Документ скасований: Наказ Мінфіну № 631 від 30.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

12.09.05 N 846


Про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 09.11.2004 N 801

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 вересня 2005 р. за N 1100/11380


     Вiдповiдно до статтi 71 Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 N 584 "Про затвердження Порядку визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України" наказую:

     1. Унести змiни до:

     1.1. Наказу Державної митної служби України вiд 09.11.2004 N 801 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв при митному оформленнi товарiв за листами-узгодженнями" (далi - Наказ) (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 01.12.2004 за N 1522/10121), виклавши його заголовок у такiй редакцiї: "Про затвердження Порядку прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв";

     1.2. Пункту 1 Наказу, виклавши його в такiй редакцiї:

     "1. Затвердити Порядок прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв, що додається";

     1.3. Порядку взаємодiї митних органiв при митному оформленнi товарiв за листами-узгодженнями, затвердженого цим Наказом (далi - Порядок), виклавши його в редакцiї, що додається.

     2. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сьомка С.М.) i Юридичному департаменту (Боженко I.Ф.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики (Копосов С.А.) допрацювати програмно-iнформацiйний комплекс для здiйснення контролю за результатами митного оформлення товарiв за листами про погодження з використанням Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України.

     4. Затвердити форму Реєстру листiв про погодження в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби України (додається).

     5. Начальникам регiональних митниць, митниць:

     5.1. Забезпечити iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про вимоги цього наказу.

     5.2. Ужити заходiв до прискорення та оптимiзацiї здiйснення митного оформлення товарiв за листами про погодження.

     6. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Т.в.о. Голови Державної митної служби України В.В.Вовк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
09.11.2004 N 801
(у редакцiї наказу Державної митної служби України
вiд 12.09.2005 N 846)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 вересня 2005 р. за N 1100/11380

Порядок прийняття
митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає механiзм прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв i спрямований на реалiзацiю права суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - суб'єкт ЗЕД) пред'являти товари до митного оформлення iншому митному органу, нiж митний орган, у зонi дiяльностi якого розташований цей суб'єкт ЗЕД.

     1.2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     лист про погодження - документ установленої форми, який мiстить погоджене рiшення начальникiв митницi облiку та митницi оформлення або вповноважених ними осiб про можливiсть здiйснення митного оформлення товарiв у митницi оформлення;

     митниця облiку - митний орган, у зонi дiяльностi якого розташований суб'єкт ЗЕД;

     митниця оформлення - митний орган, у якому здiйснюється митне оформлення товарiв на пiдставi листа про погодження.

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються в значеннях, установлених законодавством України.

     1.3. Лист про погодження може застосовуватися у випадках, передбачених Порядком визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 N 584.

     1.4. Лист про погодження заповнюється декларантом з використанням засобiв комп'ютерної технiки на аркушах паперу формату А4. Форму листа про погодження наведено в додатку до цього Порядку. Виправлення в листi про погодження не допускаються.

     1.5. Лист про погодження оформлюється або на одну партiю товарiв, або на поставки товарiв у межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту), або за погодженням з Держмитслужбою України на товари, що перемiщуються протягом певного перiоду в межах декiлькох зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв).

     1.6. Строк дiї листа про погодження не може перевищувати одного року з дати його реєстрацiї. Якщо строк дiї зовнiшньоекономiчного договору (контракту) перевищує один рiк, то лист про погодження повинен бути переоформлений пiсля закiнчення строку його дiї шляхом оформлення митницею облiку нового листа про погодження.

2. Оформлення листа про погодження в митницi облiку

     2.1. Декларант, який має намiр оформити товари в iншiй митницi, нiж митниця облiку, подає митницi облiку два примiрники листа про погодження, його електронну копiю в установленому форматi й два комплекти документiв, потрiбних для здiйснення митного оформлення товарiв.

     Кожен комплект документiв разом з примiрником листа про погодження прошивається декларантом. На зворотному боцi останнього аркуша кожного комплекту документiв декларантом учиняється запис

"Прошито та пронумеровано   аркушiв.
(цифрами й прописом кiлькiсть)
Декларант   ".
(посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)

     який засвiдчується печаткою суб'єкта ЗЕД.

     До комплекту документiв уходять завiренi в установленому порядку копiї таких документiв:

     зовнiшньоекономiчного договору (контракту) з додатками до нього;

     договорiв комiсiї, доручення тощо (при потребi);

     лiцензiї (при потребi).

     В електроннiй копiї листа про погодження декларантом зазначаються:

     а) повна назва юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - суб'єкта ЗЕД, її мiсцезнаходження чи мiсце проживання;

     б) код за ЄДРПОУ (iдентифiкацiйний номер);

     в) перелiк документiв, що додаються до листа про погодження;

     г) поставка всього обсягу товару в межах одного зовнiшньоекономiчного договору (контракту), або поставка лише однiєї партiї товару, або поставка протягом певного перiоду.

     2.2. Посадова особа митницi облiку перевiряє вiдповiднiсть даних електронної копiї листа про погодження даним, зазначеним у листi про погодження на паперовому носiї та в поданих документах. У разi вiдсутностi зауважень посадова особа митницi облiку реєструє лист про погодження, присвоюючи йому за журналом облiку листiв про погодження реєстрацiйний номер, який формується за такою схемою:

ххххххххх / х / хххххх ,
1 2 3

     де:

     1 - код митницi облiку згiдно з Класифiкатором митних органiв України та їх структурних пiдроздiлiв, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 02.04.2004 N 233 (зi змiнами та доповненнями);

     2 - остання цифра поточного року;

     3 - 6-значний порядковий номер (у порядку зростання протягом поточного року) листа про погодження, оформленого митницею облiку. По закiнченнi року нумерацiя поновлюється.

     2.3. На кожному примiрнику листа про погодження та на зворотному боцi останнього аркуша пакета документiв у мiсцi прошивання посадова особа митницi облiку проставляє особистий пiдпис i завiряє його вiдбитком особистої номерної печатки (далi - ОНП).

     2.4. У строк, що не перевищує 4 годин з моменту присвоєння реєстрацiйного номера листу про погодження, посадова особа митницi облiку направляє електронну копiю листа про погодження до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС).

     2.5. Якщо лист про погодження оформлюється на товари, експорт чи iмпорт яких пiдлягає лiцензуванню чи квотуванню, то посадовiй особi митницi облiку подається для звiрення оригiнал лiцензiї.

     На оригiналi лiцензiї посадова особа митницi облiку вчиняє запис "Ураховано при оформленнi в __________________ митницi товарiв за кодом _________ згiдно з УКТЗЕД у кiлькостi _______________ на суму ________________________" i завiряє його вiдбитком ОНП, а на копiях, крiм цього, - запис "Копiя. Згiдно з оригiналом". Оригiнал лiцензiї реєструється в журналi реєстрацiї лiцензiй, а її копiя залишається в митницi облiку на контролi.

     2.6. Пiсля прийняття начальником митницi облiку або вповноваженою ним особою рiшення про можливiсть митного оформлення товарiв в iншому митному органi й пiсля накладення резолюцiї на обох примiрниках листа про погодження про можливiсть митного оформлення зазначених у ньому товарiв у митницi оформлення ця резолюцiя засвiдчується вiдбитком гербової печатки митницi облiку.

     2.7. Один примiрник листа про погодження разом з пакетом документiв зберiгається в митницi облiку. Другий примiрник листа про погодження разом з пакетом документiв видається декларанту.

     2.8. Посадовi особи митницi облiку здiйснюють контроль за митним оформленням товарiв за листами про погодження шляхом перевiрки вiдомостей в ЄАIС.

     2.9. У разi прийняття начальником митницi облiку або вповноваженою ним особою рiшення про вiдмову в митному оформленнi товарiв в iншому митному органi митниця облiку зобов'язана надати декларантовi в день прийняття рiшення письмове повiдомлення iз зазначенням причин вiдмови.

     Присвоєний листу про погодження реєстрацiйний номер анулюється вiдповiдно до пункту 4.4 цього Порядку. Анульований реєстрацiйний номер листа про погодження не може бути присвоєний iншому листу про погодження.

3. Митне оформлення товарiв за листами про погодження в митницi оформлення

     3.1. Декларант подає митницi оформлення другий примiрник листа про погодження, завiрений гербовою печаткою митницi облiку, разом з пакетом документiв.

     3.2. У разi прийняття начальником митницi оформлення або вповноваженою ним особою рiшення про можливiсть митного оформлення товарiв начальник митницi оформлення або вповноважена ним особа накладає вiдповiдну резолюцiю на другому примiрнику листа про погодження.

     3.3. Листи про погодження реєструються в митницi оформлення в порядку, установленому Примiрною iнструкцiєю з дiловодства у мiнiстерствах, iнших центральних органах виконавчої влади, Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих органах виконавчої влади, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.10.97 N 1153, зi змiнами й доповненнями.

     3.4. При здiйсненнi митного оформлення товарiв обов'язково зазначається в графi 44 вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) пiд кодом "0030" вiдповiдно до Класифiкатора документiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 (зi змiнами й доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247, номер, який формується вiдповiдно до пункту 2.2 цього Порядку.

     3.5. Якщо лист про погодження оформлено на весь обсяг товарiв у межах договору (контракту), а декларант заявляє не повний обсяг цих товарiв, то другий примiрник листа про погодження долучається разом з пакетом документiв до ВМД, за якою була оформлена перша частина всього обсягу товарiв. З другого примiрника листа про погодження робиться копiя, на якiй посадовою особою митницi оформлення вчиняється запис "Оригiнал листа про погодження зберiгається разом з ВМД N ________________". Такий запис засвiдчується ОНП цiєї посадової особи, а копiя листа про погодження видається декларантовi для подання митному органу пiд час пред'явлення наступних частин усього обсягу товарiв. На зворотному боцi поданого декларантом листа про погодження посадова особа митницi оформлення при митному оформленнi кожної наступної частини всього обсягу товарiв за цим листом про погодження вчиняє запис про номер ВМД, за якою оформлено цю частину всього обсягу товарiв, засвiдчує запис ОНП, робить копiю листа про погодження й видає її декларанту, заносить до ЄАIС вiдомостi про дату й номер кожної оформленої ВМД. У разi завершення митного оформлення всього обсягу товарiв посадова особа митницi оформлення вносить вiдмiтку про це до ЄАIС.

     3.6. Якщо начальником митницi оформлення або вповноваженою ним особою прийнято рiшення про вiдмову в митному оформленнi товарiв за листом про погодження, то на ньому накладається вiдповiдна резолюцiя iз зазначенням причин вiдмови. Про вiдмову в митному оформленнi товарiв за листом про погодження митниця оформлення iнформує митницю облiку та робить вiдмiтку в ЄАIС про анулювання листа про погодження.

4. Iншi положення

     4.1. Якщо за листом про погодження оформлено не весь обсяг товарiв у межах договору (контракту) i декларант не має намiру заявляти решту товарiв цiй митницi, то декларант має право подати митницi оформлення письмову заяву про дострокове припинення дiї листа про погодження. Пiсля накладення начальником митницi оформлення або вповноваженою ним особою резолюцiї на заявi посадова особа цiєї митницi робить вiдмiтку в ЄАIС про припинення дiї листа про погодження.

     4.2. Дiя листа про погодження, виданого на товари, що перемiщуються в межах одного договору (контракту), може бути достроково припинена за рiшенням начальника митницi облiку чи митницi оформлення або вповноваженої ним особою, якщо є пiдстави вважати, що товари перемiщуються через митний кордон України з порушенням законодавства України з питань митної справи.

     Посадова особа митницi, яка iнiцiювала дострокове припинення дiї листа про погодження, у день припинення дiї цього листа письмово повiдомляє про це суб'єкта ЗЕД iз зазначенням причин та iншу митницю.

     4.3. Припинення дiї листа про погодження проводиться посадовою особою митницi облiку або митницi оформлення таким чином:

     лист про погодження (оригiнал або копiя) перекреслюється по дiагоналi й на ньому вчиняється запис "Дiю припинено";

     проставляються дата припинення дiї, прiзвище й пiдпис посадової особи митницi, якi засвiдчуються ОНП;

     до журналу облiку листiв про погодження вноситься запис "Дiю припинено";

     уноситься вiдповiдна iнформацiя до ЄАIС.

     4.4. Лист про погодження може бути також анульований за письмовою заявою декларанта митницею облiку або митницею оформлення.

     Для анулювання листа про погодження декларант подає митному органу письмову заяву разом з оригiналом або копiєю листа про погодження. Начальник митницi або вповноважена ним особа накладає на заявi резолюцiю про анулювання цього листа про погодження.

     Посадова особа митницi перевiряє в ЄАIС iнформацiю про митне оформлення товарiв за цим листом про погодження.

     Анулювання листа про погодження за заявою декларанта проводиться лише в разi, якщо митне оформлення товарiв за цим листом не здiйснювалося.

     Якщо за листом про погодження митне оформлення вже здiйснювалося, то лист про погодження не анулюється, а дiя його припиняється, про що посадова особа митницi облiку або митницi оформлення вносить iнформацiю до ЄАIС та iнформує iншу митницю.

     4.5. Анульованi листи про погодження, а також листи про погодження, дiю яких припинено, залишаються в справах митного органу, що здiйснив анулювання чи припинив дiю листа про погодження.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю С.М.Сьомка

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
12.09.2005 N 846
Форма

Реєстр листiв
про погодження в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби України

Номер листа про погодження Дата реєстрацiї листа про погодження Назва юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - суб'єкта ЗЕД Код за ЄДРПОУ або iдентифi-
кацiйний номер суб'єкта ЗЕД
Номер ВМД* Дата оформлення ВМД* Примiтки Поточний стан листа про погодження (прийнятий до оформлення/ проводиться оформлення/ митне оформлення товарiв за листом про погодження завершено в повному обсязi тощо)
1 2 3 4 5 6 7 8
               

     * Якщо митна вартiсть товару не перевищує 100 євро, то ця графа не заповнюється.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю С.М.Сьомка

 

Додаток
до Порядку прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв
Форма

ЛИСТ ПРО ПОГОДЖЕННЯ N _________/_/______

Начальниковi   митницi
(назва митницi облiку)
Суб'єкт ЗЕД   ,
(повна назва юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи, її мiсцезнаходження чи мiсце проживання)
код за ЄДРПОУ (iдентифiкацiйний номер)   ,
просить дати дозвiл на проведення в  
(назва митницi оформлення)
у митному режимi   митного оформлення
однiєї партiї товарiв
*
поставки всього обсягу товарiв у межах одного договору (контракту)
*
товарiв, перемiщуваних у перiод з_________ до __________.
*
Фактурна вартiсть товарiв   , валюта платежу   .

Документи, поданi для оформлення листа про погодження:

     Зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) вiд "________" ____________ 200_ року N _____________________ i додатки до нього;
договiр комiсiї, доручення тощо вiд "____" ________________ 200_ року N _____________________ (при потребi);
лiцензiя вiд "____" ____________ 200_ року N ___________ (при потребi).

Керiвник пiдприємства    
(суб'єкт ЗЕД) (пiдпис, дата) (iнiцiали, прiзвище)
М.П.
 
Зворотний бiк листа про погодження

РIШЕННЯ

  митниця не заперечує проти проведення
(назва митницi облiку)
митного оформлення зазначених товарiв у   митницi.
(назва митницi оформлення)

Остаточне визначення коду товару за УКТЗЕД i його митної вартостi здiйснюється пiд час митного оформлення.

Данi, зазначенi в цьому листi про погодження й доданих до нього документах, вiдповiдають даним, що мiстяться в електроннiй копiї листа про погодження.

Посадова особа митницi облiку  
(посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)
 
Мiсце для вiдбитка
ОНП
 
Резолюцiя  

Начальник пiдроздiлу митницi облiку або iнша посадова особа, яка має право приймати рiшення про можливiсть оформлення листа про погодження

 
(посада, пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)
Резолюцiя  
Начальник   митницi    
(назва митницi облiку) (пiдпис, дата) (iнiцiали, прiзвище)
М.П.
Резолюцiя  
Начальник   митницi    
(назва митницi оформлення) (пiдпис, дата) (iнiцiали, прiзвище)

     * Непотрiбне перекреслюється (Х).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.