Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 292 від 02.04.2009

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

01.07.05 N 612


Про затвердження Положення про Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв

     З метою оптимiзацiї дiяльностi Державної митної служби України, керуючись вимогами пункту 12 Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 24.08.2000 N 1022/2000 наказую:

     1. Затвердити Положення про Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв Державної митної служби України (додається).

     2. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Ганжу Р.С.

В.о.Голови Служби М.М.Салагор

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 01.07.05 N 612

ПОЛОЖЕННЯ
про Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв Державної митної служби України

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     Це положення визначає правовий статус Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв, а саме його компетенцiю, права, завдання, функцiї та органiзацiйну структуру.

     1.1. Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв (далi - Управлiння) є структурним пiдроздiлом Державної митної служби України i пiдпорядковується одному iз заступникiв Голови Державної митної служби України згiдно з розподiлом обов'язкiв.

     1.2. У своїй дiяльностi працiвники Управлiння керуються Конституцiєю України, законами України, актами Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правовими актами та рiшеннями колегiї Державної митної служби України, цим Положенням.

     1.3. Управлiння здiйснює свою дiяльнiсть у межах компетенцiї, встановлених цим Положенням, на основi планiв, якi затверджуються одним iз заступникiв Голови Державної митної служби України згiдно з розподiлом обов'язкiв.

     1.4. Пiд час виконання покладених на нього завдань Управлiння в установленому порядку взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами центрального апарату Державної митної служби України, регiональними митницями, митницями, спецiалiзованими митними установами й органiзацiями.

     Управлiння здiйснює загальне керiвництво, координацiю та контроль за дiяльнiстю структурних пiдроздiлiв митних органiв, якi здiйснюють контроль за перемiщенням вантажiв i забезпечують застосування заходiв гарантування доставки товарiв.

     1.5. Структура та штатний розпис Управлiння затверджується Головою Державної митної служби України у межах установленої штатної чисельностi та фонду заробiтної плати.

     1.6. Функцiональнi обов'язки посадових осiб Управлiння визначаються посадовими iнструкцiями, якi затверджуються начальником Управлiння.

2. ОСНОВНI ЗАВДАННЯ УПРАВЛIННЯ

     2.1. Забезпечення, у межах компетенцiї Управлiння, реалiзацiї державної полiтики у сферi митної справи, виконання законодавства України з питань митної справи, захисту економiчних iнтересiв України, конституцiйних прав i свобод громадян.

     2.2. Органiзацiя контролю за виконанням митними органами актiв законодавства, наказiв i доручень керiвництва Державної митної служби України з питань контролю за перемiщенням вантажiв, аналiз причин порушень їх вимог, внесення пропозицiй щодо усунення таких порушень.

     2.3. Координацiя дiяльностi митних органiв з налагодження митного контролю за перемiщенням вантажiв митною територiєю України та впровадження системи гарантiйного забезпечення доставки вантажiв у митницi призначення.

     2.4. Пiдтримка взаємодiї з iншими державними органами, органами мiсцевого самоврядування, громадськими, неурядовими, мiжнародними органiзацiями й установами у галузi органiзацiї контролю за перемiщенням вантажiв.

     2.5. Пiдготовка проектiв законодавчих та нормативно-правових актiв з питань контролю за перемiщенням вантажiв, гарантiйного забезпечення доставки вантажiв у митницi призначення, опрацювання таких проектiв, пiдготовлених iншими суб'єктами.

     2.6. Забезпечення, у межах компетенцiї Управлiння, виконання зобов'язань за мiжнародними договорами України.

     2.7. Сприяння розвитковi мiжнародного спiвробiтництва у сферi митної справи.

     2.8. Застосування, у межах компетенцiї Управлiння, норм права з метою забезпечення реалiзацiї конституцiйних прав i свобод громадян.

3. ОСНОВНI ФУНКЦIЇ УПРАВЛIННЯ

     Вiдповiдно до покладених на нього завдань Управлiння виконує контрольно-аналiтичну, координацiйну, органiзацiйну, нормотворчу та правозастосовну функцiї:

     3.1. Вiдстежує дiяльнiсть митних органiв щодо забезпечення дотримання митного законодавства з питань, що входять до компетенцiї Управлiння, контролює виконанням ними актiв законодавства, наказiв i доручень керiвництва Державної митної служби України у цiй галузi. Аналiзує причини порушень їх вимог, вносить пропозицiї щодо усунення недолiкiв.

     Бере участь у проведеннi перевiрок дiяльностi митних органiв за напрямами, вiднесеними до компетенцiї Управлiння.

     3.2. Збирає, узагальнює та аналiзує iнформацiю з питань, що належать до компетенцiї Управлiння; iнформує керiвництво Державної митної служби України про стан реалiзацiї вимог нормативно-правових актiв iз зазначених питань; готує за дорученням керiвництва iнформацiйнi, довiдковi та iншi матерiали у сферi компетенцiї Управлiння.

     3.3. Координує дiяльностi пiдроздiлiв контролю за перемiщенням вантажiв, iнших пiдроздiлiв митних органiв України з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.4. Пiдтримує взаємодiю митних органiв з iншими державними органами, органами мiсцевого самоврядування, громадськими, неурядовими, мiжнародними органiзацiями й установами у галузi органiзацiї та забезпечення контролю за перемiщенням вантажiв.

     3.5. Розробляє, запроваджує та супроводжує порядки здiйснення контролю за перемiщенням вантажiв, застосування заходiв гарантування доставки товарiв, аналiзує їх ефективнiсть, провадить роботу з удосконалення форм i методiв їх реалiзацiї.

     3.6. Опрацьовує питання щодо використання вiдповiдних комп'ютерних мереж i баз даних пiд час здiйснення контролю за перемiщенням вантажiв та застосування заходiв гарантування.

     3.7. Вирiшує, за дорученням керiвництва Державної митної служби України, питання оперативного характеру у межах компетенцiї Управлiння.

     3.8. Розробляє та вносить на розгляд керiвництва Державної митної служби України проекти законодавчих i нормативних актiв з питань контролю за перемiщенням вантажiв а також щодо застосування заходiв гарантування доставки товарiв до митного органу призначення, визначених статтею 161 Митного кодексу України.

     Бере участь у розробленнi нормативно-правових актiв з питань митного контролю i митного оформлення, опрацьовує та вносить пропозицiї щодо погодження проектiв законодавчих i нормативно-правових актiв, пiдготовлених iншими суб'єктами.

     Взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами Державної митної служби України та вiдповiдними органами виконавчої влади при розробленнi проектiв законодавчих i нормативних актiв.

     3.9. Бере у межах компетенцiї Управлiння участь у пiдготовцi та опрацюваннi проектiв мiжнародних договорiв з питань здiйснення контролю за перемiщенням вантажiв.

     3.10. Надає роз'яснення та коментарi з питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     3.11. Розглядає, за дорученням керiвництва Державної митної служби України, звернення органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, органiзацiй, пiдприємств усiх форм власностi та громадян з питань, якi належать до компетенцiї Управлiння.

     3.12. Опрацьовує матерiали та готує рiшення Державної митної служби України за заявами суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi i громадян щодо видачi лiцензiй на здiйснення посередницької дiяльностi митного перевiзника.

     Органiзовує контроль за здiйсненням лiцензiатами посередницької дiяльностi митного перевiзника, готує розпорядження щодо усунення порушень у цiй сферi та матерiали щодо анулювання виданих лiцензiй на здiйснення цiєї дiяльностi.

     3.13. Забезпечує ведення Державною митною службою України реєстру митних перевiзникiв та його перiодичну публiкацiю.

     3.14. Забезпечує дотримання митними органами вимог Митної конвенцiї про мiжнароднi дорожнi перевезення 1975 року.

     3.15. У межах компетенцiї Управлiння готує матерiали щодо застосування передбачених чинним законодавством санкцiй до суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi та громадян, якi надають послуги з мiжнародних перевезень вантажiв i пасажирiв, iнформує про це центральнi органи виконавчої влади, iншi заiнтересованi установи й органiзацiї.

     3.16. Координує та пiдтримує взаємодiю митних органiв з органiзацiями й об'єднаннями перевiзникiв, експедиторiв, митними перевiзниками, незалежними фiнансовими посередниками, страховими органiзацiями, фiнансово-кредитними установами тощо у питаннях, якi належать до компетенцiї Управлiння.

     3.17. Готує та проводить семiнари, конференцiї, iншi навчально-методичнi заходи з питань, вiднесених до компетенцiї Управлiння.

     3.18. У межах компетенцiї Управлiння бере участь у розглядi та погодженнi подань митних органiв щодо призначення на керiвнi посади осiб за номенклатурою посад Голови Державної митної служби України, начальникiв вiддiлiв контролю за перемiщенням вантажiв тощо.

     3.19. Готує та вносить на розгляд керiвництва Державної митної служби України пропозицiї щодо застосування до посадових осiб митних органiв України заохочень i стягнень, передбачених законодавством України.

     3.20. Бере участь у заходах Державної митної служби України щодо забезпечення виконання вимог законiв України "Про державну службу", "Про боротьбу з корупцiєю" тощо.

     3.21. Забезпечує дотримання режиму секретностi пiд час роботи посадових осiб Управлiння з вiдомостями, якi становлять державну таємницю.

4. ПРАВА УПРАВЛIННЯ

     4.1. Одержувати вiд структурних пiдроздiлiв центрального апарату Державної митної служби України, митних органiв, органiв державної влади, мiсцевого самоврядування, органiзацiй, пiдприємств усiх форм власностi та громадян, якi беруть участь у процесi перемiщення i митного оформлення товарiв та iнших предметiв, необхiдну iнформацiю i документи вiдповiдно до покладених на Управлiння завдань i функцiй.

     4.2. Залучати, за згодою керiвникiв структурних пiдроздiлiв Державної митної служби України, вiдповiдних фахiвцiв для забезпечення виконання покладених на Управлiння завдань.

     4.3. У межах компетенцiї Управлiння брати участь у перевiрках i самостiйно перевiряти стан дотримання посадовими особами митних органiв положень чинних законодавчих та нормативно-правових актiв, що регулюють митну справу; одержувати вiд них письмовi та уснi пояснення з питань, що виникають пiд час перевiрки виконання актiв законодавства, наказiв i доручень керiвництва Державної митної служби України; перевiряти повноту усунення порушень, виявлених попереднiми перевiрками.

     Вимагати вiд керiвникiв митних органiв та посадових осiб їх структурних пiдроздiлiв дотримання вимог законодавства у сферi, вiднесенiй до компетенцiї Управлiння.

     4.4. Перевiряти органiзацiйну дiяльнiсть пiдроздiлiв митниць з контролю за перемiщенням вантажiв, стан їх забезпечення спецiальними засобами митного контролю, зв'язку, обчислювальної технiки та особовим складом для узагальнення та внесення пропозицiй щодо пiдвищення ефективностi їх дiяльностi. Погоджувати пропозицiї щодо штатної чисельностi, структури i пiдпорядкування пiдроздiлiв митних органiв з контролю за перемiщенням вантажiв.

     4.5. Вносити на розгляд керiвництва Державної митної служби України пропозицiї щодо застосування заохочень та стягнень до особового складу митних органiв України.

     4.6. З метою виконання завдань, покладених на Управлiння, користуватися всiєю необхiдною службовою iнформацiєю, яка є у розпорядженнi Управлiння, iнших структурних пiдроздiлiв центрального апарату Державної митної служби України, митних органiв тощо, у тому числi шляхом доступу до вiдповiдних баз даних та програмно-iнформацiйних комплексiв Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи митних органiв, мiжнародних iнформацiйних мереж i мiжнародних каналiв зв'язку. Створювати та використовувати власнi iнформацiйнi бази даних.

     Користуватися в установленому порядку iнформацiєю рiзних ступенiв таємностi.

     4.7. За дорученням керiвництва Державної митної служби України брати участь у роботi комiсiй, делегацiй, експертних i робочих груп з питань, якi належать до компетенцiї Управлiння.

     4.8. Представляти Державну митну службу України у державних, неурядових, мiжнародних, громадських органiзацiях та установах.

     4.9. В установленому порядку надавати роз'яснення щодо застосування актiв Державної митної служби України у частинi питань, що належать до компетенцiї Управлiння.

     4.10. Для листування iз зовнiшнiми кореспондентами з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, використовувати бланк Управлiння встановленого зразка.

5. СТРУКТУРА ТА КЕРIВНИЦТВО УПРАВЛIННЯ

     5.1. Управлiння очолює начальник, якого призначає в установленому порядку та звiльняє з посади Голова Державної митної служби України.

     5.2. Начальник Управлiння має заступника, який одночасно є начальником вiддiлу.

     5.3. У разi вiдсутностi начальника Управлiння його обов'язки виконує заступник начальника Управлiння або iнша посадова особа Управлiння, уповноважена керiвництвом Державної митної служби України.

     5.4. Права, обов'язки та вiдповiдальнiсть начальника Управлiння визначаються актами законодавства України i цим Положенням.

     5.5. Права, обов'язки та вiдповiдальнiсть заступника начальника Управлiння, начальникiв вiддiлiв, iнших посадових осiб визначаються посадовими iнструкцiями, якi затверджуються начальником Управлiння.

     5.6. До складу Управлiння входять:

     вiддiл контролю за перемiщенням вантажiв,

     вiддiл забезпечення заходiв гарантування.

     5.7. Начальник Управлiння:

     5.7.1. Здiйснює загальне керiвництво роботою Управлiння, розробляє i здiйснює заходи щодо полiпшення органiзацiї та пiдвищення ефективностi роботи його пiдроздiлiв.

     5.7.2. Забезпечує виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.7.3. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли Управлiння та посадовi iнструкцiї особового складу Управлiння.

     5.7.4. Органiзовує разом з кадровою службою центрального апарату роботу з добору та розстановки кадрiв, пiдвищення їх квалiфiкацiї; координує роботу з формування та пiдготовки кадрового резерву Управлiння.

     Готує i вносить керiвництву подання про присвоєння працiвникам Управлiння спецiальних звань митної служби України вiдповiдно до законодавства, а також про заохочення i притягнення їх до дисциплiнарної вiдповiдальностi.

     Забезпечує додержання працiвниками Управлiння правил внутрiшнього трудового розпорядку центрального апарату Державної митної служби України.

     5.7.5. Вносить пропозицiї керiвництву Державної митної служби України щодо призначення на посади й звiльнення з посад працiвникiв особового складу митних органiв, вiднесеного до номенклатури посад Голови Державної митної служби України, начальникiв вiддiлiв контролю за перемiщенням вантажiв, а також про заохочення цих працiвникiв i притягнення їх до дисциплiнарної вiдповiдальностi.

     5.7.6. Забезпечує взаємодiю Управлiння з iншими пiдроздiлами Державної митної служби України.

     5.7.7. Дає доручення, вказiвки, направляє запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Управлiння, контролює їх виконання.

     5.7.8. Вiдповiдає на звернення, скарги, запити й пропозицiї громадян та юридичних осiб, що надходять безпосередньо до Управлiння, готує пропозицiї за зверненнями, передами для розгляду керiвництвом Державної митної служби України.

     5.7.9. Контролює виконання працiвниками Управлiння вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативно-правових актiв з питань охорони державної таємницi.

     5.7.10. Виконує iншi завдання, визначенi керiвництвом Державної митної служби України.

     5.8. Начальник Управлiння має право:

     5.8.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Державної митної служби України, митних органiв, фiзичних та юридичних осiб необхiдну iнформацiю й довiдковi матерiали для виконання завдань, покладених на Управлiння.

     5.8.2. Клопотати перед керiвництвом Державної митної служби України стосовно призначення на посади та звiльнення працiвникiв Управлiння, застосування заходiв заохочення i накладення стягнень до працiвникiв Управлiння.

     5.8.3. Контролювати дотримання працiвниками Управлiння чинного законодавства, виконання посадових iнструкцiй, вказiвок i доручень безпосереднiх та прямих керiвникiв Управлiння.

     5.8.4. Дiяти у межах компетенцiї Державної митної служби України i представляти її iнтереси в державних та iнших органах.

     5.8.5. Надавати вiдповiдно до своєї компетенцiї вiдомостi, пропозицiї, зауваження структурним пiдроздiлам Державної митної служби України, митним органам, iншим державним та недержавним органам, громадянам тощо.

     5.8.6. Для виконання завдань, покладених на Управлiння, iнiцiювати запити й органiзовувати опрацювання необхiдної аналiтичної, оперативної та довiдкової iнформацiї, одержаної вiд структурних пiдроздiлiв Державної митної служби України, митних органiв, установ, органiзацiй, громадян тощо.

     5.8.7. Самостiйно встановлювати органiзацiйнi принципи та схеми роботи Управлiння й видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Управлiння.

     5.8.8. Вимагати вiд посадових осiб митних органiв додержання положень чинного законодавства, своєчасного виконання доручень керiвництва Державної митної служби України.

     5.8.9. Пiдписувати листи Управлiння, вiзувати документи та iншi матерiали у межах компетенцiї Управлiння.

     5.9. Начальник Управлiння несе вiдповiдальнiсть за:

     5.9.1. Не забезпечення виконання покладених на Управлiння завдань та функцiй, передбачених положенням про Управлiння.

     5.9.2. Неналежну органiзацiю дiяльностi Управлiння, недотримання законностi у службовiй дiяльностi посадовими особами Управлiння.

     5.9.3. Додержання належного рiвня трудової та виконавської дисциплiни в Управлiннi.

     5.9.4. Наслiдки своїх розпоряджень, доручень, рiшень, самостiйно прийнятих пiд час виконання службових обов'язкiв, а також за бездiяльнiсть.

     5.9.5. Стан професiйної пiдготовки та виховної роботи з посадовими особами Управлiння.

     5.9.6. Забезпечення належних умов охорони працi.

     5.9.7. Дотримання посадовими особами Управлiння вимог Закону України "Про державну таємницю".

Начальник Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв В.Луговець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.