МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

06.03.2003 N 52


Про порядок видачi дозволiв на iмпорт в Україну

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 березня 2003 р. за N 213/7534

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
вiд 21 сiчня 2004 року N 19,
вiд 26 лютого 2004 року N 73,
наказами Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України
вiд 12 вересня 2011 року N 51,
вiд 28 вересня 2011 року N 65,
вiд 7 листопада 2011 року N 204,
вiд 26 травня 2015 року N 538

(У текстi наказу та Порядку, затвердженого цим наказом, слова "управлiння нетарифного регулювання та контрактного облiку" в усiх вiдмiнках замiнено словами "управлiння нетарифного регулювання" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 26 лютого 2004 року N 73)

     Вiдповiдно до Закону України вiд 22 грудня 1998 року N 332-XIV "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну" наказую:

     1. Затвердити:

     Порядок видачi дозволiв на iмпорт в Україну товарiв, щодо яких застосованi заходи нагляду або регiонального нагляду згiдно з рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi (додається);

     Iнструкцiю з оформлення дозволiв на iмпорт;

     Iнструкцiю iз заповнення заяви на оформлення дозволу на iмпорт.

     2. Покласти функцiї з видачi дозволiв на iмпорт в Україну товарiв, щодо яких Мiжвiдомчою комiсiєю з мiжнародної торгiвлi застосовуються заходи нагляду, на вiддiл державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28.09.2011р. N 65, вiд 26.05.2015р. N 538)

     3. Вiддiлу державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi на пiдставi щомiсячної iнформацiї, яка надається Державною фiскальною службою України, про проходження через митний кордон товарiв, що є об'єктом заходiв нагляду, та про виданi дозволи на iмпорт цих товарiв в Україну подавати пiсля закiнчення кожного кварталу вiдповiдний звiт управлiнню iнструментiв торговельного захисту.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28.09.2011р. N 65, вiд 26.05.2015р. N 538)

     4. Управлiнню торговельних обмежень та недобросовiсної конкуренцiї разом з управлiнням правового забезпечення зовнiшньоекономiчної полiтики подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України в установлений законодавством термiн та забезпечити його подальше супроводження.

     5. Управлiнню торговельних обмежень та недобросовiсної конкуренцiї пiсля державної реєстрацiї цього наказу довести його до вiдома Державної митної служби України, Мiнiстерства економiки Автономної Республiки Крим, вiдповiдних пiдроздiлiв обласних, Київської та Севастопольської мiських державних адмiнiстрацiй.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря Стеценка В.О.

Мiнiстр економiки та з питань європейської iнтеграцiї України В.Хорошковський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
06.03.2003 N 52
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 березня 2003 р. за N 213/7534

ПОРЯДОК
видачi дозволiв на iмпорт в Україну товарiв, щодо яких застосованi заходи нагляду або регiонального нагляду згiдно з рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi

(У текстi Порядку слова "Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України", "департамент державної полiтики у сферi зовнiшньої торгiвлi, торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю", "управлiння нетарифного регулювання" в усiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України", "департамент зовнiшньоекономiчної дiяльностi", "управлiння регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28 вересня 2011 року N 65)

(У текстi Порядку слова "управлiння регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi" у всiх вiдмiнках замiнено словами "вiддiл державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26 травня 2015 року N 538)

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає механiзм видачi дозволiв на iмпорт в Україну товарiв, щодо яких застосовуються заходи нагляду або регiонального нагляду (далi - заходи нагляду) згiдно з вiдповiдними рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi (далi - Комiсiя).

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на всiх iмпортерiв товарiв, щодо яких застосованi заходи нагляду згiдно з рiшеннями Комiсiї.

     1.3. Дозволи видаються на iмпорт в Україну товарiв, щодо яких застосованi заходи нагляду згiдно з рiшеннями Комiсiї.

     1.4. Термiн дiї дозволу на iмпорт на митнiй територiї України - 90 днiв вiд дати його видачi. Строк дiї виданих дозволiв може обмежуватись рiшеннями Комiсiї вiдповiдно до п.1 частини першої статтi 16 Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну" (далi - Закон).

2. Порядок розгляду заяви на оформлення дозволу на iмпорт

     2.1. Право на подання заяви мають iмпортери товарiв, щодо яких застосованi заходи нагляду згiдно з рiшеннями Комiсiї.

     2.2. Приймання заяви здiйснюється в установлений час та в спецiально визначеному керiвництвом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України (далi - Мiнiстерство) примiщеннi фахiвцями управлiння регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     2.3. Для оформлення дозволу на iмпорт подається заява на оформлення дозволу на iмпорт.

     2.4. У разi подання заяви не в установленiй формi вона повертається заявнику. Iмпортер товару може знову звернутися до Мiнiстерства з питання надання йому дозволу за умови правильного оформлення заяви.

     2.5. Днем подання заяви вважається день її реєстрацiї в Мiнiстерствi, що пiдтверджується вiдповiдним записом у журналi реєстрацiї.

     2.6. Розгляд заяви здiйснюється управлiнням регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, яке оформлює та видає дозвiл на iмпорт або готує мотивовану вiдмову у його видачi.

3. Порядок видачi дозволу на iмпорт

     3.1. Дозвiл на iмпорт оформляється та видається в порядку, передбаченому статтями 14, 15 Закону, вiдповiдним рiшенням Комiсiї та цим Порядком.

     3.2. Рiшення про видачу або про вiдмову у видачi дозволу на iмпорт приймається протягом двох робочих днiв з дати реєстрацiї заяви Мiнiстерством.

     3.3. Заяви розглядаються Мiнiстерством у порядку їх надходження, установленому згiдно з датами реєстрацiї таких заяв.

     3.4. Дозволи на iмпорт або листи з вiдмовою у видачi дозволiв мають право пiдписувати перший заступник Мiнiстра, заступник Мiнiстра - керiвник апарату, заступник Мiнiстра згiдно з розподiлом обов'язкiв, директор департаменту регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi або особа, яка його замiщує.

(пункт 3.4 в редакцiї наказу Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 26.02.2004р. N 73, наказу Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 07.11.2011р. N 204, iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538)

     3.5. Дозвiл на iмпорт, пiдписаний вiдповiдальною особою, засвiдчується вiдповiдною печаткою.

     3.6. Видача заявнику дозволу на iмпорт здiйснюється управлiнням регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi лише за наявностi оформленого доручення на його одержання.

     3.7. Дозвiл на iмпорт видається в одному примiрнику.

     3.8. Рiшення про вiдмову у видачi дозволу на iмпорт має бути мотивованим i надсилатися заявнику в письмовiй формi.

(пункт 3.8 в редакцiї наказу Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 21.01.2004р. N 19)

     3.9. Рiшення Мiнiстерства про вiдмову у видачi дозволу на iмпорт може бути оскаржено заявником у встановленому чинним законодавством України порядку.

Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю I.Веремiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
06.03.2003 N 52
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 березня 2003 р. за N 214/7535

IНСТРУКЦIЯ
з оформлення дозволiв на iмпорт

     Ця Iнструкцiя визначає єдиний порядок оформлення дозволiв на iмпорт.

     1. Дозволи на iмпорт оформляються згiдно з установленою формою (додаток).

     2. Дозволи на iмпорт мають бути виготовленi друкарським способом. Скорочення слiв повинно вiдповiдати вимогам чинних стандартiв України.

     3. Назви реквiзитiв та їх коди повиннi вiдповiдати державним класифiкаторам України.

     4. Коди реквiзитiв, що пiдлягають обробленню засобами обчислювальної технiки, розмiщуються праворуч вiд назви.

     5. У реквiзитi 1 зазначається повна назва iмпортера товару (далi - заявник), щодо якого застосованi заходи нагляду згiдно з рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi (далi - Комiсiя), його мiсцезнаходження (прiзвище, iм'я та по батьковi для фiзичної особи), iдентифiкацiйний код (номер) платника податку.

     6. У реквiзитi 2 - посилання на рiшення Комiсiї, яким встановлено заходи нагляду.

     7. У реквiзитi 3 - точний опис товару, що iмпортується (iз зазначенням знакiв маркування та номерiв товару, його упаковки, кiлькостi таких упаковок, номерiв та кiлькостi мiсць).

     8. У реквiзитi 4 - код товару згiдно з УКТ ЗЕД.

     9. У реквiзитi 5 - маса брутто (кг).

     10. У реквiзитi 6 - маса нетто (кг).

     11. У реквiзитi 7 - цiна вiдповiдно до базисних умов поставки CIF-кордон України в доларах США або євро.

     12. У реквiзитi 8 - експедитор/перевiзник (повна назва, мiсцезнаходження).

     13. У реквiзитi 9 - декларант (повна назва, мiсцезнаходження).

     14. У реквiзитi 10 - строк дiї дозволу на iмпорт.

     15. У реквiзитi 11 - країна походження товару.

     16. У реквiзитi 12 - базиснi умови поставки товару згiдно з Мiжнародними правилами iнтерпретацiї комерцiйних термiнiв у чиннiй редакцiї (IНКОТЕРМС).

     17. У реквiзитi 13 - країна експорту товару.

     18. У реквiзитi 14 - митний пункт i дата ввезення в Україну товару та перелiк засобiв транспортування.

     19. У реквiзитi 15 - додатковi одиницi вимiру товару.

     20. У реквiзитi 16 - додатковi реквiзити товарних документiв.

     21. У реквiзитi 17 - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника заявника, посада, пiдпис, дата, печатка або прiзвище, iм'я та по батьковi заявника, пiдпис, дата.

     22. У реквiзитi 18 - прiзвище, iм'я та по батьковi, посада уповноваженої особи Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї, що пiдписує дозвiл на iмпорт, пiдпис, дата та печатка.

     23. Номер дозволу на iмпорт має 15 знакiв та формується таким чином:

першi шiсть цифр - код Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
сьома цифра - остання цифра року
восьмий, дев'ятий - букви ДI, що свiдчать про дозвiл на iмпорт знаки
десята - п'ятнадцята - порядковий номер дозволу на iмпорт цифри

 

Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю I.Веремiй

 

Додаток
до Iнструкцiї з оформлення дозволiв на iмпорт

ДОЗВIЛ НА IМПОРТ N

Заява N

вiд ___________ р.

1. Заявник, мiсцезнаходження

Iдентифiкацiйний код (номер) платника податку

2. Рiшення Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi вiд _______ N ____
"Про застосування заходiв нагляду щодо iмпорту в Україну"

3. Опис товару, що iмпортується (iз зазначенням знакiв маркування та номерiв товару, його упаковки, кiлькостi таких упаковок, номерiв та кiлькостi мiсць) 4. Код товару згiдно з УКТ ЗЕД
5. Маса брутто (кг) 6. Маса нетто (кг) 7. Цiна в доларах США або євро 8. Експедитор/ перевiзник 9. Декларант 10. Строк дiї дозволу на iмпорт
           
11. Країна походження товару

12. Базиснi умови поставки товару

13. Країна експорту товару

14. Митний пункт i дата ввезення в Україну товару та перелiк засобiв транспортування

15. Додатковi одиницi вимiру товару

16. Додатковi реквiзити товарних документiв

17. П. I. Б. керiвника заявника
Посада
Пiдпис
Дата
Печатка
або П. I. Б. заявника
Пiдпис
Дата
18. Мiнiстерство, що оформило дозвiл
Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
П. I. Б.
Посада
Пiдпис
Дата
Печатка

 

Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю I.Веремiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
06.03.2003 N 52
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 березня 2003 р. за N 215/7536

IНСТРУКЦIЯ
iз заповнення заяви на оформлення дозволу на iмпорт

     Ця Iнструкцiя визначає єдиний порядок заповнення заяви на оформлення дозволу на iмпорт i розрахована на iмпортерiв товару, щодо якого застосованi заходи нагляду або регiонального нагляду (далi - заходи нагляду) згiдно з рiшеннями Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi (далi - Комiсiя).

     1. Заява на оформлення дозволу на iмпорт заповнюється згiдно з установленою формою (додаток).

     2. Назви реквiзитiв та їх коди повиннi вiдповiдати державним класифiкаторам України.

     3. Коди реквiзитiв, що пiдлягають обробленню засобами обчислювальної технiки, розмiщуються праворуч вiд назви.

     4. У реквiзитi 1 зазначаються повна назва iмпортера товару (далi - заявник), щодо якого застосованi заходи нагляду згiдно з рiшеннями Комiсiї, його мiсцезнаходження (прiзвище, iм'я та по батьковi для фiзичної особи), iдентифiкацiйний код (номер) платника податку.

     5. У реквiзитi 2 - посилання на рiшення Комiсiї, яким встановлено заходи нагляду.

     6. У реквiзитi 3 - точний опис товару, що iмпортується (iз зазначенням знакiв маркування та номерiв товару, його упаковки, кiлькостi таких упаковок, номерiв та кiлькостi мiсць).

     7. У реквiзитi 4 - код товару згiдно з УКТ ЗЕД.

     8. У реквiзитi 5 - маса брутто (кг).

     9. У реквiзитi 6 - маса нетто (кг).

     10. У реквiзитi 7 - цiна вiдповiдно до базисних умов поставки CIF-кордон України в доларах США або євро.

     11. У реквiзитi 8 - експедитор/перевiзник (повна назва, мiсцезнаходження).

     12. У реквiзитi 9 - декларант (повна назва, мiсцезнаходження).

     13. У реквiзитi 10 - строк дiї дозволу на iмпорт.

     14. У реквiзитi 11 - країна походження товару.

     15. У реквiзитi 12 - базиснi умови поставки товару згiдно з Мiжнародними правилами iнтерпретацiї комерцiйних термiнiв у чиннiй редакцiї (IНКОТЕРМС).

     16. У реквiзитi 13 - країна експорту товару.

     17. У реквiзитi 14 - митний пункт i дата ввезення в Україну товару та перелiк засобiв транспортування.

     18. У реквiзитi 15 - додатковi одиницi вимiру товару.

     19. У реквiзитi 16 - додатковi реквiзити товарних документiв.

     20. У реквiзитi 17 - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника заявника, посада, пiдпис, дата та печатка або прiзвище, iм'я та по батьковi заявника, пiдпис, дата.

Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю I.Веремiй

 

Додаток
до Iнструкцiї iз заповнення заяви на оформлення дозволу на iмпорт

ЗАЯВА
на оформлення дозволу на iмпорт N______

1. Заявник, мiсцезнаходження

Iдентифiкацiйний код (номер) платника податку

2. Рiшення Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi вiд __________ N ____
"Про застосування заходiв нагляду щодо iмпорту в Україну"

3. Опис товару, що iмпортується (iз зазначенням знакiв маркування та номерiв товару, його упаковки, кiлькостi таких упаковок, номерiв та кiлькостi мiсць) 4. Код товару згiдно з УКТ ЗЕД
5. Маса брутто (кг) 6. Маса нетто (кг) 7. Цiна в доларах США або євро 8. Експедитор/
перевiзник
9. Декларант 10. Строк дiї дозволу на iмпорт
           
11. Країна походження товару

12. Базиснi умови поставки товару

13. Країна експорту товару

14. Митний пункт i дата ввезення в Україну товару та перелiк засобiв транспортування

15. Додатковi одиницi вимiру товару

16. Додатковi реквiзити товарних документiв

17. П. I. Б. керiвника заявника
Посада
Пiдпис
Дата
Печатка
або П. I. Б. заявника
Пiдпис
Дата

 

Керiвник департаменту торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю I.Веремiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.