ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 20.04.2005 р. N 3327/6/15-2315


     ДПАУ розглянула лист щодо порядку сплати ПДВ при ввезеннi лiтакiв з метою оперативного лiзингу i повiдомляє таке.

     Операцiї з ввезення товарiв, у тому числi лiтакiв, з метою оперативного лiзингу вiдповiдно до пп. 3.1.2 ст. 3 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" у редакцiї Закону України вiд 25.03.2005 р. N 2505-IV "Про внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рiк" та деяких iнших законодавчих актiв України" визначено такими, що прирiвнюються до iмпорту i пiдпадають пiд об'єкт оподаткування ПДВ. При цьому базою оподаткування по вказаних операцiях згiдно з п. 4.3 ст. 4 Закону є їх договiрна (контрактна) вартiсть, але не менше митної вартостi, зазначеної у ввiзнiй митнiй декларацiї з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комiсiйних та iнших видiв винагород, пов'язаних з iмпортом таких товарiв, плати за використання об'єктiв iнтелектуальної власностi, що належать до таких товарiв, акцизних зборiв, ввiзного мита, а також iнших податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), за винятком ПДВ, що включаються у цiну товарiв (послуг) згiдно з законами України з питань оподаткування.

     Суму ПДВ, нараховану при здiйсненнi операцiй з ввезення на митну територiю України товарiв, у тому числi лiтакiв, з метою оперативного лiзингу, платник може або сплатити коштами при перетинi товарами митного кордону України, або, використовуючи право, надане п. 11.5 ст. 11 Закону, за умови оформлення митної декларацiї (за винятком тимчасової чи неповної, перiодичної чи попередньої декларацiй) за власним бажанням надавати органами митного контролю простий вексель на суму податкового зобов'язання (податковий вексель) з термiном погашення 30 днiв чи за рiшенням КМУ протягом бiльш довгого термiну. Обов'язковою умовою для надання податкового векселя є його пiдтвердження комерцiйними банками шляхом авалю. Тодi як до набуття чинностi змiнами, внесеними до п. 11.5 ст. 11 Закону Законом N 2505, тобто до 31.03.2005 р., векселi, виписанi платниками податку, що мали протягом останнiх 12 мiсяцiв обсяг оподатковуваних операцiй з поставки товарiв (робiт, послуг) бiльше п'яти мiльйонiв гривень, або пiдприємствами, визначеними у пп. 5.2.1 ст. 5 цього Закону, та не мали заборгованостi з цього податку (крiм реструктуризованої згiдно iз законодавством) за результатами податкових перiодiв, що передують податковому перiоду, у якому надавався податковий вексель, не пiдлягали забезпеченню (пiдтвердженням права платника надавати не авальований банком податковий вексель була Довiдка щодо вiдповiдностi статусу iмпортера, видана податковим органом у порядку, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України N 1104).

     Розпорядженням КМУ вiд 23.04.2001 р. N 140-р "Про митне оформлення лiтакiв, якi тимчасово ввозяться на митну територiю України", термiн дiї якого розпорядженням КМУ вiд 28.02.2005 р. N 41-р було обмежено до 01.07.2005 р., було дозволено ДМСУ та ДПАУ здiйснювати митне оформлення лiтакiв та авiацiйного майна до них, якi ввозяться на митну територiю України виключно вiтчизняними авiакомпанiями для власних потреб на умовах оперативної оренди (лiзингу), вiдповiдно до режиму тимчасового ввезення i пiд зобов'язання про зворотне вивезення з наданням податкового векселя на суму ПДВ з термiном погашення 360 днiв, але не пiзнiше нiж 31 грудня вiдповiдного року. Цим розпорядженням була передбачена вiдповiдальнiсть авiакомпанiй за невиконання протягом 360 днiв, але не пiзнiше нiж 31 грудня вiдповiдного року, своїх зобов'язань про зворотне вивезення лiтакiв з митної територiї України у виглядi пред'явлення до сплати зазначеного векселя.

     Таким чином, у разi ввезення на митну територiю України лiтакiв з метою оперативного лiзингу платник податку до 01.07.2005 р. може надавати митним органам авальований податковий вексель з термiном погашення 360 днiв, але не пiзнiше нiж 31 грудня вiдповiдного року.

Заступник ГоловиГ. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.