ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України

     У зв'язку з приєднанням України до Мiжнародної конвенцiї щодо спiвробiтництва у галузi безпеки аеронавiгацiї "Євроконтроль" та Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборiв Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законодавчих актiв України:

     1. У Повiтряному кодексi України (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 25, ст. 274; 1998 р., N 2, ст. 5; 2000 р., N 11, ст. 89; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 19 сiчня 2006 року N 3370-IV):

     1) статтю 11 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 11. Плата за аеронавiгацiйне обслуговування повiтряних суден

     Аеронавiгацiйне обслуговування повiтряних суден (органiзацiя повiтряного руху на маршрутi, органiзацiя повiтряного руху на пiдходi та в районi аеродрому) здiйснюється на платнiй основi. Аеронавiгацiйне обслуговування повiтряних суден здiйснюється суб'єктами господарювання, якi надають вiдповiднi послуги, - провайдерами аеронавiгацiйного обслуговування вiдповiдно до вимог Мiжнародної органiзацiї цивiльної авiацiї (IKAO) та Європейської органiзацiї з безпеки аеронавiгацiї (Євроконтроль).

     Розмiр ставок плати за послуги з аеронавiгацiйного обслуговування повiтряних суден (плата за послуги з органiзацiї повiтряного руху на маршрутi i плата за послуги з органiзацiї повiтряного руху на пiдходi та в районi аеродрому) визначається вiдповiдно до законодавства, вимог IKAO та Євроконтролю.

     Плата за послуги з органiзацiї повiтряного руху на маршрутi справляється Євроконтролем вiдповiдно до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборiв, вчиненої в м. Брюсселi 12 лютого 1981 року. Порядок розрахунку розмiру зазначеної плати, порядок її внесення та звiльнення вiд неї визначаються вiдповiдно до законодавства, Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборiв та вимог Євроконтролю.

     За рахунок плати за послуги з органiзацiї повiтряного руху на маршрутi компенсуються витрати Євроконтролю на експлуатацiю системи справляння цiєї плати. Плата за послуги з органiзацiї повiтряного руху на маршрутi використовується провайдерами аеронавiгацiйного обслуговування для покриття їх витрат на забезпечення цього обслуговування у порядку, визначеному законодавством, документами IKAO та Євроконтролю, а також для сплати щорiчних членських внескiв України до бюджету Євроконтролю.

     Плата за послуги з органiзацiї повiтряного руху на пiдходi та в районi аеродрому визначається за єдиною для всiх користувачiв повiтряного простору України ставкою та справляється провайдерами аеронавiгацiйного обслуговування у порядку, що визначається спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сферi використання повiтряного простору України вiдповiдно до законодавства, вимог IKAO та Євроконтролю.

     Якщо мiжнародним договором України, укладеним в установленому законом порядку, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цiєю статтею, застосовуються правила мiжнародного договору";

     2) доповнити статтею 1001 такого змiсту:

     "Стаття 1001. Вiдповiдальнiсть за невнесення плати за аеронавiгацiйне обслуговування повiтряних суден у повiтряному просторi України

     За невнесення в установленому порядку та розмiрi плати за аеронавiгацiйне обслуговування повiтряних суден експлуатант, а якщо його особа невiдома, - власник повiтряного судна несуть вiдповiдальнiсть, передбачену законодавством.

     У разi несплати належної суми до боржника вживаються заходи щодо її примусового стягнення".

     2. Пiдпункт "а" пункту 4 статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 17, ст. 184; 2002 р., N 7, ст. 50) доповнити абзацом такого змiсту:

     "платежiв у iноземнiй валютi за межi України у виглядi плати за послуги з аеронавiгацiйного обслуговування повiтряних суден, що справляється Європейською органiзацiєю з безпеки аеронавiгацiї (Євроконтроль) вiдповiдно до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборiв, вчиненої в м. Брюсселi 12 лютого 1981 року, та iнших мiжнародних договорiв".

     II. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ
23 лютого 2006 року
N 3509-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.