Документ скасований: Постанова КМУ № 450 від 21.05.2012

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 23 квiтня 2003 р. N 584


Про затвердження Порядку визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 8 серпня 2007 року N 1027,
вiд 23 квiтня 2008 року N 399,
вiд 30 березня 2011 року N 317,
вiд 5 жовтня 2011 року N 1016

     Вiдповiдно до статтi 71 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України (додається).

     2. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 квiтня 2003 р. N 584

ПОРЯДОК
визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України

(У текстi Порядку слово "Держмитслужбою" замiнено словом "Мiнфiном" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 жовтня 2011 року N 1016)

     1. Цей Порядок вiдповiдно до Митного кодексу України регулює питання визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами (крiм громадян) через митний кордон України (далi - товари i транспортнi засоби).

     2. Термiн "розташування резидента" у цьому Порядку означає мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця (житловий будинок, квартира, iнше придатне для проживання примiщення (гуртожиток, готель тощо) у населеному пунктi, в якому фiзична особа проживає постiйно, переважно або тимчасово за певною адресою, за якою здiйснюється зв'язок з фiзичною особою - пiдприємцем) або мiсцезнаходження юридичної особи (адреса органу або особи, якi вiдповiдно до установчих документiв юридичної особи чи закону виступають вiд її iменi).

     Iншi термiни, якi використовуються у цьому Порядку, вживаються вiдповiдно до Митного кодексу України та Конвенцiї про тимчасове ввезення.

(абзац другий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.03.2011р. N 317)
(пункт 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2008р. N 399)

     3. Митне оформлення товарiв, що вивозяться з України резидентами, крiм перемiщення товарiв через територiю України в режимi транзиту, здiйснюється митними органами, у зонi дiяльностi яких розташованi цi резиденти.

     4. За письмовим зверненням резидента та письмовим погодженням мiж митним органом, в зонi дiяльностi якого вiн розташований, та митним органом, в зонi дiяльностi якого перебувають товари, що пiдлягають вивезенню, або митним органом у пунктах пропуску через митний кордон України за мiсцем вивезення цих товарiв митне оформлення товарiв може здiйснюватися вiдповiдно митним органом, в зонi дiяльностi якого перебувають цi товари, або митним органом у пунктах пропуску через митний кордон України за мiсцем вивезення цих товарiв.

     У цьому разi резидент подає митному органу, в зонi дiяльностi якого вiн розташований, лист про погодження питання стосовно здiйснення митного оформлення товарiв, що пiдлягають вивезенню, з митним органом, в зонi дiяльностi якого перебувають товари, або митним органом у пунктах пропуску через митний кордон України за мiсцем вивезення цих товарiв.

     Порядок розгляду та прийняття митними органами погодженого рiшення iз зазначеного питання визначається Мiнфiном.

     5. Митне оформлення товарiв, що вивозяться з України нерезидентами, здiйснюється митним органом, в зонi дiяльностi якого перебувають товари, що пiдлягають вивезенню, крiм товарiв, що перемiщуються на пiдставi книжок (карнетiв) А.Т.А..

(пункт 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.08.2007р. N 1027)

     6. Товари, що ввозяться в Україну резидентами, крiм перемiщення товарiв через територiю України в режимi транзиту, пiдлягають митному оформленню митним органом, в зонi дiяльностi якого розташованi цi резиденти.

     За бажанням резидента з дотриманням положень, передбачених пунктом 4 цього Порядку, митне оформлення товарiв, що ввозяться в Україну, може здiйснюватися митним органом, в зонi дiяльностi якого розташований одержувач зазначених товарiв, або митним органом у пунктах пропуску через митний кордон України за мiсцем ввезення цих товарiв.

     7. Митне оформлення товарiв, що ввозяться в Україну нерезидентами, здiйснюється митним органом, в зонi дiяльностi якого розташований одержувач зазначених товарiв, крiм товарiв, що перемiщуються на пiдставi книжок (карнетiв) А.Т.А..

(пункт 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.08.2007р. N 1027)

     71. Митне оформлення товарiв, що перемiщуються нерезидентами через митний кордон України на пiдставi книжок (карнетiв) А.Т.А., здiйснюється митним органом, розташованим у пунктi пропуску через державний кордон, за винятком випадкiв, передбачених законодавством.

     За наявностi в книжцi (карнетi) А.Т.А. блакитних документiв на транзит митне оформлення товарiв, що тимчасово ввозяться на митну територiю України вiдповiдно до Додаткiв B.1 та B.5 до Конвенцiї про тимчасове ввезення, здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташовано мiсце проведення вiдповiдного виставкового, наукового, культурного, освiтнього чи iншого подiбного заходу.

     Митне оформлення iз застосуванням книжок (карнетiв) А.Т.А товарiв, що ввозяться на митну територiю України у складi консолiдованих вантажiв транспортними (транспортно-експедицiйними) органiзацiями - резидентами, здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований одержувач вантажу.

     Припинення митного режиму тимчасового ввезення на митну територiю України товарiв на пiдставi книжок (карнетiв) А.Т.А. може бути здiйснено вiдповiдно до статей 12 - 14 Конвенцiї про тимчасове ввезення будь-яким митним органом України.

(Порядок доповнено пунктом 71 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.08.2007р. N 1027, пункт 71 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.03.2011р. N 317)

     72. Митне оформлення предметiв, призначених для здiйснення заходiв iз пiдготовки та проведення фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу в Українi, якi перемiщуються УЄФА, призначеними особами УЄФА, учасниками чемпiонату через митний кордон України вiдповiдно до статтi 11 Закону України "Про органiзацiю та проведення фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу в Українi", здiйснюється митним органом за мiсцем проведення зазначених заходiв або митним органом у пунктi пропуску через державний кордон України за мiсцем ввезення таких предметiв.

(Порядок доповнено пунктом 72 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.03.2011р. N 317)

     8. Митне оформлення транспортних засобiв, що використовуються резидентами та нерезидентами для перемiщення товарiв через митний кордон України, здiйснюється разом з цими товарами, за винятком морських, рiчкових i повiтряних суден, митне оформлення яких здiйснюється в порту чи аеропорту прибуття на митну територiю України або в порту чи аеропорту вiдправлення з митної територiї України.

     9. Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через територiю України у режимi транзиту, здiйснюється митним органом у пунктах пропуску через митний кордон України за мiсцем ввезення цих товарiв i транспортних засобiв на митну територiю України.

     10. Товари разом з їх упаковкою та маркуванням i транспортнi засоби, якими вони перемiщуються через митний кордон України, доставляються у мiсце розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв i пред'являються у незмiнному станi для здiйснення митного оформлення.

     11. На пiдставi письмового звернення резидента чи нерезидента та рiшення вiдповiдного митного органу митне оформлення товарiв i транспортних засобiв може здiйснюватися поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митних органiв.

     Порядок прийняття такого рiшення митним органом встановлюється Мiнфiном.

     У разi коли митне оформлення товарiв i транспортних засобiв здiйснюється безпосередньо на територiях або в примiщеннях резидентiв чи нерезидентiв, митним органам у тимчасове користування надаються вiдповiднi службовi та побутовi примiщення, а також необхiдне обладнання та засоби зв'язку на договiрних засадах.

     За митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або в їх позаробочий час справляється плата в порядку та у розмiрах, установлених Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     12. Пiд час прийняття товарiв i транспортних засобiв для митного оформлення перевiряється вiдповiднiсть поданих документiв i вiдомостей вимогам, передбаченим у нормативно-правових актах, що регулюють порядок митного оформлення товарiв i транспортних засобiв та порядок заповнення митної декларацiї та товаросупровiдних документiв.

     У разi коли митному органу не подано оформленi належним чином документи i вiдомостi, необхiднi для митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, цi товари i транспортнi засоби до митного оформлення не приймаються, а митний орган зобов'язаний надати заiнтересованим особам в установленому порядку роз'яснення причин вiдмови.

     13. Про прийняття товарiв, транспортних засобiв i документiв на них для митного оформлення посадовi особи митних органiв роблять вiдповiднi позначки на митнiй декларацiї та товаросупровiдних документах iз зазначенням дати та часу їх прийняття.

     14. Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв розпочинається пiсля пред'явлення митному органу в установленому порядку товарiв i транспортних засобiв i подання митної декларацiї та iнших необхiдних для цього документiв i вiдомостей.

     15. Пiд час митного оформлення товарiв i транспортних засобiв посадовi особи митного органу проводять митний огляд, перевiряють правильнiсть кодування товарiв згiдно з УКТЗЕД i визначення їх митної вартостi, достовiрнiсть та повноту справляння передбачених законом податкiв i зборiв, застосовують вiдповiднi заходи нетарифного регулювання та здiйснюють вiдповiдно до законодавства iншi процедури, пов'язанi з митним оформленням товарiв i транспортних засобiв.

     Порядок здiйснення посадовими особами митних органiв митних процедур, пов'язаних з митним оформленням товарiв i транспортних засобiв, визначається Мiнфiном.

     16. Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв здiйснюється митним органом, як правило, протягом однiєї доби з часу прийняття митної декларацiї та всiх необхiдних для цього документiв i вiдомостей та пред'явлення товарiв i транспортних засобiв для митного оформлення.

     17. Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв вважається завершеним пiсля виконання митним органом усiх митних процедур вiдповiдно до заявленого декларантом митного режиму.

     18. У разi вiдмови у митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв та пропуску їх через митний кордон України митний орган зобов'язаний надати заiнтересованим особам письмове повiдомлення iз зазначенням причин вiдмови та вичерпним роз'ясненням вимог, виконання яких забезпечує можливiсть митного оформлення та пропуску цих товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.