Документ скасований: Постанова НБУ № 148 від 29.12.2017

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

10.08.2005 N 277


Про затвердження Змiн до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 серпня 2005 р. за N 944/11224


     Вiдповiдно до статтi 33 Закону України "Про Нацiональний банк України" та на виконання вимог Закону України "Про Загальнодержавну програму адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 15.12.2004 N 637 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 13.01.2005 за N 40/10320 (далi - Положення), що додаються.

     2. Загальнi лiмiти залишку готiвки в касi пiдприємства та строки здавання виручки, що були затвердженi банками i на час набрання чинностi Положенням не вiдповiдали його вимогам, пiдприємства повиннi переглянути та затвердити в порядку, визначеному Положенням, до 31.12.2005 року.

     3. Департаменту готiвково-грошового обiгу (Н.В.Дорофєєва) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для використання в роботi.

     4. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на виконавчого директора з питань готiвково-грошового обiгу О.М.Толстого.

     5. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля офiцiйного опублiкування.

В.о.Голови А.В.Шаповалов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
10.08.2005 N 277
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 серпня 2005 р. за N 944/11224

ЗМIНИ
до Положення про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi

     1. У главi 1:

     1.1. Абзац четвертий пункту 1.1 виключити.

     1.2. У пунктi 1.2:

     термiн "касовi документи" викласти в такiй редакцiї:

     "касовi документи - документи (касовi ордери та платiжнi чи розрахунково-платiжнi вiдомостi, розрахунковi документи, вiдомостi закупiвлi сiльськогосподарської продукцiї, iншi прибутковi та видатковi касовi документи), за допомогою яких вiдповiдно до законодавства України оформляються касовi операцiї, звiти про використання коштiв, а також вiдповiднi журнали встановленої форми для реєстрацiї цих документiв та книги облiку";

     пункт доповнити термiном такого змiсту:

     "небанкiвська фiнансова установа - юридична особа, яка вiдповiдно до Закону України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг" надає одну чи кiлька фiнансових послуг та яка внесена до Державного реєстру фiнансових установ в установленому законодавством України порядку. До небанкiвських фiнансових установ належать кредитнi спiлки, ломбарди, лiзинговi компанiї, довiрчi товариства, страховi компанiї, установи накопичувального пенсiйного забезпечення, iнвестицiйнi фонди i компанiї та iншi юридичнi особи, виключним видом дiяльностi яких є надання фiнансових послуг".

     2. Пункт 3.1 глави 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3.1. Касовi операцiї оформляються касовими ордерами, видатковими вiдомостями, розрахунковими документами, документами за операцiями iз застосуванням платiжних карток, iншими касовими документами, якi згiдно iз законодавством України пiдтверджували б факт продажу (повернення) товарiв, надання послуг, отримання (повернення) готiвкових коштiв".

     3. У главi 5:

     3.1. У пунктi 5.1:

     пiдпункт "а" викласти в такiй редакцiї:

     "а) для пiдприємств, що розташованi в населених пунктах, де є банки, - щодня (у день надходження готiвкової виручки (готiвки) до їх кас)";

     пiдпункт "в" викласти в такiй редакцiї:

     "в) для пiдприємств, що розташованi в населених пунктах, де немає банкiв, - не рiдше нiж один раз на п'ять робочих днiв".

     3.2. Пункт 5.3 викласти в такiй редакцiї:

     "5.3. Лiмiт каси пiдприємства встановлюють на пiдставi розрахунку середньоденного надходження готiвки до каси або її середньоденної видачi з каси, за рiшенням керiвника пiдприємства або уповноваженої ним особи".

     3.3. Пункт 5.4 доповнити абзацами такого змiсту:

     "Пiдприємства, у яких вiдповiдний середньоденний показник, обчислений на пiдставi касових оборотiв (додаток 2), дорiвнює нулю або не бiльше десяти неоподаткованих мiнiмумiв доходiв громадян, можуть встановлювати лiмiт каси в розмiрi, що перевищує обчислений середньоденний показник, але не бiльше десяти неоподаткованих мiнiмумiв доходiв громадян.

     Вищезазначенi вимоги цього пункту не поширюються на небанкiвськi фiнансовi установи. Небанкiвськi фiнансовi установи самостiйно визначають порядок розрахунку лiмiту каси з урахуванням особливостей дiяльностi та режиму роботи цих установ, обсягу готiвкових надходжень (видаткiв), строкiв здавання готiвки тощо i на пiдставi зазначеного встановлюють розмiр лiмiту каси. Таблицю "Касовi обороти", зазначену в додатку 2 до цього Положення, небанкiвськi фiнансовi установи не заповнюють".

     3.4. Пункт 5.6 викласти в такiй редакцiї:

     "5.6. Лiмiт каси пiдприємства сфери грального бiзнесу, уключаючи гральнi будинки, казино, iгровi автомати з грошовим виграшем тощо, установлюють з урахуванням особливостей дiяльностi та режиму роботи цих закладiв вiдповiдно до перелiку та правил ведення азартних iгор i затвердженого положення про призовий фонд, як правило, у межах вiдповiдного середньоденного показника, визначеного згiдно з пунктом 5.3 цiєї глави. За рiшенням керiвника пiдприємства сфери грального бiзнесу або уповноваженої ним особи дозволяється встановлювати лiмiт каси з перевищенням визначеного середньоденного показника, але не бiльше суми максимально можливого виграшу клiєнта".

     3.5. В абзацах першому та другому пункту 5.10 слова "(протягом операцiйного часу його роботи)" виключити.

     4. Абзац другий пункту 6.2 глави 6 виключити.

Директор департаменту готiвково-грошового обiгу Н.В.Дорофєєва
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.