КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 26 грудня 2001 р. N 1724


Про порядок облiку, зберiгання, оцiнки вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, передачi цього майна органам державної виконавчої служби i розпорядження ним

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 квiтня 2002 року N 594,
вiд 3 березня 2004 року N 221,
вiд 5 квiтня 2006 року N 424,
вiд 7 лютого 2007 року N 161,
вiд 19 листопада 2008 року N 1009,
вiд 30 червня 2010 року N 537,
вiд 28 березня 2012 року N 256,
вiд 14 листопада 2012 року N 1042,
вiд 14 серпня 2013 року N 624,
вiд 24 лютого 2016 року N 106,
вiд 13 липня 2016 року N 437,
вiд 11 жовтня 2016 року N 699

(У назвi та текстi постанови слова "митний орган" в усiх вiдмiнках i формах числа замiнено словами "митниця ДФС" у вiдповiдному вiдмiнку i числi згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 жовтня 2016 року N 699)

     З метою врегулювання питань передачi органам державної виконавчої служби вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок облiку, зберiгання, оцiнки вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, передачi цього майна органам державної виконавчої служби i розпорядження ним (додається).

     2. Установити, що:

     кошти, якi надiйшли на вiдповiдний рахунок органу державної виконавчої служби вiд реалiзацiї вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, та податки i збори зараховуються у визначених законом випадках до державного бюджету пiсля вiдшкодування витрат виконавчого провадження. При цьому податки i збори, що пiдлягають сплатi при перемiщеннi майна (товарiв i транспортних засобiв) через митний кордон України, перераховуються митницi ДФС, який здiйснив вилучення майна, для подальшого зарахування до державного бюджету в установленому порядку.

(абзац другий пункту 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.11.2008р. N 1009, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     абзац третiй пункту 2 втратив чиннiсть

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03.03.2004р. N 221)

     3. Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 серпня 1998 р. N 1340 "Про Порядок облiку, зберiгання, оцiнки конфiскованого та iншого майна, що переходить у власнiсть держави, i розпорядження ним" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 34, ст. 1280; 1999 р., N 21, ст. 951; 2000 р., N 4, ст. 117) такi змiни:

     1) у постановi:

     пункт 2 пiсля слiв "у власнiсть держави, крiм" доповнити словами "вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, та коштiв";

     пункт 4 пiсля слiв "у власнiсть держави" доповнити словами "крiм вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю";

     2) пiдпункт 1 пункту 1 Порядку, затвердженого зазначеною постановою, доповнити словами "крiм вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю".

     4. Мiнiстерствам та iншим центральним органам виконавчої влади привести у двомiсячний термiн свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з цiєю постановою.

Прем'єр-мiнiстр України А.КIНАХ

Iнд. 29

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 грудня 2001 р. N 1724

ПОРЯДОК
облiку, зберiгання, оцiнки вилученого митницями ДФС майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, передачi його органам державної виконавчої служби i розпорядження ним

(У назвi та текстi Порядку слова "митний орган" в усiх вiдмiнках i формах числа замiнено словами "митниця ДФС" у вiдповiдному вiдмiнку i числi згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 жовтня 2016 року N 699)

     1. Дiя цього Порядку поширюється на вилучене митницями ДФС майно, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю.

Облiк, попередня оцiнка i зберiгання майна до прийняття судом рiшення про його конфiскацiю

     2. Облiк, попередня оцiнка, а також вiдповiдальнiсть за зберiгання вилученого митницями ДФС майна до прийняття судом рiшення про його конфiскацiю покладаються на цi органи.

     3. Облiк майна до винесення судом рiшення про його конфiскацiю ведеться у спецiальних книгах за його видами iз зазначенням вiдмiтних ознак, попередньої оцiнки, мiсця його знаходження. Взяте на облiк майно вiдображається митницями ДФС на забалансових рахунках "Товарно-матерiальнi цiнностi, прийнятi на вiдповiдальне зберiгання".

     4. Попередня оцiнка майна проводиться митницями ДФС самостiйно, а у випадках, визначених законодавством, - iз залученням суб'єктiв оцiночної дiяльностi - суб'єктiв господарювання (далi - суб'єкти оцiночної дiяльностi) на момент взяття його на облiк з урахуванням таких вимог:

(абзац перший пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.04.2006р. N 424, вiд 19.11.2008р. N 1009)

     а) товарно-матерiальних цiнностей з групи товарiв широкого вжитку i продукцiї виробничо-технiчного призначення - за ринковими цiнами, а також цiнами, що регулюються (встановлюються) державою з урахуванням їх фактичного стану (товарного вигляду) та зносу;

     б) продуктивної робочої i племiнної худоби, птицi, кролiв, бджiл, а також шкiряної сировини i хутра, зерна, овочiв та iншої сiльськогосподарської продукцiї, у якiй не виявлено карантинних об'єктiв, - з урахуванням ринкових цiн, що склалися в тiй чи iншiй мiсцевостi;

     в) товарiв низької якостi, нестандартних та тих, що були у вжитку, - за цiнами можливої реалiзацiї;

     г) транспортних засобiв - з урахуванням ринкових цiн та фактичного їх стану на день оцiнки, а автомобiлiв, крiм того, з урахуванням податкiв та зборiв, що справляються у разi iмпортування автомобiлiв вiдповiдно до законодавства, якщо такi податки i збори не були попередньо сплаченi;

(пiдпункт "г" пункту 4 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.04.2002р. N 594)

     ґ) валютних цiнностей (крiм цiнних паперiв), дорогоцiнних металiв, дорогоцiнних каменiв, напiвдорогоцiнних каменiв, дорогоцiнних каменiв органогенного утворення - у порядку, встановленому Мiнфiном за погодженням з Нацiональним банком;

     д) цiнних паперiв - у порядку, встановленому Мiнфiном разом з НКЦПФР i Фондом державного майна;

(пiдпункт "д" пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.03.2012р. N 256)

     е) алкогольних напоїв та тютюнових виробiв - за ринковими цiнами;

     є) культурних цiнностей, а також предметiв релiгiйного культу - за цiнами, визначеними iз залученням фахiвцiв Мiнкультури.

     5. Вилучене митницями ДФС майно зберiгається у власних (орендованих) спецiально обладнаних примiщеннях (на майданчиках) або передається ними для зберiгання iншим органiзацiям за договорами.

     6. Дорогоцiннi метали, а також дорогоцiнне та напiвдорогоцiнне камiння, дорогоцiнне камiння органогенного утворення, платiжнi документи у валютi України та iноземнiй валютi, готiвкова iноземна валюта та валюта України зберiгаються митницями ДФС в спецiально призначених примiщеннях, металевих шафах або передаються ними для зберiгання банкiвським установам.

     7. Цiннi папери, вираженi у валютi України та iноземнiй валютi, зберiгаються у безпосереднiх учасникiв Нацiональної депозитарної системи.

Передача майна, конфiскованого за рiшенням суду

     8. Державний виконавець одночасно з винесенням постанови про вiдкриття виконавчого провадження про конфiскацiю майна, зазначеного у пунктi 1 цього Порядку, призначає суб'єкта оцiночної дiяльностi (крiм випадкiв виконання рiшення суду про конфiскацiю майна, яке в подальшому згiдно iз законодавством пiдлягає знищенню, утилiзацiї або промисловiй переробцi), про що повiдомляє митниця ДФС для пiдготовки за встановленою формою довiдки про визначення вартостi майна пiсля нарахування усiх податкiв i зборiв, що пiдлягають сплатi при перемiщеннi зазначеного майна через митний кордон України (далi - довiдка).

(пункт 8 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.11.2008р. N 1009)

     9. Державний виконавець у п'ятиденний строк з дня вiдкриття виконавчого провадження зобов'язаний провести опис майна, що пiдлягає конфiскацiї, про що винести постанову про опис та арешт майна. Опис майна проводиться за участю представника митницi ДФС, який передає державному виконавцю супровiдну документацiю на майно, що пiдлягає конфiскацiї, або довiдку про вiдсутнiсть такої документацiї.

(абзац перший пункту 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     Конфiсковане майно передається на зберiгання особi, що призначена державним виконавцем у постановi про опис та арешт майна, пiд розписку. Представник митницi ДФС може бути призначений зберiгачем майна у разi зберiгання конфiскованого майна у власному примiщеннi (на майданчику) митницi ДФС до моменту передачi майна для реалiзацiї, знищення, утилiзацiї, переробки або безоплатної передачi. Передача майна зберiгачевi (крiм митницi ДФС) оформлюється актом приймання-передачi, який пiдписується представниками митницi ДФС, зберiгача та державним виконавцем. Митниця ДФС оформлює видаткову накладну на конфiсковане майно, яке представник зберiгача отримує на пiдставi матерiальної довiреностi за встановленою формою.

(абзац другий пункту 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     Опис майна проводиться за участю суб'єкта оцiночної дiяльностi, якому представником митницi ДФС передається довiдка для врахування пiд час оцiнки майна розмiру податкiв i зборiв, що пiдлягають сплатi пiд час перемiщення майна через митний кордон України.

(абзац третiй пункту 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     За наявностi значної кiлькостi конфiскованого майна рiзних найменувань або у разi виникнення потреби у проведеннi дослiдження для визначення розмiру обов'язкових платежiв довiдка готується митницею ДФС у максимально стислий строк, але не бiльш як 10 робочих днiв з дня проведення опису та надсилається органу державної виконавчої служби для подальшої передачi суб'єкту оцiночної дiяльностi.

(абзац четвертий пункту 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     Строк проведення оцiнки майна не може перевищувати десяти календарних днiв з моменту отримання суб'єктом оцiночної дiяльностi довiдки. У разi коли процедура проведення оцiнки майна є особливо складною, при виникненнi потреби у визначеннi ринкової вартостi бiльш як 10 великогабаритних об'єктiв оцiнки або залученнi фахiвцiв з iнших пiдприємств, установ та органiзацiй суб'єкт оцiночної дiяльностi за письмовою домовленiстю з органом державної виконавчої служби та митницею ДФС може установити тривалiший строк для проведення оцiнки майна, але не бiльш як 20 календарних днiв.

     Абзац шостий пункту 9 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     Якщо до передачi майна на реалiзацiю вартiсть майна, визначена суб'єктом оцiночної дiяльностi, змiнилася внаслiдок псування майна, втрати його якостей тощо, державний виконавець приймає рiшення про проведення повторної оцiнки.

(абзац сьомий пункту 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     Державний виконавець не пiзнiше наступного робочого дня пiсля надходження вiд суб'єкта оцiночної дiяльностi звiту про оцiнку майна надсилає копiю звiту митницi ДФС для перевiрки правильностi врахування розмiру податкiв i зборiв при визначеннi ринкової вартостi майна. У разi неврахування чи врахування не. в повному обсязi розмiру податкiв i зборiв при визначеннi ринкової вартостi майна приймається рiшення про проведення повторної оцiнки.

     Iнформацiю про погодження звiту про оцiнку майна митниця ДФС надсилає державному виконавцю у триденний строк пiсля його надходження.

     Вартiсть робiт з оцiнки майна визначається на договiрних засадах, але не може перевищувати розмiру однiєї мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на день проведення оцiнки. Вiдшкодування витрат, пов'язаних з оцiнкою майна, здiйснюється за рахунок коштiв, одержаних вiд його реалiзацiї.

(пункт 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.11.2008р. N 1009)

     10. Державний виконавець зобов'язаний пiдготувати документи для передачi майна на реалiзацiю у строк до п'яти робочих днiв з дня надходження вiд митницi ДФС погодження звiту про оцiнку майна.

     У разi зберiгання майна митницею ДФС державний виконавець протягом трьох робочих днiв з дня надходження погодження звiту про оцiнку майна повiдомляє митницi ДФС про дату передачi майна пiдприємству, яке вiдповiдно до законодавства уповноважено здiйснювати реалiзацiю арештованого майна (далi - пiдприємство), узгоджену з пiдприємством. Повiдомлення про передачу майна надсилається не пiзнiше нiж за три робочих днi до запланованої дати передачi майна.

     У встановлений державним виконавцем строк митниця ДФС зобов'язана передати майно пiдприємству, а пiдприємство прийняти його.

     Приймання-передача майна здiйснюється в присутностi державного виконавця.

     За результатами приймання-передачi майна складається акт, в якому зазначаються, зокрема, його кiлькiсть/вага, вартiсть, визначена суб'єктом оцiночної дiяльностi i узгоджена з митницею ДФС. Акт пiдписується представниками митницi ДФС, пiдприємства та державним виконавцем.

     Виконання навантажувальних робiт i транспортування майна здiйснює пiдприємство.

     Митниця ДФС оформлює видаткову накладну на майно, яке представник пiдприємства отримує на пiдставi матерiальної довiреностi за встановленою формою.

     Реалiзацiя майна здiйснюється в порядку, встановленому статтею 61 Закону України "Про виконавче провадження".

(пункт 10 у редакцiї постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.11.2008р. N 1009, вiд 11.10.2016р. N 699)

     11. Майном, що швидко псується або має обмежений строк зберiгання (овочi, фрукти та iнша сiльськогосподарська продукцiя; продукти харчування, строк вживання яких закiнчується; живi квiти; продуктивна робоча i племiнна худоба, птиця, кролi, бджоли та iншi живi тварини тощо), мають право розпоряджатися в установленому законодавством порядку митницi ДФС з урахуванням строку його придатностi та фахових висновкiв спецiально уповноважених органiв виконавчої влади, якi здiйснюють державний контроль i нагляд за якiстю та безпечнiстю такої продукцiї.

     Розпорядження вилученими митницями ДФС i конфiскованими за рiшеннями судiв лiкарськими та медичними препаратами, наркотичними засобами, психотропними речовинами, прекурсорами шляхом передачi їх для знищення чи утилiзацiї, а також зброєю та боєприпасами шляхом передачi органам Нацiональної полiцiї здiйснюється митницями ДФС за дорученням державних виконавцiв у порядку, встановленому законодавством.

(абзац другий пункту 11 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.07.2016р. N 437)

     Знищення, утилiзацiя або промислова переробка майна здiйснюється за попередньою оцiнкою, проведеною митницею ДФС, згiдно з Порядком розпорядження майном, конфiскованим за рiшенням суду i переданим органам державної виконавчої служби, що затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2002 р. N 985.

(пункт 11 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.11.2008р. N 1009)

     Спецiальнi технiчнi засоби негласного отримання iнформацiї передаються митницями Центральному управлiнню Служби безпеки України, пiдпорядкованим йому регiональним органам для подальшого зберiгання, знищення або використання в iнтересах державної безпеки.

(пункт 11 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.02.2016р. N 106)

     12. Транспортнi засоби та iншi самохiднi машини i механiзми, а також спецiальна технiка, обладнання, пристрої, будiвельнi матерiали можуть бути переданi за погодженням з Мiнфiном вiдповiдно до розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України мiнiстерствам та iншим центральним органам виконавчої влади, Службi безпеки України, Генеральнiй прокуратурi України, Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв України. Передане безоплатно майно, зазначене в цьому пунктi, може бути вiдчужене виключно за умови сплати мита та iнших податкiв i зборiв, передбачених законодавством пiд час його iмпорту на територiю України.

(пункт 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.06.2010р. N 537, вiд 14.11.2012р. N 1042, вiд 14.08.2013р. N 624)

     121. Товари i вироби для дiтей, м'який iнвентар, а саме: одяг (у тому числi спортивний), бiлизна, постiльнi речi, шкарпетки, панчохи, взуття (у тому числi спортивне), шкiльне приладдя, книги для дiтей дошкiльного та шкiльного вiку, штори i занавiски, килими та килимовi дорiжки, матраци, iграшки для дiтей вiком до 7 рокiв, за наявностi супровiдної документацiї, в якiй є вiдомостi про походження товару та пiдтверджено його безпеку для здоров'я (далi - супровiдна документацiя), транспортнi та iншi засоби, затриманi митницями ДФС i конфiскованi в установленому порядку, можуть передаватися безоплатно закладам, у яких виховуються дiти-сироти та дiти, позбавленi батькiвського пiклування, дитячим будинкам сiмейного типу, прийомним сiм'ям, будинкам дитини при установах виконання покарань у кiлькостi, що не перевищує необхiдної рiчної потреби вiдповiдного закладу або сiм'ї, за зверненням служби у справах неповнолiтнiх пiсля проведення належної експертизи.

(Порядок доповнено пунктом 121 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.02.2007р. N 161)

     13. Зарахування цiнностей до Iсторичного фонду дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння здiйснюється вiдповiдно до рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України за поданням Мiнфiну на пiдставi експертних висновкiв.

     14. Розпорядження культурними цiнностями, конфiскованими за рiшенням суду, здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цiнностей".

Прикiнцевi положення

     15. Транспортнi засоби, переданi органам державної виконавчої служби, якi забороненi для експлуатацiї за висновком технiчної експертизи, пiдлягають розукомплектуванню з подальшою реалiзацiєю приладiв, вузлiв, агрегатiв.

(роздiл доповнено пунктом 15 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.04.2002р. N 594, у зв'язку з цим пункти 15 - 17 вважати пунктами 16 - 18)

     16. Про перерахування до державного бюджету коштiв, одержаних вiд реалiзацiї майна, щодо якого винесено рiшення суду про конфiскацiю, державний виконавець повiдомляє митниця ДФС протягом трьох днiв з дня їх перерахування. При цьому iнформацiя надається окремо кожною постановою про опис та арешт майна, а один раз на квартал проводиться звiрення сум вартостi майна, переданого за цими актами, та фактичних перерахувань до державного бюджету.

(пункт 16 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)

     17. У разi скасування рiшення суду про конфiскацiю майна орган, у якого воно знаходиться на зберiганнi чи у розпорядження якого надiйшло (у тому числi органи Казначейства), повертає майно або вiдшкодовує його вартiсть власниковi в порядку, встановленому законодавством.

(пункт 17 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.03.2012р. N 256)

     18. Контроль за дотриманням вимог цього Порядку забезпечують Мiн'юст, ДФС та Мiнфiн.

(пункт 18 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.10.2016р. N 699)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.