ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

17.11.2005 р. N 11/4-15/14555-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо особливостей нарахування митного збору за перебування пiд митним контролем

     На пiдставi пункту 8.1 Порядку справляння митних зборiв, якi нараховуються за вантажною митною декларацiєю, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 23.06.98 N 363 та зареєстрованого Мiнiстерством юстицiї 14.07.98 за N 443/2883, з метою уникнення розбiжностей в тлумаченнi пунктiв 7.1 - 7.2 Порядку в частинi правильностi обчислення строку перебування пiд митним контролем, роз'яснюємо наступне.

     Згiдно зi статтею 253 Цивiльного кодексу України перебiг строку починається з наступного дня пiсля вiдповiдної календарної дати або настання подiї, з якою пов'язано його початок.

     Статтею 87 Цивiльного процесуального кодексу України передбачено, що коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного пiсля того дня, з якого починається строк. Якщо кiнець строку припадає на день неробочий, то за останнiй день строку вважається перший пiсля нього робочий день. Перебiг строку, визначеного вказiвкою на подiю, яка повинна неминуче наступити, починається наступного дня пiсля настання подiї.

     Зазначаємо також, що у рiшеннi Конституцiйного суду України у справi вiд 07.07.98 N 11-рп/98 зазначається, що Конституцiйний Суд України бере до уваги i загальноприйнятий у законодавствi України порядок обчислення строкiв на вчинення вiдповiдних процесуальних дiй органами влади.

     З огляду на викладене вище повiдомляємо, що при обчисленнi строку перебування пiд митним контролем товарiв, що iмпортуються на митну територiю України, для цiлей нарахування збору день, зазначений у товаросупровiдних документах та документах контролю доставки як строк їх доставки до митницi призначення (день отримання iнформацiї порту (залiзницi, аеропорту) про надходження товарiв i т. п.), та день завершення митного оформлення товарiв, у який здiйснюється проставлення штампа пiд митним контролем на документах, не включаються до зазначеного строку.

     При нарахуваннi митного збору за перебування пiд митним контролем товарiв, якi експортуються за межi митної територiї України, день, зазначений у експортнiй ВМД як строк пред'явлення митницi призначення товарiв та потрiбних для митного оформлення документiв, та день завершення митного оформлення товарiв до строку перебування пiд митним контролем не включаються.

Заступник Голови Служби О.П.Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.