ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

08.12.05 N 11/2-9/15689-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     У Державнiй митнiй службi України опрацьовано лист дочiрнього пiдприємства "Вторметсплав" вiд 17.10.05 N 519 щодо здiйснення митного оформлення вiдходiв i брухту чорних металiв за мiсцем розташування вантажу.

     За результатами опрацювання повiдомляємо.

     Частиною третьою статтi 71 "Мiсце i час здiйснення митного оформлення" Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (зi змiнами й доповненнями) встановлено, що митне оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України резидентами (крiм громадян), крiм випадкiв перемiщення товарiв i транспортних засобiв через територiю України у режимi транзиту, здiйснюється митними органами, у зонах дiяльностi яких розташованi цi резиденти. У випадках, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України, митне оформлення в iншому митному органi може здiйснюватися за письмовим погодженням мiж цим митним органом i митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдповiдний резидент.

     Порядок визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України, затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.03 N 584.

     Порядок прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв, затверджений наказом Державної митної служби України вiд 09.11.04 N 801 (зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 01.12.04 за N 1522/10121), зi змiнами й доповненнями.

     Частиною третьою статтi 2 Закону України вiд 24.10.02 N 216-IV "Про вивiзне (експортне) мито на вiдходи та брухт чорних металiв" установлено, що вивiзне (експортне) мито сплачується суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на митницях за своїм мiсцезнаходженням.

     Поряд з цим угодами про вiльну торгiвлю за участю України (з країнами Спiвдружностi Незалежних Держав та Республiкою Македонiя) передбачено звiльнення вiд сплати мита при експортi товарiв, що виходять з митної територiї України i призначенi для митної територiї вiдповiдної країни (за винятком окремих товарiв, визначених Протоколами до вiдповiдної двосторонньої угоди).

     Зокрема, пунктом 1 статтi 2 Угоди мiж Урядом України та Урядом Республiки Молдова про вiльну торгiвлю вiд 29.04.95 встановлено, що договiрнi Сторони не застосовують мита, податки i збори, що мають еквiвалентну дiю на експорт i/або iмпорт товарiв, що походять з митної територiї однiєї з Договiрних Сторiн i призначенi для митної територiї iншої Договiрної Сторони.

     Ураховуючи викладене й те, що Законом України "Про вивiзне (експортне) мито на вiдходи та брухт чорних металiв" визначено мiсце здiйснення митного оформлення експорту вiдходiв i брухту чорних металiв у разi потреби сплати суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi вивiзного (експортного) мита на такi товари, Держмитслужба вважає за можливе проводити митне оформлення вiдходiв i брухту чорних металiв, що звiльняються вiд сплати вивiзного (експортного) мита на пiдставi угоди про вiльну торгiвлю, у митницi iншiй нiж та, у зонi дiяльностi якої розташований суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi, за письмовим погодженням мiж цiєю митницею та митним органом, у зонi дiяльностi якого перебувають товари, що пiдлягають вивезенню.

Перший заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.