ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.12.2003 р. N 11/5-13-18576-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     З метою вiдпрацювання на практицi та подальшого вдосконалення порядку митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, спрощення процедури та встановлення єдиного порядку контролю правильностi визначення митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, в тому числi iз застосуванням декларацiї митної вартостi та вiдповiдно до Митного кодексу України, надаємо рекомендацiї стосовно порядку здiйснення контролю за правильнiстю визначення митної вартостi таких товарiв.

     I. Щодо загальних положень, якими слiд керуватися при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     1. Митна вартiсть товарiв, що перемiщуються пiдприємствами* через митний кордон України, визначається декларантом вiдповiдно до статей 259 - 275 Митного кодексу України.

______________
     *Пiдприємство - будь-яка юридична особа, а також громадянин, який здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть без створення юридичної особи (ст. 1 Митного кодексу України).

     2. При митному оформленнi товарiв, що перемiщуються пiдприємствами через митний кордон України, митна вартiсть заявляється (декларується) митному органу України у вантажнiй митнiй декларацiї (далi - ВМД).

     3. У визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України випадках при перемiщеннi через митний кордон України товарiв, крiм ВМД подається декларацiя митної вартостi (далi - ДМВ) вiдповiдної форми, якi подаються до митного органу в паперовому виглядi i на електронному носiї.

     Порядок декларування митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.08.03 N 1375 "Про затвердження Порядку декларування митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України".

     4. Заявлена декларантом митна вартiсть i данi, що стосуються її визначення, мають iрунтуватися на достовiрнiй i документально пiдтвердженiй iнформацiї та подаватися у кiлькiсному виразi.

     За недостовiрнiсть вiдомостей, зазначених у ВМД, ДМВ та в документах, поданих для пiдтвердження митної вартостi товарiв, декларант несе вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством (у тому числi за вiдсутностi ознак злочину - стаття 355 Митного кодексу України).

     5. Митний орган, що здiйснює митне оформлення товарiв, здiйснює контроль за правильнiстю визначення декларантом митної вартостi, у тому числi за правильнiстю застосування вибраного декларантом методу визначення митної вартостi та можливiстю його застосування, а також повнотою (комплектнiстю) наданих декларантом документiв.

     6. Права та обов'язки декларанта з визначення i заявлення митної вартостi товарiв, а також права та обов'язки митного органу пiд час здiйснення контролю митної оцiнки товарiв встановленi Митним кодексом України.

     II. Процедуру контролю митної вартостi митним органом рекомендується здiйснювати наступним чином.

     1. Перевiрка достовiрностi заявленої митної вартостi повинна здiйснюватися на пiдставi документiв, визначених пунктами 14, 15 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.08.03 N 1375.

     2. За необхiдностi пiдтвердження заявленої декларантом митної вартостi декларанту слiд надати митному органу необхiднi для цього вiдомостi.

     3. При перевiрцi банкiвських документiв особлива увага повинна звертатися на повноту платежу, а саме: зазначене перерахування коштiв здiйснено (чи передбачається здiйснити) в цiлому за весь товар чи тiльки за його частину (як при попереднiй оплатi, так i при сплатi за вже отриманий товар); чи вiдображає грошова частина платежу повну вартiсть товарiв, що перемiщуються через митний кордон України (тобто чи не передбачено угодою (договором, контрактом) будь-яких умов, що мали вплив на вартiсть угоди, у тому числi здiйснення часткової оплати за цi товари у виглядi непрямого (побiчного) платежу третiй особi на користь продавця як зустрiчної поставки товарiв чи надання будь-яких послуг покупцем продавцю тощо).

     У разi наявностi таких умов вартiсний результат розрахунку їх впливу має бути наведено в графi 11(б) ДМВ-1 чи ДМВ-3.

     4. Особливому контролю щодо правильностi визначення та заявлення митної вартостi повиннi пiдлягати товари, якi перемiщуються через митний кордон взаємозалежними особами чи мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, чи за якi сплачуються лiцензiйнi та подiбнi платежi.

     5. Якщо декларантом вiрно заповнена декларацiя митної вартостi, вiрно вибрано та застосовано метод визначення митної вартостi й документально пiдтверджено заявленi вiдповiдно до встановлених вимог вiдомостi, то в графi "Для вiдмiток митного органу" ДМВ робиться вiдмiтка "Митну вартiсть визнано", яка засвiдчується пiдписом та особистою номерною печаткою посадової особи, що здiйснювала перевiрку ДМВ.

     6. При виникненнi в митного органу сумнiвiв у достовiрностi наданих вiдомостей декларант має право довести таку достовiрнiсть шляхом подання необхiдних документiв та вiдомостей.

     У такому разi на основному аркушi N 1 ДМВ посадовою особою учиняється запис: "Необхiдно подання додаткових документiв, що пiдтверджують митну вартiсть (вiдповiдно до пунктiв 14,15 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України N 1375 вiд 28.08.03)".

     На перiод, необхiдний для подання додаткових документiв, товар може бути розмiщено на тимчасове зберiгання пiд митним контролем (глава 14 Митного кодексу України) або на митному лiцензiйному складi (наказ Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592 "Про затвердження Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв").

     7. Якщо митна вартiсть товарiв, якi iмпортуються, не може бути визначена за цiною угоди, повинна вiдбутися процедура консультацiй мiж декларантом та митним органом з тiєю метою, щоб з дотриманням вимог законодавства визначити базу оподаткування для митних цiлей.

     7.1. Декларант може подати iнформацiю про вартiсть ранiш ввезених iдентичних чи подiбних (аналогiчних) товарiв, або про їх вартiсть на внутрiшньому ринку, або калькуляцiю та прейскуранти виробника, якi вiдсутнi у митного органу, що здiйснює митне оформлення товару, та якi має в наявностi декларант. Використання такої iнформацiї можливе, якщо для її пiдтвердження наданi вiдповiднi документи, наприклад, комерцiйнi, митнi i платiжнi документи, що мають вiдношення до угод з iдентичними чи подiбними (аналогiчними) товарами, рахунки, накладнi тощо.

     7.2. Митний орган, що здiйснює митне оформлення товару, може мати у своєму розпорядженнi iнформацiю, вiдсутню у декларанта, в тому числi довiдковi цiни на товари, якi обертаються у зовнiшнiй торгiвлi, а також данi щодо iдентичних чи подiбних (аналогiчних) товарiв, митне оформлення яких проводилось ранiше. При цьому декларанту можуть бути наданi, за їх наявностi в митному органi, або середньоконтрактнi* цiни, або iнформацiя про митну вартiсть за окремою угодою тiльки в знеособленому виглядi, для забезпечення дотримання конфiденцiйностi використання iнформацiї (тобто без зазначення продавця, покупця, декла ранта та iнших даних, за якими можна iдентифiкувати угоду).

     Iз застосуванням такої iнформацiї декларантом може бути оформлено декларацiю митної вартостi з урахуванням загальних вимог до методiв оцiнки.

     Забороняється для цiлей митної оцiнки застосовувати iнформацiю про митну вартiсть товарiв, митне оформлення яких здiйснено за рiшеннями суду або з ознаками порушення чинного законодавства, чи щодо обставин митного оформлення яких наявної iнформацiї недостатньо.

     8. За недостатностi (некомплектностi) вiдомостей та даних, що пiдтверджують достовiрнiсть заявленої декларантом митної вартостi, або за наявностi пiдстав вважати, що наданi декларантом вiдомостi не є достовiрними чи достатнiми, митний орган вiдповiдно до положень статей 264 та 265 Митного кодексу України має право прийняти рiшення про неможливiсть застосування вибраного декларантом методу оцiнки митної вартостi та самостiйно визначити митну вартiсть декларованого товару, послiдовно застосовуючи методи визначення митної вартостi, встановленi статтею 266 Митного кодексу України, на пiдставi наявних у нього вiдомостей (у тому числi цiнової iнформацiї щодо iдентичних або однорiдних товарiв) з проведенням необхiдних коригувань з урахуванням положень частин третьої-шостої статтi 268 Митного кодексу України. Такi розрахунки здiйснюються вiдповiдно до положень наказу Держмитслужби вiд 02.12.03 N 828 "Про затвердження Порядку заповнення декларацiї митної вартостi", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 19.12.03 за N 1192/8513.

     При цьому в графi "Для вiдмiток митного органу" вчиняється запис "Здiйснено митну оцiнку iз застосуванням методу N ___ на пiдставi документу N ___ вiд ___". Розрахунок митної вартостi з обов'язковим зазначенням документа (джерела iнформацiї) здiйснюється на зворотному боцi ДМВ (примiрник декларанта) та засвiдчується пiдписом та особистою номерною печаткою посадової особи митного органу, що здiйснила такий розрахунок.

______________
     *Iнформацiя щодо середньоконтрактних цiн може застосовуватися для попереднього аналiзу та визначення порядку цифр при контролi рiвнiв митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     Зразок документу, згiдно з яким здiйснюється розрахунок митної вартостi "Митна оцiнка товарiв митним органом" наводиться у додатку 1 до цього листа.

     У разi, якщо при декларуваннi товару не передбачено подання ДМВ, вiдповiднi iнформацiя i розрахунки наводяться окремо в митному документi "Митна оцiнка товарiв".

     8.1. В зв'язку з митною оцiнкою товарiв, здiйсненою митним органом вiдповiдно до вимог статтi 265 Митного Кодексу України, та необхiднiстю в зв'язку з цим внесення змiн у графи ВМД, в яких зазначається митна та статистична вартiсть товарiв (12, 45, 46), проводяться розрахунки митних платежiв (47), у разi згоди декларанта з митною оцiнкою митного органу номер поданої до митного оформлення ВМД анулюється.

     Рiшення про анулювання номеру поданої до митного оформлення ВМД приймається пiдроздiлом митного органу, яким здiйснено присвоєння ВМД реєстрацiйного номера згiдно з порядковим номером у Журналi облiку ВМД митницi на пiдставi службової записки пiдроздiлу митного органу, яким здiйснено митну оцiнку (пiдписується керiвником цього пiдроздiлу або особою, що його замiщує). Зразок службової записки наведено в додатку 2 до цього листа.

     У такому разi вiдповiдно до розрахункiв митного органу, яким здiйснено визначення митної вартостi шляхом послiдовного застосування методiв оцiнки, декларантом заповнюється новий бланк ДМВ та подається нова ВМД, заповнена з урахуванням результатiв митної оцiнки. Обидва бланки ДМВ (старий, з невiрно розрахованою митною вартiстю, та новий, з уточненою митною вартiстю) разом з ВМД, за якою здiйснено митне оформлення товару, зберiгаються митним органом. На новому бланку ДМВ (примiрники митницi), заповненому декларантом, посадовою особою митного органу зверху вчиняється запис "Митна оцiнка товарiв", який завiряється особистою номерною печаткою та пiдписом посадової особи митного органу, та вказується дата здiйснення розрахункiв.

     8.2. У разi незгоди декларанта з митною оцiнкою товарiв, здiйсненою митним органом, декларант, вiдповiдно до частини третьої статтi 265, може подати до митного органу запит щодо роз'яснення причин, за якими заявлена декларантом митна вартiсть товарiв не може бути прийнята митним органом як основа для нарахування податкiв i зборiв.

     Митний орган надає декларанту вiдповiдь у термiни, що не перевищують встановленi цiєю ж статтею Митного кодексу.

     Картка вiдмови у пропуску на митну територiю України при здiйсненнi митної оцiнки не видається.

     Рiшення митного органу стосовно визначення митної вартостi товарiв може бути оскаржене в порядку, встановленому законом.

     9. За вiдсутностi на момент митного оформлення у декларанта документiв, що пiдтверджують заявлену митну вартiсть, або доказiв, що пiдтверджують достовiрнiсть використаних даних, а також у тих випадках, коли умовами угоди (договору, контракту) передбачено положення про перегляд цiн з урахуванням результатiв реалiзацiї товару, вiдповiдно до якого остаточна цiна товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, може бути визначена за загальною сумою платежiв покупця продавцю, митний орган на пiдставi заяви декларанта має право прийняти рiшення про надання товару в користування декларанту вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     У такому разi можливе подання декларантом тимчасової вантажної митної декларацiї (стаття 82 Митного кодексу України) за умови сплати належних податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) у повному обсязi на депозитний рахунок митного органу вiдповiдно до митної оцiнки цих товарiв, здiйсненої митним органом.

     Використання iнших форм гарантiї повноти сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) не запроваджується, якщо iнше не передбачено нормативно-правовими актами щодо їх застосування.

     10. Протягом строку, встановленого Митним кодексом України (30 днiв), декларант повинен надати до митного органу додатковi вiдомостi та документи, необхiднi для уточнення та/або пiдтвердження митної вартостi.

     При цьому користування товарами, випущеними за тимчасовою вантажною митною декларацiєю, допускається вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     11. Пiсля надання декларантом всiх документiв, необхiдних для уточнення та/або пiдтвердження митної вартостi товарiв, здiйснюються переоформлення ВМД та ДМВ згiдно iз заявленим митним режимом та остаточний перерахунок митної вартостi i вiдповiдних податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), повернення надмiру стягнених податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) або стягнення недоплачених.

     Звертаємо увагу, що вiдповiдно до пункту 2 прикiнцевих положень Митного кодексу України наказ Держмитслужби України вiд 13.10.03 N 685 "Про затвердження Порядку роботи вiддiлу контролю митної вартостi регiональної митницi, вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури митницi при вирiшеннi питань визначення митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" застосовувати в частинi, що не суперечить Митному кодексу України та нормативно-правовим документам, розробленим на виконання цього Кодексу.

     У термiн до 01.04.2004 надати до Управлiння контролю митної вартостi та номенклатури пропозицiї щодо врегулювання практичних питань, що виникають пiд час здiйснення контролю правильностi визначення митної вартостi та поданням ДМВ для їх аналiзу, узагальнення та розробки документiв з урахуванням вiдпрацьованих на практицi питань митного оформлення та контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     Додаток: 2 арк.

Заступник Голови Служби М. Iванюк

 

Додаток 1
До листа Держмитслужби України
вiд 30.12.2003р. N 11/5-13-18576-ЕП

МИТНА ОЦIНКА ТОВАРУ до ВМД N______ вiд

НАЙМЕНУВАННЯ МИТНИЦI

Попереднi методи не застосованi (надання пояснень)-  
 
 
Метод N ____
  Номер товару Номер товару Номер товару
       
Джерело iнформацiї та документи, якi використанi для
розрахунку митної вартостi товару митним органом:  
 
Код товару Код товару Код товару
       
А. Пiдстава для розрахунку: номер i дата документа, що є пiдставою для визначення митної вартостi 1(а). Цiна угоди щодо iдентичних /подiбних (аналогiчних) товарiв: а) в iноземнiй валютi б) у гривнях (для методiв 2, 3 i 6)      
1(б). Цiна одиницi товару, за якою товари, iдентичнi або подiбнi (аналогiчнi) з товарами, що оцiнюються, були проданi на територiї України найбiльшою партiєю покупцевi, що не є взаємозалежною з продавцем особою, гривень (для методiв 4 i 6)      
1(в). Розрахункова вартiсть товарiв, визначена шляхом додавання вартостi складових її елементiв, гривень, (для методiв 5 i 6)      
Б. Коригу-вання вартостi вiдповiдно до цiни (+ -), гривень 2. Коригування з урахуванням розмiру партiї (+ -)      
3. Коригування з урахуванням комерцiйних умов (+ -)      
4. Сума коригування, усього (+ -)      
5. Цiна угоди (вартiсть) з урахуванням коригування (гр.11 (а) + гр.14)      
В Додатковi нарахування (+) та вiдрахування (-), грн. 6. Вартiсть транспортування (+)      
7 Вартiсть навантаження, розвантаження та обробки (+)      
8 Вартiсть страхування (+)      
9 Комiсiйнi та iншi посередницькi витрати, пов'язанi з увезенням (+)      
10 Прибуток, комiсiйнi та торговельнi нацiнки у зв'язку з продажем на внутрiшньому ринку (-) ……      
11 Вартiсть додаткової обробки чи переробки ввезених товарiв (-)      
12 Мито, податки, збори та iн. внутрiшнi платежi (-)      
13 Iншi витрати та платежi, пов'язанi з продажем на внутрiшньому ринку (-)      
14 УСЬОГО "В", грн...      
15 Визначена митна вартiсть а) у гривнях
     
б) в iноземнiй валютi      
Пiдпис та особиста номерна печатка посадової особи митного органу, що здiйснювала митну оцiнку

 

Додаток 2
до листа Держмитслужби України
вiд 30.12.2003р. N 11/5-13-18576-ЕП

 

Начальнику (найменування пiдроздiлу митного оформлення)
 
 
(найменування пiдроздiлу митного оформлення)
 
 

Службова записка

    Прошу вважати номер ВМД N_______ вiд________ невикористаним в зв'язку з проведенням митної оцiнки (найменування пiдроздiлу митного оформлення).

Дата   ________ Пiдпис _______________
"Згоден"
_______________________
(декларант)
Дата   ________ Пiдпис _______________
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.