Документ скасований: Постанова КМУ № 1050 від 04.12.2019

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 26 квiтня 2003 р. N 607


Про затвердження Порядку органiзацiї митних аукцiонiв, реалiзацiї товарiв i транспортних засобiв на митних аукцiонах, товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi, а також розпорядження окремими видами товарiв, що не пiдлягають реалiзацiї

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 липня 2005 року N 624,
вiд 3 серпня 2005 року N 701,
вiд 9 серпня 2005 року N 719,
вiд 7 лютого 2007 року N 161,
вiд 19 листопада 2008 року N 1009,
вiд 25 травня 2011 року N 536,
вiд 11 липня 2012 року N 619

     Вiдповiдно до статей 172 i 173 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок органiзацiї митних аукцiонiв, реалiзацiї товарiв i транспортних засобiв на митних аукцiонах, товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi, а також розпорядження окремими видами товарiв, що не пiдлягають реалiзацiї (додається).

     2. У пунктi 15 Порядку розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2002 р. N 985 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 29, ст. 1371), слово "семи" замiнити словом "трьох".

     3. Мiнiстерствам, iншим центральним органам виконавчої влади у двомiсячний термiн привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з Порядком, затвердженим цiєю постановою.

     4. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 квiтня 2003 р. N 607

ПОРЯДОК
органiзацiї митних аукцiонiв, реалiзацiї товарiв i транспортних засобiв на митних аукцiонах, товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi, а також розпорядження окремими видами товарiв, що не пiдлягають реалiзацiї

(У текстi Порядку слова "чи орган державної виконавчої служби" та "або орган державної виконавчої служби" у всiх вiдмiнках виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 травня 2011 року N 536)

Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає процедуру органiзацiї та умови проведення митних аукцiонiв; реалiзацiї на митних аукцiонах, товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi товарiв i транспортних засобiв, що перейшли у власнiсть держави, i товарiв, строк зберiгання яких пiд митним контролем закiнчився, а власник не звернувся за ними в установлений Митним кодексом України строк (далi - товари), механiзм оцiнки та уцiнки таких товарiв i розрахункiв за реалiзованi товари, а також спосiб розпорядження окремими видами товарiв, що не пiдлягають реалiзацiї.

     2. Дiя цього Порядку поширюється на:

     1) товари, строк зберiгання яких пiд митним контролем закiнчився, а власник не звернувся за ними в установлений Митним кодексом України строк, крiм товарiв, не пропущених на митну територiю України внаслiдок заборон i обмежень на їх ввезення в Україну або транзит через територiю України i не вивезених з територiї України, i товарiв, зазначених у пунктi 62 цього Порядку;

     2)пiдпункт 2 пункту 2 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.11.2008р. N 1009)

     3) товари, що швидко псуються або мають обмежений строк зберiгання, у тому числi товари - предмети порушення митних правил, крiм товарiв, зазначених у пунктi 62 цього Порядку;

     4) товари, вiд яких власник вiдмовився на користь держави, крiм товарiв, зазначених у пунктi 62 цього Порядку, i товарiв, що пiдлягають безоплатнiй передачi у володiння i користування або знищенню у строки, встановленi законом.

     3. У цьому Порядку поняття вживаються в такому значеннi:

     аукцiоннi товари - товари, що пропонуються для продажу на митних аукцiонах;

     комiсiйна винагорода - сума, що встановлюється на договiрнiй основi мiж органiзатором митного аукцiону та митним органом i не перевищує 20 вiдсоткiв суми коштiв, одержаних вiд реалiзацiї аукцiонних товарiв;

     крок аукцiону - мiнiмальна надбавка, на яку в ходi торгiв пiдвищується стартова та кожна подальша цiна оголошеного лiцитатором лота. Розмiр кроку аукцiону установлює органiзатор митного аукцiону на кожний лот, але не менш як на 10 вiдсоткiв вище за попередню цiну;

     лiцитатор - ведучий митного аукцiону, який знає порядок i володiє технiкою проведення торгiв;

     лот - одиниця товару, що виставляється для продажу на митному аукцiонi, або партiя аукцiонних товарiв, що пропонується для продажу як одне цiле. Кожному лоту надається свiй номер, який зазначається в iнформацiйнiй картцi i оголошується лiцитатором пiд час проведення аукцiону;

     митний аукцiон - спосiб продажу товарiв, за яким власником товарiв стає покупець, що в ходi торгiв запропонував за них найвищу цiну;

     органiзатор митного аукцiону - спецiалiзоване пiдприємство незалежно вiд форми власностi, з яким митним органом, що здiйснив вилучення товарiв чи зберiгав їх,  укладено договiр про реалiзацiю товарiв. Обов'язковою умовою укладення договору є занесення пiдприємства до єдиного реєстру торговельних пiдприємств;

(абзац восьмий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     переможець митного аукцiону - учасник митного аукцiону, який у ходi торгiв запропонував за товари найвищу цiну;

     покупець - переможець митного аукцiону, який здiйснив повнi розрахунки за придбанi на митному аукцiонi товари;

     продажна цiна лота - фактична цiна реалiзацiї лота на митному аукцiонi;

     стартова цiна лота - цiна, яка формується виходячи з цiни аукцiонних товарiв (крiм випадкiв, коли оцiнка проводиться за регульованими цiнами) i до якої входять суми податкiв i зборiв, що пiдлягають сплатi пiд час перемiщення цих товарiв через митний кордон України, за ставками, що дiють на день реалiзацiї, якщо такi податки i збори не були попередньо сплаченi з урахуванням витрат на пiдготовку та проведення аукцiону;

     учасник митного аукцiону - юридична або фiзична особа, зареєстрована вiдповiдно до цього Порядку.

Органiзацiя митного аукцiону

     4. Визначення органiзатора митного аукцiону здiйснюється на тендернiй основi комiсiєю, утвореною митним органом. Членом комiсiї (за згодою) може бути представник фiнансових органiв.

(пункт 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     5. Митний орган, що здiйснив вилучення товарiв чи зберiгає їх, укладає з органiзатором митного аукцiону договiр про їх реалiзацiю за визначену комiсiйну винагороду.

(абзац перший пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     Органiзатор митного аукцiону повинен мати власне або орендоване примiщення з вiдповiдними умовами для зберiгання, передпродажної пiдготовки i демонстрацiї товарiв (або зразкiв, вiдiбраних вiд партiї товарiв), а також примiщення для проведення митного аукцiону. Примiщення повинне вiдповiдати торговельно-технологiчним, санiтарно-гiгiєнiчним i протипожежним нормам.

     6. Для органiзацiї та проведення митного аукцiону органiзатором митного аукцiону утворюється аукцiонний комiтет пiд головуванням представника органiзатора митного аукцiону. До складу комiтету обов'язково включаються представники митного органу, що здiйснив вилучення товарiв або зберiгає їх, а також фiнансових органiв. У разi реалiзацiї конфiскованих товарiв до складу аукцiонного комiтету включаються представники органу державної виконавчої служби, на яких покладено обов'язки з виконання рiшення суду (суддi) про конфiскацiю товарiв.

     7. До повноважень аукцiонного комiтету належить:

     проведення митного аукцiону з додержанням вимог цього Порядку;

     прийняття рiшень про недопущення учасникiв митного аукцiону до торгiв у разi порушення ними вимог цього Порядку;

     припинення митного аукцiону або зняття з торгiв окремих лотiв;

     оформлення результатiв митного аукцiону протоколом та його затвердження в день проведення аукцiону;

     визнання митного аукцiону таким, що не вiдбувся.

     8. Про дату засiдання аукцiонного комiтету та перелiк питань, що пропонуються для розгляду, секретар комiтету повiдомляє його членiв не пiзнiше нiж за 10 днiв.

     9. Рiшення аукцiонного комiтету приймаються на його засiданнях у присутностi не менше двох третин його складу шляхом вiдкритого голосування бiльшiстю голосiв. У разi рiвного розподiлу голосiв вирiшальним є голос головуючого на засiданнi.

     10. Рiшення аукцiонного комiтету оформлюються протоколом, що пiдписується всiма членами комiтету, якi взяли участь у голосуваннi.

Пiдготовка до проведення митного аукцiону

     11. Товари передаються для реалiзацiї на митному аукцiонi митним органом вiдповiдно до договору, укладеного з органiзатором митного аукцiону.

     12. Прийняття аукцiонних товарiв здiйснюється матерiально вiдповiдальною особою органiзатора митного аукцiону вiдповiдно до акта опису, оцiнки та передачi товарiв та iнших необхiдних документiв, що мiстять iнформацiю про аукцiоннi товари.

(абзац перший пункту 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     На товари, прийнятi для продажу на митному аукцiонi, уповноваженi особи органiзатора митного аукцiону складають iнформацiйнi картки на кожний лот iз зазначенням стартової цiни (додаток 1).

     13. Для збiльшення цiни лота аукцiонний комiтет установлює шкалу кроку аукцiону. У процесi торгiв збiльшення початкової вартостi лота (лотiв) здiйснюється тiльки вiдповiдно до шкали кроку аукцiону.

     14. Органiзатор митного аукцiону визначає дату i час проведення митного аукцiону. Строк пiдготовки до митного аукцiону не повинен перевищувати одного мiсяця з дати прийняття товарiв органiзатором митного аукцiону.

     15. Iнформацiя про товари, що пiдлягають продажу на митному аукцiонi, публiкується не пiзнiше нiж за 15 календарних днiв до дати проведення митного аукцiону в мiсцевих, регiональних або загальнодержавних засобах масової iнформацiї.

     16. Iнформацiя про товари, що пiдлягають продажу на митному аукцiонi, повинна мiстити такi вiдомостi:

     найменування товарiв, їх мiсцезнаходження;

     технiчнi характеристики, рiк випуску тощо;

     стартову цiну продажу;

     суму коштiв, що вноситься учасником перед початком митного аукцiону, назву банкiвської установи, адресу та номер рахунка, вiдкритого для їх внесення;

     кiнцевий строк прийняття заяв;

     час i мiсце ознайомлення з товарами;

     час i мiсце проведення митного аукцiону;

     адресу, номер телефону, час роботи органiзатора митного аукцiону.

     17. З моменту iнформацiйного повiдомлення про проведення митного аукцiону органiзатор митного аукцiону дає можливiсть попередньо ознайомитися з аукцiонними товарами всiм фiзичним i юридичним особам, що бажають узяти участь у митному аукцiонi.

     Аукцiоннi товари з iнформацiйними картками виставляються в спецiально вiдведеному для цього примiщеннi для демонстрацiї перед учасниками митного аукцiону.

     18. Товари для продажу на митному аукцiонi виставляються у виглядi лотiв. Кiлькiсть лотiв установлює аукцiонний комiтет. За стартову цiну продажу одиницi товарiв приймається цiна, що встановлюється комiсiєю, утвореною вiдповiдно до пункту 7 Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 серпня 1998 р. N 1340 (Офiцiйний вiсник України, 1998р., N 34, ст. 1280; 1999р., N 21, ст. 951; 2000р., N 4, ст. 117; 2001р., N 52, ст. 2345, 2002р., N 18, ст. 941), з додержанням вимог цього Порядку. На зазначенi категорiї товарiв нараховуються податки i збори, що пiдлягають сплатi пiд час перемiщення таких товарiв через митний кордон України, за ставками, що дiють на день реалiзацiї, якщо такi податки та збори не були попередньо сплаченi.

(пункт 18 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     19. Фiзична або юридична особа, що виявила бажання зареєструватися як учасник митного аукцiону, повинна сплатити реєстрацiйний внесок, розмiр якого визначається органiзатором митного аукцiону i який не може перевищувати одного неоподатковуваного мiнiмуму доходiв громадян.

     20. Для участi в митному аукцiонi фiзична або юридична особа подає органiзаторовi митного аукцiону:

     заяву на участь у митному аукцiонi (додаток 2);

     копiю чи витяг з документа, що посвiдчує фiзичну особу або представника юридичної особи, а для юридичних осiб також копiї чи оригiнали документiв, що пiдтверджують вiдповiднi повноваження представника та присвоєння iдентифiкацiйного коду юридичної особи згiдно з ЄДРПОУ;

     квитанцiю про сплату реєстрацiйного внеску.

     21. Вiдомостi про учасникiв митного аукцiону, якi заносяться до книги реєстрацiї, повиннi мiстити:

     порядковий номер (вiдповiдно до номера реєстрацiї);

     для фiзичної особи - прiзвище, iм'я, по батьковi, паспортнi данi (серiя, номер, коли i ким виданий), мiсце проживання, iдентифiкацiйний номер у Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв;

     для юридичної особи - найменування, органiзацiйно-правова форма, мiсцезнаходження, iдентифiкацiйний код згiдно з ЄДРПОУ, прiзвище, iм'я, по батьковi представника юридичної особи, що надiлений вiдповiдними повноваженнями;

     номер рахунка, назву та адресу банкiвської установи, до якої здiйснено реєстрацiйнi внески.

     22. За результатами реєстрацiї учасники митного аукцiону одержують картки з аукцiонними номерами (вiдповiдно до номера реєстрацiї), за якими вони беруть участь у митному аукцiонi, iз зазначенням на зворотному боцi умов проведення митного аукцiону та виготовленi друкарським способом вхiднi квитки.

     23. Вiдомостi про учасникiв митного аукцiону, їх кiлькiсть i пропозицiї не пiдлягають розголошенню до визначення остаточних переможцiв митного аукцiону.

     24. Прийняття заяв на участь у митному аукцiонi припиняється за З днi до початку митного аукцiону.

Проведення митного аукцiону

     25. Митний аукцiон проводиться безпосередньо лiцитатором у формi публiчних торгiв. До початку торгiв лiцитатор iнформує учасникiв митного аукцiону про товари, що пiдлягають реалiзацiї, та умови їх продажу. Початком торгiв вважається момент оголошення стартової цiни продажу лота, який першим виставлено на торги.

     26. За кожним лотом, що виставляється на митному аукцiонi, лiцитатор оголошує номер, зазначений в iнформацiйнiй картцi, найменування товару, його стислу характеристику, стартову цiну i шкалу кроку аукцiону.

     Лот виставляється на торги за наявностi не менше нiж двох учасникiв митного аукцiону.

     27. У разi коли протягом трьох хвилин пiсля триразового оголошення стартової цiни лота учасники митного аукцiону не виявляють бажання придбати запропонований лiцитатором лот, вiн знiмається з торгiв на цьому митному аукцiонi.

     28. У ходi торгiв учасники митного аукцiону повiдомляють про готовнiсть придбати заявлений лот за оголошену лiцитатором цiну, пiднiмаючи картку учасника з номером, повернутим до лiцитатора, або пiднiмаючи картку учасника з номером та пропонуючи одночасно свою цiну. Мовчання учасника митного аукцiону, який першим пiдняв картку з номером, приймається лiцитатором як згода цього учасника з оголошеною цiною.

     29. У разi коли цiна, запропонована учасником митного аукцiону, який першим пiдняв картку з номером, є бiльшою вiд запропонованої лiцитатором цiни, лiцитатор називає номер учасника i запропоновану ним цiну.

     30. У разi коли протягом трьох хвилин пiсля триразового оголошення останньої цiни вища цiна не пропонується, лiцитатор одночасно з ударом молотка оголошує про продаж лота, називає продажну цiну та аукцiонний номер переможця, за яким його зареєстровано як учасника митного аукцiону.

     31. Учасникам митного аукцiону i присутнiм у залi особам забороняється розмовляти, пересуватися, вести пряму телевiзiйну трансляцiю без вiдповiдного дозволу на те органiзатора митного аукцiону, фотографувати учасникiв пiд час проведення торгiв, користуватися вiдеокамерами, засобами мобiльного та пейджерного зв'язку, радiотелефоном тощо.

     32. Пiд час митного аукцiону аукцiонний комiтет забезпечує ведення протоколiв щодо кожної аукцiонної угоди (додаток 3), до яких заносяться номери i назви лотiв, стартова i продажна цiна товарiв, пропозицiї учасникiв митного аукцiону та вiдомостi про переможцiв митного аукцiону.

     Протокол пiдписується лiцитатором i переможцем митного аукцiону, що одержав право на придбання товару.

     33. У протоколi проведення митного аукцiону зазначаються суми коштiв, що повиннi бути сплаченi за придбанi товари переможцем митного аукцiону, i номери рахункiв (у разi сплати в безготiвковiй формi), на якi переможцю митного аукцiону потрiбно внести кошти за придбанi товари. Протокол передається до аукцiонного комiтету для затвердження.

     34. Переможець митного аукцiону, що вiдмовився вiд пiдписання протоколу, позбавляється права на подальшу участь у митному аукцiонi. За умови достатньої кiлькостi учасникiв митного аукцiону торги за вiдповiдним лотом поновлюються.

     35. Митний аукцiон може бути припинений i товари знято з продажу на вимогу будь-кого з учасникiв чи органiзатора митного аукцiону в разi невиконання аукцiонним комiтетом вимог щодо змiсту iнформацiї про товари, передбаченої пунктом 16 цього Порядку, або порушення iнших правил проведення митного аукцiону, передбачених цим Порядком.

     36. Придбанi покупцем на митному аукцiонi товари поверненню органiзаторовi митного аукцiону не пiдлягають.

     37. Особи, якi не є учасниками аукцiону, можуть бути присутнi на митному аукцiонi за умови внесення ними вхiдної плати. Розмiр вхiдної плати визначається органiзатором митного аукцiону i не повинен перевищувати одного неоподатковуваного мiнiмуму доходiв громадян.

Уцiнка товарiв та розрахунки за придбанi на митному аукцiонi товари

     38. Товари (лоти), виставленi та не проданi на митному аукцiонi протягом 15 календарних днiв з дня iнформацiйного повiдомлення про проведення митного аукцiону або проданi в кiлькостi, що не перевищує 30 вiдсоткiв їх обсягу, пiдлягають уцiнцi, але не бiльше нiж на 20 вiдсоткiв їх вартостi, визначеної в актi опису, оцiнки та передачi товарiв.

     Уцiнка товарiв з обмеженим строком зберiгання або користування проводиться у скороченi строки, залежно вiд їх споживчих властивостей.

(абзац другий пункту 38 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.02.2007р. N 161)

     39. Уцiнка товарiв, зазначених у пiдпунктах 1, 3 i 4 пункту 2 цього Порядку, проводиться комiсiєю, утвореною вiдповiдно до пункту 7 Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним митним органом, що здiйснив вилучення товарiв або зберiгав їх. За результатами роботи комiсiї складається акт про уцiнку товарiв, що додається до акта опису, оцiнки та передачi товарiв. Уцiнка товарiв, зазначених у пiдпунктi 2 пункту 2 цього Порядку, здiйснюється вiдповiдно до пунктiв 12 i 13 Порядку розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2002 р. N 985 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 29, ст. 1371).

     40. Товари, на якi згiдно iз законодавством установлено державнi фiксованi та регульованi цiни, можуть, бути уцiненi лише до розмiру їх мiнiмальної цiни, затвердженої в установленому порядку.

     41. Товари, якi виставлялися на продаж i не були проданi протягом трьох митних аукцiонiв, знiмаються з аукцiонних торгiв. Стосовно товарiв, зазначених у пiдпунктах 1, 3 i 4 пункту 2 цього Порядку, рiшення про подальше розпорядження ними приймає Комiсiя, утворена митним органом, що здiйснив вилучення товарiв або зберiгав їх, вiдповiдно до пункту 7 Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним. Розпорядження товарами, зазначеними у пiдпунктi 2 пункту 2 цього Порядку, здiйснюється вiдповiдно до пункту 14 Порядку розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби.

     42. Вiдповiдно до затвердженого протоколу проведення митного аукцiону переможцi митного аукцiону здiйснюють розрахунки за придбанi на митному аукцiонi товари з органiзатором митного аукцiону готiвкою або в безготiвковiй формi протягом трьох днiв iз дня затвердження протоколу (без урахування дня його затвердження, вихiдних та святкових днiв).

     43. Оформлення продажу товарiв на митному аукцiонi за готiвку та у безготiвковiй формi iз застосуванням платiжних карток або платiжних чекiв проводиться через реєстратори розрахункових операцiй органiзатора митного аукцiону.

     44. Право власностi на товари переходить до переможця митного аукцiону пiсля повного розрахунку за придбанi товари.

     45. Кошти, одержанi вiд реалiзацiї аукцiонних товарiв, зазначених у пiдпунктах 1, 2 i 4 пункту 2 цього Порядку, пiсля вирахування сум комiсiйної винагороди перераховуються органiзатором митного аукцiону, який реалiзував зазначенi товари, вiдповiдно на рахунки митного органу протягом трьох днiв (без урахування вихiдних та святкових днiв).

     Кошти, одержанi вiд реалiзацiї аукцiонних товарiв, зазначених у пiдпунктi 3 пункту 2 цього Порядку, протягом трьох днiв (без урахування вихiдних та святкових днiв) перераховуються органiзатором митного аукцiону на вiдповiдний рахунок митного органу в повному обсязi для забезпечення стягнення вартостi цих товарiв.

(абзац другий пункту 45 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     Порядок розпорядження цими коштами здiйснюється вiдповiдно до Митного кодексу України.

     46. У разi несвоєчасної сплати коштiв за придбанi на митному аукцiонi товари аукцiонним комiтетом результат митного аукцiону за вiдповiдним лотом анулюється.

     47. Пiсля закiнчення митного аукцiону аукцiонний комiтет передає всi документи до бухгалтерiї органiзатора митного аукцiону. Копiї цих документiв передаються органiзатором митного аукцiону митному органу, що здiйснив вилучення товарiв чи зберiгав їх.

(пункт 47 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     48. У разi несвоєчасного перерахування органiзатором митного аукцiону коштiв, одержаних вiд реалiзацiї товарiв, на вiдповiднi рахунки митного органу для подальшого розрахунку з державним бюджетом органiзатор митного аукцiону вiдповiдно до договору, укладеного з цими органами, сплачує пеню в розмiрi 120 вiдсоткiв облiкової ставки Нацiонального банку України за кожний день прострочення з належної до сплати суми.

     49. У разi коли товари на митному аукцiонi не були реалiзованi, органiзатор митного аукцiону повертає цi товари митному органу, з яким укладено договiр про реалiзацiю товарiв.

Оформлення аукцiонних документiв

     50. Голова аукцiонного комiтету перевiряє правильнiсть складення протоколiв, нарахування вiдповiдних сум за придбанi товари i номерiв рахункiв (у разi внесення коштiв у безготiвковiй формi), на якi переможцям потрiбно внести кошти за придбанi товари, пiсля чого у день проведення митного аукцiону затверджує протокол.

     51. Покупець на пiдставi протоколу здiйснює перерахування коштiв у визначенiй сумi на розрахунковий рахунок органiзатора митного аукцiону та одержує придбанi товари в органiзатора митного аукцiону або у вiдповiдному митному органi, де вони зберiгаються.

     52. Пiсля закiнчення митного аукцiону аукцiонний комiтет у разi реалiзацiї товарiв надсилає до митного органу, у якому зберiгаються такi товари, протокол проведення митного аукцiону та копiї платiжних документiв, що пiдтверджують оплату вартостi товарiв, для оформлення видачi придбаних товарiв покупцю.

     53. Пiсля кожного проведеного митного аукцiону аукцiонний комiтет наступного дня подає митному органу  звiт про результати митного аукцiону.

Визнання митного аукцiону таким, що не вiдбувся

     54. Митний аукцiон вважається таким, що не вiдбувся, у разi:

     вiдсутностi покупцiв або за наявностi тiльки одного учасника митного аукцiону;

     несплати переможцем митного аукцiону в установленi строки повнiстю належної суми за придбанi товари, зазначеної в протоколi;

     порушення умов проведення митного аукцiону, визначених цим Порядком.

     55. У разi визнання митного аукцiону таким, що не вiдбувся, його органiзатор протягом трьох днiв письмово повiдомляє про це митний орган, яким товари були переданi на митний аукцiон.

Вiдповiдальнiсть та розв'язання спорiв

     56. Вiдповiдальнiсть за зберiгання аукцiонних товарiв у перiод вiд їх прийняття на митний аукцiон до видачi покупцю несе органiзатор митного аукцiону.

     57. Вiдповiдальнiсть за вiдповiднiсть товарiв характеристицi, зазначенiй в iнформацiйнiй картцi, несе органiзатор митного аукцiону згiдно iз законодавством.

     58. Спори, що виникають пiд час продажу товарiв на митному аукцiонi, розв'язуються аукцiонним комiтетом або в судовому порядку.

Реалiзацiя товарiв на товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi

     59. Товари, щодо яких вiдповiдно митним органом, що здiйснив вилучення або зберiгав їх, прийнято рiшення про недоцiльнiсть реалiзацiї на митних аукцiонах, зазначенi в пiдпунктах 1, 3 i 4 пункту 2 цього Порядку, реалiзуються через товарнi бiржi або торговельнi пiдприємства, з якими укладено угоди про їх реалiзацiю вiдповiдно до Порядку облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним, а товари, зазначенi в пiдпунктi 2 пункту 2 цього Порядку, реалiзуються вiдповiдно до Порядку розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби. Реалiзацiя здiйснюється з нарахуванням усiх належних податкiв i зборiв, якi пiдлягають сплатi пiд час перемiщення цих товарiв через митний кордон України, за ставками, що дiють на день реалiзацiї, якщо такi податки i збори не були попередньо сплаченi.

     60. Товари, якi швидко псуються або мають обмежений строк зберiгання, у тому числi товари - предмети порушення митних правил, вилученi вiдповiдно до Митного кодексу України, пiдлягають реалiзацiї з урахуванням строку їх придатностi через торговельнi пiдприємства, товарнi бiржi.

(пункт 60 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.05.2011р. N 536)

     61. Товарнi бiржi або торговельнi пiдприємства, з якими укладено договори про реалiзацiю товарiв, протягом трьох днiв (без урахування вихiдних та святкових днiв) перераховують кошти за реалiзованi товари, одержанi вiд покупця, на вiдповiдний рахунок митного органу за вирахуванням суми комiсiйної винагороди, яку визначено договором про реалiзацiю та яка становить не бiльше нiж 20 вiдсоткiв фактичної цiни реалiзацiї. Податки i збори, контроль за справлянням яких покладено на митнi органи, товарними бiржами i торговельними пiдприємствами перераховуються на вiдповiднi рахунки митних органiв для подальшого розрахунку з державним бюджетом.

Розпорядження окремими видами товарiв, що не пiдлягають реалiзацiї

     62. Реалiзацiї не пiдлягають:

     предмети, що мають iсторичну, наукову, художню або iншу культурну цiннiсть;

     предмети релiгiйного культу;

     лiкарськi та медичнi препарати;

     наркотичнi засоби, психотропнi речовини, прекурсори;

     валютнi цiнностi (валюта України та iноземна валюта);

     алкогольнi напої та тютюновi вироби;

     товари, забороненi до реалiзацiї в Українi згiдно iз законодавством;

     товари, включенi до номенклатури матерiальних цiнностей державного резерву, що затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України, за перелiком, визначеним Держрезервом.

(пункт 62 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.07.2005 р. N 624, абзац дев'ятий пункту 62 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.07.2012р. N 619)

     63. Розпорядження зазначеними у пунктi 62 цього Порядку товарами здiйснюється згiдно iз законодавством у такий спосiб:

     1) предмети, що мають iсторичну, наукову, художню або iншу культурну цiннiсть, предмети релiгiйного культу безоплатно передаються закладам науки i культури або релiгiйним органiзацiям;

     2) лiкарськi та медичнi препарати, наркотичнi засоби, психотропнi речовини, прекурсори знищуються або безоплатно передаються органом, що здiйснив вилучення, державним чи комунальним закладам охорони здоров'я;

     3) валютнi цiнностi (валюта України та iноземна валюта) пiсля їх переходу у власнiсть держави перераховуються уповноваженими банками до державного бюджету в установленому порядку залежно вiд виду валютних цiнностей;

     4) тютюновi вироби пiдлягають знищенню, алкогольнi напої - знищенню або промисловiй переробцi. Порядок знищення або промислової переробки встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     5) товари, забороненi згiдно iз законодавством до реалiзацiї в Українi, утилiзуються або знищуються у порядку, встановленому законодавством;

(пiдпункт 5 пункту 63 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.08.2005 р. N 719)

     6) товари, включенi до номенклатури матерiальних цiнностей державного резерву, що затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України, за перелiком, визначеним Держрезервом, безоплатно передаються до державного резерву для подальшого розпорядження в установленому порядку.

(пункт 63 доповнено пiдпунктом 6 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.07.2005 р. N 624, пiдпункт 6 пункту 63 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.07.2012 р. N 619)

     Товари, якi є сировиною для виробництва продукцiї, включеної до номенклатури матерiальних цiнностей державного резерву, безоплатно передаються до державного резерву. Держкомрезерв в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України, визначає пiдприємства, що входять до системи державного резерву, якi здiйснюватимуть придбання, переробку та подальшу реалiзацiю цих товарiв або закладення їх до державного резерву.

(пiдпункт 6 пункту 63 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.08.2005 р. N 701)

 

Зразок Додаток 1
до Порядку
 

IНФОРМАЦIЙНА КАРТКА N _____

Найменування органiзатора митного аукцiону  
Мiсцезнаходження, телефон, факс  
Iдентифiкацiйний код згiдно з ЄДРПОУ  
Розрахунковий рахунок N  
у банкiвськiй установi   , МФО  
Назва лота  
Характеристика лота  
Стартова цiна лота  
Вiдповiдальна особа органiзатора митного аукцiону    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
МП
"___"____________ 200_ р.

 

Зразок Додаток 2
до Порядку
 

ЗАЯВА
на участь у митному аукцiонi

Прошу зареєструвати  
(для юридичної особи - найменування,
 
мiсцезнаходження, iдентифiкацiйний код згiдно з ЄДРПОУ,
 
а для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi, паспортнi
 
данi (серiя, номер, коли i ким виданий), мiсце проживання,
 
iдентифiкацiйний номер у Державному реєстрi фiзичних осiб -
 
платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв)
для участi у митному аукцiонi з продажу товарiв, що перейшли у власнiсть держави.
Телефон, факс  
Копiя квитанцiї про сплату реєстрацiйного внеску додається.
З умовами продажу майна на аукцiонi ознайомлений та зобов'язуюся їх виконувати.
"____" ____________ 200_ р.    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Заяву прийняв  
(посада уповноваженої особи органiзатора аукцiону)
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Реєстрацiйний номер учасника митного аукцiону   .

"___" _____________ 200_ р.

 

Додаток 3
до Порядку
ЗАТВЕРДЖУЮ
Голова аукцiонного комiтету
   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Зразок
МП
 

ПРОТОКОЛ N ___
проведення митного аукцiону

вiд "___" _______________ 200_ р.
Органiзатор митного аукцiону  
Номер лота  
Назва лота  
Стартова цiна лота  
Продажна цiна лота  
Пропозицiї учасникiв митного аукцiону  
 
 
 
Переможець митного аукцiону  
(повне найменування)
 
Аукцiонний номер переможця  

Переможець митного аукцiону зобов'язаний у строк до трьох банкiвських днiв перерахувати за придбанi на митному аукцiонi товари кошти на розрахунковий рахунок органiзатора митного аукцiону N _____ у _______________ вiддiленнi ____________ банку,

МФО   , у сумi  
(цифрами
(   ) гривень
та словами)

або в установленому порядку здiйснити розрахунки готiвкою або iз застосуванням платiжної картки або платiжного чека.

Переможець    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Лiцитатор    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.