ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

05.05.2006 N 171


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 травня 2006 р. за N 594/12468


     Вiдповiдно до вимог статей 5, 11, 13, 16 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України" i з метою лiбералiзацiї валютного ринку України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Пункт 1 постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.08.2002 N 297, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2002 за N 712/7000 (зi змiнами), викласти в такiй редакцiї:

     "1. Затвердити Положення про порядок надання небанкiвським фiнансовим установам, нацiональному оператору поштового зв'язку генеральних лiцензiй на здiйснення валютних операцiй (додається)".

     2. Затвердити Змiни до Положення про порядок надання небанкiвським фiнансовим установам генеральних лiцензiй на здiйснення валютних операцiй, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.08.2002 N 297 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2002 за N 712/7000 (зi змiнами), що додаються.

     3. Пiдпункт 3.3.11 пункту 3.3 i пiдпункт 3.6.9 пункту 3.6 роздiлу 3 Положення про фiлiї (територiальнi управлiння) Нацiонального банку України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 22.12.2000 N 495 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.01.2001 за N 81/5272 (зi змiнами), пiсля слiв "небанкiвськими фiнансовими установами" i "небанкiвських фiнансових установ" доповнити вiдповiдно словами "нацiональним оператором поштового зв'язку" та "нацiонального оператора поштового зв'язку".

     4. Пункт 25 Перелiку i тарифiв послуг з реєстрацiї установ банкiв, надання лiцензiй (дозволiв) на здiйснення банкiвських операцiй, операцiй з валютними цiнностями та iнших послуг, що надаються Нацiональним банком України та його територiальними управлiннями, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.08.2003 N 333 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.03.2004 N 120 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 10.09.2003 за N 787/8108, пiсля слiв "небанкiвськiй фiнансовiй установi" доповнити словами "нацiональному оператору поштового зв'язку".

     5. Департаменту валютного контролю та лiцензування (О.Г.Бiланенко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України для використання в роботi.

     6. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на заступника Голови Нацiонального банку України О.В.Савченка i Департамент валютного контролю та лiцензування (О.Г.Бiланенко).

     7. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В.С.Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
05.05.2006 N 171
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 травня 2006 р. за N 594/12468

ЗМIНИ
до Положення про порядок надання небанкiвським фiнансовим установам генеральних лiцензiй на здiйснення валютних операцiй

     1. Назву Положення викласти в такiй редакцiї:

     "Положення про порядок надання небанкiвським фiнансовим установам, нацiональному оператору поштового зв'язку генеральних лiцензiй на здiйснення валютних операцiй".

     2. У преамбулi:

     слова та цифри "статтею 44", "статтею 5" замiнити вiдповiдно словами та цифрами "статтями 7, 44","статтями 5, 11, 13, 16";

     пiсля слiв "Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України" доповнити словом та цифрами "вiд 19.02.93 N 15-93";

     пiсля слiв "небанкiвським фiнансовим установам" доповнити словами "нацiональному оператору поштового зв'язку".

     3. У главi 1:

     3.1. У пунктi 1.1:

     абзац другий пiсля слiв "небанкiвським фiнансовим установам" доповнити словами "нацiональному оператору поштового зв'язку";

     абзац третiй викласти в такiй редакцiї:

     "небанкiвська фiнансова установа - юридична особа, яка вiдповiдно до законодавства України не є банком, надає одну або кiлька фiнансових послуг та яку внесено до вiдповiдного державного реєстру фiнансових установ у порядку, установленому законодавством України".

     3.2. У пунктi 1.2:

     абзаци перший i другий пiсля слiв "небанкiвська фiнансова установа" доповнити словами "нацiональний оператор поштового зв'язку";

     абзац третiй виключити.

     3.3. Пункт 1.3 пiсля слiв "небанкiвськi фiнансовi установи" доповнити словами "нацiональний оператор поштового зв'язку".

     3.4. Пункт 1.4 викласти в такiй редакцiї:

     "1.4. Небанкiвська фiнансова установа та нацiональний оператор поштового зв'язку, якi отримали генеральну лiцензiю, зобов'язанi подавати звiтнiсть про валютнi операцiї в порядку та термiни, що визначаються Нацiональним банком за погодженням з Державним комiтетом статистики України з урахуванням вимог законодавства України".

     3.5. Пункт 1.5 пiсля слiв "небанкiвською фiнансовою установою" та "небанкiвської фiнансової установи" доповнити вiдповiдно словами "нацiональним оператором поштового зв'язку" та "нацiонального оператора поштового зв'язку".

     3.6. Пункт 1.6 викласти в такiй редакцiї:

     "1.6. Фiлiї небанкiвських фiнансових установ, нацiонального оператора поштового зв'язку здiйснюють операцiї згiдно з положенням про фiлiю та лише за умови наявностi та в межах дозволу, наданого небанкiвською фiнансовою установою - юридичною особою, нацiональним оператором поштового зв'язку".

     4. У главi 2:

     4.1. Назву глави викласти в такiй редакцiї:

     "2. Умови, за яких небанкiвська фiнансова установа, нацiональний оператор поштового зв'язку мають право отримати генеральну лiцензiю, та документи, що подаються нею (ним) для її отримання".

     4.2. Пункти 2.1 i 2.2 викласти в такiй редакцiї:

     "2.1. Нацiональний банк надає генеральну лiцензiю лише в разi наявностi капiталу небанкiвської фiнансової установи, нацiонального оператора поштового зв'язку в сумi, еквiвалентнiй не менше нiж 1 млн євро (для здiйснення операцiй, передбачених пунктами 2, 3 частини першої статтi 47 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", i для дiяльностi з надання будь-яких фiнансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фiнансових активiв вiд фiзичних осiб), або в сумi, еквiвалентнiй не менше нiж 0,2 млн євро (для надання послуг з торгiвлi цiнними паперами та для дiяльностi з обмiну валют), або в сумi, еквiвалентнiй не менше нiж 0,5 млн євро (для надання iнших послуг, передбачених частиною першою статтi 4 Закону України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг".

     2.2. Небанкiвська фiнансова установа, нацiональний оператор поштового зв'язку для отримання генеральної лiцензiї подає до територiального управлiння Нацiонального банку (далi - територiальне управлiння) за своїм мiсцезнаходженням такi документи:

     а) клопотання про надання генеральної лiцензiї, що засвiдчене пiдписом або керiвника небанкiвської фiнансової установи, або нацiонального оператора поштового зв'язку за формою, наведеною в додатку 1;

     б) копiю документа, що пiдтверджує внесення небанкiвської фiнансової установи до державного реєстру фiнансових установ Державної комiсiї з регулювання ринкiв фiнансових послуг України або взяття на облiк нацiонального оператора поштового зв'язку в Державнiй комiсiї з регулювання ринкiв фiнансових послуг України в частинi надання фiнансових послуг з поштового переказу (подається небанкiвськими фiнансовими установами, дiяльнiсть яких регулюється Державною комiсiєю з регулювання ринкiв фiнансових послуг України, або нацiональним оператором поштового зв'язку, якого взято на облiк у цiй комiсiї);

     в) копiю документа, що пiдтверджує внесення небанкiвської фiнансової установи до державного реєстру фiнансових установ, якi надають фiнансовi послуги на ринку цiнних паперiв (подається небанкiвськими фiнансовими установами, дiяльнiсть яких регулюється Державною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку);

     г) копiї лiцензiй на здiйснення небанкiвською фiнансовою установою тих видiв фiнансових послуг, якi пiдлягають лiцензуванню згiдно iз законодавством України, виданих державним органом, який вiдповiдно до законодавства України регулює надання таких фiнансових послуг;

     ґ) аудиторський висновок щодо власного капiталу небанкiвської фiнансової установи, який має включати пiдтвердження фактичного виконання зобов'язань з формування статутного (пайового) та власного капiталу небанкiвської фiнансової установи вiдповiдно до вимог законодавства України за станом на останнiй день мiсяця, що передує поданню клопотання;

     д) копiю свiдоцтва про внесення аудитора (аудиторської фiрми) до Реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв, якi одноособово надають аудиторськi послуги.

     Документ, зазначений у пiдпунктi "д" цього пункту, подається разом з аудиторським висновком, зазначеним у пiдпунктi "ґ" цього пункту.

     Копiї документiв, зазначених у пiдпунктах "б"-"г", "д" цього пункту, повиннi бути засвiдченi в порядку, установленому законодавством України".

     5. У главi 3:

     5.1. Назву глави викласти в такiй редакцiї:

     "3. Порядок розгляду територiальним управлiнням документiв, що поданi небанкiвською фiнансовою установою, нацiональним оператором поштового зв'язку для отримання генеральної лiцензiї".

     5.2. Пункти 3.1 i 3.2 пiсля слiв "небанкiвської фiнансової установи" та "небанкiвськiй фiнансовiй установi" доповнити вiдповiдно словами "нацiонального оператора поштового зв'язку" та "нацiональному оператору поштового зв'язку".

     5.3. Пункти 3.3, 3.4 викласти в такiй редакцiї:

     "3.3. Територiальне управлiння розглядає пакет документiв щодо дотримання небанкiвською фiнансовою установою, нацiональним оператором поштового зв'язку умов, зазначених у пунктi 2.1 глави 2 цього Положення.

     3.4. Вiдповiдно до результатiв розгляду документiв територiальне управлiння готує висновок, що має засвiдчуватися пiдписом начальника територiального управлiння, про дотримання небанкiвською фiнансовою установою, нацiональним оператором поштового зв'язку вимог глави 2 цього Положення".

     5.4. Пункт 3.6 викласти в такiй редакцiї:

     "3.6. Протягом п'яти робочих днiв з дати надходження пакета документiв територiальне управлiння надсилає копiю клопотання небанкiвської фiнансової установи, нацiонального оператора поштового зв'язку про надання їй (йому) генеральної лiцензiї вiдповiдним територiальному пiдроздiлу по боротьбi з органiзованою злочиннiстю Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та територiальному пiдроздiлу по боротьбi з корупцiєю та органiзованою злочиннiстю Служби безпеки України (далi - спецiальнi органи по боротьбi з органiзованою злочиннiстю)".

     5.5. Пункти 3.7 i 3.8 пiсля слiв "небанкiвською фiнансовою установою" доповнити словами "нацiональним оператором поштового зв'язку".

     6. У главi 4:

     6.1. Пункти 4.1, 4.2, 4.4 пiсля слiв "небанкiвської фiнансової установи", "небанкiвськiй фiнансовiй установi" доповнити вiдповiдно словами "нацiонального оператора поштового зв'язку", "нацiональному оператору поштового зв'язку".

     6.2. Пункт 4.5 викласти в такiй редакцiї:

     "4.5. Нацiональний банк може вiдмовити небанкiвськiй фiнансовiй установi, нацiональному оператору поштового зв'язку в наданнi генеральної лiцензiї:

     а) якщо за результатами розгляду пакета документiв установлено, що небанкiвською фiнансовою установою, нацiональним оператором поштового зв'язку надано недостовiрну або неповну iнформацiю;

     б) якщо небанкiвською фiнансовою установою, нацiональним оператором поштового зв'язку не дотримано вимог глави 2 цього Положення;

     в) у разi наявностi в Нацiонального банку негативних висновкiв щодо надання генеральної лiцензiї, що отриманi вiд спецiальних органiв по боротьбi з органiзованою злочиннiстю, та/або вiдомостей про здiйснення небанкiвською фiнансовою установою, нацiональним оператором поштового зв'язку легалiзацiї грошей, набутих злочинним шляхом;

     г) якщо строк дiяльностi небанкiвської фiнансової установи, нацiонального оператора поштового зв'язку без порушення вимог законодавства України становить менше року.

     Рiшення про вiдмову в наданнi генеральної лiцензiї повiдомляється небанкiвськiй фiнансовiй установi, нацiональному оператору поштового зв'язку в письмовiй формi iз зазначенням причин вiдмови".

     6.3. У пунктi 4.6 слово та цифру "додаток 3" замiнити словом i цифрою "додаток 2".

     6.4. У пунктi 4.8:

     пiсля слiв "небанкiвської фiнансової установи", "небанкiвською фiнансовою установою" доповнити вiдповiдно словами "нацiонального оператора поштового зв'язку", "нацiональним оператором поштового зв'язку";

     пiдпункт "в" викласти в такiй редакцiї:

     "в) вiдкликання в небанкiвської фiнансової установи лiцензiї, передбаченої пiдпунктом "г" пункту 2.2 глави 2 цього Положення, або скасування Державною комiсiєю з регулювання ринкiв фiнансових послуг України рiшення про взяття на облiк нацiонального оператора поштового зв'язку";

     пункт доповнити пiдпунктом "ґ" такого змiсту:

     "ґ) невиконання небанкiвською фiнансовою установою, нацiональним оператором поштового зв'язку обов'язкiв, передбачених пунктом 2 статтi 13 Декрету".

     7. У додатку 1:

     назву, перше речення абзацу другого пiсля слiв "небанкiвської фiнансової установи", "небанкiвська фiнансова установа" доповнити вiдповiдно словами "нацiонального оператора поштового зв'язку", "нацiональний оператор поштового зв'язку";

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

"Небанкiвська фiнансова установа, нацiональний оператор поштового зв'язку
  ,
(найменування)
яка (який) розташована (розташований)   ,
(мiсцезнаходження)
в особi керiвника   ,
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
який дiє на пiдставi статуту небанкiвської фiнансової установи, нацiонального оператора поштового зв'язку, звертається до Нацiонального банку України з проханням про надання генеральної лiцензiї на здiйснення операцiй, передбачених пунктами
 
(номери пунктiв)
(  
 
  )
(перелiк видiв операцiй)
частини першої статтi 4 Закону України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг", якщо вони є валютними операцiями";

     друге речення абзацу другого викласти в такiй редакцiї:

     "Крiм того, небанкiвська фiнансова установа, нацiональний оператор поштового зв'язку забезпеченi потрiбним обладнанням, комп'ютерною технiкою, програмним забезпеченням i комунiкацiйними засобами, необхiдними для проведення валютних операцiй, на право здiйснення яких подається клопотання";

     в абзацi шостому:

     лiтеру "к" замiнити лiтерою "д";

     пiсля слiв "небанкiвським фiнансовим установам" доповнити словами "нацiональному оператору поштового зв'язку";

     абзац сьомий пiсля слiв "небанкiвської фiнансової установи" доповнити словами "нацiонального оператора поштового зв'язку".

     8. Додаток 2 виключити.

     У зв'язку з цим додаток 3 уважати додатком 2 i викласти його в такiй редакцiї:

"Додаток 2
до Положення про порядок надання небанкiвським фiнансовим установам, нацiональному оператору поштового зв'язку генеральних лiцензiй на здiйснення валютних операцiй

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ГЕНЕРАЛЬНА ЛIЦЕНЗIЯ
на здiйснення валютних операцiй

вiд ________ N ________

    Надана  
(повне найменування небанкiвської фiнансової установи, нацiонального оператора
  ,
поштового зв'язку; iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ; мiсцезнаходження)
що зареєстрована/взятий на облiк "____" _________ 20___ року за N ______ Державною комiсiєю з регулювання ринкiв фiнансових послуг України або Державною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку (необхiдне пiдкреслити) та отримала лiцензiю згiдно з рiшенням вiд "____" ______________ 20_____ року за N ______ Державної комiсiї з регулювання ринкiв фiнансових послуг України або Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку (необхiдне пiдкреслити) на право здiйснення операцiй, визначених пунктами
 
(номери пунктiв)
(  
 
  )
(перелiк видiв операцiй)
частини першої статтi 4 Закону України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг", якщо вони є валютними операцiями.
Заступник Голови Нацiонального банку України   ".
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
МП
Директор Департаменту валютного контролю та лiцензування О.Г.Бiланенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.