ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.11.06 N 010/0839-ЕП

 

Харкiвська митниця


     Держмитслужбою розглянуто звернення Харкiвської митницi вiд 19.10.06 N 32/01-8149-ЕП щодо iнформування вповноважених банкiв про донарахування чи повернення податкiв та зборiв пiсля завершення митного оформлення товарiв.

     Повiдомляємо, що згiдно з частиною третьою статтi 90 Митного кодексу України змiна, доповнення та вiдкликання митної декларацiї пiсля її прийняття митним органом до митного оформлення не допускаються. Внесення до митної декларацiї змiн чи доповнень, якi мають iстотне значення для застосування процедур митного контролю щодо товарiв i транспортних засобiв або впливають на умови оподаткування товарiв чи застосування до них заходiв нетарифного регулювання, здiйснюється шляхом подання митному органу нової митної декларацiї, якщо це дозволяється вiдповiдно до цього Кодексу.

     Вiдповiдно до частини четвертої статтi 90 Митного кодексу України посадовi особи митних органiв не мають права заповнювати митну декларацiю, змiнювати чи доповнювати вiдомостi, зазначенi в митнiй декларацiї, за винятком внесення до неї вiдомостей, що належать до компетенцiї митних органiв.

     Зазначення посадовими особами митних органiв належних до повернення або донарахування сум стягнутих митними органами мита i податку на додану вартiсть здiйснюється вiдповiдно до положень роздiлiв 7, 8 Порядку справляння митними органами ввiзного (вивiзного) та особливих видiв мита пiд час митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 23.01.06 N 30 i роздiлу 5 Порядку справляння податку на додану вартiсть пiд час митного оформлення товарiв, iмпортованих на митну територiю України, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 27.09.06 N 821.

     Абзацом третiм листа Держмитслужби вiд 20.04.06 N 11/4-15/4298-ЕП митним органам роз'яснено порядок зазначення у ВМД належних до повернення або донарахування сум стягнутих митними органами податкiв i зборiв. В такому випадку посадовою особою митного органу робиться вiдповiдний запис на зворотному боцi всiх паперових примiрникiв ВМД з внесенням вiдповiдних змiн до граф 47, В, С електронної копiї ВМД у вiдповiдностi до вимог наказу Державної митної служби України "Про затвердження Положення про порядок скасування iнформацiї з контролю за доставкою вантажiв, модифiкацiї й анулювання електронної копiї вантажної митної декларацiї та документiв контролю доставки в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби України" вiд 10.12.2001 N 800.

     Питання щодо внесення до реєстрiв електронних повiдомлень, якi надсилаються митними органами до уповноважених банкiв, вiдомостей про змiненi вартiснi графи ВМД не належить до компетенцiї Департаменту декларування та митних режимiв.

     Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що питання модифiкацiї вартiсних граф та внесення вiдповiдних змiн до реєстрiв електронних повiдомлень, якi надсилаються митними органами до уповноважених банкiв має вирiшуватись в кожному конкретному випадку за погодженням з профiльними департаментами i управлiннями Держмитслужби, зокрема Управлiнням митної вартостi i Департаментом митної статистики.

Директор Департаменту декларування та митних режимiв В.П.Науменко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.