ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.06.2004р. N 25/5-15-39/7857-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо порушення вимог листа Держмитслужби

     Листом Держмитслужби вiд 13.04.04 N 25/5-15-38/4545-ЕП "Про органiзацiю роботи щодо незаконних судових рiшень" начальникiв регiональних митниць та митниць зобов'язано забезпечити захист економiчних iнтересiв держави в судових органах та не пiзнiше наступного дня пiсля винесення судового рiшення не на користь митного органу, надавати письмову iнформацiю по кожному такому факту.

     Разом с тим, деякими митницями (Донбаська, Пiвнiчна регiональна митницi, Миколаївська, Луганська митницi тощо) вимоги даного листа не виконуються, начальниками митниць несвоєчасно або взагалi не надсилається зазначена iнформацiя та копiї судових рiшень. У надiсланих до Держмитслужби матерiалах не висвiтлюються причини та умови, що зумовили винесення таких рiшень, в деяких випадках не надано вiдзивiв на позовнi заяви, пояснення на скарги, апеляцiйнi та касацiйнi скарги тощо.

     Пропонуємо начальникам регiональних митниць та митниць посилити контроль за належним виконанням вимог листа Держмитслужби вiд 13.04.04 N 25/5-15-38/4545-ЕП.

     При цьому попереджаємо, що при подальшому невиконаннi вимог зазначеного листа Держмитслужби, буде розглядатись питання щодо порушення дисциплiнарного провадження.

     Одночасно повiдомляємо, що останнiм часом мають мiсце спори щодо того чи є "Голос України" офiцiйним виданням.

     З метою однозначного застосування норм законодавства про офiцiйне опублiкування законодавчих та нормативно-правових актiв iнформуємо.

     За змiстом статтi 94 Конституцiї України функцiю офiцiйного оприлюднення прийнятих Верховною Радою України законiв здiйснює Президент України.

     Вiдповiдно до статтi 1 Указу Президента України вiд 10.06.97 N 503 "Про порядок офiцiйного оприлюднення нормативно-правових актiв та набрання ними чинностi" офiцiйними друкованими виданнями є:

     "Офiцiйний вiсник України";
     "Вiдомостi Верховної Ради України";
     газета "Президентський вiсник";
     газета "Урядовий кур'єр".

     При цьому також слiд зауважити, що згiдно з частиною першою статтi 57 Конституцiї України закони та iншi нормативно-правовi акти, що визначають права i обов'язки громадян, мають бути доведенi до вiдома населення у порядку, встановленому законом.

     За видами правових актiв щодо суб'єктiв нормотворення в Українi закони України мають вищу юридичну силу.

     Положеннями статтi 22 Закону України вiд 23.09.97 N 593 "Про порядок висвiтлення дiяльностi органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування в Українi засобами масової iнформацiї" встановлено, що закони України, постанови Верховної Ради України, укази та розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України, постанови Верховного Суду України та Конституцiйного Суду України, рiшення органiв мiсцевого самоврядування, iншi нормативно-правовi акти публiкуються в офiцiйних виданнях (вiдомостях, бюлетенях, збiрниках, iнформацiйних листках тощо) та друкованих засобах масової iнформацiї вiдповiдних органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування.

     Згiдно зi статтею 75 Конституцiї України єдиним органом законодавчої влади в Українi є парламент - Верховна Рада України, одним з повноважень якого є прийняття законiв (п.3 ст. 85 Конституцiї України).

     Вiдповiдно до пункту 7 Статуту редакцiї газети Верховної Ради Української РСР "Голос України" затвердженого постановою Президiї Верховної Ради Української РСР вiд 18.03.91 N 844, газета "Голос України", засновником якої є Верховна Рада України (постанова Верховної Ради Української РСР вiд 16.10.90 N 380), за дорученням засновника публiкує закони Української РСР та iншi рiшення Верховної Ради Української РСР, а також укази i постанови її Президiї, проекти законодавчих актiв, що потребують широкого i негайного обнародування, матерiали про пленарнi засiдання Верховної Ради Української РСР, роботу її постiйних комiсiй та комiтетiв.

     У своїх публiкацiях газета проводить офiцiйну лiнiю Верховної Ради Української РСР з соцiально-економiчних, полiтичних, екологiчних та iнших важливих питань життя республiки.

     Деякi закони України також посилаються на газету "Голос України" як офiцiйне друковане видання, зокрема Закони України:

     - "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" вiд 07.12.00 N 2121 (абзац 6 статтi 9);

     - "Про захист економiчної конкуренцiї" вiд 11.01.01 N 2210 (абзац 5 частини 1 статтi 56);

     - "Про вибори народних депутатiв" вiд 18.10.01 N 2766 (частина 7 статтi 34);

     - "Про вибори Президента України" вiд 05.03.99 N 474 (частина 9 статтi 41);

     - "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкротом" вiд 14.05.92 N 2343 ( абзац 19 статтi 1).

     Разом з цим слiд зазначити, що статтею 6.10.3. Регламенту Верховної Ради України, уведеного в дiю постановою Верховної Ради України вiд 27.04.94 N 130, встановлено, що пiдписанi Президентом закони та iншi акти, прийнятi Верховною Радою, публiкуються державною та росiйською мовами Президiєю Верховної Ради у "Вiдомостях Верховної Ради України" протягом 30 днiв, а також в газетi "Голос України" протягом 5 днiв i є офiцiйним опублiкуванням.

     Таким чином, враховуючи вищевикладене, на сьогоднiшнiй день офiцiйно друкованими виданнями є:

     "Офiцiйний вiсник України";
     "Вiдомостi Верховної Ради України";
     газети "Президентський вiсник", "Урядовий кур'єр" та "Голос України".

Заступник Голови Служби А.I. Педешко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.