ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАГЛЯДУ ЗА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ БЕЗПЕКИ АВIАЦIЇ

НАКАЗ

05.07.2006 N 482


Про затвердження Положення про взаємодiю в контрольованiй зонi авiацiйних суб'єктiв служб авiацiйної безпеки з пiдроздiлами центральних органiв виконавчої влади, щодо забезпечення авiацiйної безпеки

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 липня 2006 р. за N 881/12755


     На виконання Закону України "Про Державну програму авiацiйної безпеки цивiльної авiацiї", вiдповiдно до Указу Президента України вiд 15 липня 2004 року N 803 "Про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.05.2006 N 709 "Про затвердження Положення про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї" та з метою вдосконалення взаємодiї в контрольованiй зонi аеропортiв та авiапiдприємств України центральних органiв виконавчої влади щодо забезпечення авiацiйної безпеки наказую:

     1. Затвердити Положення про взаємодiю в контрольованiй зонi авiацiйних суб'єктiв служб авiацiйної безпеки з пiдроздiлами центральних органiв виконавчої влади щодо забезпечення авiацiйної безпеки, що додається.

     2. Начальнику управлiння авiацiйної безпеки Сутулинському О.М.:

     2.1. Забезпечити подання цього наказу в установленому порядку до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю.

     2.2. Довести цей наказ до керiвникiв аеропортiв та авiапiдприємств всiх форм власностi, а також до заiнтересованих центральних органiв виконавчої влади.

     3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова Державiаслужби М.О.Марченко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Мiнiстра внутрiшнiх справ України В.М.Рудiк
Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України П.А.Шишолiн
Заступник Голови Служби безпеки України А.М.Мудров
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва А.В.Дашкевич
Мiнiстр транспорту та зв'язку України В.Бондар
Перший заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант М.М.Цицюрський
Перший заступник Мiнiстра України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи Т.В.Амосова
Голова Державної митної служби України О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державiаслужби
05.07.2006 N 482
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
27 липня 2006 р. за N 881/12755

ПОЛОЖЕННЯ
про взаємодiю в контрольованiй зонi авiацiйних суб'єктiв служб авiацiйної безпеки з пiдроздiлами центральних органiв виконавчої влади щодо забезпечення авiацiйної безпеки

     Це Положення розроблено вiдповiдно до Закону України "Про Державну програму авiацiйної безпеки цивiльної авiацiї", Указу Президента України вiд 15 липня 2004 року N 803 "Про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї", Повiтряного кодексу України, Закону України "Про мiлiцiю", Закону України "Про державний кордон України", Закону України "Про Державну прикордонну службу України", Митного кодексу України, Закону України "Про Службу безпеки України", постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.05.2006 N 709 "Про затвердження Положення про Державну службу України з нагляду за забезпеченням безпеки авiацiї".

1. Загальнi положення

     1.1. Положення про взаємодiю в контрольованiй зонi аеропортiв та авiапiдприємств служб авiацiйної безпеки з пiдроздiлами центральних органiв виконавчої влади щодо забезпечення авiацiйної безпеки (далi - Положення) розроблено вiдповiдно до вимог Закону України "Про Державну програму авiацiйної безпеки цивiльної авiацiї".

     1.2. Положення регламентує порядок взаємодiї служби авiацiйної безпеки з пiдроздiлами Служби безпеки України, Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, Мiнiстерства оборони України, Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України, якi знаходяться на територiї аеропорту при виконаннi покладених на них завдань у мирний час та в особливий перiод.

     1.3. Положення поширюється на аеропорти та авiапiдприємства всiх форм власностi, а також на заiнтересованi центральнi органи виконавчої влади.

2. Визначення

     У цьому Положеннi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про Державну програму авiацiйної безпеки цивiльної авiацiї".

3. Головнi завдання взаємодiючих пiдроздiлiв в аеропорту

     3.1. Згiдно з Державною програмою авiацiйної безпеки цивiльної авiацiї, авiацiйну безпеку в аеропорту в частинi, що їх стосується, забезпечують пiдроздiли:

     служби авiацiйної безпеки авiацiйного суб'єкта;

     Мiнiстерства внутрiшнiх справ України;

     Служби безпеки України;

     Державної прикордонної служби України;

     Державної митної служби України;

     Мiнiстерства оборони України (на аеродромах спiльного використання та базування);

     Мiнiстерства України з надзвичайних ситуацiй та в справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи (за запитом).

     3.2. Служба авiацiйної безпеки є пiдроздiлом авiацiйного суб'єкта незалежно вiд форм власностi та пiдпорядкованостi, який вiдповiдає за здiйснення заходiв iз забезпечення захисту, охорони та безпеки пасажирiв, членiв екiпажу, авiацiйного персоналу, повiтряних суден, об'єктiв авiацiйного суб'єкта та об'єктiв радiонавiгацiйного забезпечення.

     Головними завданнями служби авiацiйної безпеки є:

     органiзацiя та проведення контролю на безпеку членiв екiпажу повiтряних суден, пасажирiв, їх ручної поклажi, багажу, вантажу та бортових припасiв, у тому числi бортового харчування, кур'єрських i поштових вiдправлень, охорона повiтряних суден та об'єктiв авiацiйного суб'єкта, їх захист вiд актiв незаконного втручання;

     органiзацiя та контроль за пропускною системою авiацiйного суб'єкта, а в мiжнародних аеропортах - у секторах контрольованої зони, визначених наказом керiвника авiацiйного суб'єкта, за погодженням з керiвниками пiдроздiлiв прикордонного та митного контролю в аеропорту;

     урегулювання кризової ситуацiї, припинення акту незаконного втручання, iнших протиправних посягань у дiяльнiсть цивiльної авiацiї;

     пiдтримка постiйного контакту з пiдроздiлами прикордонного, митного контролю та територiального органу Мiнiстерства внутрiшнiх справ України в аеропорту.

     3.3. Пiдроздiл Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiдповiдає за здiйснення органiзацiйних та практичних заходiв щодо забезпечення та дотримання вимог авiацiйної безпеки на територiї авiацiйного суб'єкту в частинi, що його стосується.

     Головними завданнями пiдроздiлу Мiнiстерства внутрiшнiх справ України є забезпечення безпеки цивiльної авiацiї, громадян, громадського порядку, запобiгання, виявлення i припинення злочинiв на об'єктах авiацiйних суб'єктiв та на прилеглiй територiї, виявлення осiб, якi можуть становити загрозу для цивiльної авiацiї, та здiйснює контроль за ситуацiєю в частинi, вiднесенiй законодавством України до компетенцiї Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, у разi виникнення правопорушень i надзвичайних ситуацiй.

     3.4. Пiдроздiл Служби безпеки України авiацiйного суб'єкта здiйснює вiдповiдно до законодавства заходи щодо виявлення та припинення актiв незаконного втручання на повiтряному транспортi у передбачених законодавством випадках використовує озброєнi пiдроздiли для запобiгання таким актам або лiквiдацiї їх наслiдкiв.

     3.5. Пiдроздiл прикордонного контролю Державної прикордонної служби України в межах компетенцiї:

     здiйснює у встановленому порядку прикордонний контроль i пропуск через державний кордон України осiб, транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна;

     координує дiяльнiсть правоохоронних та державних органiв, що здiйснюють рiзнi види контролю пiд час перетинання державного кордону України, або беруть участь у забезпеченнi режиму в пунктах пропуску через державний кордон України;

     проводить розшук у пунктах пропуску через державний кордон осiб, якi переховуються вiд органiв дiзнання, слiдства та суду, ухиляються вiд вiдбуття покарань за кримiнальнi злочини;

     установлює, за погодженням з митними органами та адмiнiстрацiєю мiжнародних аеропортiв, режим у пунктах пропуску через державний кордон для повiтряного сполучення та контролює його додержання;

     бере участь у боротьбi з тероризмом.

     3.6. Пiдроздiл Державної митної служби України здiйснює митний контроль, надає допомогу службам авiацiйної безпеки мiжнародних аеропортiв у запобiганнi незаконному розмiщенню на повiтряних суднах, якi виконують мiжнароднi рейси, зброї, вибухових, отруйних, радiоактивних та iнших небезпечних речовин i предметiв, а також незаконному перевезенню заборонених вантажiв.

     3.7. Мiнiстерство оборони України в межах компетенцiї забезпечує здiйснення заходiв iз запобiгання або лiквiдацiї наслiдкiв актiв незаконного втручання у вiйськових секторах аеродромiв спiльного використання та вживає заходiв щодо виявлення i знешкодження вибухових пристроїв.

     3.8. Мiнiстерство України з надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи в межах компетенцiї вживає заходiв щодо виявлення i знешкодження вибухових пристроїв за вiдповiдним запитом спецiально уповноваженого органу з питань авiацiйної безпеки.

     3.9. Органи прокуратури здiйснюють нагляд за додержанням i застосуванням законодавства щодо забезпечення вимог авiацiйної безпеки службовими особами державних органiв, пiдприємств, установ та органiзацiй будь-якої форми власностi вiдповiдно до вимог Закону України "Про прокуратуру".

4. Органiзацiя взаємодiї заiнтересованих служб щодо забезпечення авiацiйної безпеки

     4.1 У кожному аеропорту створюється аеропортовий комiтет з авiацiйної безпеки. Основною метою аеропортового комiтету з авiацiйної безпеки є розроблення, координацiя та здiйснення заходiв забезпечення безпеки в аеропорту.

     4.2. До складу аеропортового комiтету з авiацiйної безпеки входять керiвник i заступник керiвника аеропорту з авiацiйної безпеки, представники пiдроздiлу територiального органу Мiнiстерства внутрiшнiх справ, пiдроздiлу Державної митної служби України, пiдроздiлу Державної прикордонної служби України, вiйськової частини Мiнiстерства оборони України (у разi спiльного використання аеродрому), пiдроздiлу Служби безпеки України, авiацiйних суб'єктiв, що базуються в аеропорту, пiдроздiлу Державного пiдприємства обслуговування повiтряного руху України "Украерорух".

     Положення про аеропортовий комiтет з авiацiйної безпеки затверджується керiвником аеропорту.

     4.3. Авiацiйним суб'єктом на пiдставi цього Положення розробляється, узгоджується з усiма зацiкавленими службами та затверджується керiвником авiацiйного суб'єкта iнструкцiя про взаємодiю служб авiацiйної безпеки з пiдроздiлами територiальних органiв виконавчої влади щодо забезпечення авiацiйної безпеки, якi вiдповiдно до своєї компетенцiї органiзують роботу щодо взаємодiї на пiдставi законодавства.

     4.4. Режим роботи аеропорту встановлюється з урахуванням розкладу руху лiтакiв та за погодженням iз взаємодiючими службами.

     4.5. Диспетчерською службою авiацiйного суб'єкту забезпечується постiйне надання iнформацiї службам, якi взаємодiють мiж собою, про рух лiтакiв та перевезення пасажирiв, вантажу, пошти, кур'єрських та термiнових вiдправлень та iнших питань, пов'язаних iз забезпеченням авiацiйної безпеки.

     4.6. Керiвники аеропортiв разом iз заiнтересованими орендарями аеропорту визначають контрольованi та стерильнi зони i зони обмеженого доступу, де виконуються важливi роботи для забезпечення безпечної дiяльностi цивiльної авiацiї в аеропорту. Розмiщення цих зон позначається на планi-схемi аеропорту, що є частиною програми забезпечення авiацiйної безпеки аеропорту.

     4.7. Межi територiї пункту пропуску через державний кордон України визначаються авiацiйним суб'єктом, на балансi якого перебуває пункт пропуску, за погодженням з пiдроздiлами Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України.

     4.8. Для здiйснення контролю слiд передбачати:

     службовi примiщення для розмiщення контрольних пiдроздiлiв;

     технологiчне примiщення для розмiщення технiчних засобiв контролю та розмiщення контрольних пiдроздiлiв;

     зал-накопичувач для пасажирiв, що вiдлiтають;

     зал-накопичувач для розмiщення пасажирiв, що прилiтають;

     зал для розмiщення транзитних пасажирiв;

     зал офiцiйних делегацiй.

     У мiсцях оформлення пасажирiв закордонного прямування встановлюються кабiни паспортного контролю.

     Зали накопичення пасажирiв повиннi забезпечувати iзоляцiю пасажирiв вiд контактiв iз стороннiми особами.

     У вантажному термiналi необхiдно передбачати примiщення для зберiгання затриманих вантажiв та окреме примiщення для зберiгання затриманих небезпечних вантажiв.

     4.9. Доступ у зони митного контролю дозволяється тiльки посадовим особам Державної митної служби України, якi безпосередньо беруть участь у здiйсненi митних процедур. Iншi посадовi особи Державної митної служби України та iнших органiв державної влади, якi здiйснюють передбаченi статтею 27 Митного кодексу України види контролю пiд час перемiщення товарiв та транспортних засобiв через митний кордон України, допускаються у цi зони в порядку, визначеному Державною митною службою України.

     Громадяни, якi перетинають державний кордон допускаються у зони митного контролю за документами, що дають право в'їзду на територiю України або виїзду з України.

     Порядок допуску в зони митного контролю iнших осiб визначається Державною митною службою України.

     4.10. Доступ у зони митного контролю та перебування у них посадових осiб правоохоронних органiв i органiв прокуратури дозволяється у випадках та в порядку, передбачених законодавством.

     4.11. У разi загрози чи виявлення фактiв несанкцiонованого виходу осiб або виїзду транспортних засобiв на злiтно-посадочну смугу чи шляхи рулiння повiтряних суден для вжиття вiдповiдних заходiв щодо припинення правопорушень i затримання порушникiв негайно через оперативних чергових чи начальникiв змiн надається iнформацiя керiвнику польотiв, який оцiнює обстановку, ураховує її в забезпеченнi управлiння повiтряним рухом i надає iнформацiю вiдповiдним службам про порядок їхнiх дiй у залежностi вiд виду порушення.

     4.12. Виїзд на злiтно-посадочну смугу та шляхи рулiння з метою припинення порушення та затримання порушникiв здiйснюється з дозволу керiвника польотiв на автомашинах, обладнаних засобами зв'язку з органом обслуговування повiтряним рухом i пiд керуванням спецiально пiдготовлених водiїв.

     4.13. Адмiнiстрацiя аеропортiв забезпечує службовi примiщення пiдроздiлiв Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України об'єктовою сигналiзацiєю.

     4.14. У разi отримання iнформацiї про загрозу захоплення (угону) повiтряного судна та iншi акти незаконного втручання у дiяльнiсть цивiльної авiацiї обмiн оперативною iнформацiєю мiж службою авiацiйної безпеки авiацiйного суб'єкта, Службою безпеки України, Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, iншими органами, зацiкавленими в отриманнi такої iнформацiї здiйснюється згiдно iз схемою оповiщення, розробленою у кожному авiацiйному суб'єктi.

     4.15. У разi отримання iнформацiї про здiйснення акту незаконного втручання служба авiацiйної безпеки авiацiйного суб'єкта, взаємодiйнi пiдроздiли дiють у межах своєї компетенцiї i згiдно з вимогами вiдповiдних нормативно-правових актiв.

     4.16. В аеропортах, де вiдкрито пункти пропуску через державний кордон, чи яким надано дозволи на здiйснення мiжнародних польотiв, уведення пропускної системи узгоджується з керiвниками пiдроздiлiв Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України, у зонi дiяльностi яких знаходиться аеропорт.

     4.17. Контроль на безпеку пасажирiв здiйснюється вiдповiдно до вимог Iнструкцiї з органiзацiї та здiйснення контролю на безпеку в аеропортах України, затвердженої наказом Державiаслужби вiд 28.09.2004 N 81, зареєстрованої Мiнiстерством юстицiї України 07.12.2004 за N 1555/10154.

     4.18. Додержання громадського порядку в пунктах пропуску забезпечується пiдроздiлами Державної прикордонної служби України у взаємодiї (у разi потреби) з вiдповiдними пiдроздiлами Мiнiстерства внутрiшнiх справ України.

     4.19. Якщо пiд час здiйснення контролю на безпеку були виявленi контрабанднi товари, iнформацiя про їхнє виявлення надається Державнiй митнiй службi України.

     4.20. Якщо пiд час здiйснення прикордонного, митного контролю були виявленi небезпечнi предмети, у тому числi зброя, боєприпаси, вибуховi пристрої та речовини, начальники змiн цих пiдроздiлiв невiдкладно повiдомляють про це працiвникiв служби авiацiйної безпеки аеропорту, вiдповiднi органи Мiнiстерства внутрiшнiх справ України та Служби безпеки України для вжиття заходiв щодо вилучення та знешкодження цих предметiв i затримання пiдозрiлих осiб.

     4.21. У разi перевезення повiтряним транспортом зброї, озброєних осiб, депортованих осiб та осiб пiд вартою, а також при проведеннi спецiального огляду повiтряних суден, взаємодiя мiж пiдроздiлами зацiкавлених центральних органiв виконавчої влади здiйснюється згiдно з вимогами нормативно-правових актiв з цих питань.

     4.22. У разi потреби проведення службового розслiдування щодо фактiв порушення правил проходження контролю на безпеку чи виявлення небезпечних предметiв, зброї, вибухових речовин, а також спроб учинення або вчинення акту незаконного втручання усi служби аеропорту, якi взаємодiють мiж собою, мають право взяти участь у роботi спiльної комiсiї, створеної для проведення такого розслiдування.

     4.23. У разi проведення перевiрок та досудового слiдства органами Мiнiстерства внутрiшнiх справ України, органами прокуратури та Служби безпеки України за фактом незаконного втручання в дiяльнiсть авiацiї, спроби такого втручання та iншого порушення правил авiацiйної безпеки матерiали службового розслiдування направляються перерахованим органам вiдповiдно до вимог законодавства України.

5. Iнформацiя та зв'язок

     5.1. Iнформацiя з питань авiацiйної безпеки є конфiденцiйною i не пiдлягає розголошенню.

     5.2. Контакти з пресою та iншими засобами масової iнформацiї з питань авiацiйної безпеки здiйснюються на рiвнi керiвника аеропорту, а в разi кризових ситуацiй - на рiвнi керiвника оперативного штабу.

     5.3. Зв'язок мiж службами, якi взаємодiють мiж собою, за межами аеропорту з питань авiацiйної безпеки виконується спецiальними (захищеними) каналами зв'язку.

     5.4. Зв'язок мiж взаємодiйними службами в межах аеропорту з питань авiацiйної безпеки виконується внутрiшнiми телефонними каналами та каналами радiозв'язку.

     5.5. Кожен працiвник вищезгаданих служб в авiацiйному суб'єктi при виконаннi службових обов'язкiв повинен мати засоби радiозв'язку.

     Пiд час проведення прикордонного та митного контролю оперативний обмiн iнформацiєю мiж взаємодiйними службами про виявлення потенцiйно небезпечних осiб, зброю, боєприпаси, вибуховi речовини та пристрої, iншi небезпечнi предмети i речовини, що можуть бути використанi для вчинення акту незаконного втручання у дiяльнiсть цивiльної авiацiї, або забороненi для перевезення повiтряним транспортом, здiйснюється через начальника змiни служби авiацiйної безпеки згiдно зi схемами оповiщення для вжиття вiдповiдних заходiв.

     5.6. Керiвник аеропорту вiдповiдає за забезпечення авiацiйної безпеки аеропорту.

Начальник управлiння авiацiйної безпеки О.М.Сутулинський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.