ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.11.06 N 29/1-11/7675-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Начальникам служб з експертного забезпечення митних органiв


     З метою врегулювання питань пов'язаних iз взаємодiєю Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи (далi - Управлiння) з пiдроздiлами номенклатури та класифiкацiї митних органiв та уникнення безпiдставних затримок митного оформлення товарiв повiдомляємо наступне.

     При пiдготовцi запитiв митних органiв до експертних пiдроздiлiв Управлiння не завжди коректно визначаються мета та завдання на проведення дослiджень. Так, наприклад, є випадки, коли в завданнi на проведення дослiджень фруктових сокiв серед поставлених перед експертом запитань, є запитання - "Визначити вмiст жиру". Також зустрiчаються випадки, коли у запитi на проведення дослiджень товару "картоплянi чiпси" надається завдання експертам визначити наявнiсть картоплi. Трапляються випадки, коли у завданнi на проведення дослiджень ставиться питання: "Чи можна розглядати даний товар в товарнiй позицiї вiдмiннiй вiд заявленої?". При дослiдженнi колоїдних розчинiв оксиду кремнiю (силiкагелю) ставиться питання щодо вiдношення зразку до ензимiв, та чи не має вiн "поживної цiнностi".

     Наголошуємо на тому, що направлення запитiв митних органiв до експертних пiдроздiлiв проводиться у вiдповiдностi з "Порядком роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв регiональної митницi, вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури митницi при вирiшеннi питань класифiкацiї товарiв, що перемiщуються через митний кордон України" (далi - Порядок класифiкацiї), затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 01.10.03 N 646 та "Порядком взаємодiї митних органiв iз Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв" (далi - Порядок взаємодiї) затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 05.08.04 N 576.

     У зв'язку з вищевикладеним звертаємо увагу на необхiднiсть чiткого визначення мети та завдання для проведення лабораторних та експертних дослiджень при оформленнi запитiв у вiдповiдностi до п.2 Порядку взаємодiї.

     У разi, коли виникають труднощi з визначенням перелiку показникiв необхiдних для вирiшення питання подальшої класифiкацiї, пропонуємо формулювати завдання наступним чином: "Перевiрити характеристики визначальнi для класифiкацiї товару".

     При цьому в запитi мають бути вказанi вiдомостi про товар та надана супровiдна документацiя вiдповiдно до п. 4 Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02р. N 1862, визначена в Постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.06р. N 80, п.2.3 наказу ДМСУ вiд 05.08.04р. N 576 та п.3.5 наказу ДМСУ вiд 01.10.03р. N 646.

     Експертнi пiдроздiли проводять дослiдження зразкiв (проб) товарiв тiльки з метою зазначеною у запитi, та в межах компетенцiї Управлiння.

     У разi, коли експерт бачить невiдповiднiсть запитань поставленiй метi, експерт має право надати iнформацiю, необхiдну для однозначної iдентифiкацiї або класифiкацiї товару.

     Якщо питання, поставленi в запитi митного органу, виходять за межi компетенцiї Управлiння, або наданi матерiали недостатнi для пiдготовки висновку, митний орган повiдомляється письмово про неможливiсть проведення дослiджень у вiдповiдностi до п. 4.4 наказу ДМСУ вiд 05.08.04р. N 576. В таких випадках митний орган повинен прийняти всi заходи, передбаченi законодавством, для встановлення точних даних про товар при прийняттi рiшення про класифiкацiю товару.

     У довiдцi експерта мають бути наданi вiдповiдi по сутi питань iз застосуванням термiнологiї вiдповiдно до УКТ ЗЕД та у формулюваннi, що забезпечує максимальне спрощення прийняття вiдповiдного рiшення при митному оформленнi товару. Висновок повинен мiстити iнформацiю щодо вiдповiдностi зразка товару даним заявленим у 31 графi ВМД, та, у разi необхiдностi, повнi данi про iдентифiкацiю товару, у вiдповiдностi з якими можливо однозначно класифiкувати товар.

Начальник Управлiння I.П.Рамусь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.