МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

01.04.2004 N 122


Про затвердження Порядку розгляду заявок на видачу лiцензiї у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 квiтня 2004 р. за N 482/9081

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Мiнiстерства економiки України
вiд 4 квiтня 2007 року N 91,
вiд 14 вересня 2007 року N 302,
вiд 21 травня 2008 року N 178,
наказами Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України
вiд 28 вересня 2011 року N 65,
вiд 7 листопада 2011 року N 204,
вiд 26 травня 2015 року N 538

(У заголовках та текстах наказу (крiм пункту 2) та Порядку слова "дозвiльнi документи" i "Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї України" в усiх вiдмiнках замiнено словами "лiцензiї" та "Мiнiстерство економiки України" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 4 квiтня 2007 року N 91)


     Вiдповiдно до Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" та Закону України вiд 20.11.2003 N 1315-VI "Про внесення змiн до статтi 16 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" наказую:

     1. Затвердити Порядок розгляду заявок на видачу лiцензiї у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi в Мiнiстерствi економiчного розвитку i торгiвлi України, що додається.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28.09.2011р. N 65)

     2. Скасувати наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України вiд 28.11.2003 N 342 "Про порядок розгляду заявок на видачу дозвiльних документiв у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi".

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра економiки та з питань європейської iнтеграцiї України Пятницького В.Т.

Мiнiстр М. Деркач

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України
01.04.2004 N 122
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 квiтня 2004 р. за N 482/9081

ПОРЯДОК
розгляду заявок на видачу лiцензiй у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi в Мiнiстерствi економiчного розвитку i торгiвлi України

(У текстi Порядку слова "управлiння нетарифного регулювання", "управлiння контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю", "управлiння правового забезпечення зовнiшньоекономiчної полiтики", "департамент державної полiтики у сферi зовнiшньої торгiвлi, торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю", "управлiння митно-тарифної полiтики та захисту внутрiшнього ринку" в усiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "вiддiл нетарифного регулювання", "вiддiл контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю", "вiддiл правового забезпечення зовнiшньоекономiчної дiяльностi", "департамент зовнiшньоекономiчної полiтики", "вiддiл митно-тарифної полiтики та захисту внутрiшнього ринку" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 4 квiтня 2007 року N 91)

(У назвi та текстi Порядку слова "Мiнiстерство економiки України", "департамент зовнiшньоекономiчної полiтики", "вiддiл монiторингу зовнiшньої торгiвлi", "вiддiл митно-тарифної полiтики та захисту внутрiшнього ринку", "вiддiл контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю" в усiх вiдмiнках замiнено вiдповiдно словами "Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України", "департамент зовнiшньоекономiчної дiяльностi", "вiддiл прогнозування та монiторингу зовнiшньої торгiвлi", "вiддiл полiтики та iнструментiв розвитку зовнiшньої торгiвлi", "вiддiл державного регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 28 вересня 2011 року N 65)

(У текстi Порядку слова "департамент зовнiшньоекономiчної дiяльностi" та "вiддiл державного регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй" у всiх вiдмiнках замiнено словами "департамент регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi" та "вiддiл державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26 травня 2015 року N 538)

     1. Заявка на видачу лiцензiй у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi оформлюється суб'єктом пiдприємницької дiяльностi за встановленою формою.

     2. Розгляд заявок на видачу лiцензiй у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що здiйснюється у режимi автоматичного лiцензування, проводиться вiддiлом нетарифного регулювання за участю вiддiлу державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi департаменту державної полiтики у сферi зовнiшньої торгiвлi, торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю, яке здiйснює розгляд заявок на предмет контролю за застосуванням до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi спецiальних санкцiй згiдно зi статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     Розгляд заявок на видачу лiцензiй у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що здiйснюється в режимi неавтоматичного лiцензування, проводиться вiддiлом нетарифного регулювання за участю вiддiлу iнструментiв регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, вiддiлу державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi департаменту регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, вiддiлу правового забезпечення зовнiшньоекономiчної дiяльностi юридичного департаменту.

(абзац другий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 21.05.2008р. N 178, наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538)

     Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України пiд час розгляду заявок на видачу лiцензiй у сферi нетарифного регулювання отримує iнформацiю щодо вiдповiдностi контрактних цiн iснуючiй кон'юнктурi певного ринку товарiв, а в разi запровадження режиму квотування товарiв - щодо вiдповiдностi контрактних цiн зовнiшньоекономiчного договору (контракту), укладеного в поточному маркетинговому роцi, кон'юнктурi певного ринку товарiв, що склалася на дату його укладення, вiд державного пiдприємства "Державний iнформацiйно-аналiтичний центр монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв" або iнших спецiалiзованих державних пiдприємств, установ i органiзацiй, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України.

(пункт 2 доповнено абзацом третiм згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538)

     3. Зазначенi в абзацi другому пункту 2 вiддiли згiдно з цим Порядком та в межах своєї компетенцiї здiйснюють розгляд заявок з таких питань:

     вiддiл iнструментiв регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi департаменту регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi - на предмет наявностi квот i контролю за їх використанням;

(абзац другий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538)

     вiддiл державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi департамент регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi - на предмет контролю за застосуванням до суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi спецiальних санкцiй згiдно зi статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     вiддiл правового забезпечення зовнiшньоекономiчної дiяльностi юридичного департаменту - щодо вiдповiдностi умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту) законодавству України та мiжнародним правовим нормам.

     Абзац п'ятий пункту 3 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 26.05.2015р. N 538)
(абзац п'ятий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 04.04.2007р. N 91, у редакцiї наказу Мiнiстерства економiки України вiд 21.05.2008р. N 178)

     4. Вiддiл нетарифного регулювання здiйснює приймання документiв на оформлення лiцензiй у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi, узагальнює висновки вiддiлiв, якi беруть участь в розглядi заявок, проводить оформлення та видачу лiцензiй або готує мотивовану вiдмову у їх видачi.

(пункт 4 у редакцiї наказу Мiнiстерства економiки України вiд 21.05.2008р. N 178)

     5. У разi запровадження режиму автоматичного лiцензування заявка на одержання лiцензiй та iншi необхiднi документи можуть подаватися в будь-який робочий день до митного оформлення товарiв.

     У разi запровадження режиму неавтоматичного лiцензування заявка на одержання лiцензiй та iншi необхiднi документи можуть подаватися в порядку надходження, який визначається вiдповiдно до дати реєстрацiї заявок, або одночасно до закiнчення оголошеного строку їх приймання.

     Прийняття заявок на одержання лiцензiй та iнших необхiдних документiв в порядку їх надходження, який визначається вiдповiдно до дати реєстрацiї заявок, здiйснюється до моменту вичерпання встановленої квоти.

     Прийняття заявок на одержання лiцензiй та iнших необхiдних документiв одночасно до закiнчення оголошеного строку їх приймання здiйснюється вiд усiх заявникiв незалежно вiд обсягiв встановленої квоти. Строк прийняття заявок становить не менше нiж 21 день. Розподiл квот буде здiйснюватись з урахуванням даних щодо використання ранiше одержаних лiцензiй та необхiдностi видачi лiцензiй на товари в економiчно обґрунтованiй кiлькостi.

(абзац четвертий пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 14.09.2007р. N 302)

     При розглядi поданих заявок одночасно, у разi запровадження неавтоматичного лiцензування вперше, розподiл квот здiйснюється пропорцiйно обсягам, зазначеним у заявках суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

(пункт 5 доповнено абзацом п'ятим згiдно з наказом Мiнiстерства економiки України вiд 04.04.2007р. N 91)

     6. Уся iнформацiя стосовно процедур подання заявок на одержання лiцензiй та iнших необхiдних документiв, а також обсягiв встановлених квот на товари у разi запровадження режиму неавтоматичного лiцензування в порядку оголошення строку прийняття заявок має розмiщуватись на WEB-сайтi Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України.

     7. Лiцензiї у сферi нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi або листи з вiдмовою у видачi лiцензiй мають право пiдписувати перший заступник Мiнiстра, заступник Мiнiстра - керiвник апарату, заступник Мiнiстра згiдно з розподiлом обов'язкiв, директор департаменту регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi або особа, яка його замiщує.

(абзац перший пункту 7 у редакцiї наказу Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 07.11.2011р. N 204)

     Абзац другий пункту 7 виключено

(згiдно з наказом Мiнiстерства економiчного розвитку i торгiвлi України вiд 07.11.2011р. N 204)
 
Заступник директора департаменту державної полiтики у сферi зовнiшньої торгiвлi, торговельних обмежень та контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю - начальник управлiння
В.Богданов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.