ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

12.02.2004 р. N 25/4-14-34/1548-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про застосування окремих норм Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рiк"

     Вiдповiдно до пункту 3 статтi 14 Закону України "Про Комiтети Верховної Ради України", Комiтет Верховної Ради України з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi розглянув запити, якi надiйшли на його адресу вiд громадян та суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi у зв'язку з набранням чинностi Законом України "Про Державний бюджет України на 2004 рiк", та надав роз'яснення стосовно порядку застосування статтi 71 цього Закону.

     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.04 N 3391/1 у вiдповiдностi до наданих роз'яснень, iнформуємо про наступне.

     Згiдно з пунктом 5 статтi 1 Митного кодексу України декларантом є юридична чи фiзична особа, яка здiйснює декларування товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     Вiдповiдно до статтi 26 цього Кодексу iнтереси iмпортера можуть бути представленi через митного брокера, який, згiдно зi статтею 176 є пiдприємством, що здiйснює декларування товарiв i транспортних засобiв, якi перемiщуються через митний кордон України.

     Саме тому, на думку Комiтету Верховної Ради з питань фiнансiв i банкiвської дiяльностi: "термiн "прямi договори" поширюється також на випадки iмпортування такого товару при здiйсненнi його декларування декларантом або митним брокером".

     Положенням частини другої статтi 177 передбачено, що взаємовiдносини митного брокера з особою, яку вiн представляє, визначаються договором доручення.

     Тобто, при митному оформленнi вантажiв, що iмпортуються в Україну, митний брокер має право подавати до митного оформлення податковий вексель, який, вiдповiдно до статтi 11.5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" повинен бути виписаний платником податку на додану вартiсть - власником товару.

Заступник Голови Служби А.Войцещук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.