КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 19 листопада 2008 р. N 1009


Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України з питань розпорядження конфiскованим майном

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Внести до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України з питань розпорядження конфiскованим майном змiни, що додаються.

     2. Мiнiстерству юстицiї i Державнiй митнiй службi привести власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з цiєю постановою.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 31

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 19 листопада 2008 р. N 1009

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України з питань розпорядження конфiскованим майном

     1. У постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 грудня 2001 р. N 1724 "Про порядок облiку, зберiгання, оцiнки вилученого митними органами майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, передачi цього майна органам державної виконавчої служби i розпорядження ним" (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 52, ст. 2345; 2002 р., N 18, ст. 941; 2006 р., N 14, ст. 989):

     1) абзац другий пункту 2 постанови викласти у такiй редакцiї:

     "кошти, одержанi вiд реалiзацiї вилученого митними органами майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, та податки i збори зараховуються у визначених законом випадках до державного бюджету пiсля вiдшкодування витрат, пов'язаних з оцiнкою такого майна та з вирахуванням сум комiсiйної винагороди, що виплачується спецiалiзованiй торговельнiй органiзацiї, яка не може перевищувати 10 вiдсоткiв цiни реалiзацiї майна. При цьому податки i збори, що пiдлягають сплатi при перемiщеннi майна (товарiв i транспортних засобiв) через митний кордон України, перераховуються митному органу, який здiйснив вилучення майна, для подальшого зарахування до державного бюджету в установленому порядку.";

     2) у Порядку, затвердженому зазначеною постановою:

     доповнити абзац перший пункту 4 пiсля слiв "суб'єктiв оцiночної дiяльностi - суб'єктiв господарювання" словами "(далi - суб'єкти оцiночної дiяльностi)";

     пункти 8 - 11 викласти у такiй редакцiї:

     "8. Державний виконавець одночасно з винесенням постанови про вiдкриття виконавчого провадження про конфiскацiю майна, зазначеного у пунктi 1 цього Порядку, призначає суб'єкта оцiночної дiяльностi (крiм випадкiв виконання рiшення суду про конфiскацiю майна, яке в подальшому згiдно iз законодавством пiдлягає знищенню, утилiзацiї або промисловiй переробцi), про що повiдомляє митний орган для пiдготовки за встановленою формою довiдки про визначення вартостi майна пiсля нарахування усiх податкiв i зборiв, що пiдлягають сплатi при перемiщеннi зазначеного майна через митний кордон України (далi - довiдка).

     9. Державний виконавець за участю суб'єкта оцiночної дiяльностi у п'ятиденний строк з моменту вiдкриття виконавчого провадження оглядає майно, що пiдлягає конфiскацiї, ознайомлюється iз супровiдними документами на нього i складає акт опису та арешту майна, в якому зазначаються вiдомостi про одиницi вимiру, зокрема кiлькiсть/вагу, вiдмiтнi ознаки майна та його вартiсть пiсля нарахування усiх податкiв i зборiв, що пiдлягають сплатi при перемiщеннi зазначеного майна через митний кордон України.

     Акт опису та арешту майна складається у присутностi понятих за участю представника митного органу, який визначається зберiгачем майна iз зазначенням в актi опису та арешту (у разi зберiгання конфiскованого майна у власному примiщеннi (на майданчику) митного органу) до моменту передачi майна для реалiзацiї спецiалiзованою торговельною органiзацiєю чи для знищення, утилiзацiї, переробки або безоплатної передачi.

     Довiдка передається в процесi опису та арешту майна через державного виконавця суб'єкту оцiночної дiяльностi для врахування ним розмiру податкiв i зборiв, що пiдлягають сплатi при перемiщеннi майна через митний кордон України, пiд час визначення ринкової вартостi майна.

     За наявностi значної кiлькостi конфiскованого майна рiзних найменувань або у разi виникнення потреби у проведеннi дослiдження для визначення розмiру обов'язкових платежiв довiдка готується у максимально стислий строк, але не бiльш як 10 робочих днiв.

     Строк проведення оцiнки майна не може перевищувати десяти календарних днiв з моменту отримання суб'єктом оцiночної дiяльностi довiдки. У разi коли процедура проведення оцiнки майна є особливо складною, при виникненнi потреби у визначеннi ринкової вартостi бiльш як 10 великогабаритних об'єктiв оцiнки або залученнi фахiвцiв з iнших пiдприємств, установ та органiзацiй суб'єкт оцiночної дiяльностi за письмовою домовленiстю з органом державної виконавчої служби та митним органом може установити тривалiший строк для проведення оцiнки майна, але не бiльш як 20 календарних днiв.

     Звiт про оцiнку майна, складений для його реалiзацiї, дiйсний протягом шестимiсячного строку вiд дати його пiдписання.

     У разi коли на момент визначення спецiалiзованої торговельної органiзацiї вартiсть майна, визначена суб'єктом оцiночної дiяльностi, змiнилася внаслiдок псування майна, втрати його якостей тощо, державний виконавець приймає рiшення про проведення повторної оцiнки.

     Державний виконавець не пiзнiше наступного робочого дня пiсля надходження вiд суб'єкта оцiночної дiяльностi звiту про оцiнку майна надсилає копiю звiту митному органу для перевiрки правильностi врахування розмiру податкiв i зборiв при визначеннi ринкової вартостi майна. У разi неврахування чи врахування не. в повному обсязi розмiру податкiв i зборiв при визначеннi ринкової вартостi майна приймається рiшення про проведення повторної оцiнки.

     Iнформацiю про погодження звiту про оцiнку майна митний орган надсилає державному виконавцю у триденний строк пiсля його надходження.

     Вартiсть робiт з оцiнки майна визначається на договiрних засадах, але не може перевищувати розмiру однiєї мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на день проведення оцiнки. Вiдшкодування витрат, пов'язаних з оцiнкою майна, здiйснюється за рахунок коштiв, одержаних вiд його реалiзацiї.

     10. Пiсля погодження звiту про оцiнку майна орган державної виконавчої служби зобов'язаний визначити у мiсячний строк спецiалiзовану торговельну органiзацiю, яка здiйснюватиме реалiзацiю конфiскованого майна.

     Державний виконавець протягом не бiльш як трьох робочих днiв пiсля визначення спецiалiзованої торговельної органiзацiї повiдомляє митний орган та зазначену органiзацiю про дату передачi майна. Строк передачi майна, визначений державним виконавцем, не повинен становити менше нiж три робочих днi з моменту надсилання вiдповiдного повiдомлення.

     Пiсля надходження повiдомлення вiд державного виконавця митний орган зобов'язаний в установлений державним виконавцем строк органiзувати передачу i приймання майна, а спецiалiзована торговельна органiзацiя прийняти його у присутностi державного виконавця.

     Виконання навантажувальних робiт i транспортування конфiскованого майна забезпечує спецiалiзована торговельна органiзацiя.

     В актi приймання-передачi майна зазначаються одиницi вимiру, зокрема кiлькiсть/вага, вартiсть, визначена суб'єктом оцiночної дiяльностi i узгоджена з митним органом. Акт пiдписується представниками митного органу, спецiалiзованої торговельної органiзацiї та державним виконавцем.

     Митний орган оформлює видаткову накладну на майно, яке спецiалiзована торговельна органiзацiя отримує на пiдставi матерiальної довiреностi за встановленою формою.

     11. Майном, що швидко псується або має обмежений строк зберiгання (овочi, фрукти та iнша сiльськогосподарська продукцiя; продукти харчування, строк вживання яких закiнчується; живi квiти; продуктивна робоча i племiнна худоба, птиця, кролi, бджоли та iншi живi тварини тощо), мають право розпоряджатися в установленому законодавством порядку митнi органи з урахуванням строку його придатностi та фахових висновкiв спецiально уповноважених органiв виконавчої влади, якi здiйснюють державний контроль i нагляд за якiстю та безпечнiстю такої продукцiї.

     Розпорядження вилученими митними органами i конфiскованими за рiшеннями судiв лiкарськими та медичними препаратами, наркотичними засобами, психотропними речовинами, прекурсорами шляхом передачi їх для знищення чи утилiзацiї, а також зброєю та боєприпасами шляхом передачi органам МВС здiйснюється митними органами за дорученням державних виконавцiв у порядку, встановленому законодавством.

     Знищення, утилiзацiя або промислова переробка майна здiйснюється за попередньою оцiнкою, проведеною митним органом, згiдно з Порядком розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби, що затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2002 р. N 985.".

     2. У Порядку розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2002 р. N 985 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 29, ст. 1371; 2003 р., N 18 - 19, ст. 825, N 29, ст. 1476; 2006 р., N 9, ст. 553, N 11, ст. 748, N 14, ст. 989; 2007 р., N 10, ст. 368):

     1) у пунктi 1 слова "на прилюдних торгах, аукцiонах, товарних бiржах або комiсiйних умовах через торговельнi пiдприємства" замiнити словами "у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження";

     2) пункт 2 виключити;

     3) у пунктi 14:

     абзац перший виключити;

     в абзацi другому слова "на товарних бiржах або на комiсiйних умовах через торговельнi пiдприємства" замiнити словами "у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

     3. Пiдпункт 2 пункту 2 Порядку органiзацiї митних аукцiонiв, реалiзацiї товарiв i транспортних засобiв на митних аукцiонах, товарних бiржах або через пiдприємства торгiвлi, а також розпорядження окремими видами товарiв, що не пiдлягають реалiзацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 квiтня 2003 р. N 607 (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 18 - 19, ст. 825; 2005 р., N 30, ст. 1806, N 32, ст. 1923; 2007 р., N 10, ст. 368), виключити.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.