МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

Н А К А З

02.07.2004 N 56/5


Про внесення змiн та доповнень до Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 липня 2004 р. за N 815/9414


     Вiдповiдно до Положення про Мiнiстерство юстицiї України, затвердженого Указом Президента України вiд 30.12.97 N 1396 (iз змiнами та доповненнями), та Положення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств, iнших органiв виконавчої влади, органiв господарського управлiння та контролю, що зачiпають права, свободи й законнi iнтереси громадян або мають мiжвiдомчий характер, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.92 N 731 (iз змiнами та доповненнями), наказую:

     1. Унести змiни та доповнення до Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 31.07.2000 N 32/5, зареєстрованого в Мiн'юстi України 31.07.2000 за N 458/4679, що додаються.

     2. Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв (Бутрименко В.В.) забезпечити державну реєстрацiю цього наказу в установленому законодавством порядку.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра Горбунову Л.М.

Мiнiстр О.В.Лавринович

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства юстицiї України
02.07.2004 N 56/5
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 липня 2004 р. за N 815/9414

ЗМIНИ
до Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру

     1. Пункт 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2. Цей Порядок визначає процедуру скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру (далi - скасування рiшення про державну реєстрацiю), момент виключення з державного реєстру нормативно-правового акта, рiшення про державну реєстрацiю якого скасовано, опублiкування висновку про скасування рiшення про державну реєстрацiю, оскарження скасування рiшення про державну реєстрацiю тощо".

     2. Пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Скасування рiшення про державну реєстрацiю застосовується до нормативно-правових актiв, якi пройшли державну реєстрацiю в Мiнiстерствi юстицiї України або територiальних управлiннях юстицiї i є чинними на момент скасування рiшення про державну реєстрацiю (акти, якi не визнано такими, що втратили чиннiсть, у встановленому законодавством порядку)".

     3. Пункт 4 доповнити пiдпунктом 4.3 такого змiсту:

     "4.3. Одержанням повiдомлення вiд Держпiдприємництва України або його територiального органу про виявлення будь-якої обставини, визначеної у частинi першiй статтi 25 Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

     У зв'язку з цим пiдпункти 4.3-4.4 пункту 4 вважати вiдповiдно пiдпунктами 4.4-4.5.

     4. Пункт 5 викласти в такiй редакцiї:

     "5. Скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта здiйснює реєструючий орган, який здiйснив державну реєстрацiю цього акта.

     У разi надходження до Мiнiстерства юстицiї України скарги на нормативно-правовий акт, зареєстрований територiальним управлiнням юстицiї, або в разi виявлення Мiн'юстом України пiд час перевiрки зареєстрованого територiальним управлiнням юстицiї нормативно-правового акта, що суперечить чинному законодавству, Мiнiстерство юстицiї України має право скасувати рiшення про державну реєстрацiю такого акта за встановленою цим Порядком процедурою.

     Скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта здiйснюється незалежно вiд часу його державної реєстрацiї".

     5. У пунктi 6:

     5.1 в абзацi першому слово "також" вилучити;

     5.2 абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "При надходженнi пропозицiй вiд центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади, органiв прокуратури, суду або громадян реєструючий орган аналiзує цi пропозицiї, здiйснює перегляд нормативно-правового акта, щодо якого надiйшла пропозицiя, на вiдповiднiсть чинному законодавству за станом на момент перегляду та приймає вiдповiдне рiшення залежно вiд результатiв перегляду";

     5.3 абзаци третiй та четвертий вилучити;

     5.4 додати новий абзац такого змiсту:

     "Зазначена вимога не поширюється на випадки одержання повiдомлення вiд Держпiдприємництва України або його територiального органу про виявлення будь-якої обставини, визначеної у частинi першiй статтi 25 Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

     6. Пункт 7 викласти в такiй редакцiї:

     "7. У разi виникнення обставин, зазначених у пунктi 4 цього Порядку, реєструючий орган попередньо письмово пропонує органу, що видав нормативно-правовий акт, у 5-денний строк привести його у вiдповiднiсть до чинного законодавства шляхом внесення змiн або визнати таким, що втратив чиннiсть, i вiдповiдний нормативно-правовий акт у цей самий строк подати на державну реєстрацiю в установленому законодавством порядку.

     Якщо пiд час перегляду виявлено, що зареєстрований нормативно-правовий акт видано суб'єктом нормотворення з порушенням законодавства, зокрема з перевищенням компетенцiї, рiшення про державну реєстрацiю такого акта скасовується реєструючим органом без дотримання процедури, передбаченої абзацом першим цього пункту".

     7. Пункт 8 вилучити.

     У зв'язку з цим пункти 9-21 уважати вiдповiдно пунктами 8-20.

     8. Пункт 8 викласти в такiй редакцiї:

     "8. При невиконаннi органом, що видав нормативно-правовий акт, вимоги, установленої абзацом першим пункту 7 цього Порядку, реєструючий орган скасовує рiшення про державну реєстрацiю цього нормативно-правового акта".

     9. У пунктi 9 слова "Рiшення про скасування державної реєстрацiї нормативно-правового акта" замiнити словами "Скасування рiшення про державну реєстрацiю".

     10. Доповнити Порядок пунктами 11-12 такого змiсту:

     "11. Затверджений Висновок про скасування рiшення про державну реєстрацiю облiковується реєструючим органом у журналi облiку скасування рiшень про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв (додаток 2) за датою його затвердження, вiдповiдно до чого йому присвоюється номер, що складається з двох частин: число перед дробом - це порядковий номер, що починається з кожного нового року; пiсля дробу - це номер, що означає загальну кiлькiсть нормативно-правових актiв, рiшення про державну реєстрацiю яких скасовано протягом усього перiоду дiяльностi.

     12. На копiї нормативно-правового акта, яка мiститься у реєструючого органу, ставиться штамп з написом про скасування рiшення про державну реєстрацiю за встановленим зразком (додаток 3).

     Напис наноситься штемпельною фарбою червоного кольору".

     У зв'язку з цим пункти 11-20 уважати вiдповiдно пунктами 13-22.

     11. У пунктi 13:

     11.1 слова "в той же день" замiнити словами "наступного дня";

     11.2 слова "органу, який внiс пропозицiю щодо скасування" вилучити.

     12. У абзацi першому пункту 14 слова "термiн з дня отримання повiдомлення про скасування" замiнити словами "строк з дня отримання повiдомлення про це", а слово "повiдомленням" замiнити словом "iнформуванням".

     13. Пункт 15 викласти в такiй редакцiї:

     "15. Якщо за результатами оскарження органом вищого рiвня буде визнано неправомiрним скасування рiшення про державну реєстрацiю, Висновок та напис про скасування рiшення про державну реєстрацiю реєструючим органом анулюються, про що в цей самий день повiдомляється органу, що видав нормативно-правовий акт, а в журналi облiку скасування рiшень про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв (графа "Примiтка") робиться вiдповiдна вiдмiтка".

     14. Пункт 16 викласти в такiй редакцiї:

     "16. Нормативно-правовий акт, рiшення про державну реєстрацiю якого скасовано, виключається з державного реєстру через 10 днiв пiсля затвердження Висновку про скасування рiшення про державну реєстрацiю, а в разi оскарження скасування рiшення про державну реєстрацiю - з дня отримання реєструючим органом висновку за результатами розгляду такої скарги.

     Про виключення з державного реєстру повiдомляється органу, що видав нормативно-правовий акт, рiшення про державну реєстрацiю якого скасовано, та органу, який внiс пропозицiю щодо скасування рiшення про державну реєстрацiю".

     15. Пункти 18-19 вилучити.

     У зв'язку з цим пункти 20-22 вважати вiдповiдно пунктами 18-20.

     16. У пунктi 18 слово "управлiнь" замiнити словами "територiального управлiння".

     17. У пунктi 19 слово "термiн" замiнити словом "строк".

     18. У вiдмiтках до додаткiв вилучити вiдповiдно "п. 10", "п. 16", "п. 17".

Директор Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв В.В.Бутрименко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.