ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 12.12.96 N 11/6-9293

 

Начальникам територiальних митних управлiнь
Начальникам митниць


     За наявною в Держмитслужбi iнформацiєю з 1 грудня поточного року на окремих прикордонних митницях виникла незрозумiла ситуацiя, пов'язана з тим, що посадовi особи цих митниць примушують перевiзникiв, якi перемiщують пiдакцизнi товари з використанням книжок МДП, в обов'язковому порядку наймати для супроводження пiдроздiли митної варти чи МВС, тим самим iгноруючи положення Митної конвенцiї МДП 1975 року. На наш погляд, причиною таких дiй є намагання тлумачити тексти постанов Кабiнету Мiнiстрiв України i розпоряджень Держмитслужби на власний розсуд.

     В постановах Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 червня 1996 року N 699 i N 700 чiтко записано, що запобiжнi заходи, що застосовуються до транзитних пiдакцизних товарiв, є альтернативою перевезенням на умовах Конвенцiї МДП.

     Охорону i супроводження пiдакцизних транзитних товарiв (крiм алкогольних напоїв i тютюнових виробiв), що перевозяться без порушень Конвенцiї МДП, дозволяється запроваджувати тiльки в разi добровiльного обрання перевiзником чи уповноваженою ним особою цього заходу або у випадку, коли сума гарантiйного забезпечення по однiй книжцi МДП перевищує визначенi конвенцiєю 50 000 доларiв США.

     Звертаю Вашу увагу на неприпустимiсть порушення умов мiжнародної конвенцiї, до якої офiцiйно приєдналась Україна, i попереджую про негативнi наслiдки таких дiй, що можуть привести до матерiальних та моральних претензiй з боку перевiзникiв до Держмитслужби, а вiдповiдно, i до покарання винних посадових осiб митниць.

     Додатково нагадую, що до введення фiнансових гарантiй при транзитi єдиним запобiжним заходом, що застосовується при перевезеннях алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, залишається надання охорони i супроводження силами митних органiв.

В.о. заступника Голови Служби Ю.Соловков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.