ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.12.2004р. N 25/2-9-17/14698-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо контролю за вiдходами

     У зв'язку iз запитами митних органiв та суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi стосовно здiйснення митного контролю за вiдходами, якi утворюються в процесi переробки давальницької сировини iноземного замовника та у доповнення до листа Держмитслужби вiд 02.03.04 N 25/4-9-17/2495-ЕП повiдомляємо.

     Вiдповiдно до пункту 17 ст. 2 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" вiдходи чи брухт, що залишилися пiсля зiпсуття давальницької сировини або готової продукцiї чи пiсля переробки давальницької сировини, у разi їх реалiзацiї на митнiй територiї України пiдлягають обкладенню ввiзним митом, iншими податками та зборами, що справляються при ввезеннi аналогiчних вiдходiв та брухту вiдповiдно до законодавства.

     Сплата зазначених податкiв та зборiв провадиться покупцем вiдходiв чи брухту, який оформляє ввiзну вантажну митну декларацiю (без фактичного ввезення товару в Україну).

     Визначення поняття (термiну) реалiзацiя вiдходiв як вторинної сировини мiститься у пунктi 1.2 Лiцензiйних умов провадження господарської дiяльностi iз збирання, заготiвлi окремих видiв вiдходiв як вторинної сировини, затверджених наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва, Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України вiд 19.03.01 N 52/105 та зареєстрованих в Мiнiстерствi юстицiї 06.04.01 за N 319/5510, згiдно з яким це дiяльнiсть, пов'язана з передачею права власностi на вiдходи iншому власнику в обмiн на еквiвалентну суму коштiв.

     Вiдповiдно до пункту 4.5 Порядку застосування митних режимiв переробки на митнiй територiї України та переробки за межами митної територiї України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 13.09.03 N 609 вiдходи переробки пiдлягають знищенню (утилiзацiї чи видаленню) вiдповiдно до законодавства України.

     Правовi, органiзацiйнi та економiчнi засади дiяльностi, пов'язаної з утилiзацiєю та видаленням вiдходiв, визначенi Законом України "Про вiдходи" вiд 05.03.98 N 187/98-ВР. Згiдно з положеннями вказаного Закону:

     - утилiзацiя вiдходiв - використання вiдходiв як вторинних матерiальних чи енергетичних ресурсiв;

     - видалення вiдходiв - здiйснення операцiй з вiдходами, що не призводять до їх утилiзацiї.

     Перелiк операцiй з видалення вiдходiв (додається) наведено в роздiлi А Додатку 1 до Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних вiдходiв та їх утилiзацiєю/видаленням (далi - Положення), затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.07.2000 N 1120 (зi змiнами i доповненнями).

     Вiдповiдно до статтi 28 Закону України "Про вiдходи" постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.08.98 N 1216 затверджено Порядок ведення реєстру мiсць видалення вiдходiв.

     Згiдно з цим Порядком, мiсця видалення вiдходiв - спецiально вiдведенi мiсця чи об'єкти (полiгони, комплекси, котловани, споруди, дiлянки надр тощо), на використання яких для видалення вiдходiв отримано дозвiл вiд спецiально уповноважених органiв у сферi поводження з вiдходами.

     При цьому, згiдно з вимогами статтi 33 Закону України "Про вiдходи", визначенi для видалення вiдходiв мiсця чи об'єкти повиннi використовуватися для видалення лише тих вiдходiв, що були заявленi на одержання такого дозволу.

     Тобто, здiйснення у вiдповiдностi до вимог законодавства операцiй з видалення вiдходiв, вказаних у роздiлi А Додатку 1 до Положення, унеможливлює їх утилiзацiю.

     Оскiльки вищевказанi вiдходи утворюються в процесi переробки давальницької сировини iноземного замовника, вважаємо, що у разi їх видалення на митнiй територiї України (без реалiзацiї) шляхом здiйснення операцiй, вказаних у роздiлi А Додатку 1 до Положення, вони не пiдлягають розмiщенню у митний режим.

     Пiдставою для завершення митного контролю за такими вiдходами, є подання українським виконавцем митному органу документiв, якi пiдтверджують:

     - передання вiдходiв для видалення суб'єктам господарської дiяльностi, що мають на це вiдповiднi повноваження;

     - видалення вiдходiв шляхом виконання операцiй, зазначених у позицiях D1-D15 додатку до цього листа.

     Документи, що пiдтверджують здiйснення операцiй з видалення вiдходiв (договори, акти приймання-передачi, акти видалення тощо) долучаються до вiдповiдної вантажної митної декларацiї, за якою здiйснювалось оформлення давальницької сировини iноземного замовника в режимi переробки на митнiй територiї України.

     У разi вивезення вiдходiв за межi митної територiї України, їх реалiзацiї чи передання на утилiзацiю такi вiдходи пiдлягають розмiщенню у вiдповiдний митний режим (експорт, iмпорт тощо).

     Додаток: перелiк операцiй з видалення та утилiзацiї вiдходiв на 2 арк.

Перший заступник Голови Служби М.М.Iванюк

 

Додаток 1
до Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних вiдходiв та їх утилiзацiєю/видаленням, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.07.2000 р. N 1120

ОПЕРАЦIЇ
з видалення та утилiзацiї вiдходiв*

____________
     * Вiдповiдає додатку IV до Базельської конвенцiї.

     А. Операцiї, якi не призводять до можливої рекуперацiї, рециркуляцiї, утилiзацiї, прямого повторного чи альтернативного використання вiдходiв

     Роздiл А охоплює всi подiбнi операцiї з видалення, якi здiйснюються на практицi:

     D1 Поховання в землi чи скидання на землю (наприклад на звалище тощо)

     D2 Обробка грунту (наприклад бiохiмiчний розклад рiдких чи мулових вiдходiв у грунтi тощо)

     D3 Закачування на глибину (наприклад вприскування вiдходiв вiдповiдної консистенцiї у свердловини, солянi куполи природних резервуарiв тощо)

     D4 Скидання у поверхневi водойми (наприклад скидання рiдких або мулистих вiдходiв у котловани, ставки чи вiдстiйнi басейни тощо)

     D5 Скидання на спецiально обладнанi звалища (наприклад скидання в окремi вiдсiки з прокладкою i поверхневим покриттям, якi iзолюють їх один вiд одного i вiд навколишнього середовища, тощо)

     D6 Скидання у водойми, крiм морiв/океанiв

     D7 Скидання у моря/океани, в тому числi поховання на морському днi

     D8 Бiологiчна обробка, не обумовлена в iнших роздiлах цього додатка, яка призводить до утворення кiнцевих сполук чи сумiшей, якi потiм видаляються будь-яким способом, зазначеним у роздiлi А

     D9 Фiзико-хiмiчна обробка, не обумовлена в iнших роздiлах цього додатка, яка призводить до утворення кiнцевих сполук чи сумiшей, якi потiм видаляються будь-яким способом, зазначеним у роздiлi А (наприклад випарювання, сушiння, прожарювання, нейтралiзацiя, осаджування тощо)

     D10 Спалювання на сушi

     D11 Спалювання в морi

     D12 Постiйне зберiгання (наприклад у спецiальних контейнерах у шахтi тощо)

     D13 Змiшування чи перемiшування до початку будь-якої з операцiй, зазначених у роздiлi А

     D14 Переупаковування до початку будь-якої з операцiй, зазначених у роздiлi А

     D15 Зберiгання до будь-якої з операцiй, зазначених у роздiлi А.

     Б. Операцiї, якi можуть призвести до рекуперацiї, рециркуляцiї, утилiзацiї, прямого повторного чи альтернативного використання

     Роздiл Б охоплює всi подiбнi операцiї з матерiалами, якi визначенi як небезпечнi вiдходи чи вважаються такими i якi в iншому разi повиннi призначатися для операцiй, передбачених у роздiлi А:

     R1 Використання у виглядi палива (крiм безпосереднього спалювання) чи iншим чином для отримання енергiї

     R2 Утилiзацiя/регенерацiя розчинникiв

     R3 Рециркуляцiя/утилiзацiя органiчних речовин, що не застосовуються як розчинники

     R4 Рециркуляцiя/утилiзацiя металiв та їх сполук

     R5 Рециркуляцiя/утилiзацiя iнших неорганiчних матерiалiв

     R6 Регенерацiя кислот та основ

     R7 Рекуперацiя компонентiв, що використовуються для зменшення забруднення

     R8 Рекуперацiя компонентiв каталiзаторiв

     R9 Повторна перегонка використаних нафтопродуктiв чи iнше повторне їх використання

     R10 Обробка грунту, що справляє позитивний вплив на землеробство чи полiпшує екологiчну обстановку

     R11 Використання вiдходiв будь-яких операцiй пiд номерами R1 - R10

     R12 Обмiн вiдходами для здiйснення операцiй пiд номерами R1 - R11

     R13 Акумулювання матерiалу для здiйснення будь-якої операцiї, зазначеної у роздiлi Б.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.