ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

15.03.05 N 25/4-14-34/2501-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У зв'язку з численними запитами митних органiв та суб'єктiв ЗЕД Держмитслужбою спiльно з Мiнiстерством фiнансiв, Мiнiстерством промислової полiтики, Мiнiстерством аграрної полiтики, Мiнiстерством економiки та з питань європейської iнтеграцiї опрацьовано питання здiйснення митного оформлення товарiв iз застосуванням вексельної форми розрахунку сплати податку на додану вартiсть у вiдповiдностi до вимог статтi 76 Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк".

     Враховуючи позицiю зазначених мiнiстерств, роз'яснюємо наступне.

     Згiдно зi статтею 139 Господарського кодексу України вiд 16.01.03 N 436-IV майном визнається сукупнiсть речей та iнших цiнностей, якi мають вартiсне визначення, виробляються чи використовуються у дiяльностi суб'єктiв господарювання та вiдображаються в їх балансi або враховуються в iнших, передбачених законом формах облiку майна цих суб'єктiв.

     Пунктом 4 статтi 1 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" вiд 10.04.92 N 2269-ХII визначено, що оренда майна форм власностi, вiдмiнних вiд державного та комунального, може регулюватися положеннями цього Закону, якщо iнше не передбачено законодавством та договором оренди.

     Так, статтею 13 зазначеного Закону визначено, що орендоване майно (крiм таких видiв нерухомого майна, як примiщення, частини будiвель, споруд, а також iншого окремого iндивiдуально визначеного майна) включається до балансу орендаря iз зазначенням, що це майно є орендованим.

     Орендованi примiщення, частини будiвель, споруд та iнше окреме iндивiдуально визначене майно залишаються на балансi пiдприємства чи господарського товариства, iз зазначенням, що це майно передано в оренду, та зараховується на позабалансовий рахунок орендаря iз зазначенням, що це майно є орендованим.

     Згiдно зi статтею 133 Господарського кодексу України правовий режим майна суб'єктiв господарювання, на якому базується їх господарська дiяльнiсть, ґрунтується на правi власностi та iнших речових правах.

     Вiдповiдно до положень Цивiльного кодексу України вiд 16.01.03 N 435-IV до речових прав вiднесено i право користування чужим майном, яке реалiзується через договори найму (оренди).

     Крiм того, вiдповiдно до Iнструкцiї, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв вiд 30.11.99 N 291 "Про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй" та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї вiд 21.12.99 за N 893/4186, до складу основних засобiв вiдносяться власнi або отриманi на умовах фiнансового лiзингу об'єкти i орендованi цiлiснi майновi комплекси, а також матерiальнi активи, якi пiдприємство утримує з метою використання їх у процесi виробництва або постачання товарiв i послуг, надання в оренду iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року (або операцiйного циклу, якщо вiн довший за рiк).

     Враховуючи зазначене, орендованi будiвлi, станки, обладнання та iншi основнi засоби, правовий режим яких ґрунтуються на правi користування та якi використовуються для здiйснення господарської дiяльностi, тобто використовуються у виробничому оборотi в ходi нормального операцiйного циклу, можуть бути визнанi власними виробничими потужностями.

     Згiдно з Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 9 "Запаси", затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.10.99 N 246, та Iнструкцiєю про використання Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань та господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй, затвердженою наказом Мiнiстерства фiнансiв вiд 30.11.99 N 291, сировина, матерiали, комплектуючi вироби, тара та тарнi матерiали i iншi матерiальнi цiнностi, якi використовуються для виробництва продукцiї вiдносяться до виробничих запасiв.

     У вiдповiдностi до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 2 "Баланс", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв вiд 31.03.99 N 87, виробничi запаси є складовою частиною оборотних активiв пiдприємства, якi призначенi для використання в ходi нормального операцiйного циклу - промiжку часу мiж придбанням запасiв для здiйснення дiяльностi та одержанням коштiв вiд реалiзацiї виробленої з них продукцiї.

     Таким чином, комплектуючi вироби та окремi частини майбутнiх виробiв є складовою частиною кiнцевого виробу або безпосередньо використовуються для виробництва кiнцевого виробу (продукцiї) i використовуються саме в ходi нормального операцiйного циклу на власних виробничих потужностях для виробництва продукцiї. Тара, яка ввозиться на територiю України, при подальшому пакуваннi в неї продукцiї, що вироблена пiдприємством, є складовою кiнцевого товару. Операцiйний цикл при цьому завершується не реалiзацiєю ввезених товарiв, а реалiзацiєю виробленої з цих товарiв продукцiї.

     На пiдставi цього вищезазначенi органи виконавчої влади дiйшли висновку: комплектуючi вироби, тара та окремi частини майбутнiх виробiв, що використовуються в ходi нормального операцiйного циклу у виробництвi продукцiї, яка в подальшому реалiзується пiдприємством, можуть вважатися такими, що використовуються для власних виробничих потреб.

Заступник Голови Служби А. Войцещук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.