КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 26 серпня 2003 р. N 1343


Про затвердження Порядку проведення державної експертизи культурних цiнностей та розмiрiв плати за її проведення

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 15 березня 2006 року N 296,
вiд 14 грудня 2011 року N 1293,
вiд 17 жовтня 2012 року N 949,
вiд 8 квiтня 2013 року N 233

     Вiдповiдно до статтi 11 Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цiнностей" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити такi, що додаються:

     Порядок проведення державної експертизи культурних цiнностей;

     розмiри плати (тарифи) за проведення державної експертизи культурних цiнностей.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 28

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 серпня 2003 р. N 1343

ПОРЯДОК
проведення державної експертизи культурних цiнностей

(У текстi Порядку слова "Державна служба контролю" в усiх вiдмiнках замiнено словом "Мiнкультури" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 грудня 2011 року N 1293)

     1. Цей Порядок регулює питання проведення державної експертизи культурних цiнностей, заявлених до вивезення, тимчасового вивезення та повернутих в Україну пiсля тимчасового вивезення, а також вилучених митними або правоохоронними органами, конфiскованих за рiшенням суду та обернених вiдповiдно до закону в дохiд держави.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.03.2006р. N 296)

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у такому значеннi:

     культурнi цiнностi - визначенi у статтi 1 Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цiнностей" об'єкти матерiальної та духовної культури, що мають художнє, iсторичне, етнографiчне та наукове значення i пiдлягають збереженню, вiдтворенню та охоронi вiдповiдно до законодавства;

     державна експертиза культурних цiнностей (далi - експертиза) - всебiчний аналiз i вивчення культурної цiнностi об'єктiв, заявлених до вивезення, тимчасового вивезення та повернутих в Україну пiсля тимчасового вивезення, а також вилучених митними або правоохоронними органами, конфiскованих за рiшенням суду та обернених вiдповiдно до закону в дохiд держави, за результатами яких складається експертний висновок;

(абзац третiй пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.03.2006р. N 296)

     об'єкти експертизи (далi - об'єкти) - культурнi цiнностi, заявленi до вивезення, тимчасового вивезення та повернутi в Україну пiсля тимчасового вивезення, а також вилученi митними або правоохоронними органами, конфiскованi за рiшенням суду та оберненi вiдповiдно до закону в дохiд держави;

(абзац четвертий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.03.2006р. N 296)

     суб'єкти експертизи - заявники, органiзатори експертизи, а також експерти та мистецтвознавцi;

     заявник - фiзична або юридична особа, яка подала уповноваженому органу заяву на проведення експертизи об'єкта;

     експерт - працiвник державного сховища культурних цiнностей, музею, бiблiотеки, реставрацiйної або науково-дослiдної органiзацiї, архiвної установи, iнший фахiвець, який має високу квалiфiкацiю, спецiальнi знання i безпосередньо проводить мистецтвознавчу експертизу та несе персональну вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть i повноту аналiзу, обґрунтованiсть рекомендацiй;

     мистецтвознавець - посадова особа, призначена Мiнiстерством культури Автономної Республiки Крим, управлiнням культури обласної (мiської) держадмiнiстрацiї за погодженням з Мiнкультури для проведення попередньої експертизи та оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цiнностей або для здiйснення контролю за вивезенням, тимчасовим вивезенням культурних цiнностей та їх поверненням в Україну в пунктi пропуску через митний кордон України.

(абзац восьмий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.12.2011р. N 1293)

     3. За видами експертиза подiляється на попередню, первинну, повторну, додаткову, контрольну наукову i науково-технiчну.

     Попередня експертиза проводиться мистецтвознавцями для визнання об'єкта культурною цiннiстю або предметом культурного призначення серiйного чи масового виробництва на пiдставi норм атрибуцiї та критерiїв його художньої, iсторичної, етнографiчної та наукової значущостi.

     Первинна експертиза проводиться для пiдготовки обґрунтованого експертного висновку на об'єкт експертизи.

     Повторна експертиза проводиться у разi виявлення порушення вимог цього Порядку пiд час проведення первинної експертизи або за наявностi обґрунтованих претензiй заявника до експертного висновку первинної експертизи.

     Додаткова експертиза проводиться у разi, коли виникли новi науковi пiдстави для характеристики об'єкта.

     Контрольна наукова i науково-технiчна експертиза проводиться для перевiрки висновкiв первинної експертизи за iнiцiативою суб'єктiв експертизи, заiнтересованих у спростуваннi окремих положень, частин або в цiлому висновкiв ранiше проведених експертиз.

     4. За ступенем складностi експертиза подiляється на просту i складну.

     Проста експертиза не потребує вивчення додаткової спецiалiзованої лiтератури (аукцiоннi каталоги, монографiї, енциклопедiї, довiдники, архiвнi матерiали), поглибленого фiзично-хiмiчного аналiзу з використанням спецiальної технологiї.

     Складна експертиза передбачає вивчення додаткової спецiалiзованої лiтератури (аукцiоннi каталоги, монографiї, енциклопедiї, довiдники, архiвнi матерiали) та/або поглибленого фiзично-хiмiчного аналiзу з використанням спецiальної технологiї.

     5. Право на проведення експертизи надається установам, державним закладам культури, iншим органiзацiям (далi - уповноважена органiзацiя) наказом Мiнкультури.

     6. Для проведення експертизи заявник подає Мiнкультури або уповноваженiй органiзацiї письмову заяву iз зазначенням мети вивезення, тимчасового вивезення з територiї України культурних цiнностей i пред'являє документ, що посвiдчує особу (для фiзичної особи - паспорт громадянина України, тимчасове посвiдчення особи громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвiдчення особи моряка, посвiдчення особи без громадянства для виїзду за кордон).

(абзац перший пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.10.2012р. N 949, вiд 08.04.2013р. N 233)

     До заяви додаються:

     об'єкти (об'єкт) у разi можливостi їх транспортування;

     два примiрники перелiку об'єктiв, заявлених до вивезення, тимчасового вивезення з територiї України культурних цiнностей;

     два примiрники кольорових фотокарток об'єктiв розмiром 13 х 18 сантиметрiв (крiм предметiв фiлателiї, письмових та документальних пам'яток, архiвних документiв, фотокартки яких не подаються). Для предметiв нумiзматики i фалеристики допускається фотографування кiлькох предметiв разом, але не бiльш як трьох одиниць на однiй фотокартцi з обов'язковим використанням масштабної лiнiйки. При тимчасовому вивезеннi смичкових музичних iнструментiв та смичкiв замiсть фотокарток подаються паспорти на них.

(абзац п'ятий пункту 6 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.03.2006р. N 296)

     7. Посадова особа Мiнкультури або мистецтвознавець проводить попередню експертизу об'єкта, у разi потреби рекомендує iншi види експертизи та визначає експерта.

     8. В експертному висновку зазначається достовiрнiсть об'єкта, автор, назва та подається його атрибутивний опис, який складається за такими критерiями: час створення; причетнiсть до iсторичних подiй, культурних традицiй народiв i пам'яток iсторiї, видатних особистостей, виробникiв, мануфактур i шкiл; рiвень визнання автора; стан збереженостi, знаки та позначки, комплектнiсть, лiнiйнi розмiри, соцiокультурна функцiя, рiвень суспiльного визнання, унiкальнiсть, рiвень виконавської технiки та популярностi, наукова значущiсть, оцiнна вартiсть.

     9. Експертний висновок повинен мiстити аргументовану рекомендацiю щодо доцiльностi включення об'єкта до Державного реєстру нацiонального культурного надбання та можливостi вивезення його з територiї України.

     10. У разi коли за результатами експертизи об'єкт повинен бути включений до Державного реєстру нацiонального культурного надбання, матерiали експертизи незалежно вiд згоди заявника передаються Мiнкультури або Укрдержархiву вiдповiдно до їх компетенцiї.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.12.2011р. N 1293)

     11. Експертний висновок на об'єкти, якi були тимчасово вивезенi з територiї України i повернутi в Україну, крiм вiдомостей, зазначених у пунктi 8, повинен мiстити оцiнку стану збереженостi об'єкта.

     12. Експертиза культурних цiнностей, вилучених митними або правоохоронними органами, конфiскованих за рiшенням суду та обернених вiдповiдно до закону в дохiд держави, проводиться мистецтвознавцями або експертами уповноважених органiзацiй.

(пункт 12 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.03.2006р. N 296)

     13. Експертний висновок друкується на бланках уповноваженої органiзацiї, завiряється пiдписами експерта та керiвника цiєї органiзацiї, скрiпленими печаткою. Експертний висновок складається у двох примiрниках, один з яких залишається у експерта, другий передається Мiнкультури або мистецтвознавцю на зберiгання.

     Перелiки та фотокартки об'єктiв завiряються пiдписом експерта, що провiв експертизу, який скрiпляється печаткою.

     У разi коли попередню експертизу об'єкта провiв мистецтвознавець i її результати не дають пiдстави для проведення iнших експертиз, експертний висновок, перелiки та фотокартки об'єктiв завiряються пiдписом особи, яка проводила експертизу, iз зазначенням дати та проставляється штамп "Дозволено до вивезення з України".

     14. Строк проведення експертизи залежить вiд ступеня її складностi i становить до 30 календарних днiв вiд дати прийняття заяви та об'єктiв на експертизу.

     Якщо експертиза проводиться за мiсцем знаходження культурних цiнностей, транспортнi витрати здiйснюються за рахунок заявника.

     Огляд предметiв i пiдготовка експертного висновку може проводитися за вiдсутностi заявника.

     За згодою заявника культурнi цiнностi можуть бути направленi на додаткове технологiчне дослiдження до музейних i реставрацiйних закладiв Мiнкультури, архiвних установ або Укрдержархiву. В такому разi строк проведення експертизи за рiшенням Мiнкультури може бути продовжений, але не бiльше нiж на 30 днiв.

(абзац четвертий пункту 14 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.12.2011р. N 1293)

     15. Усi матерiали, пов'язанi з проведенням експертизи, зберiгаються п'ять рокiв за мiсцем пiдготовки i видачi експертного висновку, а потiм передаються на зберiгання до вiдповiдної державної архiвної установи.

     16. Експертиза проводиться пiсля здiйснення попередньої оплати.

     Експертиза культурних цiнностей, вилучених митними або правоохоронними органами, конфiскованих за рiшенням суду та обернених вiдповiдно до закону в дохiд держави, проводиться мистецтвознавцями на безоплатнiй основi.

(абзац другий пункту 16 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.03.2006р. N 296)

     17. Кошти, що надходять вiд проведення державної експертизи, пiдлягають зарахуванню до державного бюджету i використовуються на потреби бюджетних установ i органiзацiй, якi проводили експертизу, вiдповiдно до законодавства.

     18. Кошти, сплаченi за проведення експертизи, незалежно вiд її результатiв не пiдлягають поверненню.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 26 серпня 2003 р. N 1343

РОЗМIРИ
плати (тарифи) за проведення державної

Об'єкт державної експертизи Розмiр плати без податку на додану вартiсть, гривень
проста експертиза складна експертиза
Твори живопису, за одиницю 12,38 24,76
Графiка, за 10 аркушiв 9,09 18,18
Скульптура, за одиницю 10,74 21,48
Предмети археологiї, за одиницю 13,21 26,42
Друкованi видання (стародруки, книги, картографiчнi, нотнi видання), за одиницю 7,03 14,06
Архiвнi документи, включаючи фото-, кiно- (вiдео), фонопам'ятки, за одиницю 7,03 14,06
Музичнi iнструменти, за одиницю 13,21 26,42
Предмети нумiзматики, фiлателiї, бонiстики, фалеристики    
   за одиницю 7,03 14,06
   за колекцiю 13,21 26,42
Предмети декоративно-ужиткового мистецтва, за одиницю 9,09 18,18
Iсторико-художнi пам'ятки, за одиницю 10,74 21,48
Сувенiрна продукцiя, за одиницю 7,03  
_______________
Примiтки:

1. Розмiри плати (тарифи) за проведення окремих видiв державної експертизи можуть встановлюватися та затверджуватися керiвниками державних сховищ культурних цiнностей за разовими калькуляцiями, погодженими iз замовником, виходячи iз собiвартостi робiт (послуг), визначеної вiдповiдно до Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", згiдно з перелiками платних послуг, затвердженими постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 червня 1997 р. N 534 "Про затвердження перелiку платних послуг, якi можуть надаватися закладами культури i мистецтв, заснованими на державнiй та комунальнiй формi власностi" (Офiцiйний вiсник України, 1997 р., число 23, с. 95) i вiд 7 травня 1998 р. N 639 "Про затвердження перелiку платних послуг, якi можуть надаватися державними архiвними установами" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 19, ст. 684).
2. У разi проведення термiнової державної експертизи до встановлених розмiрiв плати (тарифiв) застосовується пiдвищений коефiцiєнт, який становить 25 вiдсоткiв, експертизи за мiсцем знаходження - 50 вiдсоткiв.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.