимогами роздiлу четвертого Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335.

     ПП виготовляється i заповнюється за допомогою друкувального пристрою ПЕОМ на аркушах паперу формату А4 у формi, яка вiдповiдає бланкам унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3), i мiстить у собi вiдомостi про вантаж, який буде ввезений на митну територiю України.

     1.2. Як правило, ПП оформлюється на одну партiю товару. При цьому визначення партiї товару аналогiчне визначенню, викладеному в Положеннi про вантажну митну декларацiю, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574.

     На бажання суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi при ввезеннi на митну територiю України великих партiй однорiдних товарiв через один пункт пропуску вiд одного вiдправника на адресу одного одержувача ПП може бути оформлено:

     - на обсяг товару, що ввозитиметься у межах однiєї зовнiшньоекономiчної угоди (контракту).

     - на довiльно обраний суб'єктом ЗЕД обсяг товарiв.

     1.3. Електронна копiя ПП передається засобами електронного зв'язку до ЄАIС Держмитслужби на протязi чотирьох годин з моменту його оформлення.

     1.4. ПП чинне протягом трьох мiсяцiв з дня прийняття його митницею, тобто з дня присвоєння ПП реєстрацiйного номера та проставлення на його твердiй копiї вiдтискiв штампа "Пiд митним контролем" вiдповiдно до загального порядку. Пiсля закiнчення цього термiну здiйснення пропуску товарiв за цим ПП забороняється.

2. Оформлення та постановка на контроль ПП

     2.1. Митне оформлення ПП пiдприємств здiйснюється iнспекторами митних постiв, пунктiв митного оформлення (далi - п. м. о.), а в м. Кiровоградi - iнспекторами вiддiлу СКА та вiддiлу контролю за доставкою вантажiв.

     Зони дiяльностi цих пiдроздiлiв визначено окремим наказом по митницi.

     2.2. ПП готується особою, на адресу якої ввозяться товари, або уповноваженою нею особою, яка допущена митницею до декларування на пiдставi договору (далi - декларант) у двох примiрниках та подається до митного оформлення в митницю до вiддiлу СКА, митного поста або п. м. о.

     2.3. Вiдповiдальний iнспектор вiддiлу СКА (на митних постах та п. м. о. iнспектор, уповноважений на виконання цих обов'язкiв) перевiряє:

     - магнiтний носiй на вiдсутнiсть комп'ютерних вiрусiв;

     - вiдповiднiсть даних, заявлених у ПП з даними в електроннiй копiї;

     - правильнiсть заповнення ПП iз застосуванням програмних засобiв;

     - акредитацiю суб'єкта ЗЕД у митних органах;

     - наявнiсть фактiв застосування до суб'єктiв ЗЕД санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     - вiрогiднiсть кодової iнформацiї у ВМД;

     - пiсля проведення перевiрки проставляє штамп "Перевiрено" на першому та другому примiрниках ПП, його копiї та повертає ПП особi, на адресу якої ввозяться товари, або декларанту.

     2.4. Пiсля цього особа, на адресу якої ввозяться товари, або декларант подає документи для митного оформлення до вiддiлу КДВ (на митних постах, п. м. о. iнспектору, уповноваженому на виконання цих обов'язкiв).

     2.5. Iнспектор вiддiлу КДВ (на митних постах та п. м. о. iнспектор, уповноважений на виконання цих обов'язкiв), який прийняв до оформлення ПП:

     - перевiряє правильнiсть заповнення ПП згiдно встановленого порядку;

     - за вiдсутностi зауважень присвоює ПП реєстрацiйний номер, згiдно Журналу облiку попереднiх декларацiй та попереднiх повiдомлень (додаток), проставляє на твердих копiях ПП (на зворотнiй сторонi) вiдбитки штампа "Пiд митним контролем";

     - передає копiю першого примiрника ПП до вiддiлу СКА.

     2.6. Вiдповiдальний iнспектор вiддiлу СКА (на митних постах та п. м. о. iнспектор, уповноважений на виконання цих обов'язкiв):

     - звiряє вiдповiднiсть електронної копiї ПП паперовому примiрнику;

     - вносить електронну копiю ПП до бази даних митницi;

     - вiдправляє електронну копiю ПП до ЄАIС Держмитслужби.

     2.7. Вiдповiдальний iнспектор вiддiлу КДВ (на митних постах та п. м. о. iнспектор, уповноважений на виконання цих обов'язкiв):

     - робить оперативний запит до ЄАIС Держмитслужби за вiдповiдним номером ПП;

     - по отриманнi пiдтвердження з ЄАIС Держмитслужби про наявнiсть вiдповiдного ПП перевiряє достовiрнiсть iнформацiї про нього шляхом спiвставлення паперового примiрника з його електронною копiєю;

     - за вiдсутностi зауважень здiйснює постановку на контроль електронної копiї ПП вiдмiткою в ЄАIС ДМСУ каналами оперативного зв'язку в строк, що не перевищує чотирьох годин з моменту надходження до ЄАIС ДМСУ електронної копiї цiєї ПП;

(абзац третiй пункту 2.7 в редакцiї наказу Кiровоградської митницi вiд 17.11.2003 р. N 406)

     - повертає другий примiрник ПП з реєстрацiйним номером та проставленим штампом "Пiд митним контролем" особi, яка його подала. Перший примiрник зберiгає в окремiй тецi "ПП на контролi".

     Примiтка.

     На митних постах та п. м. о., в зв'язку з обмеженою кiлькiстю працiвникiв, дозволяється виконувати п. 2.3, 2.4, 2.5, 2.6 та 2.7 одним iнспектором.

     Крiм того, iнспектор, уповноважений на виконання обов'язкiв iнспектора вiддiлу СКА, формує електронну копiю ПП та забезпечує її передачу засобами електронної пошти до вiддiлу СКА.

3. Порядок зняття з контролю ПП

     3.1. Вiдповiдальний iнспектор митного поста, п. м. о., вiддiлу КДВ використовуючи ЄАIС Держмитслужби щоденно отримує iнформацiю про вантажi, на якi оформленi ПП вiдповiдним пiдроздiлом i якi направленi митницями вiдправлення в зону дiяльностi Кiровоградської митницi, та iнформацiю про вантажi, термiн доставки по яких вичерпаний.

     3.2. При надходженнi вантажу до Кiровоградської митницi вiдповiдальний iнспектор митного поста, п. м. о., вiддiлу КДВ дiє згiдно Технологiчної схеми по фiксацiї доставки вантажiв до майданчикiв прибуття.

     3.3 Пiсля здiйснення процедури фiксацiї доставки вантажiв iнспектор митного поста, п. м. о., вiддiлу КДВ в електроннiй копiї ПП, що мiститься в ЄАIС Держмитслужби, робить вiдмiтку про надходження вантажу, використовуючи режим "Умовне завершення перемiщення".

     3.4. Пiсля митного оформлення ввезених з використанням ПП товарiв вiдповiдно до заявленого митного режиму вiдповiдальний iнспектор митного поста, п. м. о., вiддiлу КДВ на зворотному боцi примiрника ПП, який зберiгається у пiдроздiлi, зазначає номер вiдповiдної вантажної митної декларацiї та проставляє поряд з ранiше проставленим вiдтиском штампа "Пiд митним контролем" ще один вiдтиск штампа "Пiд митним контролем". Пiсля цього дана ПП та комплект документiв до неї зберiгаються в окремiй тецi "ПП знятi з контролю".

     3.5. Передача iнформацiї до ЄАIС Держмитслужби, використовуючи режим "Повне завершення перемiщення вантажу", здiйснюється вiдповiдальним iнспектором митного поста, п. м. о., вiддiлу КДВ шляхом внесення у вiдповiднi поля електронної копiї ПП номера вiдповiдної ВМД.

     3.6. Iнформацiя про повне завершення перемiщення вантажу вноситься до ЄАIС ДМСУ протягом доби вiд дати завершення митного оформлення цього вантажу згiдно iз заявленим митним режимом.

(главу 3 доповнено пунктом 3.6 згiдно з наказом Кiровоградської митницi вiд 17.11.2003 р. N 406)

4. Порядок анулювання ПП

     4.1. За заявою суб'єкта пiдприємницької дiяльностi ПП може бути анульована тiльки у випадку, якщо вантаж ще не був ввезений на митну територiю України.

     Для анулювання ПП суб'єкт пiдприємницької дiяльностi подає письмову заяву, яка пiсля розгляду керiвництвом направляється на опрацювання до вiддiлу КДВ.

     2.8. Iнспектор вiддiлу КДВ:

     - перевiряє iнформацiю стосовно вiдсутностi ввезення вантажу за заявленою на анулювання ПП в центральнiй ЄАIС Держмитслужби i робить вiдмiтку про подання заяви на анулювання ПП;

     - по вичерпанню п'ятиденного термiну пiсля подання заяви та повторної перевiрки в центральнiй БД примiрник ПП перекреслюється, в графi "А" зазначається: "Анульовано за заявою вiд ____________ N ____" (вказуються вхiдний реєстрацiйний номер заяви та дата реєстрацiї);

     - iнформацiя про анулювання АД або ПД засобами електронного зв'язку в оперативному режимi пересилається митницею до Iнформацiйно-аналiтичного митного управлiння;

     - готує та направляє лист-повiдомлення про анулювання ПП в ЄАIС Держмитслужби до митного поста, п. м. о, вiддiлу СКА;

     - готує та направляє лист-повiдомлення до пiдприємства про результати розгляду заяви.

5. Заключнi положення

     4.1. При митному оформленнi ПП може бути надана картка вiдмови згiдно встановленого порядку.

     4.2. Реєстрацiйний номер ПП, за яким було вiдмовлено у митному оформленнi, не може бути присвоєний iншому ПП.

     4.3. Вiддiл КДВ здiйснює перiодичний контроль за правильнiстю та термiном внесення iнформацiї до ЄАIС Держмитслужби митними постами та пунктами митного оформлення.

В. о. начальника вiддiлу контролю за доставкою вантажiв Є. П. Жигулєвцев

 

Додаток
до Порядку митного оформлення попереднього повiдомлення

Журнал
облiку попереднiх повiдомлень

N
п/п
N ПП Дата оформлення Вiдмiтка iнсп. вiддiлу СКА про отримання ПП Пiдтвердження в  ЄАIС Держмитслужби
дата час пiдпис
1 2 3 4 5 6 7

 

Контрольна дата доставки Умовне завершення перемiщення Повне завершення перемiщення Примiтки
дата час пiдпис дата час пiдпис
8 9 10 11 12 13 14 15
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.