Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 47 від 24.01.2009

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

14.12.05 N 1232


Про затвердження Положення про Департамент заходiв торговельної полiтики Державної митної служби України

     У зв'язку з уведенням у дiю нової структури Державної митної служби України та вiдповiдно до пунктiв 4, 12 Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента вiд 24.08.00 N 1022/2000, наказую:

     1. Затвердити Положення про Департамент заходiв торговельної полiтики Державної митної служби України, що додається.

     2. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держмитслужби вiд 30.06.05 N 601 "Про затвердження Положення про Управлiння нетарифного регулювання".

     Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Голова Служби О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 14.12.2005р. N 1232

ПОЛОЖЕННЯ
ПРО ДЕПАРТАМЕНТ ЗАХОДIВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ ДЕРЖАВНОЇ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Це Положення визначає правовий статус Департаменту заходiв торговельної полiтики (далi - Департамент), а саме його компетенцiю (права, завдання, функцiї) та органiзацiйну структуру.

     1.2. Департамент у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України та законами України, актами Президента України, Верховної Ради України й Кабiнету Мiнiстрiв України, Положенням про Держмитслужбу України, рiшеннями колегiї Держмитслужби України, нормативно-правовими актами Держмитслужби України та цим Положенням.

     1.3. Безпосереднє керiвництво роботою Департаменту здiйснює Голова Держмитслужби України (далi - Голова Служби).

     1.4. Департамент при виконаннi покладених на нього завдань i функцiй взаємодiє з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби України в порядку, що визначається Головою Служби.

     1.5. Департамент у межах своєї компетенцiї взаємодiє iз заiнтересованими мiнiстерствами, вiдомствами, органами мiсцевого самоврядування, мiсцевими державними адмiнiстрацiями, пiдприємствами, громадськими й iншими органiзацiями.

     1.6. Департамент у встановленому порядку та в межах своєї компетенцiї забезпечує реалiзацiю Держмитслужбою України норм мiжнародного права й укладених Україною мiжнародних договорiв.

     1.7. Структура та штатний розпис Департаменту затверджуються Головою Служби в межах установленої штатної чисельностi й фонду заробiтної плати Держмитслужби.

     1.8. З методичних питань Департаменту пiдпорядковуються структурнi пiдроздiли митних органiв України в частинi застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчних операцiй, захисту прав iнтелектуальної власностi, з питань пропуску через митний кордон України товарiв, що пiдлягають експортному контролю.

     1.9. Свою дiяльнiсть Департамент здiйснює виключно в межах компетенцiї, установленої цим Положенням.

2. ОСНОВНI ЗАВДАННЯ ДЕПАРТАМЕНТУ

     2.1. Участь у реалiзацiї державної полiтики у сферi застосування заходiв нетарифного регулювання, забезпечення дотримання встановлених вiдповiдно до законодавства України у сферi державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi та мiжнародних договорiв України заборон та обмежень стосовно товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     2.2. Участь у здiйсненнi спiльно з iншими вповноваженими органами державної влади заходiв щодо захисту iнтересiв споживачiв товарiв i забезпечення дотримання суб'єктами ЗЕД вимог технiчних, фармакологiчних, санiтарних, фiтосанiтарних, ветеринарних та екологiчних стандартiв товарiв при їх митному оформленнi.

     2.3. Забезпечення дотримання законодавства у сферi захисту прав iнтелектуальної власностi в межах компетенцiї Держмитслужби України.

     2.4. Сприяння захисту нацiональної безпеки та iнтересiв України, виконанню мiжнародних зобов'язань України, пов'язаних iз нерозповсюдженням зброї масового знищення, засобiв її доставки та обмеженням передач звичайних видiв озброєння. Участь у реалiзацiї заходiв, спрямованих на встановлення та забезпечення державного контролю за здiйсненням мiжнародних передач товарiв, що пiдлягають експортному контролю.

     2.5. Органiзацiя контролю за додержанням митними органами положень законодавства України з питань митної справи в межах компетенцiї Департаменту.

     2.6. Сприяння у виконаннi зобов'язань за мiжнародними договорами України вiдповiдно до компетенцiї Департаменту.

     2.7. Розвиток мiжнародного спiвробiтництва у сферi митної справи. Забезпечення пiдтримання стосункiв Держмитслужби з Всесвiтньою митною органiзацiєю в межах компетенцiї Департаменту.

3. ФУНКЦIЇ ДЕПАРТАМЕНТУ

     3.1. Департамент вiдповiдно до покладених на нього завдань виконує регулятивну, нормотворчу, правозастосовчу, контрольну, органiзацiйну, координуючу, аналiтичну функцiї.

     3.2. Вiдповiдно до цього, у межах своєї компетенцiї Департамент:

     3.2.1. Збирає, обробляє та систематизує iнформацiю, необхiдну для виконання його основних завдань.

     3.2.2. Уносить на розгляд керiвництва Держмитслужби України розробленi Департаментом проекти нормативно-правових актiв, а також пропозицiї до проектiв законодавчих актiв, розроблених iншими суб'єктами нормотворчої дiяльностi. Надає пропозицiї до проектiв мiжнародних договорiв (угод).

     3.2.3. Бере участь у розробцi та вдосконаленнi порядку застосування митних режимiв пiд час митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України суб'єктами ЗЕД, з урахуванням особливостей цих режимiв.

     3.2.4. Бере участь у розробцi та вдосконаленнi порядку митного контролю та оформлення товарiв i транспортних засобiв, що належать громадянам та перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України.

     3.2.5. Бере участь у забезпеченнi реалiзацiї вимог законодавства України в частинi застосування заходiв нетарифного регулювання при створеннi зон вiльної торгiвлi, митних союзiв та iнших форм мiжнародної економiчної iнтеграцiї.

     3.2.6. Бере участь у забезпеченнi дiяльностi Мiжвiдомчої комiсiї з мiжнародної торгiвлi з питань застосування спецiальних заходiв нетарифного регулювання вiдповiдно до Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну".

     3.2.7. Бере участь у мiжвiдомчих процесах монiторингу та прогнозування кон'юнктури внутрiшнього i зовнiшнього ринкiв промислової та сiльськогосподарської продукцiї, формування конкурентоспроможного на внутрiшньому та зовнiшньому ринку промислового потенцiалу.

     3.2.8. Забезпечує належний рiвень мiжвiдомчої взаємодiї зi службами санiтарно-епiдемiологiчного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчному, екологiчному контролю та контролю за перемiщенням культурних цiнностей з питань митного оформлення пiдконтрольних товарiв у митницях призначення.

     3.2.9. Доводить до митних органiв iнформацiю щодо передбачених законодавством кiлькiсних й якiсних обмежень зовнiшньоекономiчних операцiй, а також про технiчнi, фармакологiчнi, санiтарнi, фiтосанiтарнi, ветеринарнi та екологiчнi стандарти.

     3.2.10. Координує роботу митних органiв з питань контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi. Веде реєстр товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi. Уживає заходiв iз захисту прав iнтелектуальної власностi щодо товарiв, унесених до реєстру товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi.

     3.2.11. Координує роботу митних органiв з питань контролю за дотриманням порядку пропуску через митний кордон України товарiв, що пiдлягають експортному контролю, з метою забезпечення нацiональної безпеки в галузi контролю за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання та виконання мiжнародних зобов'язань України.

     3.2.12. У межах компетенцiї здiйснює контроль за дотриманням митними органами вимог законодавства України з питань митної справи.

     3.2.13. Упроваджує та вдосконалює систему звiтностi митних органiв за напрямами дiяльностi, вiднесеними до компетенцiї Департаменту.

     3.2.14. Подає методичну та практичну допомогу митним органам (у тому числi шляхом проведення семiнарiв, пiдвищення квалiфiкацiї та навчання працiвникiв митних органiв за напрямами дiяльностi Департаменту).

     3.2.15. Опрацьовує доручення Президента України, Верховної Ради України, Кабiнету Мiнiстрiв України, звернення народних депутатiв України, органiв державної влади.

     3.2.16. Розглядає звернення (заяви, пропозицiї, скарги, клопотання) пiдприємств та органiзацiй, органiв державної влади та управлiння, громадян.

     3.2.17. Здiйснює прийом представникiв пiдприємств та органiзацiй, громадян.

     3.2.18. Представляє iнтереси Держмитслужби України в державних та iнших органах, у мiжнародних установах, органiзацiях та митних службах iноземних країн.

     3.2.19. Бере участь у забезпеченнi гласностi з питань дiяльностi митних органiв.

     3.2.20. Iнформує в установленому порядку пiдприємства, установи та органiзацiї, а також громадян щодо вимог законодавства України з питань митної справи.

     3.2.21. Бере участь у засiданнях експертних груп, конференцiях, семiнарах тощо.

     3.2.22. Аналiзує досвiд дiяльностi митних служб зарубiжних країн, готує пропозицiї щодо впровадження в Українi прогресивних, ефективних форм i методiв митного контролю й митного оформлення товарiв.

     3.2.23. Забезпечує захист вiдомостей, що становлять державну або iншу передбачену законодавством таємницю.

     3.2.24. Реєструє, веде облiк ухiдної та вихiдної кореспонденцiї.

4. ПРАВА ДЕПАРТАМЕНТУ

     Департамент має право:

     4.1. Одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби України, митних органiв iнформацiю (документи, матерiали, вiдомостi тощо), потрiбну для виконання покладених на нього завдань.

     4.2. Залучати за згодою керiвникiв структурних пiдроздiлiв Держмитслужби України пiдпорядкованих їм фахiвцiв для вирiшення покладених на Держмитслужбу України завдань.

     4.3. Отримувати вiд державних органiв i установ, пiдприємств та органiзацiй, фiзичних осiб, що беруть участь у процесi митного оформлення товарiв, необхiдну iнформацiю та документи для виконання покладених на Департамент завдань i функцiй.

     4.4. Вимагати в межах компетенцiї вiд керiвникiв митних органiв та їх структурних пiдроздiлiв дотримання вимог митного законодавства. Координувати та контролювати роботу митних органiв з питань, вiднесених до компетенцiї Департаменту.

     4.5. Давати доручення митним органам для вжиття заходiв чи здiйснення дiй, спрямованих на виконання завдань, вiднесених до компетенцiї Департаменту, та вимагати звiтiв про їх виконання.

     4.6. Брати участь у проведеннi комплексних перевiрок роботи митних органiв, здiйснювати тематичнi перевiрки митних органiв.

     4.7. Брати участь у проведеннi митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв у зонах митного контролю на всiй митнiй територiї України.

     4.8. Уносити на розгляд керiвництва Держмитслужби України пропозицiї щодо застосування заохочень або стягнень до працiвникiв митних органiв України.

     4.9. Надавати роз'яснення з питань практичного застосування положень нормативно-правових актiв Держмитслужби України.

     4.10. Залучати за погодженням з керiвництвом митних органiв пiдпорядкованих їм працiвникiв для пiдготовки проектiв законодавчих та iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи, а також виконання iнших завдань, поставлених керiвництвом Держмитслужби України.

     4.11. Проводити стажування працiвникiв митних органiв у Департаментi за напрямами його дiяльностi.

     4.12. Скликати в установленому порядку наради для вирiшення поставлених керiвництвом Держмитслужби України питань, якi виходять за межi компетенцiї Департаменту.

     4.13. Проводити органiзацiйно-методичну роботу з митними органами, спецiалiзованими митними установами та органiзацiями. Залучати до цiєї роботи, а також для проведення вiдповiдних дослiджень i методичних розробок спецiалiстiв Держмитслужби України, митних органiв, науково-дослiдних органiзацiй та навчальних закладiв.

     4.14. Вести листування iз зовнiшнiми кореспондентами з питань, що належать до компетенцiї Департаменту.

     4.15. Користуватися в установленому порядку програмно-iнформацiйними комплексами ЄАIС Держмитслужби України, створювати та використовувати власнi iнформацiйнi бази даних.

5. КЕРIВНИЦТВО ТА СТРУКТУРА ДЕПАРТАМЕНТУ

     5.1. Департамент очолює директор Департаменту, який призначається на посаду та звiльняється з посади Головою Служби.

     5.2. Директор Департаменту:

     5.2.1. Здiйснює загальне керiвництво роботою Департаменту, визначає форми й методи взаємодiї вiддiлiв Департаменту.

     5.2.2. Забезпечує якiсне та своєчасне виконання покладених на Департамент завдань та доручень керiвництва Держмитслужби України.

     5.2.3. Затверджує положення про структурнi пiдроздiли Департаменту та посадовi iнструкцiї працiвникiв Департаменту.

     5.2.4. Установлює органiзацiйнi принципи та схеми роботи Департаменту й видає вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Департаменту. Визначає окремих посадових осiб з Департаменту для забезпечення дiї органiзацiйних схем роботи Департаменту та взаємодiї вiддiлiв Департаменту.

     5.2.5. Уносить в установленому порядку пропозицiї про призначення на посади й звiльнення з посад, вiднесених до номенклатури посад Голови Служби, працiвникiв митних органiв, про їх заохочення або притягнення до вiдповiдальностi.

     5.2.6. Забезпечує взаємодiю Департаменту з iншими структурними пiдроздiлами Держмитслужби України.

     5.2.7. Дає доручення, вказiвки особовому складу Департаменту, направляє запити митним органам, спецiалiзованим митним установам i органiзацiям з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, контролює їх виконання.

     5.2.8. Вiдповiдає у межах своєї компетенцiї на звернення, що надходять безпосередньо до Департаменту.

     5.2.9. Органiзовує планування дiяльностi Департаменту та контроль за виконанням планових завдань.

     5.2.10. Органiзовує контроль за виконанням особовим складом Департаменту вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативно-правових актiв з питань охорони державної таємницi.

     5.2.11. Органiзовує виконання iнших завдань, визначених керiвництвом Держмитслужби України.

     5.3. Директор Департаменту має право:

     5.3.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку вiд структурних пiдроздiлiв Держмитслужби, митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй, громадян, пiдприємств, установ, органiзацiй необхiдну iнформацiю й документи для виконання завдань, покладених на Департамент.

     5.3.2. Дiяти в межах компетенцiї Держмитслужби України й за дорученням керiвництва Держмитслужби України представляти Держмитслужбу України в державних та iнших органах.

     5.3.3. Надавати вiдповiдно до своєї компетенцiї вiдомостi, зауваження, пропозицiї структурним пiдроздiлам Держмитслужби України, митним органам, спецiалiзованим митним установам i органiзацiям, мiнiстерствам, вiдомствам, органам мiсцевого самоврядування, мiсцевим державним адмiнiстрацiям, пiдприємствам, громадським органiзацiям, iншим органiзацiям, громадянам.

     5.3.4. Установлювати самостiйно органiзацiйнi принципи та схеми роботи Департаменту й видавати вiдповiдну органiзацiйну документацiю в межах Департаменту. Вимагати вiд працiвникiв Департаменту дотримання положень цiєї органiзацiйної документацiї.

     5.3.5. Давати доручення, вказiвки працiвникам Департаменту та вимагати надання звiтiв про їх виконання.

     5.3.6. Направляти запити митним органам з питань, що належать до компетенцiї Департаменту, та вимагати надання звiтiв про їх виконання.

     5.3.7. Вимагати вiд працiвникiв Департаменту, митних органiв додержання вимог законодавства, своєчасного виконання доручень керiвництва Держмитслужби України.

     5.3.8. Пiдписувати листи та вiзувати документи в межах компетенцiї Департаменту.

     5.3.9. Уносити в установленому порядку пропозицiї щодо призначення на посади або звiльнення з посад працiвникiв Департаменту, присвоєння їм спецiальних звань митної служби України, заохочення або притягнення їх до вiдповiдальностi.

     5.3.10. Уносити пропозицiї керiвництву Держмитслужби України про заохочення керiвникiв та iнших працiвникiв митних органiв чи накладення на них стягнень.

     5.3.11. Уносити в установленому порядку пропозицiї щодо змiн у структурi та штатнiй чисельностi Департаменту.

     5.4. Директор Департаменту несе вiдповiдальнiсть за:

     5.4.1. Неналежну органiзацiю дiяльностi Департаменту.

     5.4.2. Неналежний рiвень трудової та виконавської дисциплiни в Департаментi.

     5.4.3. Негативнi наслiдки своїх розпоряджень, доручень, самостiйно прийнятих рiшень пiд час виконання службових обов'язкiв та за бездiяльнiсть.

     5.4.4. Неналежний рiвень професiйної пiдготовки та виховної роботи в Департаментi.

     5.4.5. Недотримання вимог Закону України "Про державну таємницю" та iнших нормативно-правових актiв України з питань охорони державної таємницi.

     5.5. Директор Департаменту має заступника та заступника - начальника вiддiлу нетарифного регулювання.

     5.6. До складу Департаменту входять чотири вiддiли:

     - вiддiл нетарифного регулювання;

     - вiддiл експортного контролю

     - вiддiл захисту прав iнтелектуальної власностi.

     - вiддiл взаємодiї з державними контрольними органами.

     5.7. Працiвники Департаменту призначаються на посади та звiльняються з посад наказом Держмитслужби.

Директор Департаменту заходiв торговельної полiтики О.I. Пашинний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.