ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

28.09.2005 N 346


Про внесення змiн до окремих нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 жовтня 2005 р. за N 1222/11502


     Вiдповiдно до вимог статей 7, 15 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 71-73 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", з метою вдосконалення порядку планування та проведення iнспекцiйних перевiрок службою банкiвського нагляду Нацiонального банку України, а також процедури застосування заходiв впливу за порушення банкiвського законодавства Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Положення про застосування Нацiональним банком України заходiв впливу за порушення банкiвського законодавства, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 369 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 27.09.2001 за N 845/6036 (iз змiнами), що додаються.

     2. Унести до Положення про планування та порядок проведення iнспекцiйних перевiрок, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.07.2001 N 276 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15.08.2001 за N 703/5894 (iз змiнами), такi змiни:

     2.1. У главi 1:

     у пунктi 1.2:

     абзац другий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци третiй - одинадцятий уважати вiдповiдно абзацами другим - десятим;

     абзац восьмий викласти в такiй редакцiї:

     "комплексне iнспектування (перевiрка) - виїзна iнспекцiйна перевiрка банку, у процесi якої перевiрцi пiдлягають усi напрями його дiяльностi (у тому числi управлiння дiяльнiстю)";

     пункт 1.6 доповнити абзацом такого змiсту:

     "Датою, з якої починається вiдлiк рiчного строку для визначення початку наступної планової iнспекцiйної перевiрки, є дата закiнчення попередньої планової iнспекцiйної перевiрки, що зазначена у посвiдченнi на право проведення цiєї перевiрки";

     пункт 1.13 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 1.14-1.19 уважати вiдповiдно пунктами 1.13-1.18.

     2.2. У главi 3:

     пункт 3.13 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 3.14-3.17 уважати вiдповiдно пунктами 3.13-3.16;

     у пунктi 3.16 слова "протягом трьох робочих днiв пiсля затвердження рейтингових оцiнок за результатами комплексного iнспектування (складання довiдки)" виключити.

     3. Третє речення пiдпункту 3.4.13 пункту 3.4 глави 3 Положення про фiлiї (територiальнi управлiння) Нацiонального банку України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.12.2000 N 495 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.01.2001 за N 81/5272 (iз змiнами), викласти в такiй редакцiї: "Визначають оцiнку банку за методикою Нацiонального банку та ступiнь подальшого банкiвського нагляду".

     4. Пункт 4.9 глави 4 роздiлу X Iнструкцiї про порядок регулювання дiяльностi банкiв в Українi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 28.08.2001 N 368 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 26.09.2001 за N 841/6032 (iз змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "4.9. Результати економiчного аналiзу дiяльностi кожного банку та висновки щодо його дiяльностi подаються територiальними управлiннями Департаменту банкiвського регулювання i нагляду в строки, що встановлюються за рiшенням Комiсiї Нацiонального банку".

     5. Департаменту методологiї банкiвського регулювання та нагляду пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома департаментiв та самостiйних управлiнь центрального апарату, територiальних управлiнь Нацiонального банку України, а також банкiв для керiвництва i використання в роботi.

     6. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     7. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови В.Л.Кротюка, Департамент банкiвського регулювання i нагляду (В.О.Зiнченко) та начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

Голова В.С.Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 жовтня 2005 р. за N 1222/11502

ЗМIНИ
до Положення про застосування Нацiональним банком України заходiв впливу за порушення банкiвського законодавства

     1. У роздiлi II:

     1.1. Пiдпункт "б" пункту 1.2 глави 1 виключити.

     У зв'язку з цим пiдпункти "в"-"и" уважати вiдповiдно пiдпунктами "б"-"з".

     1.2. У главi 3:

     пункт 3.1 викласти в такiй редакцiї:

     "3.1. Комiсiя Нацiонального банку з метою оздоровлення банку має право прийняти рiшення про потребу скликання спостережної ради та/або правлiння (ради директорiв) банку для прийняття програми фiнансового оздоровлення для банку, який:

     є недокапiталiзованим чи значно недокапiталiзованим

     або в якому вiдбувається суттєве погiршення його фiнансового стану (зокрема, зростання активiв з негативною класифiкацiєю, обсяг яких становить 30 вiдсоткiв i бiльше вiд загальної суми активiв, за якими має оцiнюватися ризик та формуватися страховий резерв згiдно з нормативно-правовими актами Нацiонального банку, або наявнiсть збиткiв за результатами фiнансового року)";

     пункт 3.11 викласти в такiй редакцiї:

     "3.11. У разi ефективного виконання заходiв, передбачених програмою фiнансового оздоровлення, та дотримання банком економiчних нормативiв i нормативу обов'язкового резервування, формування банком у повному обсязi резервiв пiд активнi операцiї протягом трьох останнiх мiсяцiв, що пiдтверджено результатами iнспектування, програма вважається завершеною, а дiя угоди - припиненою".

     2. У роздiлi III:

     2.1. Друге речення абзацу третього пункту 5.2 глави 5 виключити.

     2.2. У пунктi 6.1 глави 6:

     в абзацi першому слово "має" замiнити словом "може";

     пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "банкам, у яких обсяг негативно класифiкованих активiв перевищує 10 вiдсоткiв суми активiв, за якими мають оцiнюватися ризики та формуватися страховi резерви".

     У зв'язку з цим абзаци другий, третiй уважати вiдповiдно абзацами третiм, четвертим.

     В абзацi третьому слова та цифри "та мають загальну рейтингову оцiнку "3" або "4" за системою CAMEL" виключити;

     2.3. У главi 11:

     пункт 11.1 викласти в такiй редакцiї:

     "11.1. Нацiональний банк має право прийняти рiшення про примусову реорганiзацiю банку в разi iстотної загрози платоспроможностi банку за умови, що є пропозицiя iншого банку про приєднання або злиття з цим банком та внаслiдок такої реорганiзацiї банк-правонаступник дотримуватиметься економiчних нормативiв, установлених нормативно-правовими актами Нацiонального банку";

     у пунктi 11.2:

     перше речення абзацу першого викласти в такiй редакцiї: "11.2. Рiшення про примусову реорганiзацiю банку приймає Правлiння Нацiонального банку на пiдставi обґрунтованих пропозицiй Департаменту банкiвського регулювання i нагляду та пiдготовлених вiдповiдним територiальним управлiнням Нацiонального банку прогнозних розрахункiв показникiв дiяльностi банку-правонаступника пiсля реорганiзацiї та плану реорганiзацiї";

     абзац другий виключити.

     3. У пунктi 1.2 глави 1 роздiлу V:

     пiдпункт "а" викласти в такiй редакцiї:

     "а) банк не усунув виявленi порушення або недолiки у своїй дiяльностi в строки, визначенi Нацiональним банком у письмовому застереженнi або встановленi за прийнятою банком програмою фiнансового оздоровлення, програмою капiталiзацiї чи письмовою угодою з Нацiональним банком, i банк порушує нормативи капiталу або за результатами звiтного фiнансового року отримав збиток, або порушив бiльше чотирьох разiв протягом мiсяця норматив миттєвої лiквiдностi (Н4), або";

     абзац четвертий пiдпункту "б" доповнити словами "iз затримкою бiльше нiж один мiсяць".

     4. Абзац восьмий пункту 1.3 глави 1 роздiлу VI виключити.

     У зв'язку з цим абзаци дев'ятий i десятий уважати вiдповiдно абзацами восьмим i дев'ятим.

Директор Департаменту методологiї банкiвського регулювання та нагляду Н.В.Iваненко
Заступник директора Департаменту методологiї банкiвського регулювання та нагляду - начальник управлiння I.Ф.Романенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.