АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 30 червня 2004 року N 494


Про затвердження Iнструкцiї про порядок тримання осiб, затриманих органами Державної прикордонної служби України в адмiнiстративному порядку за порушення законодавства про державний кордон України i за пiдозрою у вчиненнi злочину

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 липня 2004 р. за N 886/9485


     З метою врегулювання порядку тримання осiб, затриманих органами Державної прикордонної служби України в адмiнiстративному порядку за порушення законодавства про державний кордон України i за пiдозрою у вчиненнi злочину, згiдно iз Законом України "Про Державну прикордонну службу України" наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок тримання осiб, затриманих органами Державної прикордонної служби України в адмiнiстративному порядку за порушення законодавства про державний кордон України i за пiдозрою у вчиненнi злочину (додається).

     2. Керiвництву регiональних управлiнь, органiв охорони державного кордону i морської охорони, Нацiональної академiї Державної прикордонної служби України спланувати i провести комплекс органiзацiйних i практичних заходiв щодо вивчення та виконання вимог зазначеної Iнструкцiї.

     3. Наказ Державного комiтету у справах охорони державного кордону України вiд 12 квiтня 1996 року N 176 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок тримання та охорони у Прикордонних вiйськах України затриманих осiб", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 14 червня 1996 року за N 300/1325 (iз змiнами i доповненнями), вважати таким, що втратив чиннiсть з набранням чинностi цим наказом.

     4. Наказ оголосити всiм зацiкавленим особам у частинi, що їх стосується.

Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник М. М. Литвин

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України
вiд 30 червня 2004 р. N 494
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 липня 2004 р. за N 886/9485

Iнструкцiя
про порядок тримання осiб, затриманих органами Державної прикордонної служби України в адмiнiстративному порядку за порушення законодавства про державний кордон України i за пiдозрою у вчиненнi злочину

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя регулює умови тримання осiб, затриманих органами охорони державного кордону та органами морської охорони Державної прикордонної служби України (далi - органами Державної прикордонної служби України) в адмiнiстративному порядку за порушення законодавства про державний кордон України i за пiдозрою у вчиненнi злочину.

     1.2. Для тримання та охорони затриманих осiб за рiшенням Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України створюються пункти тимчасового тримання затриманих (далi - ПТТ) та спецiально обладнанi примiщення (далi - СП), якi забезпечують виконання цього завдання.

     ПТТ - спецiально обладнаний комплекс примiщень для тримання правопорушникiв, затриманих в адмiнiстративному порядку та за пiдозрою у вчиненнi злочину на пiдставi рiшення слiдчого у порядку, передбаченому Кримiнально-процесуальним кодексом України (далi - КПК України).

     СП - спецiально обладнане примiщення для тримання правопорушникiв, затриманих в адмiнiстративному порядку.

     ПТТ створюються, як правило, у мiсцях дислокацiї органiв Державної прикордонної служби України, СП створюються в мiсцях дислокацiї пiдроздiлiв охорони державного кордону.

     1.3. Органiзацiя роботи ПТТ та здiйснення контролю за його дiяльнiстю покладається на начальника штабу органу Державної прикордонної служби України. Органiзацiя та здiйснення тримання затриманих осiб у СП покладаються на начальника пiдроздiлу охорони державного кордону, у якому зазначене СП облаштоване.

     Наказом начальника органу Державної прикордонної служби визначається персональний склад вiйськовослужбовцiв пiдроздiлiв, у яких є обладнане СП, для забезпечення охорони затриманих осiб. З цими вiйськовослужбовцями штабом органу Державної прикордонної служби України проводяться вiдповiднi заняття та приймаються залiки.

     Органiзацiя служби в ПТТ, харчування, лазнево-прального обслуговування, забезпечення питною водою затриманих, пiдтримання належного санiтарного стану покладаються на начальника ПТТ, який пiдпорядковується начальниковi органу Державної прикордонної служби України та начальниковi штабу цього органу.

     Охорона затриманих у ПТТ здiйснюється силами особового складу ПТТ, у СП - вiйськовослужбовцями пiдроздiлiв, у яких є СП, що пройшли спецiальну пiдготовку i склали залiки. Рiшення про залучення вiйськовослужбовцiв до охорони затриманих осiб оформляються окремим наказом начальника органу Державної прикордонної служби України.

     1.4. Дiяльнiсть ПТТ будується на суворому дотриманнi Конституцiї України, вимог Загальної Декларацiї прав людини, Мiжнародного пакту про громадянськi та полiтичнi права, Конвенцiї про захист прав i основних свобод людини, Конвенцiї ООН про статус бiженцiв, iнших мiжнародних норм та стандартiв поводження iз затриманими особами та iнших актiв законодавства України. Вiдповiдальнiсть за дотримання законностi в ПТТ несе начальник органу Державної прикордонної служби. Контроль за функцiонуванням ПТТ здiйснюється уповноваженим структурним пiдроздiлом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України. Нагляд за дотриманням законностi в ПТТ (СП) здiйснюється органами прокуратури України.

2. Обладнання пунктiв тимчасового тримання та спецпримiщень

     2.1. ПТТ являють собою комплекс примiщень, який мiстить в собi не менше трьох камер для тримання затриманих в адмiнiстративному порядку осiб, спецiальну камеру для розмiщення затриманих осiб, за пiдозрою у вчиненнi злочину, кiмнату дiзнання, кiмнату для проведення обшуку й особистого огляду, кiмнату для зберiгання речей, кiмнату для проведення медичного огляду, санiтарний пропускник, що складається з туалету, умивальника та душової кiмнати, мiсце несення служби персоналом ПТТ, в одному з примiщень ПТТ обладнується їдальня, у якiй мають бути примiщення для зберiгання добового запасу продуктiв, примiщення для первинної обробки продуктiв, примiщення для приготування i роздавання їжi, примiщення для миття i зберiгання столового i кухонного посуду та кiмната для персоналу їдальнi (облаштування та утримання примiщень їдальнi здiйснюється вiдповiдно до вимог нормативних актiв Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України), окреме примiщення для проведення побачень утримуваних осiб з рiдними, кабiнет начальника ПТТ, а також майданчик для прогулянок.

     Матерiально-технiчними засобами об'єкти i примiщення ПТТ забезпечуються згiдно зi штатами та нормами, затвердженими наказами Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України, а також затвердженими в установленому порядку табелями належностi.

     Обладнання ПТТ здiйснюється вiдповiдними службами органiв Державної прикордонної служби України з метою забезпечення умов для належної охорони примiщень i територiй ПТТ (мiсць тримання) та режиму тримання осiб, якi перебувають пiд охороною (далi - затриманi).

     2.2. ПТТ розмiщуються в окремих будiвлях, а якщо це неможливо, то в примiщеннях, повнiстю iзольованих вiд iнших будiвель та примiщень. Вони повиннi бути вiддаленi вiд житлових i громадських будiвель на вiдстань не менше 50 м.

     2.3. Вхiд у ПТТ здiйснюється через контрольно-пропускний пункт (далi - КПП). Вхiднi та вихiднi дверi обладнуються кватирками з вiчками дiаметром близько 140 мм та електромеханiчними засувами, вiдчинення дверей здiйснюється старшим змiни охорони.

     2.4. На територiї ПТТ, безпосередньо бiля режимного блоку, обладнується прогулянковий майданчик, територiя якого огороджується суцiльним, без будь-яких виступiв, цегляним або залiзобетонним парканом заввишки не менше 2 метрiв, над яким укрiплюється металева арматурна решiтка дiаметром 19 мм з розмiром вiчка 10 х 20 см, яка по периметру обварюється металевим кутом i мiцно крiпиться до паркану. Його площа визначається з розрахунку 3,0 м2 на одну людину i можливостi одночасного перебування на прогулянцi утримуваних осiб, якi перебувають у найбiльшiй за кiлькiстю мiсць камерi, але не менше 16 м2.

     Майданчик асфальтується (бетонується) або робиться з утрамбованого ґрунту без твердих включень. У дворi встановлюється на вiдстанi не менше 2 м вiд паркану закрiплена в покриття лавка, а в одному з куткiв - урна для смiття.

     У дверях, якi використовують для пропуску на територiю двору, обладнується оглядове вiчко.

     2.5. У всiх камерах, коридорах та iнших примiщеннях мiж вiконними рамами встановлюються металевi ґрати, якi зробленi з сiтки з розмiром чарунок 12 х 20 см, з круглої за вертикаллю (дiаметром не менше 19 мм) та штабової за горизонталлю (з перерiзом 60 х 12 мм) сталi. Вiконнi отвори зсередини захищають металевою сiткою з розмiром вiчок 0,5 х 0,5 см i склять зсередини та ззовнi армованим склом. Розмiри вiкон у камерах мають забезпечувати рiвень iнсоляцiї згiдно з гiгiєнiчними нормами [для забезпечення природного освiтлення в камерах вiконнi отвори слiд виконувати з розрахунку 1:8 (площа свiтлових отворiв до площi пiдлоги)], але не повиннi бути меншими за шириною вiд 0,9 м i за висотою 0,5 м. Вiконнi фрамуги виготовляють стулчастими, вони повиннi мати кватирки для вентиляцiї камер. Вiкна камер та iнших примiщень, у яких можуть перебувати утримуванi особи, розташовуються не нижче 160 сантиметрiв вiд пiдлоги. На вiкнах, замiсть пiдвiконникiв, встановлюються закругленi скоси з округлими краями. У вiконних рамах монтуються вiдкиднi фрамуги. Зовнiшнi рами робляться суцiльними, внутрiшнi - одностулчастими. Внутрiшнi рами вiкон камер, санпропускника i туалету повиннi бути заскленi прозорим органiчним склом завтовшки не менше 4 мм, зовнiшнi - армованим або рифленим. Вiкна камер зовнiшнiми металевими жалюзями не обладнуються.

     2.6. Затриманих в адмiнпорядку та затриманих за пiдозрою у вчиненнi злочину тримають у камерах ПТТ з повним iнженерним обладнанням, з природним та штучним освiтленням згiдно iз санiтарними нормами з розрахунку не менше 4 м2 корисної площi на особу без урахування дiлянки на умивальники та унiтази. Вагiтнi жiнки й жiнки, якi мають при собi дiтей, розмiщуються в найбiльш освiтлених камерах з розрахунку 4,5 м2 корисної площi на особу, в медичних iзоляторах для хворих - 7,0 м2 на особу.

     Камери ПТТ по обидва боки коридору мають бути розташованi таким чином, щоб дверi однiєї камери не були навпроти дверей iншої. Уся площа камери повинна проглядатися через оглядовий отвiр, який влаштовується у дверях. Бетонна пiдлога покривається лiнолеумом на утепленiй основi.

     Стiни камер без будь-яких виступiв i кутiв, гладкi, покритi шаром цементного розчину. Зовнiшнi стiни камер, а також внутрiшнi стiни, що вiддiляють камери вiд службово-господарських примiщень, укрiплюються арматурною сталлю дiаметром 12 мм, вiчком 150 х 150 мм iз штукатуренням.

     Камерний блок вiд блоку службових та господарських примiщень вiддiляється металевими ґратами, як i камера затриманих за пiдозрою у скоєннi злочину вiд камер затриманих в адмiнiстративному порядку.

     У камерах встановлюються:

     санiтарнi вузли: туалет з умивальником розмiщуються в окремих кабiнах з дверима, що вiдкриваються назовнi. Кабiна повинна мати перегородку заввишки 1,5 м вiд пiдлоги санiтарного вузла. Перегородки санвузлiв i мiсця для умивальникiв облицьовуються плиткою по сiтцi. У разi неможливостi встановлення санвузлiв у камерах, вони обладнуються в коридорi. Змивнi бачки, труби та iншi санiтарно-технiчнi пристрої розмiщуються у нiшах, якi обшиваються, а опалювальнi прилади надiйно загороджуються металевими сiтками;

     столи для приймання їжi та лави (стiльцi) з розрахунку периметра столiв i довжини лавок по 0,4 погонних метри на одну людину;

     навiснi шафи i прилiжковi тумбочки (одна на двi людини) для зберiгання продуктiв харчування i предметiв особистої гiгiєни.

     Усе облаштування камер виготовляється з мiцного незаймистого матерiалу, прикрiпленого наглухо до пiдлоги або стiн. Гострi кути i виступи повиннi бути заокругленi.

     У кiмнатi дiзнання, крiм закрiплених столу i табуреток, має бути залiзна шафа (ящик) для зберiгання документiв.

     Пiд час опалювального сезону температуру в камерах слiд пiдтримувати не нижче +18” C.

     Провiтрювання камер проводиться не менше двох разiв на добу пiд час прогулянок затриманих незалежно вiд пори року. У камерних примiщеннях установлюються:

     а) припливна примусова вентиляцiя iз розташуванням повiтропроводiв у коридорах, уздовж стiни з розмiщенням припливних отворiв у стiнах камер;

     б) витяжна природна вентиляцiя - через окремi для кожної камери витяжнi канали.

     Дверi камер та iнших примiщень можуть бути дерев'яними (завтовшки не менше 6 см) i суцiльнометалевими з розмiром полотна за висотою 190 см та за шириною 75 см. Їх слiд навiшувати з лiвого боку до входу i вiдчиняти за дверну клямку в бiк коридору. Кут вiдкриття дверей передбачається з розрахунку одночасного входу (виходу) не бiльш як однiєї особи. Для цього з боку коридору встановлюються обмежувачi (упори), що фiксують вiдчинення дверей на певний кут. Iз зовнiшнього боку вони оббиваються дерматином iз шаром повстини або поролону.

     У дверях камер на висотi 120 см вiд пiдлоги обладнуються кватирки розмiром 15 х 20 см для передавання їжi. Iз середини дверi камер обшиваються сталевим листом i укрiплюються металевими кутниками по всьому периметру з ретельним припасуванням їх до коробок дверей. У середнiй частинi дверей камер, санпропускникiв для здiйснення контролю за поведiнкою затриманих на висотi 150 см вiд пiдлоги обладнуються оглядовi вiчка дiаметром близько 140 мм у бiк огляду i 40 мм - з протилежного боку. Цi отвори потрiбно склити прозорим органiчним склом i зачиняти дверцятами з гуми, що безшумно обертаються. Конус отвору забивається штампованим за формою металевим корпусом.

     Двернi замки камер повиннi бути накладними i зачинятися на перший оберт автоматично, а потiм - на два оберти ключем.

     Ключi вiд замкiв камер виготовляються у чотирьох екземплярах. Два екземпляри ключiв зберiгаються у начальника ПТТ, третiй - у сейфi старшого змiни охорони, четвертий (резервний) - в опечатаному виглядi в оперативного чергового органу Державної прикордонної служби України. Ключi вiд замкiв СП виготовляються в трьох екземплярах: два з них зберiгаються у чергового пiдроздiлу охорони кордону, а один - у начальника пiдроздiлу у сейфi.

     Облiк ключiв вiд ПТТ (спецiальних примiщень) ведеться у журналi облiку службових ключiв (додаток 1), який зберiгається у начальника ПТТ (чергового пiдроздiлу охорони кордону), у якому облiковуються кожна їх видача i повернення.

     2.7. Для розмiщення затриманих за пiдозрою у вчиненнi злочину спецiально обладнується камера, у якiй максимально унеможливлюється їх спiлкування з iншими затриманими. Ця камера вiдокремлюється вiд iнших металевою решiткою та обладнується посиленими засобами охоронної сигналiзацiї з пiдключенням охоронних шлейфiв вiконних решiток i дверей до окремих гнiзд концентратора малої ємностi, встановлених у кiмнатах чергової змiни охорони. Санвузол робиться без перегородки. На час перебування в цiй камерi затриманих, бiля дверей виставляється iнспектор iз змiни охорони.

     2.8. З метою запобiгання втечам, крадiжкам та iншим злочинним дiям утримуваних осiб мiсце для зберiгання спецiальних засобiв фiзичного впливу та iншi уразливi мiсця ПТТ обладнуються датчиками охоронно-пожежної, охоронно-попереджувальної та тривожної сигналiзацiй iз встановленням приймального апарату в кiмнатах чергової змiни охорони. Визначення уразливих мiсць проводиться пiд час обстеження примiщення ПТТ комiсiєю на чолi з начальником штабу органу Державної прикордонної служби не менш як один раз на квартал iз складанням актiв комiсiйного обстеження, якi зберiгаються в окремiй справi у несекретному дiловодствi органу Державної прикордонної служби.

     2.9. Для проведення побачень затриманих осiб з рiдними в ПТТ видiляється окреме примiщення iз спецiально обладнаними кабiнами.

     2.10. Для прийняття i контролю за змiстом та якiстю продовольчих i речових передач видiляється примiщення або iнше мiсце, яке має вiдповiдати санiтарно-гiгiєнiчним нормам. Забороняється передавати затриманим алкогольнi напої, швидкопсувнi харчовi продукти, консерви домашнього приготування, наркотичнi засоби тощо, а лiкарськi засоби та предмети медичного призначення видаються з дозволу лiкаря органу Державної прикордонної служби. Перелiк продуктiв, якi дозволяється передавати утримуваним, затверджується начальником органу Державної прикордонної служби i вивiшується на видному мiсцi у примiщеннi для проведення побачень.

     2.11. Допомiжнi примiщення ПТТ: кiмнати для побачень, приймання передач, зберiгання господарських речей, комори тощо можуть розташовуватись поза режимним блоком.

     2.12. Освiтлення в камерах та iнших примiщеннях - електричне з прихованою електропроводкою, яке у нiчний час повинно бути приглушеним, а також природне. Електролампочки монтуються у нiшах на стелi, загороджуються органiчним склом або iншим прозорим матерiалом, який не б'ється. Вимикачi встановлюються з боку коридору для кожного примiщення. Бiля дверей туалету i санiтарного пропускника обладнуються штепсельнi розетки.

     2.13. З метою безумовного дотримання дiючих санiтарно-гiгiєнiчних правил кожний ПТТ обладнується санiтарними пропускниками, де встановлюються душовi кабiни iз гарячою та холодною проточною водою, дезiнфекцiйнi камери, пральнi машини. Пропускна здатнiсть санiтарних пропускникiв розраховується на обробку i миття затриманих пiд час приймання до ПТТ та не менше одного разу на 7 дiб протягом їх перебування в установi.

     Примiщення чергового по ПТТ розташовувати таким чином, щоб вiн мав можливiсть вiзуально контролювати вхiд у будiвлю та пересування по всьому коридору.

     2.14. Усi внутрiшнi службовi примiщення та майданчик для прогулянок обладнуються звуковою або свiтловою сигналiзацiєю i телефоном для виклику старшого змiни охорони.

     2.15. У кожнiй камерi (спецiальному примiщеннi) вивiшуються розпорядок дня i календар, а також правила внутрiшнього розпорядку.

     2.16. Забороняється використовувати ПТТ без належного обладнання, у т. ч. засобами сигналiзацiї i зв'язку (мiжнародного зв'язку).

     2.17. Пiдготовка службових примiщень для забезпечення нормального виконання функцiональних обов'язкiв пiдроздiлом охорони ПТТ, обладнання їх засобами сигналiзацiї i зв'язку покладаються на керiвництво та вiдповiднi служби структурних пiдроздiлiв органiв Державної прикордонної служби України, до яких структурно входить ПТТ, а також на начальника ПТТ.

3. Особливостi прийняття та режиму тримання осiб у ПТТ

     3.1. У мiсцях тримання затриманих помiщаються особи, якi:

     затриманi згiдно зi статтею 106 КПК України за пiдозрою у вчиненнi злочину, - до трьох дiб;

     затриманi в адмiнiстративному порядку, - до трьох дiб з письмовим повiдомленням про це прокурора протягом двадцяти чотирьох годин з моменту затримання або на строк до десяти дiб з санкцiї прокурора, якщо правопорушники не мають документiв, що посвiдчують їх особу, у тому числi iноземцi та особи без громадянства, якi незаконно перетнули державний кордон України i стосовно яких прийнято в установленому порядку рiшення про передавання їх прикордонним органам сумiжної держави на час, необхiдний для такого передавання. Пiдготовкою матерiалiв для продовження термiнiв тримання та у потрiбних випадках отриманням санкцiї прокурора для цього займаються пiдроздiли дiзнання органiв Державної прикордонної служби;

     затриманi згiдно з дорученнями правоохоронних органiв України в пунктах пропуску через державний кордон та розшукуються за пiдозрою у вчиненнi злочину, переховуються вiд органiв дiзнання, слiдства та суду, ухиляються вiд вiдбуття кримiнального покарання та в iнших випадках, передбачених законодавством України, - до передавання затриманої особи iнiцiатору доручення або визначеному в дорученнi органу державної влади, але не бiльш як 3 доби.

     3.2. Правове становище затриманих iноземних громадян i осiб без громадянства визначається законодавством України, що встановлює права та обов'язки цих осiб пiд час їх перебування на територiї України, з обмеженнями, передбаченими законодавством для цiєї категорiї затриманих.

     3.3. Приймання затриманих осiб здiйснюється з 9.00 до 18.00 щодоби комiсiєю пiд керiвництвом начальника ПТТ, а за його вiдсутностi - старшим змiни охорони. До складу комiсiї можуть входити офiцер пiдроздiлу по роботi з iноземцями (старший офiцер штабу), офiцер пiдроздiлу забезпечення, медичний працiвник, офiцер вiддiлу дiзнання та адмiнiстративного провадження, старшi iнспектори (iнспектори) ПТТ. У СП приймання здiйснюється начальником пiдроздiлу або його заступником.

     Приймання затриманих, яких доставлено в iндивiдуальному порядку, здiйснює начальник ПТТ разом iз старшим змiни охорони у присутностi медичного працiвника.

     Приймання до ПТТ здiйснюється на пiдставi:

     рiшення суду про затримання;

     протоколу затримання пiдозрюваного вiдповiдно до статтi 106 КПК України, який повинен вiдповiдати вимогам, передбаченим чинним законодавством;

     протоколу про адмiнiстративне затримання.

     3.4. Про мiсце перебування особи, затриманої за вчинення адмiнiстративного правопорушення, негайно повiдомляються її близькi родичi, а на її прохання також власник вiдповiдного пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган.

     У разi затримання iноземних громадян за пiдозрою у вчиненнi злочину або в адмiнiстративному порядку термiном бiльше 3 годин за порушення законодавства про державний кордон України, офiцери груп по роботi з iноземцями органу Державної прикордонної служби України, за винятком випадкiв, коли такi iноземцi звертаються iз усними проханнями або письмовими заявами про надання їм статусу бiженця або притулку в Українi не пiзнiше як через 12 годин з моменту затримання, повiдомляють про факт, дату, пiдстави, мiсце затримання, установчi данi правопорушника дипломатичнi представництва або консульськi установи держав громадянської належностi затриманих, акредитованi в Українi. Якщо консульська установа країни громадянської належностi затриманого не акредитована в Українi, така iнформацiя у такому самому порядку надсилається до Управлiння консульської служби Мiнiстерства закордонних справ України (далi - МЗС України). Iнформацiя про iноземцiв, якi звернулись iз усними проханнями або письмовими заявами про надання їм статусу бiженця або притулку в Українi, а також про сам факт висловлювання таких прохань є конфiденцiйною, i тому, жодним чином, не повинна надаватись дипломатичним представництвам або консульським установам держав громадянської належностi затриманих. Копiї документiв про iнформування консульських установ додаються до кримiнальних справ чи справ про адмiнiстративнi правопорушення. Вихiдний номер повiдомлення консульських установ про затримання iноземцiв-правопорушникiв наводиться у первинному донесеннi за фактом затримання.

     3.5. Облiк затриманих ведеться в журналi реєстрацiї прибуття i вибуття затриманих осiб (додаток 2) черговим змiни охорони ПТТ i щодня перевiряється начальником ПТТ з вiдповiдними вiдмiтками про результати перевiрки. Порядок ведення зазначеного журналу реєстрацiї затриманих у СП перевiряє начальник пiдроздiлу щодня за наявностi затриманих.

     3.5.1. Документи, якi послужили пiдставою для помiщення в ПТТ (СП), звiльнення з-пiд охорони, а також iншi документи зберiгаються в особовiй справi затриманого (додаток 3).

     3.5.2. Особи, якi здiйснили правопорушення i затриманi на термiн бiльше 3 годин, пiдлягають дактилоскопiї у порядку, визначеному у спiльному наказi Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та Державного комiтету у справах охорони державного кордону України вiд 29.07.2002 N 723/435 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок функцiонування в органах внутрiшнiх справ та органах охорони державного кордону України облiку осiб, затриманих за порушення законодавства України про державний кордон та про правовий статус iноземцiв", зареєстрованому в Мiнiстерствi юстицiї України 09.10.2002 за N 819/7107.

     Дактилоскопiя правопорушникiв, якi доставляються в ПТТ органу Державної прикордонної служби України, здiйснюється начальником ПТТ або призначеною посадовою особою з числа вiйськовослужбовцiв ПТТ.

     Дактилоскопiя правопорушникiв, тримання яких здiйснюється у СП пiдроздiлiв охорони кордону, здiйснюється офiцером пiдроздiлу по роботi з iноземцями штабу органу Державної прикордонної служби України або дiзнавачем (залежно вiд складу дiзнавально-оперативної групи, яка працювала над уточненням обставин правопорушення), або спецiально призначеним офiцером пiдроздiлу органу Державної прикордонної служби, який затримав правопорушникiв.

     На iноземцiв та осiб без громадянства оформлюються дактилоскопiчнi карти у 3 примiрниках: перший, другий - надсилаються до головних управлiнь внутрiшнiх справ, управлiнь внутрiшнiх справ, управлiнь внутрiшнiх справ на транспортi МВС України за мiсцем здiйснення правопорушення, третiй - зберiгається в особовiй справi затриманого. Дактилоскопiчнi картки на iншi категорiї правопорушникiв виконуються в одному примiрнику i зберiгаються у їх особових справах.

     3.6. Пiд час приймання до ПТТ (СП) затриманим пiд пiдпис надається письмова iнформацiя про їх права зрозумiлою для особи мовою (включаючи право шукати притулку або статусу бiженця) i обов'язки та правила внутрiшнього розпорядку в ПТТ (СП), якi розробляються i затверджуються в органах Державної прикордонної служби. У якостi iнформацiї можуть використовуватись буклети та дайджести мiжнародних та правозахисних органiзацiй з питань правового статусу бiженцiв.

     3.7. Перед помiщенням у ПТТ (СП) затриманi особи, що вчинили злочин у порядку, передбаченому КПК України, пiдлягають особистому обшуку (затриманi в адмiнiстративному порядку - особистому огляду), а речi, якi є при них, - догляду. Особистий огляд (обшук) проводиться особами однiєї iз затриманими статi. Вилучення в осiб, затриманих за пiдозрою у вчиненнi злочину, речей i документiв оформляється протоколом особистого обшуку, а у затриманих в адмiнiстративному порядку - протоколом особистого огляду, догляду речей та вилучення речей i документiв.

     3.7.1. Обшук та огляд виконується черговим ПТТ, офiцером пiдроздiлу охорони кордону - в СП. Обшук та огляд завжди проводиться у присутностi двох понятих однiєї статi iз затриманою особою. Пiд час обшуку та огляду затриманого за ним здiйснюється постiйний нагляд для того, щоб вiн не знищив або сховав предмети та документи, якi можуть мати доказове значення. Пiсля виведення затриманого з примiщення воно ретельно оглядається. Суворо забороняється проводити обшук та огляд з приниженням людської гiдностi.

     3.7.2. Огляд складається з огляду тiла затриманого, його одягу, натiльної бiлизни, головного убору, взуття та iнших речей i предметiв.

     Затриманiй особi пропонується зняти верхнiй одяг, взуття, всю бiлизну, а з дозволу лiкаря - пластирнi наклейки, гiпсовi та iншi пов'язки, якщо вони є. Пiсля цього проводиться огляд тiла, пiд час якого ретельно перевiряють мiжпальцевi промiжки рук та нiг, пiдошви стопи, кистi рук, нiс, пахвовi ямки, промежину, а також хiрургiчнi рубцi i протези, якщо вони є, волосся на головi оглядають.

     Огляд одягу, взуття i бiлизни здiйснюють пiсля огляду тiла. Одяг ретельно оглядають i прощупують, особливо шви, складки, подвiйний шар матерiї i пiдкладку. Пiдозрiлi мiсця проколюють шилом i у разi потреби розпорюють по швах; кишенi, рукава одягу, брюки, бiлизну, шкарпетки, панчохи вивертають навиворiт.

     Взуття ретельно перевiряють з внутрiшнього i зовнiшнього бокiв, при цьому звертають увагу на пiдкладки, пiдклейки i пiдбори, якi у разi потреби можна вiдпорювати i знiмати. Металевi косяки i пiдкови з взуття знiмають, шнурки вилучають.

     Потiм переглядають решту одягу, який залишився на затриманому, з метою виявлення у ньому предметiв, документiв, грошей i цiнностей, якi не дозволено зберiгати в камерi.

     Пiсля проведення обшуку та огляду ретельно оглядають усi iншi речi, предмети i продукти, якi є у затриманої особи.

     Пiд час огляду продуктiв упаковку з них знiмають, сипучi продукти пересипають в iншу тару. Хлiбнi й ковбаснi вироби розрiзають на частини, рiдини переливають у пiдготовлений посуд. Консерви у металевих банках вiдкривають та перекладають їжу в iнший посуд. Пiд час огляду упаковки, тару i самi продукти ретельно перевiряють.

     3.7.3. Вiдомостi про виявленi пiд час обшуку й огляду грошi, документи, цiнностi та iншi речi, зберiгання яких у камерi не дозволено, заносяться в протокол особистого огляду та догляду i вилучення речей та документiв, який складається в двох примiрниках. Один примiрник видається затриманому, другий - залишається в справi.

     Зберiгаються вилученi пiд час обшуку й огляду речi в кiмнатi тримання в окремих пакетах, сумках iз зазначенням прiзвища власника. Грошi, документи, цiнностi зберiгаються в сейфi начальника ПТТ i облiковуються в журналi облiку цiнностей, документiв, нагород, вилучених у затриманих правопорушникiв (додаток 4).

     Пiд час переведення затриманої особи до iншого органу вилученi у нього грошi, цiннi речi, нагороди та документи пересилаються до мiсця його вибуття разом iз першим примiрником протоколу особистого догляду та огляду i вилучення речей та документiв.

     3.8. Затриманi перед помiщенням у ПТТ пiдлягають медичному огляду та санiтарнiй обробцi. Санiтарна обробка мiстить гiгiєнiчне миття затриманої особи пiд окремим душем. Про проведену санiтарну обробку медичним працiвником робиться запис у санiтарному журналi. Якщо виявлено, що затриманий має тiлеснi ушкодження, ознаки тортур, травм, включаючи психологiчнi чи явнi ознаки захворювання, медичний працiвник та начальник ПТТ вживають заходiв щодо надання йому невiдкладної медичної допомоги та направлення для подальшого лiкування у лiкувальнi заклади Мiнiстерства охорони здоров'я (далi - МОЗ України). Медичний працiвник зазначає цi дiї у санiтарному журналi (додаток 5).

     У разi виявлення у затриманого пiд час медичного огляду педикульозу, пiсля проведення обробки завошивленого, органiзовується камерна дезiнфекцiя його верхнього одягу та натiльної бiлизни, пiсля чого вiн помiщається в ПТТ.

     У разi виявлення у затриманого пiд час перебування у ПТТ ознак заразного (iнфекцiйного або паразитарного) захворювання вiн направляється для подальшого лiкування у лiкувальнi заклади МОЗ України, у камерi проводиться заключна дезiнфекцiя, органiзовується проведення камерної дезiнфекцiї речового майна (особистого верхнього одягу та натiльної бiлизни) та постiльної бiлизни осiб, що контактували з ним.

     У разi ускладнення епiдемiчної ситуацiї в органi Державної прикордонної служби пiд час проведення вакцинацiї особового складу затриманим також проводяться профiлактичнi щеплення за їх згоди та за вiдсутностi медичних протипоказань.

     3.9. Затриманi розмiщаються в ПТТ з дотриманням таких вимог iзоляцiї:

     чоловiки окремо вiд жiнок;

     особи, затриманi в адмiнiстративному порядку, та затриманi за пiдозрою у вчиненнi злочину окремо;

     сiм'ї або одинокi батьки з дiтьми розмiщуються окремо вiд iнших (у разi спроможностi ПТТ);

     дiти, розлученi з сiм'єю, окремо вiд дорослих;

     особи, затриманi за пiдозрою у вчиненнi злочину за однiєю i тiєю справою, а також затриманi в адмiнiстративному порядку за групове правопорушення, за письмовою вказiвкою особи, яка провадить дiзнання, або прокурора, - окремо один вiд одного;

     iноземцi та особи без громадянства - окремо вiд iнших осiб, а капiтани (шкiпери) суден, їх власники, а також начальники лову - окремо один вiд одного та вiд iнших членiв даної команди за рiшенням начальника органу Державної прикордонної служби України або начальника штабу цього органу;

     за письмовою вказiвкою особи, яка провадить дiзнання, або прокурора затриманi за пiдозрою у вчиненнi злочину можуть триматися окремо й на iнших пiдставах.

     Жiнки можуть прийматися в ПТТ з дiтьми у вiцi до 15 рокiв.

     3.10. Забороняється приймати в ПТТ (тримати у СП):

     заарештованих у дисциплiнарному порядку вiйськовослужбовцiв;

     вiйськовослужбовцiв i працiвникiв за трудовим договором частин, пiдозрюваних у вчиненнi суспiльно небезпечних дiй, якi мiстять ознаки злочинiв, не пов'язаних з незаконним перетинанням кордону.

     3.11. Матерiально-побутове забезпечення i медичне обслуговування затриманих i взятих пiд варту

     3.11.1. Новоприбулому затриманому начальник ПТТ (старший змiни охорони ПТТ) надає iндивiдуальне спальне мiсце (металеве або дерев'яне лiжко, прикрiплене до пiдлоги).

     Затриманi носять свiй одяг i взуття.

     Особам, якi не мають необхiдного за сезоном одягу, додатково за розпорядженням начальника органу Державної прикордонної служби України може видаватись вiйськове обмундирування без погонiв та знакiв розрiзнення, строк ношення якого закiнчився, або одяг, наданий благодiйними органiзацiями.

     3.11.2. Затриманi забезпечуються триразовим гарячим харчуванням, яке вiдповiдає культурним традицiям iноземцiв (у разi спроможностi органiв Державної прикордонної служби), згiдно iз затвердженими нормами.

     Затриманi зараховуються на продовольче забезпечення (харчування) i знiмаються з нього наказом начальника органу Державної прикордонної служби з будь-якого приймання їжi (снiданку, обiду, вечерi) залежно вiд часу їх прибуття i вибуття. Пiдставою для зарахування затриманих на продовольче забезпечення (харчування) i зняття з нього служить рапорт начальника ПТТ.

     У ПТТ приготування їжi здiйснюється штатними кухарями в спецiально обладнанiй для цього їдальнi, у СП - в їдальнi органу Державної прикордонної служби України (пiдроздiлу).

     Для найбiльш правильного i рацiонального витрачання продуктiв встановленої норми харчування складається розкладка продуктiв. Розкладка продуктiв складається начальником продовольчої служби спiльно з начальником медичної служби органу Державної прикордонної служби України, начальником їдальнi та iнструктором-кухарем (старшим кухарем). Вона пiдписується заступником начальника органу Державної прикордонної служби з тилу, начальниками медичної та продовольчої служб i затверджується начальником органу Державної прикордонної служби України. Вносити змiни до затвердженої розкладки продуктiв без дозволу начальника органу Державної прикордонної служби України забороняється.

     З метою урiзноманiтнення харчування, а також у разi вiдсутностi окремих видiв продуктiв дозволяється при складаннi розкладок замiняти однi продукти iншими вiдповiдно до норм замiни.

     Розкладка продуктiв складається на тиждень у двох примiрниках. Перший примiрник перебуває в дiловодствi продовольчої служби i є пiдставою для виписування продуктiв зi складу в їдальню. Другий примiрник видається у їдальню для керiвництва кухарям пiд час приготування їжi i закладання продуктiв у котел. Розкладка продуктiв дiє протягом одного мiсяця.

     Порядок органiзацiї роботи кухарiв, отримання продуктiв зi складу в їдальню, обробка продуктiв i приготування їжi, а також санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги до органiзацiї харчування визначаються нормативними актами Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України.

     Контроль за якiстю приготовленої для затриманих їжi, санiтарним станом примiщень їдальнi ПТТ, столово-кухонного посуду та iнвентарю здiйснюється начальником ПТТ, лiкарем (фельдшером) та черговим органу Державної прикордонної служби України. Записи про результати перевiрки вносяться до книги облiку контролю за якiстю приготування їжi.

     3.11.3. Затриманим особам згiдно з опрацьованим начальником ПТТ i затвердженим начальником органу Державної прикордонної служби України розпорядком дня (але не менше нiж 2 години у свiтлий час доби) надається право на прогулянки, якi здiйснюються у прогулянковому майданчику ПТТ. Прогулянки проводяться, як правило, покамерно. Якщо на прогулянку виводиться одночасно бiльше 3 осiб, то до спостереження за ними та їх охорони залучається не менше 2 iнспекторiв, з яких один призначається старшим. Проведення прогулянок облiковується в журналi облiку прогулянок осiб, яких тримають у мiсцi тримання (додаток 6).

     Затриманi особи, якi утримуються у спецпримiщеннях, виводяться на прогулянку з дозволу начальника пiдроздiлу охорони кордону чи уповноваженою на це посадовою особою у двiр пiдроздiлу охорони кордону в такому самому порядку. Облiк прогулянок ведеться черговим пiдроздiлу.

     3.11.4. Миття затриманих проводиться не менше одного разу на тиждень в окремих душових, про що зазначається в санiтарному журналi. Дезiнфекцiя одягу затриманих осiб у перiод їх тримання проводиться за медичними показаннями (вказiвкою) медпрацiвника, який обслуговує ПТТ.

     3.11.5. Затриманим дозволяється носити волосся, вуса, бороду. Стрижка голови "пiд машинку", а також голiння вусiв i бороди, вiдрощування вусiв, бороди провадяться затриманим тiльки зi згоди на це органу дiзнання, у провадженнi якого перебуває кримiнальна справа, затриманого, крiм випадкiв, коли для цього iснують медичнi показання. Голiння провадиться у присутностi чергового по ПТТ електричною або механiчною бритвою не менше двох разiв на тиждень, а також перед вiдправленням з мiсць тримання.

     3.11.6. Медичне обслуговування затриманих, у тому числi забезпечення медикаментами для надання невiдкладної допомоги, здiйснюється медичним працiвником служби охорони здоров'я органу Державної прикордонної служби.

     Медичний огляд затриманих проводиться медичним працiвником у кiмнатi проведення медичних оглядiв у присутностi старшого змiни охорони або начальника ПТТ. Затриманi жiнки оглядаються у присутностi жiнок-вiйськовослужбовцiв. Усi заходи облiковуються в санiтарному журналi (додаток 5).

     Медичний огляд затриманих включає:

     опитування про стан здоров'я;

     вимiрювання артерiального тиску;

     вимiрювання температури тiла;

     проведення огляду тiла.

     У разi потреби може проводитися аускультацiя органiв грудної клiтини, пальпацiя органiв черевної порожнини, огляд зiву.

     У разi виявлення симптомiв захворювання (у тому числi iнфекцiйного) запрошуються лiкарi-спецiалiсти установ охорони здоров'я МОЗ України.

     3.11.7. Книгами, газетами, журналами та iншими друкованими виданнями затриманi забезпечуються з бiблiотеки органiв Державної прикордонної служби України. Вони видаються старшим змiни охорони в камери пiсля пiдйому i вилучаються перед вiдбоєм. Iноземцi за можливостi забезпечуються газетами, журналами та iншими виданнями на вiдповiдних iноземних мовах, виданими в Українi.

     3.11.8. Затриманим дозволяється вiдправляти та отримувати листи та посилки, контактувати та одержувати побачення з представниками органiв мiграцiйної служби України, громадських органiзацiй, юридичних консультацiй, Управлiння Верховного Комiсара Органiзацiї Об'єднаних Нацiй у справах бiженцiв (далi - УВКБ ООН) в Українi та iнших агенцiй системи ООН або мiжнародних органiзацiй, проводити релiгiйнi служiння та обряди у час, передбачений правилами внутрiшнього розпорядку.

4. Особливостi проведення особистого огляду, особистого обшуку й огляду речей

     4.1. Крiм випадкiв, передбачених пунктом 3 цiєї Iнструкцiї, особистий обшук та огляд речей проводиться також пiд час виведення затриманого за пiдозрою у вчиненнi злочину з камери i повернення його в камеру.

     У цих випадках огляд тiла не проводиться, одяг, як правило, не знiмається, а тiльки ретельно прощупується. Взуття оглядається у разi потреби. Про виявлення i вилучення заборонених предметiв начальник змiни охорони (iнспектор) доповiдає начальнику ПТТ, а останнiй - рапортом начальнику органу Державної прикордонної служби України. Забороненi предмети вилучаються за актом, який пiдписує начальник ПТТ, начальник змiни охорони та особа, у якої вони вилученi.

     4.2. До i пiсля виведення затриманих на прогулянковий майданчик, примiщення i маршрут руху по ПТТ (камери - пiд час вiдсутностi в них затриманих) ретельно оглядаються старшими iнспекторами (iнспекторами). Про виявлення записок, предметiв, написiв, знакiв та iнших позначок начальник змiни охорони (iнспектор) доповiдає начальнику ПТТ, який пiсля з'ясування обставин i встановлення осiб, якi порушили правила внутрiшнього розпорядку, доповiдає про це рапортом начальниковi органу Державної прикордонної служби України. Забороненi предмети вилучаються за актом, який пiдписують начальник ПТТ, начальник змiни охорони та особа, у якої вони вилученi.

     4.3. Щотижня за затвердженим графiком проводиться особистий огляд й особистий обшук затриманих осiб у кожнiй камерi i технiчний огляд самих камер. Обшук та огляд проводяться пiд керiвництвом начальника ПТТ особовим складом змiни охорони ПТТ (жiнок - призначеними особами жiночої статi).

5. Правила перебування в ПТТ органiв Державної прикордонної служби України

     5.1. Взаємовiдносини вiйськовослужбовцiв ПТТ iз затриманими ґрунтуються на суворому дотриманнi законностi.

     5.2. Вiйськовослужбовцi зобов'язанi постiйно змiцнювати правопорядок у ПТТ, виявляти та запобiгати вчиненню правопорушень з боку затриманих, умiло поєднувати високу вимогливiсть з уважним ставленням до кожного затриманого та дотриманням поваги до їх особистостi. Їм категорично забороняється входити у будь-якi стосунки iз затриманими та їх родичами, що не викликанi iнтересами служби, а також користуватися їх послугами.

     5.3. Затриманi зобов'язанi дотримуватись правил внутрiшнього розпорядку в ПТТ, бути ввiчливими з вiйськовослужбовцями, бездоганно виконувати їх законнi вказiвки.

     Затриманi звертаються до вiйськовослужбовцiв на "ви", називають їх на iм'я та по батьковi або "громадянин", "громадянка" i далi за званням чи займаною посадою.

     Вiйськовослужбовцi звертаються до затриманих на "ви" i називають їх "затриманий", "затримана", "громадянин", "громадянка" та прiзвище.

     5.4. Побачення з родичами або iншими особами можуть надаватися затриманим тiльки з дозволу особи, яка провадить дiзнання. Начальник ПТТ повинен забезпечити умови для проведення побачень. Побачення вiдбуваються у кiмнатах, де забезпечуються умови конфiденцiйностi, обладнанi столом, стiльцями та шафами для одягу. Побачення затриманого може тривати до однiєї години. У той самий час, спiвробiтникам органiв мiграцiйної служби України надається достатнiй час для проведення всiх процедур iз затриманими, що передбаченi Законом України "Про бiженцiв".

     Iноземцям побачення з представниками посольств i консульств вiдповiдних держав, УВКБ ООН та iнших агенцiй системи ООН або мiжнародних органiзацiй, з представниками органiв мiграцiйної служби України та громадських органiзацiй, юридичних консультацiй надаються з письмового дозволу органу дiзнання, у провадженнi якого перебуває справа. Дозвiл органу дiзнання, завiрений гербовою печаткою, дiйсний тiльки на одне побачення.

     5.5. Особи, затриманi за пiдозрою у вчиненнi злочину, несуть матерiальну вiдповiдальнiсть за завданi пiд час перебування в ПТТ матерiальнi збитки у повному розмiрi завданих збиткiв.

     5.6. Для встановлення винних, якi завдали матерiальних збиткiв, начальник ПТТ проводить службове розслiдування, яке призначається начальником органу Державної прикордонної служби України. За результатами службового розслiдування складається висновок. Вiдповiдальнiсть за завданий збиток винний несе вiдповiдно до законодавства.

6. Вибуття затриманих осiб з ПТТ

     6.1. Затриманi особи звiльняються i вибувають з мiсць тримання у зв'язку iз:

     закiнченням термiнiв адмiнiстративного затримання;

     закiнченням термiнiв затримання особи, пiдозрюваної у вчиненнi злочину;

     передаванням до органу мiграцiйної служби України;

     передаванням до iнших правоохоронних органiв;

     прийняттям правового рiшення за фактом правопорушення;

     помiщенням у медичнi установи МОЗ України. Затриманi особи вважаються вибулими також у зв'язку зi смертю.

     6.2. Звiльнення затриманих осiб у будь-який час доби здiйснює начальник ПТТ, начальник пiдроздiлу охорони кордону - для СП. Пiдставою для звiльнення осiб, затриманих в адмiнiстративному порядку, є постанова начальника органу дiзнання або закiнчення термiну тримання, а затриманих за пiдозрою у вчиненнi злочину - обрання iншої мiри запобiжного заходу, не пов'язаного iз триманням пiд вартою, а також закiнчення термiну тримання. Пiдставою для звiльнення осiб вищезгаданих категорiй є також постанова начальника органу дiзнання, яка приймається на пiдставi рiшення органу мiграцiйної служби України про оформлення документiв для вирiшення питання щодо надання статусу бiженця таким особам.

     За 24 години до закiнчення термiну тримання начальник ПТТ письмово доповiдає про це начальниковi органу Державної прикордонної служби України. Пiсля закiнчення встановленого законом термiну затримання i за вiдсутностi вiдповiдного документа про продовження тримання затриманi звiльняються.

     За письмовою заявою затриманого, який пiдлягає звiльненню у нiчний час, його звiльнення може бути вiдкладене до ранку.

     6.3. Перед вибуттям затриманi в адмiнiстративному порядку пiдлягають особистому огляду, а затриманi за пiдозрою у вчиненнi злочину - особистому обшуку. Їм повертають нагороди, грошi, цiнностi та всi їх особистi речi й предмети, користування якими не заборонене законодавством України.

     Затриманi в адмiнiстративному порядку i затриманi особи, за пiдозрою у вчиненнi злочину, засвiдчують отримання вилучених речей пiдписом у протоколi особистого огляду, догляду речей i вилучення речей та документiв, якими було оформлено їх вилучення.

     Про затримання в адмiнiстративному порядку за порушення законодавства про державний кордон України за проханням порушника йому видається копiя протоколу про адмiнiстративне затримання.

     Перед вибуттям затриманого також проводиться огляд його тiла у присутностi старшого змiни охорони або начальника ПТТ з вiдмiткою в санiтарному журналi (додаток 5).

     6.4. У разi смертi затриманого:

     а) у медичному закладi - пiсля отримання iнформацiї про смерть затриманого начальник органу Державної прикордонної служби:

     негайно повiдомляє прокурора за мiсцем дислокацiї органу Державної прикордонної служби України;

     повiдомляє близьких родичiв та органи реєстрацiї актiв громадянського стану за мiсцем настання смертi;

     про смерть затриманого iноземця протягом доби з моменту смертi повiдомляє консульську установу країни громадянської належностi затриманого (за його вiдсутностi в Українi - МЗС України);

     призначає службове розслiдування за фактом смертi;

     б) у ПТТ - старший змiни охорони:

     негайно викликає лiкаря органу Державної прикордонної служби України;

     доповiдає начальнику органу Державної прикордонної служби України i далi дiє за його вказiвками.

     Дiї начальника органу Державної прикордонної служби України такi самi, як у разi смертi в медичному закладi.

     Тiла померлих передаються вiдповiдно їх родичам або представнику консульської установи країни громадянської належностi.

     Питання про передавання тiл iноземцiв вирiшується у кожному разi Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України.

7. Приймання та подання скарг, заяв, листiв та iнших вiдомостей затриманими особами

     7.1. Затриманi мають право звертатися зi скаргами, заявами та листами в державнi органи, громадськi органiзацiї та до посадових осiб, а також до Європейського суду з прав людини.

     Для написання скарги затриманому на його прохання видають папiр та кулькову ручку, а бажаючому звернутися до прокурора, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини чи Європейського суду з прав людини - конверт, який заклеюється. На його прохання для написання скарги вiн може бути виведений в окрему кiмнату.

     Заяви затриманих iноземцiв про надання їм статусу бiженцiв або притулку в Українi передаються протягом доби до органiв мiграцiйної служби України iз супровiдним листом, пiдписаним начальником органу Державної прикордонної служби України або його заступником. Iнформацiя, що мiститься у заявi про надання статусу бiженця або притулку в Українi, носить конфiденцiйний характер.

     7.2. Скарги затриманих осiб, за винятком адресованих прокурору, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини чи до Європейського суду з прав людини, переглядає начальник ПТТ.

     Скарги осiб, яких тримають у ПТТ (СП) до трьох дiб, адресованi прокурору, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини чи до Європейського суду з прав людини або особi, яка проводить дiзнання, передаються їм негайно; якщо скарги адресованi iншим особам та органам, то у такому самому порядку передаються особi, яка провадить дiзнання, переглядаються нею i надсилаються за належнiстю.

     Скарги на дiї особи, яка проводить дiзнання, передаються прокурору безпосередньо начальником ПТТ.

     Скарги осiб, затриманих в адмiнiстративному порядку i взятих пiд варту, i яких тримають бiльше трьох дiб, начальник ПТТ надсилає:

     адресованi до суду, прокурору, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини чи до Європейського суду з прав людини - без перешкод протягом доби з часу їх подання;

     на дiї особи, яка провадить дiзнання, - прокурору протягом доби з часу їх подання, а скарги на дiї i рiшення прокурора - вищому прокурору у той самий строк;

     iншi скарги, пов'язанi з провадженням кримiнальної справи, - особi чи органу, у провадженнi якого перебуває кримiнальна справа, не пiзнiше доби з часу їх подання. Скарги розглядаються цiєю особою чи органом i не пiзнiше трьох дiб з часу їх надходження надсилаються за належнiстю. Якщо у скарзi є вiдомостi, повiдомлення яких може заважати встановленню iстини у кримiнальнiй справi, то скарги за належнiстю не надсилаються, про що орган дiзнання повiдомляє прокурора й особу, яку тримають у ПТТ;

     скарги, не пов'язанi з провадженням кримiнальної справи i розгляд яких не належить до компетенцiї начальника органу Державної прикордонної служби України, - за належнiстю у порядку, визначеному Законом України "Про звернення громадян".

     7.3. Скарга надсилається протягом доби за належнiстю iз супровiдним листом, пiдписаним начальником органу Державної прикордонної служби України або його заступником. У разi направлення скарги в органи Державної прикордонної служби, виконавчої влади з посиланням на хворобу, в прокуратуру i суд додається довiдка про стан здоров'я.

     Про направлення скарги оголошується особi, яка її подала, пiд пiдпис на копiї супровiдного листа. Результат її розгляду негайно повiдомляється цiй особi також пiд пiдпис на отриманiй вiдповiдi або на скарзi, розглянутiй командиром органу Державної прикордонної служби України.

     7.4. Скарги i листи, якi мiстять вiдомостi, розголошення яких може заважати встановленню iстини у кримiнальнiй справi, а також скарги i листи, якi пiдлягають оголошенню, адресату не надсилаються, а передаються в орган дiзнання, що оголошується вiдправникам пiд пiдпис i повiдомляється прокурору.

     7.5. Скарги, що надiйшли вiд затриманих осiб, облiковуються у журналi реєстрацiї заяв i скарг осiб, яких тримають у ПТТ (додаток 7), який ведеться начальником ПТТ або уповноваженою ним посадовою особою з числа особового складу ПТТ. Матерiали розгляду скарг зберiгаються не менш як 5 рокiв у номенклатурнiй справi у загальному дiловодствi органу Державної прикордонної служби України.

     У пiдроздiлах, у яких обладнано спецпримiщення, порядок провадження за скаргами i заявами та їх облiк такi самi, як зазначено у роздiлi 7 цiєї Iнструкцiї. Вiдповiдальнiсть за дотримання вимог цiєї Iнструкцiї у такому разi покладається на начальника пiдроздiлу охорони кордону.

8. Органiзацiя охорони затриманих осiб

     8.1. Для охорони затриманих осiб виставляється змiна охорони ПТТ (озброєнi спецiальними засобами фiзичного впливу): старший змiни, зовнiшня i внутрiшня охорона.

     До складу змiни охорони призначаються вiйськовослужбовцi з особового складу ПТТ органiв Державної прикордонної служби України i з числа особового складу пiдроздiлiв охорони кордону - для СП. В особливих випадках, для посилення охорони або протидiї хулiганським (екстремiстським) дiям, змiна може посилюватись вiйськовослужбовцями iнших пiдроздiлiв органiв Державної прикордонної служби України. Для охорони осiб, якi утримуються в спецiальному примiщеннi, начальником пiдроздiлу органу Державної прикордонної служби України призначається озброєний наряд у складi одного або декiлькох вiйськовослужбовцiв, який пiдпорядковується черговому органу Державної прикордонної служби України (пiдроздiлу).

     8.2. Склад змiни охорони затриманих (кiлькiсть постiв i чисельнiсть змiни) залежить вiд кiлькостi i порядку розташування осiб, взятих пiд охорону.

     Для кожної змiни охорони складається iнструкцiя про порядок охорони, схема розмiщення постiв (мiсць несення служби) та iнструкцiя начальнику змiни, iнспекторам, план посилення охорони об'єктiв ПТТ.

     Пiд час охорони затриманих iнспекторами начальник пiдроздiлу складає схему розмiщення об'єкта охорони та маршрут несення служби, графiк несення служби та iнструкцiї змiнi охорони (iнспекторам) з урахуванням умов несення служби, характеру об'єкта та наявностi технiчних засобiв охорони.

     У iнструкцiї визначається: те, що пiдлягає охоронi на кожному об'єктi; обов'язки iнспектора з урахуванням особливостей охоронюваного об'єкта та конкретних умов несення на ньому служби; порядок допуску на об'єкти i строки доповiдi через засоби зв'язку; час, упродовж якого iнспектору дозволено вести спостереження; порядок дiї iнспектора пiд час нападу, пожежi; у яких випадках йому дозволено застосовувати спецiальнi засоби активної оборони (зброю); порядок несення служби у разi посилення охорони об'єктiв.

     На схемi розмiщення об'єктiв охорони визначаються: межi дiлянки, що охороняється, на об'єктi, вид огорожi i кiмнати, якi обладнанi технiчними засобами охорони, мiсця засобiв зв'язку, сигналiзацiї та пожежогасiння, найнебезпечнiшi пiдходи до об'єктiв.

     У iнструкцiї начальнику змiни охорони ПТТ визначаються: завдання змiни; особливi обов'язки начальника змiни (iнспектора) щодо охорони затриманих осiб; порядок посилення охорони в умовах виникнення нестандартних ситуацiй; дiї змiни охорони ПТТ (iнспекторiв) у разi непокори осiб, якi утримуються, та опору з їх боку, у разi виникнення пожежi, захворювання, смертi затриманого.

     8.3. Iнспектори всерединi об'єктiв виставляються бiля камер. Вiкна та вхiднi дверi ПТТ обладнуються сигналiзацiєю, а також всерединi примiщення прямим телефонним зв'язком для виклику начальника змiни.

     Для охорони затриманих, якi тримаються у спецiально обладнаних примiщеннях, iнспекторiв виставляють бiля дверей примiщення, якi також обладнуються сигналiзацiєю та прямим телефонним зв'язком з черговим органу Державної прикордонної служби України (пiдроздiлу).

     8.4. Особовий склад змiни охорони ПТТ (старшi iнспектори, iнспектори) несе службу у повсякденних умовах зi спецiальними засобами активної оборони (гумовий кийок, наручники, газовий балончик). В умовах масових безпорядкiв, прояву актiв непокори та в разi явної загрози життю особовому складу змiни охорони, несення служби здiйснюється зi штатною зброєю, яка зберiгається в комендантському пiдроздiлi органу Державної прикордонної служби України.

     Боєприпасами змiна охорони забезпечується з розрахунку на кожний автомат i пiстолет по два споряджених магазини.

     8.5. Змiна iнспекторiв проводиться начальником змiни охорони не пiзнiше як через двi години.

     Пiд час здавання-приймання затриманих здiйснюється перевiрка справностi дверей, решiток, замкiв, засобiв охоронної сигналiзацiї та зв'язку, вiкон примiщень, у яких утримуються затриманi особи. У разi виявлення несправностей негайно вживаються заходи щодо їх усунення.

     8.6. Особи, помiщенi на лiкування в медичнi установи Державної прикордонної служби України та МОЗ України, охороняються iнспекторами, спецiально видiленими для цiєї мети начальником (начальником штабу) органу Державної прикордонної служби України. Ним самим залежно вiд мiсця лiкування, пiдстави затримання та особи затриманого, взятого пiд варту, визначається порядок його охорони.

9. Порядок виведення затриманих осiб з мiсць тримання та їх конвоювання

     9.1. Затриманi особи виводяться з камер:

     для давання пояснень, проведення дiзнання, слiдчих дiй або проведення iнтерв'ю та iнших заходiв, що передбаченi Законом України "Про бiженцiв";

     для ранкового i вечiрнього туалету, справляння природних потреб, для прогулянок;

     для прибирання примiщень i територiї ПТТ, проведення особистого обшуку (особистого огляду), медичного огляду та санiтарної обробки;

     для передавання конвою або для звiльнення з-пiд варти.

     9.2. Виведення затриманих у межах територiї ПТТ проводиться вивiдним, для передавання iншим органам або для проведення слiдчих дiй з виїздом за межi розташування органiв Державної прикордонної служби України - спецiально призначеним начальником органу Державної прикордонної служби України конвоєм, який очолює офiцер або прапорщик, як правило, з особового складу ПТТ чи комендантського пiдроздiлу. Пiд час виведення затриманих до них може бути застосовано зв'язування рук або наручники.

     9.3. Виведення затриманих для конвоювання за межi органiв Державної прикордонної служби України або звiльнення з-пiд охорони проводиться за вказiвкою начальника органу Державної прикордонної служби України пiсля повiдомлення особi, яка проводить дiзнання, та оформляється викличною вимогою (додаток 8), пiдписаною начальником органу Державної прикордонної служби України. За такою самою вимогою затриманi викликаються для давання пояснень або проведення слiдчих дiй, а також проведення iнтерв'ю та iнших заходiв, що передбаченi Законом України "Про бiженцiв". Потiм ця виклична вимога додається до особової справи затриманого (додаток 3).

     Особа, яка викликала затриманого, розписується про його приймання на зворотi вимоги про виклик i з цього моменту несе особисту вiдповiдальнiсть за охорону доставленого.

     У вимозi про виклик начальник змiни охорони вiдмiчає час виведення i повернення затриманого в камеру. Виведення затриманої особи проводиться в iндивiдуальному порядку за встановленими маршрутами, якi забезпечують повну iзоляцiю вiд iнших затриманих i унеможливлюють втечу або вчинення небезпечних дiй. На маршрутах не повинно бути предметiв, якi могли б використати затриманi для вчинення протиправних дiй. Кожний маршрут, який не був встановлений ранiше, перед виведенням на нього затриманого перевiряється.

     9.4. За межi органу Державної прикордонної служби України затриманi конвоюються тiльки у свiтлий час доби на автомашинах. Конвойнi розташовуються на сидiннях з обох бокiв вiд затриманих або один з конвойних - позаду них.

     9.5. Конвоювання затриманих iз ПТТ (СП) у судовi органи та охорона їх здiйснюється органами Державної прикордонної служби України за мiсцем їх дислокацiї.

     Здавання затриманих охороною за мiсцем їх тримання оформляється розпискою начальника змiни охорони ПТТ та завiряється печаткою.

     9.6. У разi прийняття рiшення про передавання затриманого дипломатичному представництву або консульськiй установi країни його громадянської належностi, для його супроводження призначається конвой

     у мiнiмально достатнiй кiлькостi вiйськовослужбовцiв пiдроздiлу охорони чи iншого пiдроздiлу за рiшенням начальника органу Державної прикордонної служби України (начальника штабу). Особовий склад конвою забезпечується засобами фiзичного впливу.

     Перевезення такого затриманого здiйснюється залiзничним транспортом у загальних, плацкартних вагонах за рахунок затриманого, якому при вибуттi видається копiя кошторису, передбаченого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 грудня 1995 року N 1074 "Про Правила в'їзду iноземцiв та осiб без громадянства в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю". У разi вiдсутностi у нього коштiв перевезення здiйснюється за бюджетнi кошти у порядку, визначеному Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України.

     Затриманий передається уповноваженому представнику iноземного посольства за актом iз зазначенням громадянства, прiзвища та iменi, року народження затриманого, посади та прiзвища посадової особи, яка його приймає. Акт приймання-передавання завiряють пiдписами начальник конвою та дипломатичний працiвник. Начальник конвою пiсля повернення подає його начальнику органу Державної прикордонної служби України. Акт зберiгається з матерiалами адмiнiстративної (кримiнальної) справи.

     У разi вiдмови дипломатичного працiвника пiдписувати акт на ньому про це робиться запис, який пiдтверджується пiдписами начальника конвою та конвойних.

     9.7. У разi прийняття рiшення про передавання затриманого представникам компетентних органiв сумiжної країни для його супроводження призначається конвой у мiнiмально достатнiй кiлькостi вiйськовослужбовцiв пiдроздiлу охорони чи iншого пiдроздiлу за рiшенням начальника органу Державної прикордонної служби України. Особовий склад конвою забезпечується засобами фiзичного впливу. Залежно вiд ситуацiї за рiшенням начальника органу Державної прикордонної служби України конвой може озброюватися штатною зброєю в установленому порядку.

     Перевезення затриманого до мiсця передавання здiйснюється транспортом органу Державної прикордонної служби України.

     Затриманий передається уповноваженому представнику компетентних органiв сумiжної країни за актом iз зазначенням громадянства, прiзвища та iменi, року народження затриманого, посади та прiзвища посадової особи компетентних органiв сумiжної країни, яка його приймає. Акт приймання-передавання завiряють пiдписами начальник конвою та посадова особа компетентних органiв сумiжної країни. Начальник конвою пiсля повернення подає його начальниковi органу Державної прикордонної служби України (начальнику штабу). Акт зберiгається з матерiалами адмiнiстративної (кримiнальної) справи.

     9.8. У разi прийняття рiшення про передавання затриманого представникам органу мiграцiйної служби України, для його супроводження призначається конвой у мiнiмально достатнiй кiлькостi вiйськовослужбовцiв пiдроздiлу охорони чи iншого пiдроздiлу за рiшенням начальника органу Державної прикордонної служби України. Особовий склад конвою забезпечується засобами фiзичного впливу. Залежно вiд ситуацiї за рiшенням начальника органу Державної прикордонної служби України конвой може озброюватися штатною зброєю в установленому порядку.

     Перевезення затриманого до мiсця передавання здiйснюється транспортом органу Державної прикордонної служби України.

     Затриманий передається уповноваженому представнику органу мiграцiйної служби України за актом iз зазначенням громадянства, прiзвища та iменi, року народження затриманого, посади та прiзвища посадової особи органу мiграцiйної служби України, яка його приймає. Акт приймання-передавання завiряють пiдписами начальник конвою та посадова особа органу мiграцiйної служби України. Начальник конвою пiсля повернення подає його начальниковi органу Державної прикордонної служби України (начальнику штабу). Акт зберiгається з матерiалами адмiнiстративної (кримiнальної) справи.

10. Засоби безпеки i пiдстави застосування зброї

     10.1. До затриманих можуть бути застосованi засоби фiзичного впливу, спецiальнi засоби i вогнепальна зброя для припинення фiзичного опору, насильницьких дiй, безчинств, протидiї законним вимогам посадових осiб ПТТ, якщо iншi засоби не забезпечили виконання покладених на змiну охорони обов'язкiв.

     У разi неможливостi уникнути застосування заходiв впливу вони не повиннi перевищувати заходи, необхiднi для виконання покладених на змiну охорони ПТТ обов'язкiв, i мають завдавати якнайменшої шкоди здоров'ю правопорушникiв. У разi потреби змiна охорони ПТТ зобов'язана негайно надати допомогу потерпiлим.

     Застосуванню фiзичної сили, спецiальних засобiв i вогнепальної зброї, якщо дозволяють обставини, мають передувати попередження про намiр їх використання. Без попередження засоби фiзичного впливу, спецiальнi засоби i вогнепальна зброя застосовуються, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю громадян, посадовим особам i змiнi охорони ПТТ.

     10.2. Забороняється застосовувати засоби фiзичного впливу, спецiальнi засоби i вогнепальну зброю до жiнок з явними ознаками вагiтностi, осiб похилого вiку або з вираженими ознаками iнвалiдностi i неповнолiтнiх, крiм випадкiв вчинення ними групового нападу, який загрожує життю й триманню затриманих чи iнших осiб або збройного нападу чи збройного опору.

     Вид спецiального засобу, час початку та iнтенсивнiсть його застосування визначаються з урахуванням обставин, що склалися, характеру правопорушення i особи правопорушника.

     10.3. Усi особи, щодо яких були застосованi засоби фiзичного впливу, спецiальнi засоби або вогнепальна зброя, пiдлягають обов'язковому медичному огляду.

     10.4. Про всi випадки застосування засобiв фiзичного впливу або спецiальних засобiв, а також у випадках застосування вогнепальної зброї, негайно в письмовiй формi повiдомляють прокурора.

11. Дiї змiни охорони ПТТ у разi виникнення надзвичайних ситуацiй

     11.1. У разi нападу, захоплення заручникiв:

     11.1.1. У разi нападу, захоплення утримуваними особами заручникiв з числа змiни охорони, вивiдного та iнших осiб вживають активних заходiв самозахисту i подання вiдповiдних сигналiв (голосом, тривожною сигналiзацiєю, по телефону тощо).

     11.1.2. Начальник змiни охорони ПТТ пiсля прибуття на мiсце подiї за допомогою наявних сил (чергового пiдроздiлу) iз застосуванням передбачених законом заходiв безпеки та спецiальних засобiв органiзовує припинення нападу та помiщення утримуваних осiб до камер.

     11.1.3. Якщо напад набуває небезпечного характеру (нападникам вдалося вiдкрити iншi камери, проникнути у службовi кабiнети, заволодiти спецiальними засобами фiзичного впливу i т. iн.), то начальник змiни охорони негайно доповiдає про це черговому (оперативному черговому) органу Державної прикордонної служби України, який зобов'язаний негайно доповiсти про це начальнику органу Державної прикордонної служби України, оперативному черговому регiонального управлiння (далi - РУ) Державної прикордонної служби України, посилити зовнiшню i внутрiшню охорону, керувати дiями наряду, враховуючи обставини, що склалися, приймати рiшення про доцiльнiсть застосування спецiальних засобiв i до прибуття допомоги органiзувати охорону територiї ПТТ.

     11.2. У разi втечi:

     11.2.1. Втечею з ПТТ, лiкувального закладу тощо є самовiльне, протиправне залишення утримуваною особою визначеного мiсця перебування.

     11.2.2. Якщо втечу виявлено пiд час контрольного огляду камер, палат, то начальник ПТТ з'ясовує прiзвища та iншi данi вiдсутнiх i доповiдає про втечу начальниковi органу Державної прикордонної служби України, оперативному черговому РУ Державної прикордонної служби України, iнформує про це особу або орган, у провадженнi яких знаходиться справа, та взаємодiючi органи. Начальник органу Державної прикордонної служби України з метою затримання втiкачiв за погодженням з мiсцевими органами влади використовує можливостi телебачення i радiо.

     11.2.3. Начальник штабу органу Державної прикордонної служби України оголошує збiр особового складу ПТТ та чергового пiдроздiлу i негайно органiзовує розшук втiкачiв шляхом направлення спецiальних пошукових груп у мiсця їх можливого перебування, орiєнтує особовий склад нарядiв про прикмети втiкачiв.

     11.3. У разi пожежi:

     11.3.1. Старший змiни охорони та вiйськовослужбовцi пiсля виявлення у примiщеннях ПТТ або на його територiї загоряння зобов'язанi негайно подати вiдповiдний сигнал (голосом, оповiщувачем тривожної сигналiзацiї, по телефону), а за наявностi спецiального зв'язку з пожежною командою викликати її. До прибуття пожежної команди вжити заходiв щодо лiквiдацiї загоряння, використовуючи для цього наявний протипожежний iнвентар та пiдручнi засоби.

     11.3.2. Черговий органу Державної прикордонної служби України викликає пожежну команду по телефону, доповiдає про пожежу вищому керiвництву i контролює гасiння пожежi, а також рятування людей, документiв, майна i надання потерпiлим медичної допомоги; якщо це можливо, то встановлює причини пожежi, посилює пропускний режим до ПТТ, куди допускається лише додатковий наряд, пожежники i медичний персонал.

     11.3.3. Залежно вiд характеру та iнтенсивностi пожежi, а також обставин, що склалися, начальник ПТТ посилює внутрiшнi i зовнiшнi пости та органiзовує виведення з кожної камери утримуваних осiб у безпечне мiсце та їх охорону.

     11.4. У разi смертi, самогубства i замаху на самогубство утримуваної особи старший iнспектор (iнспектор) негайно викликає старшого змiни охорони (чергового органу Державної прикордонної служби України), який спiльно з медичним персоналом вживає заходiв до надання потерпiлому невiдкладної медичної допомоги. При цьому утримуванi особи, якi перебували в однiй камерi з потерпiлим, переводяться до iнших камер.

     Одночасно про подiю доповiдають начальниковi органу Державної прикордонної служби України та оперативному черговому РУ Державної прикордонної служби України. У подальшому змiна охорони дiє вiдповiдно до вказiвок старших начальникiв.

     11.5. Про всi випадки надзвичайних подiй начальник органу Державної прикордонної служби України негайно доповiдає по командi i дiє з урахуванням одержаних вказiвок старших начальникiв.

12. Обов'язки посадових осiб i змiни охорони щодо функцiонування ПТТ, охорони й тримання затриманих осiб

     12.1. Начальник органу Державної прикордонної служби України несе персональну вiдповiдальнiсть за правильне використання мiсць тримання, органiзацiю належної охорони, матерiально-побутове забезпечення i медичне обслуговування затриманих осiб, дотримання законностi, прав i обов'язкiв вiдповiдно до законодавства України.

     12.2. Начальник штабу органу Державної прикордонної служби України органiзовує функцiонування пункту, здiйснює безпосереднє керiвництво охороною i конвоюванням затриманих, контроль за матерiально-побутовим забезпеченням i медичним обслуговуванням затриманих осiб та їх забезпеченням засобами внутрiшнього та мiжнародного зв'язку.

     Вiн повинен:

     вживати заходiв для забезпечення надiйної охорони затриманих, здiйснювати повсякденний контроль за несенням служби особовим складом змiни охорони (наряду);

     своєчасно вживати заходiв для запровадження новiтнiх технiчних засобiв охорони, сигналiзацiї та зв'язку.

     12.3. Заступник начальника органу Державної прикордонної служби України по роботi з особовим складом органiзовує забезпечення якiсного добору та професiйної пiдготовки особового складу ПТТ; гуманного ставлення до затриманих осiб.

     12.4. Начальник тилу органу Державної прикордонної служби України здiйснює безпосереднє керiвництво матерiально-побутовим забезпеченням i медичним обслуговуванням затриманих осiб.

     Вiн повинен:

     своєчасно вживати заходiв для матерiально-побутового забезпечення i медичного обслуговування затриманих, дотримання санiтарно-гiгiєнiчних правил у мiсцях тримання;

     здiйснювати контроль за банно-пральним обслуговуванням затриманих.

     12.5. Заступник з технiчної частини органу Державної прикордонної служби України органiзовує забезпечення сигналiзацiєю, решiтками, необхiдним майном та автомобiльною технiкою, спецiальними засобами фiзичного впливу, засобами для дактилоскопiї.

     12.6. Начальник служби охорони здоров'я органу Державної прикордонної служби України вiдповiдає за органiзацiю проведення медичного огляду затриманих перед прибуттям у ПТТ та перед звiльненням iз нього, надання невiдкладної медичної допомоги затриманим, направлення їх для подальшого лiкування у лiкувальнi заклади МОЗ України, контроль за дотриманням санiтарних норм i правил у ПТТ та проведенням поточної дезiнфекцiї, у разi виявлення iнфекцiйних хворих - за органiзацiю дезiнфекцiйних заходiв за епiдемiчними показниками (проведення заключної дезiнфекцiї), у разi потреби бере участь у проведеннi фахiвцями МОЗ України профiлактичних щеплень, а також за якiсть харчування.

     12.7. Начальник пiдроздiлу по роботi з iноземцями (старший офiцер) штабу органу Державної прикордонної служби України вiдповiдає за iдентифiкацiю, документування iноземцiв-правопорушникiв, пiдготовку матерiалiв для передавання вiдповiдним органам, органiзацiю видворення у випадках, передбачених законодавством та мiжнародними зобов'язаннями України, контроль за дотриманням законодавства особовим складом ПТТ та термiнiв тримання, органiзацiю конвоювання затриманих осiб.

     12.8. Начальник вiддiлу дiзнання та адмiнiстративного провадження органу Державної прикордонної служби України вiдповiдає за провадження дiзнання, процесуальне супроводження питання щодо затримання, тримання та звiльнення з-пiд варти (адмiнiстративного тримання) правопорушникiв.

     12.9. Начальник оперативно-розшукового пiдроздiлу органу Державної прикордонної служби України органiзовує проведення фiльтрацiйно-перевiрочних заходiв в iнтересах охорони державного кордону.

     12.10. Начальник ПТТ пiдпорядковується начальниковi органу Державної прикордонної служби України, начальниковi штабу i несе особисту вiдповiдальнiсть за додержання встановленого законом i цiєю Iнструкцiєю порядку тримання затриманих осiб, їх матерiально-побутове забезпечення, медичне обслуговування.

     Вiн зобов'язаний:

     прийняти в мiсця тримання затриманих, розташувати їх по камерах, органiзувати їх фотографування, проведення в установленому порядку особистого обшуку й огляду речей, якi є при них, забезпечувати дотримання гарантованих законом прав затриманих осiб;

     органiзувати забезпечення затриманих належними матерiальними засобами за встановленими нормами, а також газетами та iншими друкованими виданнями;

     подавати у стройову частину i продовольчу службу органу рапорт для зарахування затриманих на продовольче забезпечення (харчування) i виключення з нього;

     вести особовi справи (додаток 3) на затриманих осiб, зберiгати документи й речi осiб, якi перебувають пiд вартою;

     приймати, облiковувати i передавати за призначенням скарги, заяви та листи затриманих осiб;

     стежити за порядком у камерах, триманням i правильною експлуатацiєю примiщень, технiчних засобiв охорони, сигналiзацiї i зв'язку, здiйснювати контроль за наявнiстю та триманням протипожежного iнвентарю;

     особисто iнструктувати особовий склад чергової змiни охорони (наряду);

     щодня проводити огляд постiв, камер, iнших примiщень i територiї мiсця тримання з метою пiдтримання у справному станi технiчних засобiв охорони та обладнання;

     здiйснювати контроль за якiстю та органiзацiєю харчування затриманих;

     розробляти внутрiшнiй розпорядок для затриманих, подавати його начальниковi штабу органу Державної прикордонної служби України для затвердження i контролювати його виконання;

     своєчасно доповiдати начальниковi органу Державної прикордонної служби України i начальниковi штабу про необхiднiсть вирiшення питань ремонту мiсця тримання, матерiально-побутового забезпечення i медичного обслуговування затриманих осiб;

     за 12 годин до закiнчення строкiв тримання затриманих повiдомити про це особу, яка провадить дiзнання, доповiсти начальниковi органу Державної прикордонної служби України;

     у разi закiнчення строку тримання, встановленого законом, i вiдсутностi вiдповiдного документа про звiльнення затриманого, доповiдати начальниковi органу Державної прикордонної служби України, звiльняти затриманого i повiдомляти про це особу, яка проводить дiзнання;

     негайно доповiдати начальниковi органу Державної прикордонної служби України або начальниковi штабу про всi подiї в мiсцi тримання;

     вести журнали: реєстрацiї прибуття i вибуття затриманих осiб (додаток 2), реєстрацiї заяв i скарг осiб (додаток 7), яких тримають у мiсцях тримання, облiку прогулянок осiб (додаток 6), яких тримають у мiсцi тримання, журнал облiку перевiрок ПТТ i СП керiвництвом органiв Державної прикордонної служби України та представниками прокуратури (додаток 9), журнал облiку цiнностей, документiв, нагород, вилучених у затриманих правопорушникiв (додаток 4). Усi журнали, якi ведуться в ПТТ, зберiгаються пiсля їх заповнення 5 рокiв. Кожного нового року заводяться новi журнали i розпочинається новий облiк.

     12.11. Лiкар (фельдшер) ПТТ

     Для медичного обслуговування затриманих осiб, а також контролю за санiтарним станом ПТТ наказом начальника органу Державної прикордонної служби України призначається лiкар зi складу служби охорони здоров'я органу Державної прикордонної служби України.

     Вiн зобов'язаний:

     проводити медичний огляд затриманого, результати огляду заносити в санiтарний журнал (додаток 5), який у нього i зберiгається;

     перевiряти якiсть їжi, приготовленої для затриманих, санiтарний стан примiщень їдальнi ПТТ, столово-кухонного посуду та iнвентарю;

     контролювати проведення миття затриманих (перед помiщенням до камери, щотижня);

     контролювати проведення поточної дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї примiщень ПТТ, а також проводити заключну дезiнфекцiю;

     доповiдати начальнику служби охорони здоров'я органу Державної прикордонної служби України про виявленi у затриманого захворювання.

     12.12. Черговий органу Державної прикордонної служби України здiйснює контроль за несенням служби iнспекторiв з охорони затриманих осiб.

     Вiн зобов'язаний:

     знати кiлькiсть осiб, якi перебувають пiд охороною;

     особисто перевiряти не менше двох разiв на добу (з них один раз уночi) несення служби змiною охорони ПТТ, про всi подiї доповiдати начальниковi органу Державної прикордонної служби України;

     разом з лiкарем (фельдшером) перевiряти якiсть їжi, приготовленої для затриманих, санiтарний стан примiщень їдальнi ПТТ, столово-кухонного посуду та iнвентарю;

     з надходженням даних про втечу або пiдготовку до втечi затриманих осiб вживати заходiв для їх затримання.

     12.13. Старший змiни охорони ПТТ (старший iнспектор) пiд час несення служби керується положеннями цiєї Iнструкцiї. З питань охорони та тримання затриманих осiб вiн пiдпорядковується начальнику ПТТ.

     Вiн зобов'язаний:

     пiд час змiни охорони (iнспекторiв) перевiряти за iменним списком наявнiсть у камерах затриманих осiб, прийняти їх пiд охорону i про проведення змiни охорони i виявленi при цьому недолiки доповiсти черговому органу Державної прикордонної служби України;

     у процесi несення служби за вказiвкою начальника ПТТ, а за його вiдсутностi - заступника начальника ПТТ брати пiд охорону затриманих осiб на пiдставi вiдповiдних роздiлiв цiєї Iнструкцiї;

     особисто проводити iнструктаж змiни охорони (iнспекторiв) по питаннях охорони затриманих. Протягом доби постiйно перевiряти несення служби iнспекторами;

     проводити видачу i приймання дозволених друкованих видань затриманим, здiйснювати ретельну перевiрку видань перед видачею i пiсля повернення. Про виявленi позначки, проколи та iншi умовнi знаки доповiдати начальнику ПТТ, а за його вiдсутностi - черговому органу Державної прикордонної служби України;

     у разi пожежi або iншого стихiйного лиха в районi охоронюваного об'єкта, що загрожує життю осiб, якi перебувають пiд охороною, вивести їх у безпечне мiсце, дотримуючись за можливостi порядку iзоляцiї, органiзувати їх охорону;

     негайно доповiдати черговому органу Державної прикордонної служби України i начальнику ПТТ про всi подiї й ознаки, пiдозрiлi щодо пiдготовки до втечi, самогубства або напад на охорону та iнших осiб;

     давати дозвiл на вiдвiдування затриманих за пред'явленням належних документiв.

     Допуск осiб у ПТТ здiйснює за вiдповiдно оформленим разовим допуском (перепусткою) пiсля пред'явлення посвiдчення особи.

     12.14. Iнспектор пiд час несення служби керується вимогами цiєї Iнструкцiї. Iнспектори подiляються на iнспекторiв внутрiшньої i зовнiшньої охорони.

     Вiн зобов'язаний:

     заступати на пост, перевiряти стан i справнiсть камер та їх обладнання, засобiв зв'язку i сигналiзацiї, прийняти затриманих осiб за iменним списком, знати в обличчя тих iз них, за ким потрiбне посилене спостереження;

     вести спостереження за особами, яких тримають пiд охороною, заглядаючи в оглядове вiчко кожної камери не менше як через 15 - 20 хвилин; про змiни в поведiнцi затриманого, який викликає пiдозру, доповiсти начальнику ПТТ або старшому змiни охорони;

     виконувати функцiї вивiдного;

     пiд час виведення затриманих осiб з камер на прогулянку, санобробку, у туалет передавати їх вивiдному i приймати вiд нього, рахуючи їх;

     пiд час звертання затриманих осiб з проханням або заявами у розмову з ними не вступати, а викликати на пост старшого змiни охорони;

     з виявленням ознак пiдготовки до втечi i втечi доповiсти начальнику ПТТ або старшому змiни охорони i дiяти за його вказiвкою. З виявленням спроби суїциду подати сигнал тривоги, дати розпорядження iншим затриманим вжити заходiв для усунення зазначених дiй i надати першу допомогу. За вiдсутностi в ПТТ iнших затриманих, iнспектор подає сигнал тривоги i вимагає припинення дiй, спрямованих на суїцидальнi дiї;

     конвоювати за наказом начальника ПТТ або старшого змiни охорони затриманих для проведення ранкового i вечiрнього туалету, справляння природних потреб, на прогулянку, для давання пояснень i на допити;

     стежити, щоб затриманi не спiлкувалися зi стороннiми особами;

     роздавати їжу затриманим особам;

     здiйснювати безперервне спостереження за поведiнкою затриманих, якi перебувають поза камерою;

     пiд час перебування затриманого у кiмнатi для допиту постiйно бути бiля дверей готовим виконати розпорядження особи, яка проводить дiзнання;

     бути присутнiм пiд час миття затриманих та взятих пiд охорону однiєї статi та їх медичного обслуговування лiкарем органу Державної прикордонної служби України.

     12.15. Вiйськовослужбовцям, зарахованим до складу змiни охорони, не дозволяється вступати в неслужбовi стосунки з особами, взятими пiд охорону, а також користуватися їх послугами.

13. Перевiрка пунктiв тимчасового тримання

     13.1. Право перевiрки ПТТ мають:

     Голова Державної прикордонної служби України та його заступники;

     начальники регiональних управлiнь Державної прикордонної служби України та їх заступники;

     начальники органiв Державної прикордонної служби України - не менше одного разу на мiсяць, начальники штабiв - не менше двох разiв на мiсяць та їх заступники;

     iншi посадовi особи, уповноваженi на це вищезгаданими начальниками;

     прокурори, якi здiйснюють нагляд за додержанням законiв у ПТТ органiв Державної прикордонної служби України.

     Про всi перевiрки ПТТ (СП) посадовi особи роблять запис у журналi облiку перевiрок ПТТ i СП керiвництвом органiв Державної прикордонної служби та представниками прокуратури (додаток 9).

     Вiдвiдання i перевiрки ПТТ також здiйснюються уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, а iнспектування - делегацiями Європейського Комiтету проти тортур (далi - ЄКПТ).

     13.2. У разi потреби вiдкрити камеру (СП) iнспектор викликає начальника змiни охорони (чергового пiдроздiлу).

14. Органiзацiя пропускного режиму

     14.1. Порядок пропуску, в'їзду i виїзду транспортних засобiв, внесення-винесення, ввезення-вивезення матерiальних цiнностей з ПТТ визначається вiдповiдною iнструкцiєю, затвердженою начальником органу Державної прикордонної служби України.

     Вхiд вiдвiдувачiв на територiю i в примiщення ПТТ зi зброєю заборонено. Зброя здається на зберiгання начальнику змiни охорони.

     14.2. Пiдставою для проходу через контрольно-пропускний пункт (далi - КПП) ПТТ є разовий допуск (перепустка), а для внесення-винесення матерiальних цiнностей - накладна або дорожнiй лист для автотранспорту.

     Зразки разових допускiв (перепусток) до ПТТ за пiдписом начальника органу Державної прикордонної служби України або начальника штабу, накладних та iнших документiв передаються на КПП.

     14.3. Медичний персонал з iнших лiкувальних установ у разi потреби може допускатись у ПТТ з дозволу начальника ПТТ, лiкар органу Державної прикордонної служби України має право постiйного входу i виходу.

     14.4. Разова перепустка для вiдвiдання ПТТ у службових справах видається начальником ПТТ з дозволу начальника штабу органу Державної прикордонної служби України.

     Вiдвiдувачiв пропускають на територiю ПТТ за умови пред'явлення разової перепустки i документа, який посвiдчує особу.

     Пiд час групового вiдвiдування ПТТ разова перепустка оформляється на керiвника групи iз зазначенням кiлькостi вiдвiдувачiв i додаванням поiменного списку. Вiдвiдувачi-iноземцi, якi мають вiдповiдний дозвiл, допускаються в ПТТ з дозволу начальника органу Державної прикордонної служби України у супроводi начальника ПТТ.

     14.5. Завiрена печаткою разова перепустка з вiдмiткою начальника ПТТ (старшого iнспектора) пiд час виходу вiдвiдувача з територiї ПТТ вилучається начальником змiни охорони.

     14.6. Усi стороннi особи, якi вiдвiдують ПТТ органу Державної прикордонної служби України, повиннi перед входом на територiю ПТТ здати засоби мобiльного, стiльникового зв'язку, технiчнi засоби аудiо-, вiдеодокументування тощо. Зазначенi предмети тимчасово зберiгаються у спецiальнiй шафi, яка закривається, ключi вiд неї видаються власнику предметiв.

     Фото-, вiдеозйомку, роботу працiвникiв засобiв масової iнформацiї в ПТТ органiв Державної прикордонної служби України дозволяє тiльки начальник органу Державної прикордонної служби України.

     14.7. Побачення iз затриманою особою проводяться тiльки з дозволу посадової особи (дiзнавача, слiдчого, суддi, прокурора), за якою закрiплена затримана особа, у днi i години, визначенi внутрiшнiм розпорядком, а також з урахуванням психiчного стану затриманої особи i за наявностi спецiально обладнаного примiщення.

     14.8. Пiд час виявлення у затриманої особи, вiдвiдувачiв, iнших осiб записок, листiв тощо, якi можуть негативно вплинути на хiд дiзнання або експертизи i становлять оперативний iнтерес, вони вилучаються. Про це негайно повiдомляється посадова особа, яка проводить дiзнання по справi, та начальник органу Державної прикордонної служби України, а у разi потреби - прокурор.

     14.9. Генеральний консул, консул, вiце-консул i консульський агент дипломатичних представництв закордонних держав, а також спiвробiтники УВКБ ООН мають право на короткостроковi побачення iз затриманими громадянами своїх держав з дозволу особи, яка проводить дiзнання.

     14.10. Телефоннi розмови затриманим надаються за наявностi технiчних можливостей установи за рахунок затриманого. Факт надання розмови реєструється у журналi реєстрацiї телефонних розмов затриманих (додаток 10).

     14.11. За усною або письмовою заявою затриманого або за заявою його близьких родичiв або представникiв громадських органiзацiй затриманому може надаватися побачення з адвокатом або iншими фахiвцями у галузi права, якi за законом мають право на надання правової допомоги. На бажання затриманого або адвоката, або фахiвця у галузi права побачення проводяться вiч-на-вiч у кiмнатi для короткострокових побачень iз забезпеченням їх безпеки.

     Побачення проводяться тiльки вiд пiдйому до вiдбою.

     14.12. У разi епiдемiї, стихiйного лиха або iнших надзвичайних обставин, що перешкоджають нормальнiй дiяльностi ПТТ, побачення можуть бути тимчасово вiдмiненi.

15. Внутрiшнiй розпорядок у ПТТ

     15.1. У кожному пунктi органiзовується суворо регламентований внутрiшнiй розпорядок з урахуванням особливостей роботи з вiдповiдним складом затриманих, оперативної обстановки, пори року, мiсцевих умов та iнших конкретних обставин.

     15.2. Внутрiшнiй розпорядок визначає час пiдйому, туалету, фiзичної зарядки, уживання їжi, внутрiшню роботу iз затриманими, виховнi заходи тощо. При цьому передбачається безперервний восьмигодинний сон.

     Не менше одного разу на тиждень у неробочий час органiзовуються перевiрки-огляди примiщень, де утримуються правопорушники, зовнiшнього вигляду та стану одягу i взуття затриманих.

     15.3. Внутрiшнiй розпорядок розробляється начальником пункту тимчасового тримання, затверджується наказом начальника органу Державної прикордонної служби України та доводиться до загального вiдома затриманих пiд час їх прибуття в ПТТ.

16. Порядок уживання затриманими їжi

     16.1. Приймання затриманими їжi проводиться в камерах у встановлений внутрiшнiм розпорядком дня час. Промiжки часу мiж снiданком та обiдом, обiдом i вечерею не повиннi перевищувати 6 годин.

     Роздавання їжi здiйснюється iнспектором вiльної змiни через кватирки у дверях камер (спецiальних примiщень) без вiдчинення дверей.

     16.2. З метою пiдтримання належного порядку в примiщеннi пiд час приймання їжi затриманими перебувають вiйськовослужбовцi змiни охорони ПТТ (iнспектори).

     16.3. У разi вiдмови особи, яка тримається у ПТТ, вiд уживання їжi, начальник ПТТ або особа, що виконує його обов'язки, пiсля встановлення факту повинен протягом доби особисто провести з нею бесiду з метою з'ясування причин такого вчинку, доповiсти про це по командi та прокурору, а в разi обґрунтованостi цих причин уживати негайних заходiв щодо задоволення законних вимог.

     Якщо буде визнано, що вимоги особи, яка вiдмовляється вiд уживання їжi, є безпiдставними, то про це складається акт, у якому пiд розписку їй даються вiдповiднi пояснення про безпiдставнiсть вимог та згубнiсть голодування для здоров'я та можливiсть примусового годування.

     16.4. Протягом доби пiсля фактичної вiдмови особи вживати їжу на пiдставi мотивованого рiшення начальника установи або особи, що виконує його обов'язки, вона переводиться в окреме примiщення, де тримається на загальних пiдставах, iзольовано вiд iнших i перебуває пiд посиленим наглядом.

     Неповнолiтнiх, вагiтних жiнок та хворих на активний туберкульоз з числа голодуючих тримають iзольовано вiд iнших у спецiально вiдведених примiщеннях на загальних пiдставах.

     16.5. У передбачений внутрiшнiм розпорядком час голодуючому доставляються снiданок, обiд та вечеря за встановленою нормою. У разi вiдмови через двi години їжу забирають, про що робиться вiдмiтка в картцi облiку доставлення їжi голодуючому (додаток 11).

     16.6. У строк, визначений начальником органу Державної прикордонної служби України, з урахуванням конкретних обставин (але не бiльше трьох дiб з моменту фактичної вiдмови вiд уживання їжi) особа пiдлягає обов'язковому лiкарському огляду, пiд час якого лiкар пояснює шкоду голодування для органiзму.

     Амбулаторне лiкування та невiдкладна медична допомога такiй особi надаються у примiщеннi, де вона утримується, якщо немає потреби в стацiонарному лiкуваннi. Санiтарну обробку вона проходить окремо вiд iнших.

     16.7. Звiльнення голодуючого вiд внутрiшньої роботи та iнших обов'язкiв, що передбаченi умовами режиму тримання в установах, можливе лише на пiдставi медичних показань. За вiдсутностi таких показань на цю особу в повнiй мiрi поширюються передбаченi законодавством засоби дисциплiнарного впливу.

     16.8. У разi, коли вiдмова вiд уживання їжi не є наслiдком захворювання, представники керiвництва органiв Державної прикордонної служби України, з метою схилення голодуючого до вiдмови вiд цих дiй, систематично проводять роз'яснювальну роботу про згубнiсть голодування для органiзму.

     16.9. Конвоювання цiєї категорiї осiб в iншi установи, а також у суд здiйснюється в установленому порядку.

     За наявностi медичних показань конвоювання здiйснюється в супроводi медичного працiвника органу Державної прикордонної служби України. Про вiдмову затриманого вiд уживання їжi оформляється довiдка, яка пiдписується начальником ПТТ, медичним працiвником органу Державної прикордонної служби України та зберiгається в особовiй справi (додаток 3) затриманого.

     Якщо подальша вiдмова вiд приймання їжi пiд час конвоювання буде загрожувати життю та здоров'ю такої особи, то за письмовим висновком медичного працiвника, що супроводжує її, вона повинна бути помiщена в установленому порядку в найближчий лiкувальний заклад органiв охорони здоров'я. Нетранспортабельнi голодуючi конвоюванню не пiдлягають.

     16.10. Примусове годування голодуючого є крайнiм заходом для збереження його життя i застосовується тiльки у разi, коли роз'яснювальна робота та iншi заходи впливу на нього залишаються безрезультатними, а подальше голодування загрожує життю.

     Рiшення про початок примусового годування приймає начальник органу Державної прикордонної служби України або особа, що виконує його обов'язки, на пiдставi письмового висновку комiсiї лiкарiв про значне погiршення стану здоров'я голодуючого та виникнення загрози його смертi. Термiн проведення комiсiєю огляду визначає лiкар, який здiйснює нагляд за голодуючим.

     Про прийняте рiшення повiдомляють прокурора, який здiйснює нагляд за додержанням законiв пiд час провадження у кримiнальних справах.

     Перiодичнiсть примусового годування визначається лiкарем залежно вiд загального стану здоров'я особи, яка вiдмовляється вiд уживання їжi.

17. Прикiнцевi положення

     17.1. ПТТ органiзовуються i лiквiдовуються Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України.

     17.2. Штат ПТТ установлюється i змiнюється Адмiнiстрацiєю Державної прикордонної служби України за поданням з регiонального управлiння та начальникiв органiв Державної прикордонної служби України центрального пiдпорядкування, як правило, один раз на рiк.

Начальник вiддiлу по роботi з iноземцями Департаменту охорони державного кордону Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України полковник В. Ю. Тунiк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.