Документ скасований: Лист НБУ № 40-0006/64382 від 10.12.2019

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 29.09.2005 р. N 13-134/4580-9703

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України, ОПЕРУ НБУ, банкам України, Асоцiацiї українських банкiв, Київському банкiвському союзу


Щодо вимог Правил торгiвлi iноземною валютою

     Нацiональний банк України у зв'язку з численними запитами банкiв щодо вимог Правил торгiвлi iноземною валютою1 роз'яснює.

____________
     1 Затвердженi постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 N 281 та зареєстрованi в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2005 за N 950/11230.

     1. Що стосується форми договорiв, якi є пiдставою для купiвлi та перерахування iноземної валюти за межi України.

     Згiдно з Цивiльним кодексом України договором є домовленiсть двох або бiльше сторiн, спрямована на встановлення, змiну або припинення цивiльних прав та обов'язкiв. Сторони є вiльними в укладеннi договору, виборi контрагента та визначення умов договору з урахуванням вимог Цивiльного кодексу України та iнших актiв цивiльного законодавства, звичаїв дiлового обороту, вимог розумностi та справедливостi. Змiст договору становлять умови (пункти), визначенi на розсуд сторiн i погодженi ними, та умови, якi є обов'язковими до актiв цивiльного законодавства. Договiр може бути укладений у будь-якiй формi, якщо вимоги щодо форми договору не встановленi законом.

     Вiдповiдно до Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" зовнiшньоекономiчний договiр - це матерiально оформлена угода двох або бiльше суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та їх iноземних контрагентiв, спрямована на встановлення, змiну або припинення їх обов'язкiв у зовнiшньоекономiчних вiдносинах. Зовнiшньоекономiчний договiр укладається у письмовiй формi, якщо iнше не передбачено мiжнародним договором України чи законом. При укладаннi зовнiшньоекономiчних договорiв сторони мають право використовувати вiдомi мiжнароднi звичаї, рекомендацiї мiжнародних органiв i органiзацiй, якщо це не заборонено прямо або у виключнiй формi законами України.

     Таким чином, зовнiшньоекономiчний договiр може вважатися укладеним у письмовiй формi з моменту одержання особою, яка направила пропозицiю укласти договiр, вiдповiдi про прийняття цiєї пропозицiї або вчинення дiй вiдповiдно до вказаних у пропозицiї умов договору за наявностi у такому договорi необхiдної iнформацiї та положень, що обумовлюють встановлення, змiну або припинення зобов'язань у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi. Окремi види зобов'язань сторiн, якi оформлюються зовнiшньоекономiчними договорами, мають мiстити характернi умови та вимоги, якi визначенi законодавством України.

     Враховуючи викладене, такi форми документiв як "iнвойс" (рахунок-фактура), лист-розпорядження та iншi, що застосовуються у мiжнароднiй практицi, можуть вважатись договором у випадку, якщо будуть належно оформленi, мiститимуть достатню iнформацiю про сторони, мiж якими мають здiйснюватися розрахунки, умови та вимоги, згiдно з якими встановляться зобов'язання, а також за умови прийняття стороною пропозицiї i вчинення нею певних дiй вiдповiдно до наявних документiв.

     2. Що стосується можливостi отримання уповноваженими банками комiсiйної винагороди в iноземнiй валютi за рахунок коштiв клiєнтiв, якщо операцiї, якi вони виконують за дорученням клiєнтiв, пов'язанi зi сплатою комiсiйної винагороди в iноземнiй валютi iноземному банку-кореспонденту (здiйснення переказу, документарної операцiї, операцiї з чеками, що прийнятi на iнкасо, операцiї за платiжними картками мiжнародних платiжних систем).

     З набранням Правилами чинностi встановлений новий порядок, за яким комiсiйну винагороду за наведеними вище операцiями уповноваженi банки мають отримувати вiд клiєнтiв в гривнях незалежно вiд того чи пов'язанi цi операцiї зi сплатою комiсiйної винагороди в iноземнiй валютi iноземному банку-кореспонденту.

     Така позицiя ґрунтується на тому, що Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" встановлено - на територiї України гривня є єдиним законним засобом платежу. Отже на територiї України клiєнти за наданi уповноваженими банками України послуги мають розраховуватися гривнею.

     Разом з цим уповноваженi банки надають послуги клiєнтам, якi пов'язанi з транскордонними переказами, на пiдставi власних договорiв (кореспондентських договорiв) з iноземними банками, мiжнародними платiжними системами, мiжнародними системами зв'язку, iнформацiйними агенцiями. В свою чергу право на придбання уповноваженими банками iноземної валюти з метою виконання власних зобов'язань за операцiями, пов'язаними зi сплатою коштiв банкам-кореспондентам, мiжнародним платiжним системам, мiжнародним системам зв'язку, iнформацiйним агенцiям, передбачено главою 4 роздiлу III Правил.

     3. Що стосується можливостi здiйснення суб'єктами ринку операцiй з обмiну i купiвлi iноземної валюти без наявностi зобов'язань у валютi, що придбавається.

     Пункт 4 роздiлу II Правил торгiвлi iноземною валютою дозволяє суб'єктам ринку здiйснювати операцiї з обмiну iноземної валюти без наявностi зобов'язань в iноземнiй валютi, що придбавається, для себе i клiєнтiв-резидентiв, якi є суб'єктами господарювання, дотримуючись обмежень, установлених цим пунктом. Пункт 3 роздiлу II Правил торгiвлi iноземною валютою дозволяє уповноваженим банкам здiйснювати власнi операцiї з купiвлi iноземної валюти без наявностi зобов'язань в iноземнiй валютi, що купується, дотримуючись обмежень, установлених цим пунктом.

Перший заступник Голови А. В. Шаповалов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.