Документ скасований: Наказ Мiндоходiв № 819 від 18.12.2013

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

12.07.2004 N 512/387


Про затвердження Порядку взаємодiї митних i податкових органiв при здiйсненнi державного контролю за експортом окремих видiв товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 липня 2004 р. за N 911/9510

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України,
Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 6 квiтня 2007 року N 289/221


     З метою виконання вимог Указу Президента України "Про невiдкладнi заходи щодо ефективностi справляння податку на додану вартiсть" вiд 23 червня 2004 року N 671/2004, доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 червня 2004 року N 27754/1/1-04 "Про створення мiжвiдомчої робочої групи для розробки комплексних заходiв щодо упередження спроб незаконного експорту товарiв та вiдшкодування ПДВ" наказуємо:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї митних i податкових органiв при здiйсненнi державного контролю за експортом окремих видiв товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - Порядок).

     2. Головам державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi створити постiйно дiючi робочi групи, на якi покласти функцiю взаємодiї з митними органами та реалiзацiї спiльних заходiв в рамках цього Порядку.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць забезпечити допуск спiвробiтникiв пiдроздiлiв державної податкової служби, якi призначенi членами робочої групи вiдповiдно до пункту 2 цього наказу, в зони митного контролю для виконання функцiй, визначених цим Порядком.

     4. Начальникам регiональних митниць та митниць, головам державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi в термiн до 30.07.2004 забезпечити пiдготовку та пiдписання спiльних наказiв про:

     покладення вiдповiдальностi за координацiю дiяльностi митних та податкових органiв з виконання цього Порядку на одного iз заступникiв начальника регiональної митницi, митницi та заступника начальника вiдповiдного податкового органу;

     визначення перелiку посадових осiб на рiвнi начальникiв структурних пiдроздiлiв митних та податкових органiв, вiдповiдальних за реалiзацiю окремих положень цього Порядку.

     5. Центральному бюро аналiзу ризикiв (Конєв О.I.), Департаменту боротьби з митними правопорушеннями (Харкавий М.О.), Департаменту податкiв та тарифного регулювання (Пашинний О.I.), Департаменту органiзацiї митного контролю (Сьомка С.М.) Державної митної служби України, Головному управлiнню податкової мiлiцiї (Дмитрук П.П.), Департаменту контрольно-перевiрочної роботи (Джигалов С.О.) Державної податкової адмiнiстрацiї України в термiн до 30.07.2004 визначити та забезпечити постiйний перегляд i оновлення перелiку критерiїв ризику при здiйсненнi експорту товарiв з митної територiї України суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - Критерiї ризику).

     6. Управлiнню iнформацiйного забезпечення та митної статистики Державної митної служби України (Нiколайчук О.О.) в термiн до 01.08.2004 забезпечити створення, введення в дiю на рiвнi митних органiв автоматизованої системи застосування Критерiїв ризику при здiйсненнi формато-логiчного контролю експортних вантажних митних декларацiй, поданих до митного оформлення.

     7. Головному управлiнню податкової мiлiцiї (Дмитрук П.П.), Департаменту правового забезпечення Державної податкової адмiнiстрацiї України (Зав'ялов В.М.), Департаменту правової роботи (Очич Ю.М.), Департаменту органiзацiї митного контролю (Сьомка С.М.) Державної митної служби України забезпечити погодження цього наказу в Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та його подання на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     8. Департаменту органiзацiйного забезпечення Державної митної служби України (Галицький В.Ф.) i Управлiнню справами Державної податкової адмiнiстрацiї України (Краснощок В.Т.) забезпечити тиражування i розсилання цього наказу вiдповiдно митним органам i податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi пiсля його державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     9. Начальникам регiональних митниць, митниць проiнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про вимоги цього наказу шляхом висвiтлення його в засобах масової iнформацiї та на iнформацiйних стендах у мiсцях розташування пiдроздiлiв митних органiв, у тому числi в пунктах пропуску через державний кордон України.

     10. Управлiнню iнформацiйного забезпечення та митної статистики Державної митної служби України (Нiколайчук О.О.), Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування Державної податкової адмiнiстрацiї України (Семирга М.I.) з метою виконання реплiкацiй баз даних забезпечити доступ до видiленого каналу безпосереднього з'єднання.

     11. Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування Державної податкової адмiнiстрацiї України (Семирга М.I.) забезпечити в автоматичному режимi отримання електронних копiй експортних вантажних митних декларацiй, поданих до митного оформлення i вiдiбраних згiдно з Критерiями ризику та їх передавання в автоматичному режимi до державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     12. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Iванюка М.М. та першого заступника Голови Державної податкової адмiнiстрацiї України Жвалюка В.Р.

Голова Державної митної служби України М.М.Каленський
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України Ф.О.Ярошенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України, Державної податкової адмiнiстрацiї України
12.07.2004 N 512/387
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 липня 2004 р. за N 911/9510

ПОРЯДОК
взаємодiї митних i податкових органiв при здiйсненнi державного контролю за експортом окремих видiв товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi

1. Загальнi положення

     1.1. Порядок взаємодiї митних i податкових органiв при здiйсненнi державного контролю за експортом окремих видiв товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - Порядок) розроблено на виконання положень Указу Президента України "Про невiдкладнi заходи щодо ефективностi справляння податку на додану вартiсть" вiд 23 червня 2004 року N 671/2004, доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 червня 2004 року N 27754/1/1-04 "Про створення мiжвiдомчої робочої групи для розробки комплексних заходiв щодо упередження спроб незаконного експорту товарiв та вiдшкодування ПДВ", Митного кодексу України та вiдповiдно до вимог законодавчих актiв та нормативно-правових актiв, якi визначають компетенцiю та регламентують дiяльнiсть Державної митної служби України i Державної податкової адмiнiстрацiї України.

     1.2. Зазначений Порядок розроблено з метою вдосконалення державного контролю за здiйсненням експортних операцiй з окремими видами товарiв, профiлактики порушень митного та податкового законодавства при здiйсненнi таких операцiй, недопущення нанесення збиткiв державi шляхом застосування фiктивних та сумнiвних експортних операцiй з метою безпiдставного вiдшкодування з державного бюджету податку на додану вартiсть при експортi товарiв.

     1.3. Цей Порядок регламентує окремi аспекти взаємодiї митних i податкових органiв у процесi здiйснення митного контролю та митного оформлення окремих видiв товарiв, що експортуються з митної територiї України окремими суб'єктами ЗЕД згiдно з зовнiшньоекономiчними угодами (контрактами), що мають ознаки сумнiвностi.

     1.4. Цей Порядок не може встановлювати iншi, вiдмiннi вiд визначеного митним законодавством України, процедури здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, що експортуються з митної територiї України, включаючи строки проведення.

2. Iнформацiйна взаємодiя щодо експортних операцiй з окремими видами товарiв

     2.1. Обмiн iнформацiєю мiж Державною податковою адмiнiстрацiєю України та Державною митною службою України здiйснюється згiдно з Угодою "Про iнформацiйне спiвробiтництво мiж Державним митним комiтетом України та Головною державною податковою iнспекцiєю України" вiд 1 грудня 1995 року та вiдповiдних протоколiв до Угоди.

     2.2. Регiональними митницями, митницями протягом 4 годин пiсля приймання вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) до митного оформлення (присвоєння реєстрацiйного номеру ВМД) забезпечується надання до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України (далi - ЄАIС Держмитслужби) електронних копiй експортних вантажних митних декларацiй, прийнятих до оформлення, якi вiдповiдно до визначених Критерiїв ризику пiдлягають поглибленому аналiзу.

     2.3. Критерiї ризику при здiйсненнi суб'єктами ЗЕД експортних операцiй з окремими видами товарiв, що задекларованi в митному режимi "Експорт", визначаються вiдповiдно до положень пункту 5 Наказу.

     2.4. База даних вiдiбраних згiдно Критерiїв ризику електронних копiй ВМД засобами електронного зв'язку в режимi реплiкацiй 1 раз на годину передається Управлiнням iнформацiйного забезпечення та митної статистики Державної митної служби України до Департаменту автоматизацiї процесiв оподаткування Державної податкової адмiнiстрацiї України.

     2.5. Департамент автоматизацiї процесiв оподаткування Державної податкової адмiнiстрацiї України протягом 1 години пiсля отримання вiд Управлiння iнформацiйного забезпечення та митної статистики Державної митної служби України iнформацiї, що мiстить електроннi копiї прийнятих до митного оформлення ВМД, визначених у пунктi 2.2 цього Порядку, засобами електронного зв'язку передає вiдповiдну iнформацiю до вiдповiдних державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, в зонi дiяльностi яких зареєстрований суб'єкт ЗЕД як платник податку, та розташований митний орган, що прийняв ВМД до митного оформлення.

3. Проведення спiльних заходiв

     3.1. Державнi податковi адмiнiстрацiї в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi здiйснюють аналiз отриманої iнформацiї та приймають рiшення про необхiднiсть та доцiльнiсть проведення спiльних з митними органами координованих дiй з контролю за конкретною експортною операцiєю (митним оформленням партiї товарiв, задекларованої за окремими ВМД).

     3.2. У разi, якщо експортна операцiя (партiя товарiв за окремо взятими ВМД) пiдпадає хоча б пiд один Критерiй ризику, митницею оформлення застосовуються:

     3.2.1. Здiйснення огляду товарiв з обов'язковим складанням акта про проведення митного огляду товарiв, що перемiщуються за ВМД, форму якого наведено в додатку 2 до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами).

(пiдпункт 3.2.1 пункту 3.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 06.04.2007р. N 289/221)

     3.2.2. Вiдбiр зразкiв товарiв для подальшого проведення експертних дослiджень.

     3.2.3. Проведення митного оформлення партiї товарiв iз залученням спецiалiзованих пiдроздiлiв митних органiв, на якi покладено функцiї iз здiйснення контролю митної вартостi та номенклатури.

     3.2.4. Додаткова iдентифiкацiя товарiв iз застосуванням цифрової фотозйомки товарiв.

     3.3. У разi прийняття рiшення керiвником органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi (в зонi дiяльностi яких зареєстрований суб'єкт ЗЕД як платник податку) щодо доцiльностi присутностi посадових осiб податкової служби України пiд час здiйснення огляду товарiв, передбаченого в пiдпунктi 3.2.1 цього Порядку, таке рiшення засобами факсимiльного зв'язку невiдкладно доводиться до вiдома керiвника митницi оформлення та органу державної податкової служби, де розташований митний орган, що прийняв ВМД до митного оформлення.

     У письмовому зверненнi обов'язково зазначаються основнi ознаки сумнiвностi експортної операцiї.

     3.4. Вiдповiдальнi особи органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi (визначенi наказом органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi) в межах компетенцiї забезпечують присутнiсть спiвробiтникiв державної податкової служби при здiйсненнi огляду товарiв, вiдповiдно до пiдпункту 3.2.1 цього Порядку, в митницi оформлення.

     3.5. Орган державної податкової служби на письмовий запит має право отримати вiд митницi оформлення товарiв iнформацiю про стан та завершення проведення процедури митного оформлення товарiв за ВМД. Ця iнформацiя використовується для прийняття рiшення керiвником вiдповiдного органу державної податкової служби щодо направлення працiвникiв державної податкової служби України в митницю оформлення або в митницю призначення на кордонi.

     3.6. Рiшення про доцiльнiсть та необхiднiсть органiзацiї взаємодiї податкових та митних органiв при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв в пунктах пропуску через державний кордон приймається керiвником органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi в разi неможливостi органiзацiї такої взаємодiї в митницi оформлення у зв'язку iз завершенням процедур митного оформлення.

     3.7. У разi прийняття керiвником органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi рiшення щодо доцiльностi присутностi посадових осiб державної податкової служби при здiйсненнi огляду товарiв, в пунктi пропуску через державний кордон України керiвник такого органу факсимiльним зв'язком невiдкладно, з урахування термiну доставки товарiв до митницi призначення, повiдомляє про таке рiшення:

     керiвника митницi призначення, в зонi дiяльностi якого розташований пункт пропуску через державний кордон, через який передбачається вивезення товарiв;

     керiвника органу державної податкової служби, в зонi дiяльностi якого розташований пункт пропуску через державний кордон України, через який має бути здiйснено перемiщення згаданих товарiв, для вживання заходiв щодо органiзацiї взаємодiї та забезпечення присутностi посадової особи вiдповiдного органу державної податкової служби при здiйсненнi огляду товарiв вiдповiдно до пiдпункту 3.2.1 цього Порядку.

     У письмовому зверненнi обов'язково зазначаються конкретнi аргументи, основнi ознаки сумнiвностi експортної операцiї.

     3.8. При отриманнi керiвником митницi призначення повiдомлення (передбаченого пунктом 3.7 цього Порядку) до завершення митного оформлення товарiв та їх фактичного вивезення з митної територiї України, митний орган протягом однiєї години з моменту надходження товарiв в пункт пропуску та їх пред'явлення до митного органу повiдомляє засобами факсимiльного зв'язку орган державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi про надходження товарiв для забезпечення прибуття вiдповiдальної посадової особи органу державної податкової служби України.

     В разi отримання керiвником митного органу повiдомлення (вiдповiдно до пункту 3.7 цього Порядку) пiсля завершення процедур митного контролю, передбачених законодавством для здiйснення в пунктах пропуску через державний кордон та фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України, митниця призначення iнформує вiдповiдний орган державної податкової служби про вказане.

     3.9. Пiсля прибуття транспортного засобу, що здiйснює перевезення експортних товарiв, щодо яких передбачається проведення спiльних контрольних заходiв, в пункт пропуску через державний кордон вiдповiдальнi (визначенi наказом органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi) посадовi особи державної податкової служби в межах компетенцiї забезпечують присутнiсть вiдповiдальних при здiйсненнi огляду товарiв вiдповiдно до пiдпункту 3.2.1, визначеного цим Порядком.

     3.10. Результати роботи вiдповiдальної особи (визначеної наказом органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi) письмово вiдображаються на вiдповiдних примiрниках ВМД на вiдповiдну партiю експортних товарiв, що залишається в справах митного органу (митниця оформлення або митниця призначення), та в актi про проведення митного огляду товарiв, що перемiщуються за ВМД, форму якого наведено в додатку 2 до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами).

(пункт 3.10 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 06.04.2007р. N 289/221)

     3.11. У разi, якщо протягом 4 годин пiсля вiдправлення до вiдповiдного органу державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi iнформацiї про прибуття транспортного засобу до митницi призначення спiвробiтники державної податкової служби не прибули в пункт пропуску через державний кордон України для реалiзацiї спiльних заходiв, митниця призначення самостiйно здiйснює передбаченi законодавством процедури для завершення митного контролю та митного оформлення товарiв та транспортних засобiв, що виконують зовнiшньоекономiчнi перевезення цих товарiв, для пропуску їх через державний кордон України та здiйснює пропуск таких товарiв для їх вивезення.

     Митниця призначення протягом 2 годин пiсля завершення процедури митного оформлення експортних товарiв за ВМД та надання дозволу на їх вивезення за межi митної територiї України iнформує про прийняте рiшення та надання дозволу на вивезення експортних товарiв орган державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, яким надiслано повiдомлення зазначене в пунктi 3.7 цього Порядку.

     3.12. За необхiдностi орган державної податкової служби в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi за погодженням iз Департаментом аналiзу ризикiв та аудиту Державної митної служби України та на пiдставi письмового запиту до митницi оформлення або митницi призначення може запросити копiї документiв, що були пiдставою для митного оформлення вказаних в пунктi 3.2 Порядку товарiв за конкретними ВМД, або матерiалiв та документiв, що стали пiдставою для порушення справи про порушення митних правил за такими товарами. Надання копiй таких документiв здiйснюється у вiдповiдностi до чинного законодавства України.

(пункт 3.12 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 06.04.2007р. N 289/221)

4. Використання матерiалiв проведення спiльних заходiв для органiзацiї подальших перевiрок суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi

     4.1. Копiї документiв та матерiалiв, вказаних в пунктi 3.11, використовуються органами державної податкової служби для проведення перевiрок суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi згiдно з Указом Президента України вiд 23 липня 1998 року N 817 "Про деякi заходи з дерегуляцiї пiдприємницької дiяльностi", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 сiчня 1999 року N 112 "Про затвердження порядку координацiї проведення планових виїзних перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi контролюючими органами" (iз змiнами i доповненнями, внесеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.10.2003 N 1625.

     4.2. У разi необхiдностi або за iнiцiативною Державної митної служби або митних органiв до проведення перевiрок суб'єктiв ЗЕД залучаються працiвники митних органiв.

     4.3. Про результати перевiрки суб'єкта ЗЕД i прийняте рiшення повiдомляється Державна митна служба України та митний орган, яким були наданi iнформацiя, документи та матерiали.

5. Прикiнцевi положення

     5.1. Регiональнi митницi, митницi України при необхiдностi або за письмовими запитами органiв державної податкової служби в рамках наданих повноважень iнiцiюють надання запитiв до митних органiв iноземних країн, де зареєстрованi нерезиденти-отримувачi товарiв або здiйснювалося митне оформлення товарiв за кожною iз зовнiшньоекономiчних операцiй (з використанням ВМД), що є об'єктом поглибленого аналiзу вiдповiдно до визначних критерiїв ризику.

     У разi отримання вiдповiдної iнформацiї вiд митних органiв зарубiжних країн ця iнформацiя протягом 5 днiв в письмовому виглядi надається до Державної митної служби України, яка в свою чергу протягом трьох робочих днiв надає її до Державної податкової адмiнiстрацiї України.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю Державної митної служби України С.М.Сьомка
В.о. начальника Головного управлiння податкової мiлiцiї Державної податкової адмiнiстрацiї України П.П.Дмитрук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.