ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

15.03.2004 р. N 25/2-9-19/2967-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць,
Iнформацiйно-аналiтичного митного управлiння


Про порядок здiйснення контролю за доставкою товарiв, що ввозяться iз застосуванням ДКД типу ТР 80 ЗТ

     I. Згiдно з рiшенням керiвництва Держмитслужби з 01.02.2004 за графiком, погодженим з Укрзалiзницею (лист Держмитслужби вiд 16.01.2004 N 11/2-09-306-ЕП), введено в дiю черговий етап системи контролю за доставкою товарiв вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771 (зi змiнами й доповненнями) зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 22.01.99 за N 42/3335 (далi - Положення).

     1. У зв'язку з цим надаємо роз'яснення щодо окремих аспектiв реалiзацiї Положення в частинi здiйснення контролю за доставкою товарiв, що ввозяться на митну територiю України залiзничним транспортом.

     1.1. Для здiйснення контролю за доставкою товарiв, що ввозяться на митну територiю України (напрямок перемiщення - IМ), використовується внутрiшнiй транзитний документ типу ТР 80 ЗТ (далi - ВТД) i його електронна копiя.

     Допускається використання одного ВТД для перевезення однорiдних товарiв, що слiдують одночасно в складi однiєї вiдправки на адресу одного вантажоотримувача незалежно вiд кiлькостi оформлених залiзничних накладних на такi товари.

     Контроль за доставкою цих товарiв здiйснюється за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу з контролю за доставкою товарiв, що ввозяться на митну територiю України (далi - ПIК "Iмпорт") Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби (далi - ЄАIС).

     1.2. Пiсля надходження товару до зони митного контролю в пунктi пропуску митницi вiдправлення перевiзник або вповноважена ним особа (декларант) заповнює ВТД i разом з усiма товаросупровiдними документами подає його посадовiй особi митницi вiдправлення.

     1.3. Посадова особа митницi вiдправлення в межах своєї компетенцiї:

     перевiряє правильнiсть заповнення ВТД i його електронної копiї;

     перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у поданих до оформлення товаросупровiдних документах, та товару вiдомостям, зазначеним в електроннiй копiї ВТД;

     за вiдсутностi зауважень присвоює ВТД реєстрацiйний номер та проставляє у ВТД i всiх примiрниках товаросупровiдних документiв вiдбитки вiдповiдних штампiв та особистої номерної печатки згiдно iз загальним порядком;

     дає дозвiл на ввезення товарiв на митну територiю України.

     1.4. Митниця вiдправлення в строк, що не перевищує чотирьох годин з моменту оформлення ВТД, передає iнформацiю за цiм ВТД до ЄАIС засобами електронного зв'язку та ставить на контроль електронну копiю цього ВТД шляхом занесення до ЄАIС такої iнформацiї про пропуск товару:

     а) номер посвiдчення та номер особистої номерної печатки посадової особи митницi, що здiйснила митне оформлення й пропуск товару;

     б) визначений митницею вiдправлення строк доставки товарiв у митницю призначення;

     в) дата й час початку перемiщення.

     Якщо один ВТД оформлено на товар, що ввозиться декiлькома вагонами (платформами, цистернами), то на кожну частину такого товару, заповнюється окрема контрольна мiтка в ЄАIС (кiлькiсть мiток дорiвнюватиме кiлькостi вагонiв).

     У цьому разi додатково до ЄАIС вноситься така iнформацiя про кожний окремий вагон:

     1) номер товаросупровiдного документа;

     2) кiлькiсть пропущеного на митну територiю України товару.

     1.5. Пiсля завершення митного оформлення посадова особа митницi вiдправлення разом з примiрником ВТД залишає в справах митницi примiрники (або копiї - по однiй з кожного документа) усiх товаросупровiдних документiв.

     Усi цi документи реєструються пiд одним номером в окремому журналi реєстрацiї товарiв та зберiгаються в справах митницi вiдправлення протягом установленого строку зберiгання.

     Журнал облiку ВТД повинен мiстити:

     порядковий номер ВТД згiдно з журналом облiку;

     дату реєстрацiї;

     реєстрацiйний номер ВТД;

     вiдомостi про вiдправника та одержувача (назва, юридична адреса, для резидентiв код Єдиного державного реєстру пiдприємств та органiзацiй України);

     вiдомостi про особу, яка вiдповiдає за фiнансове врегулювання;

     вiдомостi про декларанта;

     прiзвище, iм'я та по батьковi iнспектора, який оформив ВТД, номер штампа "Пiд митним контролем", номер особистої номерної печатки;

     примiтки.

     За рiшенням начальника митницi до журналу облiку ВТД можуть вноситись iншi додатковi вiдомостi.

     1.6. При надходженнi товарiв, що ввозяться в Україну, у митницю призначення у визначений митницею вiдправлення строк доставки (або ранiше) посадова особа цiєї митницi перевiряє вiдповiднiсть товару вiдомостям про нього, зазначеним у товаросупровiдних документах та електроннiй копiї ВТД, i проставляє в усiх товаросупровiдних документах штамп "Пiд митним контролем".

     1.7. У строк, що не перевищує чотирьох годин з моменту пред'явлення товару митницi призначення, посадова особа цiєї митницi робить вiдмiтку в ЄАIС про надходження товару.

     1.8. Будь-якi операцiї з товарами, що надiйшли в митницю призначення, але митне оформлення яких ще не завершено, можуть бути здiйсненi тiльки з дозволу та пiд контролем митницi призначення.

     1.9. Товари перебувають пiд митним контролем митницi призначення до моменту завершення повного їх митного оформлення в заявлений митний режим.

     1.10. При частинному надходженнi в митницю призначення товарiв, що ввозяться в Україну та перевозяться залiзничним транспортом, нею ведеться облiк фактичної доставки товарiв, що входять до складу заявленої та пропущеної за одним ВТД партiї.

     При цьому митне оформлення всiєї партiї товарiв здiйснюється згiдно iз заявленим митним режимом, за винятком тiєї її частини, яка цiлком втрачена або потрапила пiд дiю надзвичайних або невiдворотних обставин чи подiй i не може бути доставлена в митницю призначення, про що перевiзником (залiзницею) складено вiдповiднi документи.

     1.11. У разi виявлення порушення митних правил справа про таке порушення заводиться вiдповiдно до пункту 1.10 Положення з обов'язковим занесенням вiдповiдної iнформацiї до ЄАIС.

     1.12. Iнформацiя про повне завершення перемiщення товару до ЄАIС посадовою особою вiддiлу контролю за доставкою вантажiв митного органу призначення протягом доби вiд дати завершення митного оформлення цього товару в заявлений митний режим. Обов'язковою умовою для зняття ВТД з контролю є зазначення номера цього ВТД у графi 44 вiдповiдної вантажної митної декларацiї.

     2. Змiни до графи 53 ВТД вносяться в такому порядку:

     2.1. У разi потреби перевiзник може звернутися до керiвництва митного органу, через зону дiяльностi якого прямує товар, iз мотивованою письмовою заявою про внесення змiни до ВТД щодо даних про митницю призначення.

     2.2. У разi прийняття керiвництвом цього митного органу позитивного рiшення про внесення змiн до графи 53 ВТД посадова особа цього митного органу засобами електронного зв'язку повiдомляє про це митницю вiдправлення.

     2.3. Митниця вiдправлення:

     за вiдсутностi пiдстав для вiдмови змiнює данi про митницю призначення в ЄАIС. При цьому в електроннiй копiї ВТД залишається код першої митницi призначення, а код нової митницi призначення заноситься до ЄАIС окремо;

     за наявностi пiдстав для вiдмови не змiнює данi про митницю призначення, про що засобами електронної пошти повiдомляє митницю, що звернулася iз запитом про змiну даних про митницю призначення.

     3. У зв'язку з надходженням запитiв митниць з окремих питань порядку здiйснення контролю за доставкою додатково роз'яснюємо.

     3.1. ВТД оформлюється на партiю товару, яка фактично пропускається через митний кордон України.

     3.2. Вiдповiдно до змiн, що внесенi наказом Держмитслужби вiд 12.12.2003 N 865 "Про внесення змiн та доповнень до деяких наказiв Держмитслужби України", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 26.12.2003 за N 1232/8553, до абзацу третього пункту 4.3 Положення, пiд час ввезення товарiв залiзничним транспортом через морськi пункти пропуску (перевантаження з морського судна на залiзничний транспорт) як документ контролю за доставкою можна застосувати попереднє повiдомлення (ПП).

     Пiд час ввезення товарiв залiзничним транспортом через iншi пункти пропуску як документ контролю за доставкою застосовується виключно ВТД типу ТР 80 ЗТ.

     4. Додатково нагадуємо, що пропуск товарiв, що ввозяться будь-яким видом транспорту, призначених одержувачам, розташованим на митнiй територiї України, здiйснюється тiльки пiсля перевiрки наявностi в ЄАIС вiдомостей про те, що цей суб'єкт ЗЕД перебуває на облiку в митних органах, та отримання позитивної вiдповiдi за цiєю перевiркою, (пункт 4 наказу Держмитслужби вiд 23.03.99 N 178 "Про деякi питання контролю за доставкою вантажiв").

     II. Iнформацiйно-аналiтичному митному управлiнню:

     1. Передбачити розмiщення електронних копiй ВТД у ПIК "Iмпорт" ЄАIС.

     2. Допрацювати iснуючий ПIК "Iмпорт", передбачивши можливiсть виконання дiй, визначених описаним вище порядком.

Перший заступник Голови Служби М.М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.